İçeriğe atla

Şile Kalesi

Koordinatlar: 41°10′53″K 29°36′33″D / 41.18139°K 29.60917°D / 41.18139; 29.60917
Şile Kalesi
Harita
Genel bilgiler
TürKale
Mimari tarzGözlem amaçlı
Şehirİstanbul
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar41°10′53″K 29°36′33″D / 41.18139°K 29.60917°D / 41.18139; 29.60917
Şile Kalesi

Şile Kalesi veya Ocaklı Ada Kalesi, İstanbul'un Şile ilçesindeki Ocaklı Ada'nın üzerinde konumlanmış kaledir.[1] 2015'teki restorasyon sonrasındaki görünümü SüngerBob'a benzediği için eleştirilmiştir.[2][3]

Tarihi

Gözetleme kalesi olarak inşa edilen yapının tarihi ile ilgili iki farklı iddia vardır. Günümüzde kabul gören iddiaya göre Cenevizliler tarafından 2000 yıl önce inşa edilmiştir.[4] Bir başka iddiaya göre ise Bizanslılar tarafından inşa edilmiş ve sonrasında Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. 1305'te Cenovalıların eline geçen kale,[5] 1396 yılında Yıldırım Bayezid komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından fethedilmiştir.[6] Kale tarih boyunca iki kez onarılmıştır.[]

Özellikleri

100 metrekarelik alana inşa edilmiş olan kale 12 metre yüksekliğindedir. 4 katlı olan kalenin yapımında beyaz renkli kireç taşı kullanılmıştır. İlk katı kiler olarak kullanılan kalenin diğer katları 20 kişilik asker birliğinin barınabileceği şekilde tasarlanmıştır.[7]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Şile Kalesi". istanbeautiful.com. 13 Eylül 2019. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  2. ^ "Şile Kalesi hakkında açıklama yapıldı!". haberturk.com. 26 Ağustos 2015. 25 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  3. ^ "2 bin yıllık Şile Kalesi 'Sünger Bob' oldu". sputniknews.com. 5 Ekim 2015. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  4. ^ "Şile'de bir zamanlar". blog.milliyet.com.tr. 11 Ocak 2013. 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  5. ^ Eyice, Semavi (1976). Bizans devrinde Boğaziçi. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi. s. 151. 3 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  6. ^ Koç, Murat (2005). Yeni Türk Edebiyatı'nda Boğaziçi ve Boğaziçi Medeniyeti. Eren. s. 19. ISBN 9756372184. 3 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  7. ^ "Şile Ocaklı Ada Kalesi". sile.bel.tr. 15 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Hisarı</span> İstanbulun Beykoz ilçesindeki bir hisar

Anadolu Hisarı, Anadolu Hisarı Kalesi veya diğer adıyla Güzelce Hisarı, İstanbul'un Beykoz ilçesinin Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi'nin İstanbul Boğazı'na döküldüğü yerde yer alan bir Osmanlı kalesi.

Ohrili Hüseyin Paşa, II. Osman saltanatı döneminde 9 Mart 1621-17 Eylül 1621 tarihleri arasında altı ay dokuz gün ve 20 Mayıs 1622'de bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rumelikavağı</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Rumelikavağı, İstanbul Boğazı'nın en kuzeyinde, Sarıyer ilçesine bağlı, balığı, midyesi ve inciri ile meşhur bir semttir. Sahilde, Rumelifeneri ile Sarıyer arasında kalır. 4.000-4.500 arası nüfusu vardır. Nüfusun büyük çoğunluğunu Doğu Karadeniz göçmenleri oluşturmaktadır.

