93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.
Dobruca, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya'nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan'ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihî bir bölgedir.
Lofça, Bulgaristan'ın kuzeyinde bulunan 36.000 nüfuslu bir şehirdir. Lofça ilinin merkezidir. Filibe, Troyan ve Teteven şehirleri ile komşudur.
Plevne, Bulgaristan'ın en kalabalık yedinci şehridir. Ülkenin kuzeyindeki Plevne ilinin idari merkezidir. 93 Harbi sırasında Gazi Osman Paşa tarafından Plevne Savunması'nın yapıldığı kenttir.
Koca Balkan Dağları ya da İngilizcede yaygın olan kullanımıyla Balkan Dağları, Bulgaristan'ı kuzeybatıdan doğuya, ortasından bölen, 600 kilometre civarında bir dağ sırasıdır. En yüksek yeri Botev'dir. Ünlü Şipka Geçidi ve savaşları burada yapılmıştır.
Çırpan, Bulgaristan'ın güneyinde, Eski Zağra ili'nde şehir merkezi.
Karapınar, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.
Bulgaristan tarihi günümüzdeki Bulgaristan'ın topraklarında tarih öncesi zamanlardan bu yana gerçekleşmiş tarihsel olayları kapsar.
Belgradcık Bulgaristan'ın Vidin ilinin bir ilçesidir.
Kont İosif Vladimiroviç Romeyko-Gurko, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rus ordusunda Mareşal generaldi.
Buzluca Koca Balkan Dağları'nda bulunan 1432 metrelik bir doruktur. Adı, Türkçe "buzlu" kelimesinden kaynaklanmaktadır. Adı 1942'de "Hacı Dimitır" olarak değiştirilmiş olsa da halk arasında "Buzluca" olarak bilinmeye devam etmektedir.
Sofya Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Sofya idi.
Aşağı Çiftlik veya Dolni çiflik, Bulgaristan'ın Varna ilinde bulunan bir kasaba ve ilçe merkezidir.
Türkiye'deki Bulgarlar, Bulgar etnik kökenli Türk vatandaşlarını ifade eder. Bulgar vatandaşlığına sahip etnik Türk olan Bulgaristan Türkleri ya da yine bir Slav milleti olan Pomakları içermez. Doğu Trakya'da Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere, patrikhane merkezi olan İstanbul'da ve Marmara'nın güneyi yayılım alanlarıdır. Asya'da kalan bu son gruba Anadolu Bulgarları da denir.
Özgürlük Anıtı ,Koca Balkan Dağlarıdaki Aziz Nikola tepesinde bulunan anıt ve müzedir.Anıt, 1877 yazında Rus-Türk Savaşı ve Bulgaristanın bağımsızlığı için belirleyici savaşların yapıldığı Şipka Muharebesi sırasında Bulgaristan'ın özgürlüğü için ölen Bulgar ve Rus askerlerini anmak için dikildi. Anıt, Şipka Park Müzesi'nin bir parçasıdır.
Arabakonak, Balkan Dağları'nda Sofya'yı Orhaniye ve Kuzey Bulgaristan ile bağlayan bir dağ geçididir.
Şipka Geçidi Bulgaristan'daki Balkan Dağları'ndan geçen manzaralı bir dağ geçididir. Eski Zağra eyaleti ile Gabrovo eyaleti arasındaki sınırı belirliyor. Geçiş, Gabrovo ve Kazanlık kasabalarını birbirine bağlar. Geçiş, Bulgarka Doğa Parkı'nın bir parçasıdır.
Bulgar milisleri, 93 Harbi'ne katılan Bulgar gönüllü ordu birlikleriydi. Bu birimlerdeki insanlara kabaca "halk" veya "alay savaşçısı" anlamına gelen opalchenets-pobornik (опълченец-поборник) adı verildi.
Bulgarka Tabiat Parkı, Balkan Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan, Gabrovo ve Kazanlık şehirleri arasındaki dağların orta ve doğu kesimlerinde 22.000 hektarlık bir alanı kaplayan bir Bulgar tabiat parkıdır.