İçeriğe atla

Şimal (il)

Şimal
الشمال
İlin Lübnan haritasındaki sınırları
İlin Lübnan haritasındaki sınırları
Koordinatlar: 34°16′N 36°31′E / 34.26°K 36.51°D / 34.26; 36.51
ÜlkeLübnan
İdare
 • ValiRamzi Nohra
Yüzölçümü
 • Toplam1.205 km²
Nüfus
 (2022)
 • Toplam803.000
 • Yoğunluk666/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Şimal (الشمال - Aš Šamāl) Lübnan'ın bir ilidir.[1] 6 ilçesiyle Lübnan'ın en fazla ilçeye sahip ili olan Şimal, "kuzey" anlamına gelmektedir. İlin başkenti ülkenin Beyrut'tan sonra en büyük şehri olan Trablusşam'dır.

İl, 1.205 kilometrekarelik bir alanı kapsar ve kuzeyde Akkar, güneyde Kisrevan-Cübeyl ve doğuda Baalbek-Hirmil illeri ile komşudur. İlin batısında ise Akdeniz bulunur.

Eski Başbakan Refik el-Hariri tarafından 2003 yılında çıkarılan bir kanunla Akkar İlçesi Şimal ilinden ayrılarak Akkar adıyla yeni bir il kuruldu. İlin resmî olarak faaliyetlerine başlaması ancak 2014 yılında bir vali atamasıyla oldu.[2]

İlçeler

Kaynakça

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ "Cabinet Appoints 5 New Governors, Accepts Qaloush's Resignation". naharnet.com. 2 Mayıs 2014. 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

Trablus (Tripolis) sözcüğü ile şu başlıklardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam</span> Lübnan’ın Şimal vilayetinin merkezi ve 2. büyük şehri

Trablusşam, Lübnan’ın Şimal vilayetinin merkezi ve 2. büyük şehri. Beyrut'un 85 km kuzeyinde yer alan şehrin nüfusu 500.000'dir. Nüfusun yaklaşık %80'i Sünni Müslüman olmakla beraber Hristiyan ve Arap Alevileri de bu şehirde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Subtropikal iklim</span>

Subtropikal bölgeler dünyanın tropik kuşağının hemen kuzey ve güney sınırında kuzey ve güney 23.5 °'paralellerinde yer alan Yengeç dönencesi ve Oğlak dönencesi ile sınırlanmış coğrafik bölgelerdir. 'Subtropikal' terimi tropikal ve astropikal kuşağa komşu olan ve genellikle her iki yarım kürede 36 ve 44 paralelleri arasında yer alan ancak bazen daha üst paralellerde de görülen iklim bölgelerini ifade eder. Dönencealtı iklime nazaran sıcaklık değerleri biraz daha düşüktür ve yıllık sıcaklık farklı daha yüksektir. Astropikal iklimde görülmeyen kar yağışları ve don az ya da nadiren de olsa bu iklimde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam (eyalet)</span> Osmanlı İmparatorluğuna bağlı bir eyalet

Trablusşam Eyaleti veya Trablusşam Beylerbeyliği, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir eyalet. 1516'daki Mercidabık Muharebesi'nde Suriye ve civar bölgenin kazanılmasının ardından, 1517 yılında eyalet olan Şam Eyaleti'nin ve 1534'te eyalet yapılan Halep Eyaleti'nin içerdiği topraklar idari bakımdan düzenlenerek, 1579 yılında eyalet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kadişa Vadisi</span>

Kadişa Vadisi ya da Kadişa Boğazı, Lübnan'ın Şimal İli'ndeki Bşerri ve Zgarta ilçeleri arasında yer alan bir boğazdır. Vadi, Trablusşam'a vardığında Ebu Ali Nehri olarak da bilinen Kadişa Nehri tarafından oyulmuştur. Kadişa Aramice'de "Kutsal" anlamına gelmektedir, bu nedenle vadi Kutsal Vadi olarak da anılır. Vadi, Hristiyan keşiş topluluklarını yüzyıllar boyunca gizledi. Vadi Lübnan'ın kuzeyindeki el-Mekmel Dağı'nın eteklerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trablus Sancağı</span>

Trablus Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Beyrut Vilayeti'nde bulunan bir sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti'ndeki Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Lazkiye Sancağı ve güneyde Beyrut Sancağı arasında uzanıyordu. Sancağın 1914 yılındaki nüfusu 175.063'tür.

