İçeriğe atla

Şirali Müslümov

Şirali Müslümov
Doğum26 Mart 1805(1805-03-26)
Barzavu, Talış Hanlığı
Ölüm2 Eylül 1973 (168 yaşında)
Barzavu, Azerbaycan SSC, SSCB
MilliyetTalış
MeslekÇiftçi
Tanınma nedeniEn yaşlı insan (tartışmalı)
Çocuk(lar)23

Şireli Ferzali oğlu Müslümov (AzericeŞirəli Fərzəli oğlu Müslümov; RusçaШирали Фарзали оглы Муслимов; 26 Mart 1805-2 Eylül 1973), Azerbaycan'ın İran sınırı yakınlarındaki Barzavu köyünde yaşamış bir Azeri çiftçi.[1] Şirali Müslümov 168 yıl yaşadığı düşünülmekte olup dünyanın en yaşlı insanı olduğu iddia edilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Советский комитет солидарности стран Азии и Африки, Институт востоковедения (Академия наук СССР), Институт Африки (Академия наук СССР). (Rusça)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Barthold</span> Rus doğubilimci (1869–1930)

Wilhelm Barthold veya Vasiliy Vladimiroviç Bartold bir Rus ve Sovyet doğubilimci ve tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Rurik</span> Rurik Hanedanının kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi

Rurik, Rurik Hanedanı'nın kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi. Rurik adı, Eski Nors dilinde "ünlü hükümdar" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boncuk</span> delikli bir süs eşyası

Boncuk; cam, taş, sedef, inci, fildişi, boynuz, kemik, tahta, metal, plastik gibi maddelerden yapılan, genelde ip ya da tel geçmesi için ortası delik, çoğu yuvarlak ve renkli süs tanesi. Boncuk işinde kullanıldığı gibi, gerdanlık, bilezik, nazar boncuğu, tespih yapımında da kullanılır. Yazma kenarına boncuk oyası olarak işlenir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Bilimler Akademisi</span>

Rusya Bilimler Akademisi (RBA) Rusya ulusal akademisidir. Bu akademi bütün Rusya Federasyonu sınırları içerisinde, bilimsel araştırma enstitüleri ağına ve buna ek olarak kütüphaneler, hastaneler ve yayın organları gibi sosyal ve bilimsel birimlere de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Bilimler Akademisi</span>

SSCB Bilimler Akademisi, Sovyetler Birliği'nde 1925 - 1991 arası faaliyet gösteren en yüksek bilimsel kuruluş. Günümüzde halefi Rusya Bilimler Akademisi'dir.

Üç Kurıkan veya Kurıkanlar — Eski Türklerde bir boy-oymak adı.

<span class="mw-page-title-main">Tokuz Tabduz</span>

Tokuz Tabduz, Eski Türklerde bir soy veya boy adı.

<span class="mw-page-title-main">Çikler</span>

Çik veya Çikler - Kök Türkler çağında tarihi bir soy veya boy adı.

<span class="mw-page-title-main">Ziba Ganiyeva</span>

Tğm. Ziba Pasha qizi Ganiyeva Azeri filolog ve II. Dünya Savaşı'nda kadın keskin nişancı. Savaşta 21 kişiyi öldüren Ganiyeva Moskova Savunması Madalyası ile ödüllendirildi. Ayrıca Kızıl Yıldız Nişanı ve Kızıl Bayrak Nişanı'na sahiptir.

Bauer und Arbeiter, 1924 yılında beş aylığına Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Almanca yayınlanan Bakü merkezli haftalık gazete. Tirajı 3200 civarında idi. Editörlüğünü A. A. Erfurt yapmıştır. Azerbaycan Komünist Partisi merkez komitesi Mart 1924'te Alman sömürgeciler arasında dağıtılacak bir yayın hazırlaması talimatını verdi. Benzer şekilde Mart ve Nisan 1924'te Alman sömürgecileri arasında Rote Bauer isimli bir gazete dağıtıldı; fakat dağıtım yüz kopya ile sınırlıydı. Bununla birlikte Rote Bauer sadece kırsal alanlarla ilgili konuları kapsıyordu. Bauer und Arbeiter, hem kentsel hem kırsal alanları kapsayan ve düzenli yayımlanan bir gazete oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zar Mağarası</span>

Zar Mağarası, Üst Paleolitik dönem boyunca tarih öncesi insan yerleşiminin görüldüğü bir arkeolojik alandır. Azerbaycan'ın Kelbecer Rayonu, Zar köyünün güneyinde yer alır.

Kurbansultan Ece, Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın annesi. 1948 Aşkabat depremi sırasında Türkmenbaşı'nın diğer aile fertleri ile birlikte ölmüştür.

Maya Kuliyeva Türkmen Millî Konservatuvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir konservatuvardır. 2 Haziran 1993 tarihinde Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un 1403. no'lu kararnamesi kurulmuş olup Aşkabat Devlet Konservatuvarı'nın yerini almıştır. Günümüzde Türkmenistan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ergek</span>

Ergek Tabiat Parkı, Güney Sibirya'da Krasnoyarsk Krayı'nın güneyinde yer almakta olan bölgesel öneme sahip bir doğal parktır. Özel koruma altındaki tabiat alanı olan tabiat parkı 4 Nisan 2005 tarihinde açılmıştır. Alanı 342.873 hektardır. Batı Sayan'daki Ergek dağ sırtının turizm merkezidir. Büyük Kebeje, Büyük Klüç, Taygiş, Yukarı Buyba, Orta Buyba ve Aşağı Buyba akarsularının kaynağında bulunur. Altay-Sayan ekolojik bölgesi doğa rezervleri ve milli parkları birliğine dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Talkan</span>

Talkan, kavrulmuş arpa veya buğdaydan elde edilen kaba lapa.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycanlı etnik grupları</span>

Azerbaycan'da her biri ekonomik, kültürel ve günlük yaşamda kendine has özellikleri olan birkaç Azerbaycanlı etnik grubu vardır. Bazı Azerbaycanlı etnik grupları 19. yüzyılın son çeyreğinde varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bitola Yazıtı</span>

Bitola yazıtı, Birinci Bulgar İmparatorluğu'na ait Eski Kilise Slavcası dilinde Kiril alfabesi ile yazılmış bir taş yazıttır. Şu anda, Kuzey Makedonya'daki Manastır Enstitüsü ve Müzesi'nde, "1015/17'den İvan Vladislav'ın Kiril mektuplarının bulunduğu mermer levha" olarak tanımlanan önemli bir epigrafik anıt olarak kalıcı sergiler arasında yer almaktadır. Bizans İmparatorluğu'nun Bulgaristan'ı fethi son aşamalarında İvan Vladislav, son tahkimatını yenilemeyi ve güçlendirmeyi başarmasını bu ayrıntılı yazıtla anmıştır. 1956'da bulunan yazıt, Samuil devletinin, Yugoslav bilim adamları tarafından tartışılan Bulgar karakterini destekleyen güçlü argümanlar sağladı. Ana akım akademik görüş, yazıtın Ivan Vladislav yönetimi sırasında yapılmış orijinal bir eser olduğu yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Dargo’lu Cavathan</span>

Dargo'lu Cavathan, 19. yüzyıl Çeçen komutanı, Kafkasya İmamаtı’nın naibi ve mudiri, Kafkasya Savaşı (1817—1859) katılımcısı. Çeçenya naibi ve müdürü. 1842 yılı yazında İçkerya Savaşı'nda aldığı yaralar nedeniyle öldü.

<span class="mw-page-title-main">Girdımançay</span>

Girdımançay, Azerbaycan'da bir nehirdir.