İçeriğe atla

Şinasi Gündüz

Şinasi Gündüz (1960), Türk dinler tarihçisi.

Hayatı

Şinasi Gündüz 1960’ta Hekimhan’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Gaziantep ve Mardin’de tamamladı 1984'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1988-1991 arasında lisansüstü çalışmalarını İngiltere'de Durham Üniversitesi School of Oriental Studies ve Manchester Üniversitesi Department of Middle Eastern Studies’te yaptı. Doktorasını 1991'de tamamladı. 1995’te Dinler Tarihi Doçenti ve 2003’te Dinler Tarihi Profesörü oldu. 2009-2012 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde dekan olarak; 2012-2015 yılları arasında ise Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki International Balkan University de rektör olarak görev yaptı. 2012 yılından itibaren Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyesi olan Gündüz, Milel ve Nihal: İnanç, Kültür ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi’nin editörlüğünü yapmaktadır. Halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalında çalışmalarına devam eden Şinasi Gündüz, Gnostik gelenekler, Hristiyanlık, heterodoksal akımlar, karşılaştırmalı dinler ve dinlerarası ilişkiler konularında akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Eserleri

Türkçe Eserleri

  • Sâbiîler Son Gnostikler, Ankara: Vadi 1995
  • Dinlerde Yükseliş Motifleri (E. Sarıkçıoğlu ve Y. Ünal ile birlikte), Ankara: Vadi 1995
  • Din ve İnanç Sözlüğü, Ankara: Vadi 1998
  • Mitoloji ile İnanç Arasında. Ortadoğu Dinsel Gelenekleri Üzerine Yazılar, Samsun: Etüd 1998
  • Pavlus: Hristiyanlığın Mimarı, Ankara: Ankara Okulu Yayınları 2001
  • Dinsel Şiddet: Sevgi Söyleminden Şiddet Realitesine Hristiyanlık, Samsun: Etüt 2002 [Şiddet ve Sevgi İkileminde Hristiyanlık, İstanbul: Risale 2006]
  • Misyonerlik: Hristiyan Misyonerler, Yöntemleri ve Türkiye’ye Yönelik Faaliyetleri (M. Aydın ile birlikte), İstanbul: Kaknüs 2002
  • Küresel Sorunlar ve Din, Ankara: Ankara Okulu Yayınları 2005 (ISBN: 975-8190-66-0)
  • Misyonerlik, Ankara: DİB Yayınları 2005 (ISBN: 975-19-3703-5)
  • Anadolu’da Paganizm: Antik Dönemde Harran ve Urfa, Ankara: Ankara Okulu Yayınları 2005
  • ''Kur’an’ı Anlamak: İlahi Vahyin Tarihe Açılımı, İstanbul: Mana 2015
  • İslam ve Sâbiîlik, İstanbul: Hikav Yayınları 2018

Yabancı Dildeki Eserleri

  • The Knowledge of Life. The Origins and Early History of the Mandaeans and Their Relation to the Sabians of the Qur’an and to the Harranians, Oxford University Press 1994
  • Ma’rifah al-Hayât: Dirâsât Havle Asli’s-Sâbieti’l-Mandaiyyîn ve Târîhihim ve Alakâtihim bi Sâbieti’l-Kur’ân ve Harrâniyyîn, çev. Sa’dî al-Sa’dî, Angered-Sweden: Merkezü’l-Harfi’-Arabî 1996
  • Change and essence: dialectical relations between change and continuity in the Turkish intellectual tradition, Şinasi Gündüz, Cafer S. Yaran (eds),Washington: RVP Press 2005
  • Dhuna Fetare, Krishterizmi nga Theniet Mbi Dashurine ne Realitetin e Dhunes, çev. M. Hoxha, Prishtine 2005
  • Living Together: An Islamic Perspective on Coexistence of Diversities, Skopje: Logos A 2015.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Perennial felsefe</span> Daimicilik, tüm insanlar için geçerli ve daimi olan gerçeğin ilkelerinin varlığını savunur

Perennial Felsefe ya da perennializm (daimicilik), evrensel hakikat ilkelerinin insanlık tarihi boyunca tüm kültürlerde ve ruhsal geleneklerde ortak olarak mevcut olduğuna ilişkin felsefi düşünüş.

<span class="mw-page-title-main">Din bilimleri</span>

Din bilimleri, dinle teolojik bakış açısıyla ve normatif yöntemlerle ve apolejetik amaçla ilgilenen ilahiyatın aksine dinleri sosyal bilimler perspektifinden ve herhangi bir dini veya dinleri apolejetik (savunmacı) gaye gütmeden ve ideolojik muhalefet tavrı içine girmeden olgusal temelde araştıran ve analiz eden çeşitli sosyal bilim disiplinlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Andreas Feuerbach</span> Alman filozof ve ahlakçı (1804-1872)

Ludwig Andreas Feuerbach, Alman filozof ve ahlakçı. Marx üzerindeki etkisi ve hümanist ilahiyat görüşleri ile ünlenmiştir.