<i>SüngerBob KareŞort</i>

SüngerBob KareŞort veya SüngerBob Karepantolon, Nickelodeon kanalı için deniz biyolojisi eğitimcisi ve animatör Stephen Hillenburg tarafından yaratılmış bir Amerikan animasyon komedi televizyon dizisidir. Diziye ismini veren SüngerBob ve arkadaşlarının Bikini Kasabası adlı su altı şehrindeki maceralarını anlatır. En uzun süredir yayınlanan beşinci Amerikan animasyon dizisi olması ve popülaritesi onu bir medya imtiyazı haline getirmiştir. Nickelodeon ve ViacomCBS Yerel Medya Ağları'nın en çok dağıtılan, yayınlanan ve en yüksek puan alan dizisidir. 2017'nin sonlarında, medya imtiyazı Nickelodeon için 13 milyar dolarlık ticari gelir elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Kale-i Sultaniye</span>

Kale-i Sultaniye veya Çimenlik Kalesi, 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Asya kıyısına dikilen bir kaledir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahıska</span> Gürcistan şehri

Ahıska, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinin ve Ahıska Belediyesi’in idari merkezi bir kenttir. Tarihsel bir bölge olan Samtshe’nin de merkeziydi.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Deniz Müzesi</span>

Çanakkale'de, Çimenlik Kalesi etrafında ve kale içinde yer alan eserlerin ve tarihi eşyanın sergilenmesinden ve korunmasından sorumlu olan komutanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Kalesi</span>

Samsun Kalesi, bugünkü Samsun kentinin kökenini oluşturan ve 1092 yılında Danişmendliler tarafından yaptırılan kermen. Kalenin sınırları günümüzde Saathane Meydanı'ndan bedestene, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi'nin bulunduğu alandan Büyük Camii'nin bulunduğu alana kadar uzanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Kalesi</span>

Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Feneri Kalesi</span> İstanbulda kale

Rumeli Feneri Kalesi veya Topçu Kalesi, İstanbul'da Rumelifeneri sırtlarındaki 17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. Adını hemen yanındaki köye de adını veren Rumeli Feneri'nden almıştır. Kaleye kara yoluyla Sarıyer ilçesine bağlı Rumelifeneri Köyü‟nün içinden geçilerek gidilmektedir. Köye ismini veren fenerin geçmişi çok eskilere dayanmakta, ilkçağlardan itibaren Boğaz girişinde gemicilere yol göstermek amacıyla ateşler yakıldığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mamure Kalesi</span> Türkiyede bir kale

Mamure Kalesi Türkiye'nin güneyinde, Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Bozdoğan mahallesi yakınlarında kıyı boyu uzanan tarihi bir kaledir. Türk sinemasına ve Türk dizilerine ev sahipliğide yapmıştır, bunlardan bazıları Cüneyt Arkın rol aldığı Malkoçoğlu Krallara Karşı filmi ve Cihan Ünal oynadığı Kuruluş "Osmancık" dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Akçakoca Kalesi</span>

Akçakoca Kalesi, Düzce ili, Akçakoca ilçesinde bulunan tarihi kale. Şehir merkezinin 3 km kadar batısında, yüksek bir falezin kıyısında inşa edilmiştir. Ceneviz Ticaret Yolu üzerindeki önemli duraklardan biridir. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amasra Kalesi</span>

Amasra Kalesi, Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir kale. Romalılar tarafından inşa edildi ve sonrasında sırasıyla Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından restore edildi. Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">Softa Kalesi</span> Bozyazıda bir kale

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

Sancakburnu Kalesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir kaledir. Günümüzde Balçova ilçesine bağlı İnciraltı Mahallesi'nde bulunan kale, Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa'nın emriyle 1666'da inşa edildi.

Yoğurtçu Kalesi, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Riva Kalesi</span> Riva Deresinin Karadeniz ile buluştuğu bir tepede yer alan kale

Riva Kalesi, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da, Riva Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü tepede konumlanan kaledir. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. İlk olarak 18. yüzyılda "Revancık Kalesi" adıyla arşivlerde yer alan kalenin, Karadeniz'den Riva Deresi'ne girişi kontrol etmek ve sahil güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilir. Osmanlı döneminde Karadeniz'den gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılan kale, bu dönemde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla güçlendirilmiştir. İstanbul'un İşgali döneminde tahrip edilen yapı, 2016'da restore edilmiş olup günümüzde gezi amaçlı kullanılır.