İçeriğe atla

Şimonoseki Bombardımanı

Şimonoseki Bombardımanı
Chōshū Ayaklanması

Britanya Donanması tarafından ele geçirilen Chōshū bataryaları.
Tarih20 Temmuz-14 Ağustos 1863
5-6 Eylül 1864
Bölge
Sonuç Müttefik donanma zaferi
Taraflar
 Britanya İmparatorluğu
Fransa Fransa
 Hollanda
 ABD
Chōshū Beyliği
Komutanlar ve liderler
Britanya İmparatorluğu Sir Augustus Kuper
Fransa Benjamin Jaurès
Hollanda François de Casembroot
Amerika Birleşik Devletleri David McDougal
Mōri Takachika
Takasugi Shinsaku
Güçler
2,000
28 savaş gemisi
1,500
100 savaş topu
6 savaş gemisi
40 jong
Kayıplar
72 ölü ve yaralı
2 gemi hasar aldı
47 ölü

Şimonoseki Bombardımanı (Japonca下関戦争/馬関戦争 Shimonoseki Sensō/Bakan Sensō), 1863 ve 1864 yıllarında Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda ve ABD'nin ortak deniz kuvvetlerinin Şimonoseki Boğazı'nın kontrolü için Chōshū Beyliği'ne karşı bir dizi askeri müdahaledir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Bombardımanı</span>

Tokyo Bombardımanı, 10 Mart 1945'te, ABD'nin Tokyo'yu Napalm bombalarıyla yüklü 275 tane B-29 uçağıyla bombalaması. Bu, tarihteki en çok insanın öldüğü hava saldırısıdır. Kayıplar 185.000'e kadar çıkmaktadır. Tokyo'nun %7'sine tekabül eden 41 kilometrekaresi yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Rus-Japon Savaşı</span> 1904-1905 yılları arasında Rusya ve Japonya arasında geçen savaş

Rus-Japon Savaşı, Japonya'nın Rusya'yı Uzak Doğu'daki yayılmacı politikadan vazgeçmek zorunda bıraktığı askeri çatışma (1904-1905). Kore ve Mançurya üzerindeki nüfuz çekişmesinden kaynaklanan savaşın önemli sonuçlarından biri de bir Asya devletinin modern çağda ilk kez bir Avrupa devletini yenilgiye uğratmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Şimonoseki</span>

Şimonoseki, Japonya'nın Yamaguchi prefektörlüğünde bulunan bir şehridir. Şehir, Honshū ile Kyūshū adaları arasındaki Kanmon Boğazı kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 716.14 km² olan şehrin nüfusu 1 Ekim 2010 tarihi itibarı ile 280,386 olup Yamaguchi'nin en büyük şehridr.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Halhin Gol Muharebesi</span> Savaş

Halhin Gol Savaşı (Rusça: Бои на Халхин-Голе / Boi na Khalkhin-Gole, Halha Irmağı Çatışması, Japonca: ノモンハン事件 / Nomonhan Jiken, Nomonhan Olayı, Moğolca: Халхын голын байлдаан / Khalkhin Golin Baildaan, Halha Irmağı Savaşı, SSCB-Moğolistan Halk Cumhuriyeti ile Japon İmparatorluğu-Mançu İmparatorluğu arasında 11 Mayıs - 16 Eylül 1939 tarihinde meydana gelen sınır çatışmaları.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çin-Japon Savaşı</span> 1937 ile 1945 yılları içerisinde Çin ve Japonya arasında süren savaş

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kagoshima Bombardımanı</span>

Kagoshima Bombardımanı veya İngiliz-Satsuma Savaşı, 15-17 Ağustos 1863 tarihleri arasında Kagoshima kıyılarının Kraliyet Donanması tarafından bombalanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Satsuma Ayaklanması</span> Ocak-Eylül 1877 tarihleri arasında Japonyada yeni imparatorluk hükümetine karşı gerçekleşen bir samuray ayaklanması