Dogmatizm, A priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise dogma veya nas denir.

<span class="mw-page-title-main">Din sosyolojisi</span> sosyolojinin bir dalı

Din sosyolojisi, dini kurum ve dini yapılanmaları, dini temalarla toplumsal yapı arasındaki ilişkileri ve dinin toplum, toplumun din üzerindeki etkilerini araştıran bilimsel bir disiplindir. Din sosyologları toplumun din üzerinde dinin toplum üzerindeki etkilerini bir başka deyişle toplum ve din arasındaki diyalektik ilişkiyi açıklamaya çalışır.

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

İlahiyat fakültesi, dinler, dinlerin karşılaştırılması, dinler tarihi ve dinlerin değişik bilim alanlarıyla ilgili eğitiminin verildiği yükseköğretim kurumu.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin geçmişi Darülfünun’a dayanmaktadır. 1870 yılında açılan Darulfünun-i Osmani 1872 yılında kapanmış, 1874-1875 ders yılında eğitim ve öğretime başlayan Darulfünun-i Sultani ise 1881 yılında kapatılmıştır.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü, 10 Haziran 1959 yılında, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde açılan yüksek okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Yasin Aktay</span> Türk politikacı

Yasin Aktay, Türk akademisyen ve yazar.

Ahmet Yaşar Ocak, Türk akademisyen, tarihçi, yazar. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan profesör doktordur.

Baki Adam, Türk din tarihçisidir.

Sâbiîlik veya Mandeizm/Mandaeizm (Mandaeans) (Arapça: الصابئة veya مندائية), Orta Doğu'da bir din. Araplarca Sabiiye olarak adlandırılan grup, kendilerine bilgili, gnostik anlamlarına gelen Manden, din adamlarına ise Nasura demektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Teozofi</span>

Teozofi, "tanrı" ve "bilgi" sözcükleri birleştirilerek türetilmiştir. Günümüzde teozofi denildiğinde, öncelikle, kaynağını esas olarak Hint mistisizminin insan ile evren ve Tanrı arasındaki ilişkileri açıklayan felsefî denebilecek Hint teozofisinden almış olmakla birlikte Batı teozofisi akla gelir. Batı teozofisi bir yandan okült gelenek, diğer yandan Doğu gelenekleri üzerine kurulmuş, ezoterik bilgilerden yararlanan felsefî bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Annemarie Schimmel</span>

Annemarie Schimmel, Alman İranolog ve İslam-Tasavvuf araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul kuşatmaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul kuşatmaları listesi, günümüzde Türkiye sınırları içerisinde yer alan İstanbul'un tarih boyunca yaşadığı kuşatmaların derlendiği listedir. Marmara Denizi'nin Karadeniz'e açıldığı boğazı denetleyen noktada, Asya ile Avrupa arasındaki kara bağlantısının üzerinde kurulu olan şehir, İpek Yolu'nun da geçtiği bu stratejik konumu nedeniyle farklı halklarca birçok kez ele geçirilmek istenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sâcoğulları</span>

Sâciler veya Sâcoğulları, Azerbaycan'da hüküm sürmüş bir hanedandır. Sâcoğulları hanedanı, Azerbaycan'daki bir halife hükümdar soyu idi. Sâciler, Orta Asya'daki Uşrusana kentinden göç etmiş, İrani (Soğd) kökenli bir topluluk ya da Abbasi hizmetindeki Türk kökenli bir komutan olan Ebu's-Sâc Dîvdad b. Yûsuf Dîvdest'in ailesindendir.

Günay Tümer Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Zâtüssavârî Muharebesi</span> 654teki Arap-Bizans deniz çarpışması

Zâtüssavârî Muharebesi ya da Finike Muharebesi, Abdullah bin Sa'd komutasındaki İslâm donanması ile İmparator II. Konstans'ın kişisel komutasındaki Bizans filosu arasında 655 yılında gerçekleşmiş deniz savaşıdır. Muharebe, "ilk İslâm mutlak zaferi" olarak düşünülür.

Pietizm, erken modern dönemde Avrupa'da kiliseye, otoriteye farklı tavırlarla biçimlenen bir akımdır. Devlet kiliseleri ile yolunu tümüyle ayırmamıştır. Pietizm sözcüğü önceleri bir aşağılama olarak kullanılmasına rağmen, kendileri tarafından olumlu anlamda kullanılmaya başlandı. Farklı pietistlerin farklı amaçları vardı, ama genel olarak pietistler, dindarlık, ahlaki disiplin ve kişisel dini deneyimler aracılığı ile devlet kilisesi içinde anlamlı bir dini birlik kurmak istiyorlardı. İngiltere'deki Püritenlik, Pietizme benzer; çünkü o da kişisel bir dönüşümü, gönüllülük esasına dayalı dua toplantılarını ve sıkı ahlak kurallarını vurgular.