<span class="mw-page-title-main">Baalbek-Hirmil (il)</span>

Baalbek-Hirmil Lübnan'ın bir ilidir. Baalbek İlçesi ve Hirmil İlçesinden oluşan il, toplam 74 belediyeye bölünmüştür. İlin başkenti Baalbek'tir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Akkar (il)</span>

Akkar Lübnan'ın en kuzeyinde yer alan ilidir. Sadece Akkar İlçesinden oluşan il, toplam 121 belediyeye bölünmüştür. İlin başkenti Halba'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'ın ilçeleri</span>

Lübnan'ın ilçeleri, Lübnan'ın ikinci düzey idari bölümleridir. Dokuz ile (muhafaza) ayrılan ülkenin bu illerinde toplam 25 ilçe (qaḍā) vardır. Beyrut ilinin herhangi bir ilçesi yokken Akkar ili sadece bir ilçeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Akkar İlçesi</span>

Akkar İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Halba'dır. 400 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Akkar İlçesi, Akkar ilinin tek ilçesidir. İlçe, doğusunda yüksek dağlar bulunan nispeten geniş bir kıyı ovasının varlığı ile nitelendirilebilir. Akkar'ın en büyük kasabaları Halba dışında, Bireh ve Kubayat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Kavaşra</span>

Kavaşra Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 131 kilometre, Trablusşam'ın ise 38 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Aydamun</span>

Aydamun Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 140 kilometre, Trablusşam'ın ise 55 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 3 kilometrelik bir mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam İlçesi</span>

Trablusşam İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'tan sonra ülkede en fazla nüfusa sahip şehir olan Trablusşam'dır. Lübnan'daki yüzölçümü en küçük olan ilçelerden biri olan Trablusşam, Sünni nüfusuyla ön plana çıkmaktadır. İlçe nüfusunun yaklaşık %80'ini Sünniler, %10'unu ise Arap Alevileri oluşturmaktadır. Az da olsa ilçede Maruniler ve Rum Ortodoks Hıristiyan toplulukları da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bişerri İlçesi</span>

Bişerri İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Bişerri'dir. Yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olan Bişerri İlçesi, Şimal ilinin en küçük ilçesidir. Dağlık ve engebeli yapısı nedeniyle ilçedeki köy ve kasabaların çoğu bin metreden daha yüksek bir rakımda yer almaktadır. İlçe aynı zamanda Doğu Hıristiyanlığı ve Maruni Hıristiyanlık tarihinin en önemli simgelerinden biri olan Kadişa Vadisi ve Orta Doğu'daki en eski Hristiyan manastır topluluklarından bazılarını sınırları içerisinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Betrun İlçesi</span>

Betrun İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi aynı adı taşıyan Betrun'dur. Yaklaşık 60 bin nüfusa sahip olan ilçede ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlar yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Betrun</span>

Betrun Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Betrun İlçesi'nde bulunan bir şehirdir. Betrun İlçesi'nin de merkezi olan şehir dünyanın hâlâ yaşanılan en eski şehirlerinden biri olup geçmişi MÖ 14. yüzyıla kadar gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Küre İlçesi</span>

Küre İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Amyun'dur. Yaklaşık 75 bin nüfusa sahip olan ilçede ağırlıklı olarak Rum Ortodoks Hıristiyanlar yaşamaktadır. İlçede ayrıca Sünni Müslümanlar, Şii Müslümanlar, Maruniler ve Arap Alevileri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halba</span>

Halba Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin Akkar İlçesi'nde bulunan bir şehirdir. 2014 yılında kurulan Akkar ilinin de merkezi olan şehir, başkent Beyrut'un 110 km, ülkenin ikinci büyük şehri olan Trablusşam'ın 25 km kuzeyinde yer alır. Suriye sınırına ise yaklaşık 10 kilometrelik bir uzaklıktadır.