İçeriğe atla

Şida Kartli

Şida Kartli
შიდა ქართლის მხარე
ÜlkeGürcistan
BaşkentGori
İdare
 • TürHükümet
 • ValiLevan Harabadze
Yüzölçümü
 • Toplam4,807 km²
Nüfus
 (2014)
 • Toplam263.382
 • Kent yoğunluğu54,8/km² (141/mil²)
Zaman dilimiUTC+04.00
ISO 3166 koduGE-SK

Şida Kartli (Gürcüce: შიდა ქართლი; "İç Kartli"), Gürcistan’ın yönetsel bölgelerinden biridir. Gori, Kaspi, Kareli, Cava ve Haşuri ilçelerinden oluşur. 4.807 km²’lik bir alanı kapsar ve nüfusu yaklaşık 263.382 (2014) dolayındadır. Bölgenin kuzeyi, Gürcistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra özerk bölge statüsü kaldırılan Güney Osetya’nın büyük bölümünü kapsar. Güney Osetya, Rusya'nın desteğiyle bugün Gürcistan yönetiminin kontrolü dışındadır. Şida Kartli'nin yönetsel merkezi Gori kentidir.

Bölgedeki başlıca tarihi kalıntılar arasında Tigva Manastırı sayılabilir.

Görülecek yerler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gori</span> Gürcistan şehri

Gori, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde bulunan bir sanayi kentidir. Kent, ünlü Gürcü kralı Kurucu Davit (1089-1125) tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mtsheta</span> Gürcistan kenti

Mtsheta, Gürcistan'ın en eski kentlerinden biridir. Doğu Gürcüstan'da, tarihsel Kartli bölgesinde yer alır. Başkent Tiflis yakınlarında, Kura ve Aragvi ırmaklarının birleştiği yerde kuruludur. MÖ 3. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasında Kartli Krallığı'nın başkenti olan Mtsheta, bugün Mtsheta-Mtianeti bölgesinin yönetsel merkezidir. Gürcüler, 317 yılında Hristiyanlığı burada kabul ettiler ve kent, Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin bugün de merkezidir.

Samaçablo,, Gürcistan'ın kuzeyinde Şida Kartli yönetim bölgesinde yer alan tarihî bölge ve burada hüküm sürmüş kadîm prensliğin adıdır. 1921'de Gürcistan'ın bağımsızlığına son veren bolşevik yönetimi, yaklaşık bu bölgenin sınırları içinde Güney Osetya Özerk Bölgesi'ni kurmuştur. Bu bölgedeki Osetler, savaşlar ve ekonomik koşullar nedeniyle Osetya'dan göç etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya</span> kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mtsheta-Mtianeti</span>

Msheta-Mtianeti, Gürcistan'ın yönetsel bölgelerinden biridir. Ülkenin doğu bölümünde yer alır. Şida Kartli, Ertso-Tianeti, Pşavi, Hevsureti, Mtiuleti, Gudamakra ve Ksnishevi adlı tarihsel ve coğrafi bölgelerini kapsar. Bölgenin idari merkezi, Gürcistan'ın ilk başkenti olarak bilinen Mtsheta kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya-Alanya</span> Rusya Federasyonunda bir bölge

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

<span class="mw-page-title-main">Tshinvali</span> Gürcistanın Şida Kartli bölgesinde bir şehir

Tshinval ya da Şinval, resmî olarak Gürcistan topraklarında bulunan ve bağımsızlığı dünyaca tanınmayan Güney Osetya'nın da de facto başkentidir. Şehir resmî olarak Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samtshe-Cavaheti</span>

Samtshe-Cavaheti, Gürcistan’ın güneybatısında idari bir bölgedir ve bu bölgenin yönetsel merkezi Ahıska kentidir. Kuzeyinde Guria ve İmereti, kuzeydoğu ve doğusunda Şida Kartli ve Kvemo Kartli idari bir bölgeleri, güneyinde Ermenistan ve Türkiye, batısında Acara Özerk Cumhuriyeti yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın idari bölümleri</span>

Gürcistan, iki özerk cumhuriyet ve on idari bölgeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Güney Osetya çatışması</span>

Gürcistan - Güney Osetya Sorunu, Gürcistan ve de facto olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile başlayan ihtilaflardır.

Kareli, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde bulunan şehirdir. Bölge olarak Kura Nehri yakınında bulunur ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e 94 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Gürcü Yahudileri Kafkasya'daki Gürcistan ulusundan olan Yahudiler'e denir. Gürcistan'in en eski cemaatlerinden olan Yahudiler tarihlerini Babil Sürgünü'ne kadar dayandırmaktadır.

Güney Osetya Tarihi Gürcistan'ın kuzey kesimindeki bölgede tarih boyunca gerçekleşen olayları inceler.

<span class="mw-page-title-main">Haşuri</span> Gürcistan şehri

Haşuri, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Suramula Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 582 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 52,603'tür.

<span class="mw-page-title-main">Cava, Gürcistan</span>

Cava, de jure Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde, de facto Güney Osetya'nın Dzau rayonunda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Kasaba, Büyük Liahvi Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2002 yılı itibarı ile 1,500'dür.

<span class="mw-page-title-main">Gori (topluluk)</span> Gürcistanın Şida Kartli bölgesinde bulunan bir belediye

Gori Belediyesi', Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Gori kentinin çevresini kapsamaktadır ve kuzey kısmı de facto Güney Osetya'nın kontrolü altındadır. Yüzölçümü 1,352 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 125,692'dur. Belediyenin merkezi Gori olup Gori belediyeye dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Zemo Nikozi Başmelek Kilisesi</span>

Zemo Nikozi Başmelek Kilisesi, Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Gori Belediyesinde konumlanmış bir 10. yüzyıl Gürcü Ortodoks kilisesidir. Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Açabeti Kalesi</span>

Açabeti Kalesi Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Gori Belediyesinde yer alan Açabeti köyünde konumlanmış eski bir kaledir. Kale Liahvi nehrinin sağ kıyısında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Liakhvi</span> Gürcistandaki nehir

Büyük Liakhvi Nehri Gürcistan'ın merkezindeki kısa bir Kafkas nehridir. Güney Osetya'nın de facto bağımsız bölgesinde Büyük Kafkas sıradağlarının güney yamacında yükselen Kura Nehri'nin (Mtkvari) bir kolu. Gori ve Tskhinvali şehirleri kendi yolunda. Nehir esas olarak Kafkas Dağları'ndan gelen kar ve buzul akışının yanı sıra yeraltı suyu kaynaklarının eritilmesiyle besleniyor. Liakhvi en yüksek su hacmine ilkbahar ve yaz aylarında ulaşırken, en düşük hacim nehrin bazı bölümlerinin donduğu kış aylarında kaydedilmiştir. Küçük Liakhvi Nehri, onun kollarından biridir.