İçeriğe atla

Şian

Şian
西安市
Şian şehri
Şian'dan görüntüler
China üzerinde Şian
Şian
Şian
Şian'ın Çin'deki konumu
Ülke Çin
EyaletŞensi
İdare
 • ÇKP sekreteriWei Minzhou
 • Belediye başkanıDong Jun
Yüzölçümü
 • Eyalet altı şehir9983 km²
Nüfus
 (2010)
 • Eyalet altı şehir8.467.837
 • Yoğunlukoto/km²
 • Kent
5.566.711
 • Metropol
6.501.189
Zaman dilimiUTC+08.00 (CST)
Resmî site
www.xa.gov.cn

Şian (Çince: 西安; pinyin: Xī'ān), Çin'de bir şehir olup Şensi bölgesinin başkentidir. Kent Çin'nin dört büyük tarihi başkentinden birisidir. 3100 yıllık tarihiyle Çin'in en eski şehirlerinden birisi olan Şian; Ming Hanedanından önce Çang'an olarak bilinmekteydi. Yaklaşık 13 milyon nüfusa sahip Şian'da halkın %99,1'ini Han Çinlileri oluşturmakla beraber azınlık olarak yaklaşık 50.000 Hui Müslüman vardır.[1] Şian'da yedi adet cami bulunmakta olup en büyüğü ise Büyük Cami'dir.[2]

İklim

 Şian iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
En yüksek sıcaklık (°C) 17,0 24,1 31,3 34,9 38,6 41,8 41,0 40,0 38,5 34,1 24,5 21,6 41,8
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 5,1 8,9 14,4 21,5 26,6 31,4 32,4 30,3 25,6 19,3 12,4 6,3 19,5
Ortalama sıcaklık (°C) 0,3 3,6 8,7 15,4 20,5 25,3 27,0 25,1 20,3 14,1 7,2 1,5 14,1
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) −3,3 −0,4 4,1 10,3 15,1 19,9 22,3 21,0 16,5 10,2 3,2 −2,2 9,7
En düşük sıcaklık (°C) −20,6 −18,7 −7,6 −4,0 3,5 9,2 15,1 12,1 4,8 −1,9 −16,8 −19,3 −20,6
Ortalama yağış (mm) 6,7 9,8 27,1 37,5 54,9 64,5 97,5 78,6 94,1 61,7 21,5 7,3 561,2
Kaynak: Çin Meteoroloji Müdürlüğü[3]



Galeri

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Xi'an ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ 中国七大中心城市人口资源大调查  23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."Population survey of the seven central cities of China", Zhang Zhizhong, National Family Planning Commission
  2. ^ Mosques in Xian 30 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. www.muslim2china.com
  3. ^ 中国气象局 国家气象信息中心 (Çince). Çin Meteoroloji Müdürlüğü. Haziran 2011. 2009-07-16 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2009-03-17. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stel Ormanı</span>

Stel Ormanı, ayrıca Xi'an Stel Ormanı Müzesi veya Xi'an Beilin Müzesi olarak da bilinir, Çin Xi'an'da bulunan steller ve taş heykellerin bulunduğu bir müzedir. İsmi ormanı anımsatan büyük stel koleksiyonundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vuhan</span> Çinin Hubei eyaletindeki büyük şehir

Vuhan veya Wuhan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei eyaletine bağlı bir eyalet altı şehirdir. Hubei'nin yönetim merkezi ve en büyük şehridir. Çin'in en büyük metropollerinden biri olup "Ulusal Merkezi Şehir" olarak kılınmıştır. Merkez Çin'in en büyük şehri olmanın yanı sıra bu bölgenin siyasi, ekonomik, finansal, ticari, lojistik, bilim, teknoloji, kültürel, eğitim, ulaşım ve iletişim merkezidir. 2020 yılı itibarıyla nüfus açısından Dünya'nın en büyük 42. metropolü olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hangzhou</span>

Hangzhou ; Çin'de Yangzı Nehri Deltasında bulunan eyalet altı bir kenttir. Zhejiang eyaletinin başkenti en kalabalık şehridir. Hangzhou, Şanghay'ın 180 km güneybatısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Jinan</span>

Jinan Çin'in Şantung eyaletinin batısında bir şehir. Şantung'un eyalet merkezi olan Jinan aynı zamanda bu eyaletin en kalabalık şehridir. Önemli bir ekonomik, politik, kültürel merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Bayangolin (il)</span>

Bayangolin Moğol Özerk İli Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de Çin'in en büyük Özerk bölgesidir. Başşehri Korladır.

<span class="mw-page-title-main">Çongçing</span>

Çongçing ya da Chongqing, Çin'in güneybatı bölgesinde yer alan eyalet düzeyinde bir şehirdir.
Yakın tarihlere kadar Siçuan eyaletine bağlı eyalet altı şehir olan Çongçing, 14 Mart 1997 tarihinde eyalet düzeyinde belediye seviyesine yükseltilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhen</span> Guangdong, Çinde bir şehir

Shenzhen, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangdong eyaletine bağlı, İnci Nehri Deltası üzerinde yer alan bir il düzeyi şehir. Aynı zamanda eyalet altı şehir ve özel ekonomik bölge statülerine sahip olan bölge, Çin'in borsa pazarı merkezi ve önemli bir uluslararası pazar olarak kurulmasının öngörülmesiyle Ocak 1979'da eski Bao'an İlçesi'nin temelleri üzerinde kuruldu. Shenzhen şehrinin tamamı Shenzhen Özel Ekonomik Alanı'nın içinde bulunur. Şehir, güneyinde Hong Kong, kuzeyinde ise Huizhou ve Dongguan şehirleri ile komşudur. Shenzhen ayrıca Çin'de başta kurumsal yenilik ve ülkenin açılmasını yaygınlaştırmak olmak üzere birçok açıdan önemli deneysel ve örneksel roller üstlenmektedir.

