Şinvari ilçesi
Şinvari ilçesi, Afganistan'ın Parvan Vilayeti'ne bağlı olan 10 ilçeden birisidir.
İlçenin 2005 yılı toplam nüfusu yaklaşık olarak 39.057'dir. İlçe Hazaralar'ın vilayette en yoğun olarak yaşadığı ilçedir.
Şinvari ilçesi, Afganistan'ın Parvan Vilayeti'ne bağlı olan 10 ilçeden birisidir.
İlçenin 2005 yılı toplam nüfusu yaklaşık olarak 39.057'dir. İlçe Hazaralar'ın vilayette en yoğun olarak yaşadığı ilçedir.
Parvan Vilayeti, Afganistan | ||
---|---|---|
Yönetim merkezi | ![]() | |
İlçeler | Bagram · Cebel Sirac · Çarikar · Gurband · Kuh-i Safi · Salang · Sayed Hel · Surhi Parsa · Şeyh Ali · Şinvari |
İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.
Ünye, Ordu iline bağlı bir ilçedir. Ordu'nun merkez ilçesi Altınordu'dan sonra en büyük ilçesidir. Ünye, Osmanlı Döneminde birçok kadı'nın doğum yeri olması sebebiyle "Kadılar Şehri" olarak da anılmaktadır.
Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.
Siverek Şanlıurfa'nın bir ilçesidir. 4.314 km²'lik yüzölçümü ile Türkiye'nin en büyük ilçesidir.
Faryab Vilayeti (Farsça: فاریاب, Fāryāb), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Kuner, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Farah Vilayeti (Farsça: فراه), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Bamyan Vilayeti (Farsça: ولایت بامیان), Afganistan'ın 34 ilinden biridir.
Pencşir Vilayeti (Farsça: پنجشیر), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Badgis Vilayeti (Farsça: ولایت بادغیس, Bādghīs), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Gur Vilayeti (Farsça:ولایت غور), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Nimruz Vilayeti (Farsça: ولایت نیمروز, Peştuca: د نیمروز ولایت), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Paktika Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Parvan Vilayeti (Farsça/Peştuca: ولایت پروان, Parvān), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Zabul Vilayeti (Farsça:ولایت زابل) Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Daykundi Vilayeti (Farsça: دایکندی, Dāykondī), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Sar-i Pol Vilayeti (Farsça: ولایت سرپل), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Afganistan'daki en büyük idari bölge vilayettir. Ve ülke 34 vilayete ayrılmıştır. Bu vilayetler de kendi içinde birden fazla ilçeye ayrılmıştır. Bu idari bölgelerin yerel ismi Volasvaleyi'dir. Haziran 2005 yılında yapılan son idari değişiklikle, Afganistan 34 vilayete bu vilayetler de 398 ilçeye ayrılmıştır. Bu ilçeler vilayetlerin alfabe sırasına göre aşağıdaki listede gösterilmiştir:
Hakkâri Vilayeti, Çölemerik Vilayeti, Hakkâri Sancağı veya Çölemerik Sancağı, Bir Osmanlı müstakil sancağıdır. 1876 yılında kurulmuş 1888 yılında dağıtılmıştır. Vilayetin merkezi Hakkâri'dir. Vilayetin sınırları bugünkü Hakkâri'nin tamamını ve Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerini kapsıyordu.
İçil eski bir sancak, il ve yöre adıdır. Günümüzde kullanılmamaktadır.