İçeriğe atla

Şili'nin idari bölümleri

Şili'nin idari bölümleri, üniter bir devletin özelliklerine sahiptir. Devlet idaresi, yasalara uygun olarak her bir otoriteye uygun olarak işlevsel ve coğrafi olarak parçalı haldedir.

Şili idari olarak 15 bölge (regiones), 54 il (provincias) ve 346 belediyeye (comunas) ayrılmaktadır. Bölgeler ve iller, sırasıyla cumhurbaşkanı tarafından atanan bir idareci (intendente)[1] ve vali (gobernador) tarafından, belediyeler ise dört yılda bir seçilen bir belediye başkanı (alcalde) tarafından yönetilmektedir.

1974 yılına kadar Şili sırasıyla iller (provincias) ve departmanlara (departamentos) ayrılmaktaydı.

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy" (PDF). 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şili</span> Güney Amerikada bulunan egemen devlet

Şili (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın illeri</span>

Yunanistan'ın illeri, Yunanistan'ın ikinci düzey idari bölümleriydi.

Arnavutluk'un illeri, Arnavutluk'un birinci düzeydeki idari bölümleridir. Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.

Şili'nin bölgeleri, Şili'nin birinci düzey idari bölümleridir. Şili, 15 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge cumhurbaşkanı tarafından atanan bir idareci (intendente) ile doğrudan seçilen bölgesel kurullar tarafından yönetilmektedir. Bölgeler, ek olarak illere ve belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın idari bölümleri</span>

Ermenistan'ın idarî bölümleri, Ermenistan topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Ermenistan, idarî olarak 10 ile ayrılmaktadır. Erivan, ülkenin başkenti olarak kendine özel idarî statüsüne sahiptir. Her marz, hükûmet tarafından atanan bir vali (marzpet) tarafından yönetilir. Erivan ise Erivan Belediye Meclisi tarafından seçilen bir belediye başkanı tarafından idare edilmektedir. İller, ek olarak 503 belediyeye (hamaynker) ayrılmaktadır.

Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katar'ın belediyeleri</span>

Katar, 2015 yılından bu yana idari olarak 8 belediyeye ayrılmaktadır. Belediyeler, ayrıca istatistik amaçlı 98 bölgeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şeytan Adaları</span>

Şeytan Adaları, Kuzey Sporatlar veya Asporatlar, Yunanistan'ın Teselya bölgesinde bulunan bir takımada ve bölgesel birimdir. Birim, 2011 yılında Kallikratis yönetimi reformları doğrultusunda eski Magnezya iline bağlı adalar üzerine kurulmuştur. Yüzölçümü 275.7 km² olan birimin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 13,798'dir. Birimin merkezi İskados'tur.

Cezayir'in illeri, Cezayir'in birinci düzey idari bölümleridir. Cezayir, 58 ile ayrılmaktadır. Bu iller, ek olarak 548 ilçeye ve ilçelerde belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angola'nın illeri</span>

Angola, bölge adı verilen 18 en üst düzey idari birime ayrılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Fas'ın bölgeleri</span>

Fas'ın bölgeleri, Fas'ın birinci düzey idari bölümleridir. Bu bölgeler, ek olarak 75 il ve prefektörlüklere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angola'nın belediyeleri</span>

Angola, bölge (Portekizce:províncias) adı verilen 18 en üst düzey idari birime ayrılmıştır. Bu en üst düzey idari birimler de kendi içinde 163 belediyeye (Portekizce:municípios) ayrılır. Bu belediyeler, bağlı oldukları bölgelere göre aşağıda listelenmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın belediyeleri</span>

Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.

Kolombiya, 1991 Anayasası'nda üniter bir devlet olarak belirlenmiştir. Kolombiya idari olarak 32 departman ve bir başkent bölgesine (Bogotá) ayrılır. Her departmanın dört yılda bir seçimle işbaşına gelen bir valisi ve departman meclisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın arondismanları</span>

Fransa'nın arondismanları, Fransa'nın idari bölümlerinden biridir. Arondismanlar, departmanların alt bölümleridir.

Şili'nin illeri, Şili'nin bölgelerden sonra gelen ikinci düzey idari bölümleridir. Toplam 54 adet il bulunmakta olup her il cumhurbaşkanı tarafından atanan bir vali (gobernador) ile il hükûmetleri tarafından yönetilmektedir. Bölgeler, ek olarak belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in belediyeleri</span>

Bosna-Hersek'in belediyeleri, Bosna-Hersek'in en küçük idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın belediyeleri</span>

Gürcistan'ın belediyeleri, Gürcistan'ın yerel yönetim bölümleridir. Gürcistan, 12 şehir ve 55 topluluk olmak üzere toplam 67 belediyeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya'nın belediyeleri</span> Brezilyanın en küçük idari bölümleri

Brezilya'nın belediyeleri, Brezilya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Brezilya'daki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'nın illeri</span>

Estonya'nın illeri, Estonya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Estonya 15 ile ayrılmakta olup bu bölgeler ek olarak belediyelere ayrılmaktadır.