İçeriğe atla

Şirin Hatun

Şirin Hatun
شیریں خاتون
Şirin Hatun türbesi
Çocuk(lar)ıŞehzade Abdullah
Ayn-i Şah Sultan

Şirin Hatun (شیریں خاتون, Şirin Khātûn) (önce 1450 - sonra 1500), Sultan II. Bayezid’in cariye ve Şehzade Abdullah ile Aynışah Hatun'un annesi.[1]

Kitabeye göre (Hātun binti Abdullah), babasının adı Abdullah'dı.[2]

Şirin Hatun'un Bursa Muradiye Külliyesi'ndeki türbesi

Oğlu Şehzade Abdullah'ın ölümünden sonra Bursa'ya gitmiş ve burada bir cami inşa ettirmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Ahmed Akgündüz, Said Öztürk, Ottoman History - Misperceptions and Truths
  2. ^ Anthony Dolphin Alerson, The Structure of the Ottoman Dynasty

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Bayezid</span> 8. Osmanlı padişahı (1481–1512)

II. Bayezid veya II. Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır. Tahta geçtiğinde 511.000 km²si Asya'da, 1.703.000 km²si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları ölümünde yaklaşık 2.375.000 km²ydi.

<span class="mw-page-title-main">III. Murad</span> 12. Osmanlı padişahı (1574–1595)

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi. Saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlara ulaşmasına rağmen, devletteki yozlaşma yine saltanatı sırasında başlamıştır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Sultan</span> II. Bayezidin kardeşi ve Fatih Sultan Mehmedin oğlu

Cem Sultan ya da Şehzade Cem, II. Mehmed'in Çiçek Hatun'dan olma en küçük oğlu ve II. Bayezid'in küçük kardeşi. Ağabeyi II. Bayezid ile girdiği taht mücadelesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hüma Hatun</span> II. Muradın eşi ve  Fatih Sultan Mehmedin validesi. Valide Hatun (1444 -1446)

Hüma Hatun, Osmanlı padişahı II. Murat'ın eşi ve Fatih Sultan Mehmed’in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Camii</span> İstanbulda bulunan tarihî eser

Şehzade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan tarafından yapılan cami, I. Süleyman tarafından Saruhan Sancak Beyi iken 1543'te 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı. Mimar Sinan'ın "çıraklık eserimdir" dediği camidir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Hatun</span> Yıldırım Bayezidın eşi ve Mehmed Çelebinin validesi. Valide Hatun ( 1413 - 1414)

Devlet Hâtûn (Tam adı: Tâcü'l-havatin Devlet Hâtun bint-i Abdullah) (doğum: ? - ölüm: Ocak 1414); Yıldırım Bayezid'in on ikinci eşi ve Osmanlı Padişahı I. Mehmet’in öz annesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Gülbahar Hatun</span> Fatih Sultan Mehmedin eşi ve II.Bayezidin validesi. Valide Hatun (1481 - 1492)

Emine Gülbahar Hatun, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'in 1446'da Manisa'da evlendiği ilk eşi, Gevherhan Hatun'un ve II. Bayezid'in annesi.

Devletşah Hâtûn veya Sultan Hatun (doğumu: 1365 - ölümü: 1414); Germiyanoğlu Süleyman Şah’ın kızı; Yıldırım Bayezid'in Üçüncü eşi; Osmanlı Şehzâdeleri İsa Çelebi, (Düzmece) Mustafa Çelebi ile Büyük Musa Çelebi Han’ın öz annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Sultan (I. Selim'in kızı)</span> Osmanlı Hanım Sultan

Hatice Sultan, Osmanlı sultanı. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile Ayşe Hafsa Sultan'ın kızıdır. Onuncu Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Asporça Hatun</span> Orhan Gazinin ikinci eşi

Asporça Hatun,, Orhan Gazi'nin ikinci eşidir Bizans imparatoru II.Andronikos Paleologos'un kızıdır. İmparator Andronikos Osmanlı akınlarını yavaşlatma düşüncesi ile kızını düşman devletin hükümdarına nikahlamıştır.

Şehzade Abdullah, Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan ikinci oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

Aynışah Hatun, II. Bayezid'in Şirin Hatun'dan doğan kızıdır. Akkoyunlu hükümdarı Ahmed Göde ile 1490 yılında evlenmiştir. Mezarı Bursa'daki Şirin Hatun Türbesi'ndedir. İstanbul'da Beşir Ağa Medresesi yanında bir mektep yaptırmıştır. Vakfiyesini 1506 yılında tanzim ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nureddin Efendi (Abdülmecit'in oğlu)</span>

Şehzade Ahmed Nureddin Efendi, Sultan Abdülmecid'in sekiz oğlunun altıncısıydı. Annesi Mahitab Kadınefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nigâr Hatun</span> II. Bayezid’in cariyesi

Nigâr Hatun, Sultan II. Bayezid’in cariye ve Şehzade Korkut ile Fatma Sultan’ın annesi.

<span class="mw-page-title-main">Gülruh Hatun</span>

Gülruh Hatun, Sultan II. Bayezid’in eşi ve Şehzade Alemşah ile Kamerşah Hatun'un annesi.

Şehzade Selim, III. Mehmed'in ve olasılıkla Handan Sultan'ın oğlu.

Meyl-i Şah Hatun, 1618-1622 yılları arasında padişahlık yapmış Genç Osman'ın eşlerinden biridir ve Şehzade Ömer'in annesidir. Kökeni ve ne zaman doğduğu ve ne zaman öldüğüne dair kaynaklarda bilgi yoktur.

Bülbül Hatun, II. Bayezid'in eşi, Şehzade Ahmed, Şehzade Mahmud ve Hundi Sultan'ın annesi. Kayıtlarda baba adının Abdullah olarak geçmesi cariye kökenli olduğunu gösteriyor. Cami, medrese gibi eserler yaptırmış 1509 senesinde mülklerini vakfetmiştir.

Lütfiye Sultan, Osmanlı prensesi, V. Mehmed oğlu Şehzade Mehmed Ziyaeddin'in kızıdır.