Satsuma Ayaklanması, Ocak-Eylül 1877 tarihleri arasında Japonya'da yeni imparatorluk hükûmetine karşı gerçekleşen bir samuray ayaklanmasıdır. Adını askeri reformlar sonucu statülerini kaybeden samurayların göç ettiği Satsuma Beyliği'nden almaktadır. Ayaklanma Eylül 1877'de imparatorluk güçleri tarafından bastırıldı ve ayaklanmanın lideri Saigō Takamori intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">PL Barış Kulesi</span>

Dai Heiwa Kinen Tō Japonca: (大平和祈念塔) veya PL Dünya Barış Kulesi veya Büyük Barış Duacısı Kulesi olarak adlandırılan kenotaf kulesidir. Tondabayashi, Osaka, Japonya'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ichi-Go Harekâtı</span>

Ichi-Go Harekâtı, Nisan-Aralık 1944 tarihleri arasında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ile Çin Cumhuriyeti'nin Ulusal Devrimci Ordusu arasında Henan, Hunan ve Guangxi eyaletlerinde gerçekleşen çatışmalardır. Harekâtın amacı Japonya'nın Fransız Hindiçini'ne bir kara yolu açarak Çin'in güneydoğusundaki Amerikan uçaklarının kalktığı hava üslerini ele geçirmekti.

<span class="mw-page-title-main">Şimonoseki Antlaşması</span> 17 Nisan 1895 tarihinde Japon İmparatorluğu ile Çing Hanedanı arasında yapılan ve Birinci Çin-Japon Savaşını sona erdiren antlaşma

Şimonoseki Antlaşması, Maguan Antlaşması olarak da bilinir, 17 Nisan 1895 tarihinde Japon İmparatorluğu ile Çing Hanedanı arasında yapılan ve Birinci Çin-Japon Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır. Barış konferansı 20 Mart-17 Nisan 1895 tarihleri arasında Japonya'nın Şimonoseki kentindeki Shunpanrō salonunda gerçekleşti. Bu antlaşma 1871'deki Çin-Japon Dostluk ve Ticaret Anlaşması'nı yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nagato (vilayet)</span>

Nagato vilayeti veya Chōshū (長州), Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet, Honshu adasında San'yōdō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Yamaguchi prefektörlüğünü kapsamaktaydı. Vilayetin merkezi Şimonoseki idi.

<span class="mw-page-title-main">Piero Tosi</span>

Piero Tosi, İtalyan moda ve kostüm tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Moji</span>

Moji, Japonya'nın Kitakyushu kentinin yedi semtinden biridir. Semt, kentin doğu ucunda yer almakta olup Kanmon Boğazı'nın karşısındaki Şimonoseki kentine bakmaktadır. Yüzölçümü 73,67 km² olan semtin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 93.706'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Muharebesi (1807)</span> Napolyon Savaşları esnasında Danimarka filosunu yakalamak veya yok etmek için Kopenhagın bombardımana tutulduğu savaş

Kopenhag Muharebesi veya Kopenhag Bombardımanı Napolyon Savaşları sırasında Danimarka filosunu yakalamak veya yok etmek için Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın bombardımana tutulduğu savaş. Olay, 1812'de Örebro Antlaşması ile sona eren 1807 Anglo-Rus Savaşı'nın patlak vermesine yol açtı.

Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, 26 Mart 1994'te Şırnak ilindeki Kuşkonar ve Koçağılı köylerine yapılan TSK tarafından yanlışlıkla bombalama sonucu 38 Kürt sivilin öldüğü ve köylerin yok edildiği olay.

<span class="mw-page-title-main">Dan-no-ura Muharebesi</span>

Dan-no-ura Muharebesi, 25 Nisan 1185 tarihinde Şimonoseki Boğazı'nda Taira ve Minamoto boyları arasında meydana gelen bir deniz muhaberesidir. Başlangıçta sabah dalgası, Taira için bir avantalı olsa da öğleden sonra dezavantaja döndü ve Minamoto no Yoshitsune liderliğindeki Minamoto filosu, Taira filosunu yendi. Muharebe, Genpei Savaşı'nın sonucunu belirlemiştir. Genç İmparator Antoku, Taira soyluları arasında ölenlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Rodos Kuşatması (1480)</span>

1480 yılında Rodos'daki Hospitalier Şövalyelerine ait küçük bir garnizon, Osmanlı İmparatorluğu'nun yaptığı bir saldırıya direnmiştir.