Çin'de camiler, Müslümanların kutsal ibadet mekanı, Çin'de İslam 'ın zengin bir mirası vardır, en eski tarihe sahip, 650 yılı hatta öncelerine kadar dayanır. O zamanlar İslam Peygamberi Muhammed, amcası Sa'ad ibn Abī Waqqās 'ı', İmparator Gaozong 'na resmi bir elçi olarak gönderir.

<span class="mw-page-title-main">Tientsin</span>

Tianjin, Türkçe kaynaklarda Tientsin veya Tiençin olarak da geçer, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı dört doğrudan yönetilen şehirden biridir. Çin'in Ulusal Merkezi Şehirleri'nden biri olmanın yanı sıra Kuzey Çin'deki en büyük "Açık Kıyı Şehir"dir. Tientsin, Kuzey Çin Ovası'nda, Hai Nehri ırmaklarının kesiştiği noktada bulunur. Doğusundan Bohai Denizi, kuzeyinden ise Yan Dağları tarafından çevrelenir. Hai Nehri'nin şehrin içinden akması, şehir çapında köprü dolu manzaraların ortaya çıkmasına yol vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dalian</span> Çinde bir şehir

Dalian veya Dalien, Çin'in kuzeydoğusunda, Liaoning eyaletinde bulunan bir şehir. Doğusunda Sarıdeniz, batı ve güneyinde Bohai Denizi bulunur. Şehrin ana sektörleri tarım, sanayi, bilgisayar, turizm ve finanstır. Şehir 2006 yılında China Daily tarafından Çin'in en yaşanılır kenti seçilmiştir. Şehrin futbol kulübü Dalian Shide FC'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çangçun</span>

Çangçun ya da eski adıyla Hsinking, Çin'de bir şehir ve Jilin eyaletinin başkentidir. Bir eyalet altı özel statülü şehir olarak yönetilmekte olup bu idari bölgede 7.5 milyon civarında kişi yaşamaktadır. Şehrin kendisinin nüfusu ise 4.86 milyon kişidir. "Çangçun" adı Çincede "uzun ilkbahar" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cengcou</span>

Zhengzhou, Türkçe kaynaklarda Çengçou veya Cıngcou olarak da geçer, Çin'de bir şehirdir. Henan eyaletinin başkenti olup bir il düzeyi şehirdir. Eyaletin siyaset, eğitim ve teknoloji merkezi olmakla beraber Orta Çin'de önemli bir ulaşım merkezidir. Şehir merkezi Sarı Nehir'in güneyindedir ve Çin'in eskiden başkentliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şensi</span>

Şensi ya da Shaanxi, Çin'de bir yönetim bölgesi. Wei Nehri ile verimli Loess Platosu'nu içeren bölge, İç Moğolistan'ın güneyinde yer alır. Yönetim merkezi Xi'an'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hefei</span>

Hefei, Çin'in Anhui eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Ayrıca eyaletin politik, ekonomik ve kültürel merkezidir. Anhui'nin coğrafi olarak da merkezinde yer alan şehrin komşuları kuzeyden Huainan, kuzeydoğudan Chuzhou, güneydoğudan Chaohu ve batıdan Lu'an'dır.

<span class="mw-page-title-main">Shijiazhuang</span>

Shijiazhuang Çin'in Hebei eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Çin'in başkenti Pekin'in yaklaşık 280 kilometre güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şian Şianyang Uluslararası Havalimanı</span>

Şian Şianyang Uluslararası Havalimanı, Çin'in Şian kentine hizmet veren bir havalimanıdır. Havalimanı, Şian'ın 41 km kuzeybatısında Şianyang kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Çin, fiilen Çin Komünist Partisi'nin tek parti egemenliğine dayalı bir devlettir. Bununla birlikte Çin resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de zaman</span>

Çin'in coğrafi açıdan beş farklı zaman dilimini kapsamasına rağmen ülkenin tümünde resmî olarak Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın 8 saat ilerisindeki UTC+08.00 zaman dilimi izlenir. Ülkede izlenen resmî ulusal standart zaman, ülke içerisinde Pekin Zamanı, uluslararası olarak ise Çin Standart Zamanı olarak bilinir. 1991 yılından beri yaz saati uygulaması uygulanmamıştır.

Çin Ansiklopedisi, ilk geniş girişli Çince modern ansiklopedidir. Çin Ansiklopedisi Yayınevi tarafından 1978'den bu yana yayınlanmakta olup 1980'de astronomi üzerine bir ciltle başlayarak her seferinde bir cilt yayınlandı ve son cildi 1993 yılında tamamlandı. Ansiklopedi, 74 cilt ve 80.000'den fazla maddeden oluşmaktadır. Her konu içinde 66 numaralı konuya göre düzenlenmiş, girişler birçok modern Çince sözlükte olduğu gibi pinyin ile düzenlenmiştir. 2015 yılında bir Uygurca baskısı yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal merkez şehir</span>

Ulusal merkezi şehirler Çin'de siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında liderlik etmek, bunları geliştirmek ve görevleri yerine getirmekle görevli bir grup şehirdir. Kavram, Çin Halk Cumhuriyeti Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı tarafından 2005 yılında Çin'de kentleşme reformunun ilk adımı olarak önerildi.