İçeriğe atla

Şişli Etfal Hastanesi

Şişli Etfal Hastanesi
Resmî adıŞişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Coğrafya
KonumŞişli, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°3′28″K 28°59′26″D / 41.05778°K 28.99056°D / 41.05778; 28.99056
Genel Bilgiler
TürDevlet hastanesi
Eğitim ve araştırma hastanesi
DurumKullanımda
Açılış1899 (124 yıl önce) (1899)
İşletme
SahibiSağlık Bakanlığı
Yönetim(ler)Prof. Dr. Özgür Yiğit
Bölüm(ler)
  • Bomonti Ek Hizmet Binası
  • İsmail Akgün Ek Hizmet Binası
  • Nişantaşı TRSM
  • Sultangazi 1 Nolu Eğitim ASM
  • Sultangazi 2 Nolu Eğitim ASM
İletişim
İnternet sitesisislietfaleah.saglik.gov.tr
Harita
Hastaneler - Şehir hastaneleri
Hamidiye Etfâl Hastanesi adıyla kurulan hastanenin 5 Haziran 1899'daki açılış töreninden bir görünüm.

Şişli Etfal Hastanesi ya da resmi adıyla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. 1899 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in emriyle kurulmuştur.

Şişli Etfal Hastanesi Saat Kulesi.

Şişli Etfal Hastanesi Türkiye'nin ilk çocuk hastanesidir. II. Abdülhamid'in 7 aylık kızı Hatice Sultan'ın 14 Şubat 1898 günü difteri hastalığından ölümü üzerine üzüntüye düşen II. Abdülhamid 4 gün sonra Dr. İbrahim Beyi bir etfal (çocuklar) hastanesi kurmakla görevlendirmiştir.[1] Hastane 5 Haziran 1899'da Hamidiye Etfal Hastanesi, yani Abdülhamid Çocuk Hastanesi adı altında hizmete açılmıştır. Dr. İbrahim Bey Abdülhamid'in 1908 yılında tahttan indirilmesine kadar hastanede baştabiplik yapmıştır. Hamidiye Etfal Hastanesi Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında cephede yaralanan askerlerin tedavisinde önemli bir rol oynamıştır. Hastane 1922 yılında "Şişli Çocuk Hastanesi" adını almış ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının yönetiminde bir devlet hastanesi haline gelmiştir.

Şişli Etfal Hastanesi, Şişli Hemşire ve Laborant Okulu (1946-1956), Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu (1961-1965) ve Ana-Çocuk Sağlığı İstanbul Merkezi (1962-1988) gibi kurumları bünyesinde bulundurmuş ve geliştirmiştir. Günümüzde 21 ihtisas dalında asistan yetiştirmektedir. Şu anda hastanenin başhekimi Prof. Dr. H.Mustafa Özdemir'dir.[2]

Hastane, 2021 yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2 binaya bölünerek, Sarıyer ve Seyrantepe'deki yeni binalara taşındı.[3]

Saat kulesi

II. Abdülhamid'in emriyle 1907 yılında hastane bahçesine yaptırılan saat kulesi Raimondo D'Aronco tarafından tasarlanmış, hastanenin başmimarı Mahmud Şükrü Bey'in de katkılarıyla F. Pellini tarafından yapılmıştır.

Ek hizmet binaları

Şişli Etfal Hastanesi'nin ana yerleşke dışında altı farklı konumda ek hizmet binaları bulunmaktadır. Bu ek hizmet binaları aşağıdaki gibidir.[4]

  • Sarıyer Hamidiye Etfal EAH
  • Bomonti Ek Hizmet Binası
  • İsmail Akgün Ek Hizmet Binası
  • Nişantaşı TRSM
  • Sultangazi 1 Nolu Eğitim ASM
  • Sultangazi 2 Nolu Eğitim ASM

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2010. 
  2. ^ "Başhekim". sislietfaleah.saglik.gov.tr. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  3. ^ "Şişli Etfal Hastanesi için "Etfal Geri Gelsin" çağrısı". NTV. Anadolu Ajansı. 20 Şubat 2022. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  4. ^ "Ek Hizmet Binalarımız". sislietfaleah.saglik.gov.tr. 16 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Behçet Uz</span> Türk politikacı ve pediatrist

Ömer Behçet Uz, Türk tıp doktoru ve 1931-1941 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı, ardından iki dönem Sağlık Bakanlığı yapmış devlet ve hizmet adamıdır.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1933'te Üniversite Reformu ile Darülfünun Tıp Fakültesinden dönüştürülmüş, 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi olarak ikiye ayrılmış Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Merkez, Şişli</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Merkez, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli semti ayrıca bulunduğu ilçeye de adını vermiştir. Semtin adı burada oturan ve şiş yapımıyla uğraşan bir aileden gelmektedir. Burada bir konak yapan bu aileden dolayı bölgeye önce Şişçilerin Konağı, sonra da Şişlilerin Konağı denmiş ve zamanla da bu ad sadece Şişliye dönüşmüştür. Halâskârgazi Caddesi boyunca ve özellikle caddenin batı kesiminde, içerilere Bomonti'ye doğru uzanır. Şişli Merkez mahallesi dışında Cumhuriyet, Meşrutiyet ve 19 Mayıs mahallelerinin Halâskârgazi Caddesi'ne yakın kesimleri üzerine de yayılır. Semt kuzeyde Mecidiyeköy, kuzeydoğuda Fulya, doğuda Teşvikiye-Nişantaşı, güneyde Osmanbey, Pangaltı, batıda Feriköy, Bomonti ve kuzeybatıda Okmeydanı semtleri ile sınırlıdır.

İstanbul'da 164 tanesi özel, 16 tanesi üniversite, 54 tanesi Sağlık Bakanlığı'na bağlı olmak üzere 234 hastane bulunmaktadır.

Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ya da halk arasında bilinen adıyla Okmeydanı SSK, İstanbul'un Şişli ilçesi, Kaptanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan bir şehir hastanesidir. Hastanenin başhekimliğini Prof. Dr. Mehmet Mesut Sönmez yapmaktadır. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi bünyesinde 33 farklı branşta klinik ve 8 farklı branşta yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır.

Kamil Rıfkı Urga, Türk tıp doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi</span>

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye'nin ilk modern ruh sağlığı ve sinir hastalıkları kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Kasımpaşa Binası</span>

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kasımpaşa Ek Binası ya da eski adlarıyla Taksim İlk Yardım Hastanesi, Kasımpaşa Asker Hastanesi, İstanbul Deniz Hastanesi ve Bahriye Merkez Hastanesi, İstanbul'un Kasımpaşa semtinde Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi bağlı olarak hizmet veren hastane tesisi.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Etfal Hastanesi Saat Kulesi</span>

Şişli Etfal Hastanesi Saat Kulesi, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde bulunan saat kulesi. II. Abdülhamid'in emriyle 1907 yılında Şişli Etfal Hastanesinin bahçesine yaptırılan saat kulesi Raimondo D'Aronco tarafından tasarlanmış, hastanenin başmimarı Mahmud Şükrü Bey'in de katkılarıyla F. Pellini tarafından yapılmıştır. Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki kule dikdörtgen planlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Ekim 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İstinye Devlet Hastanesi</span>

İstinye Devlet Hastanesi, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan bir hastanedir.

<span class="mw-page-title-main">Raimondo D'Aronco</span>

Raimondo Tommaso D'Aronco, Art Nouveau tarzındaki bina tasarımları ile ünlü İtalyan mimar. II. Abdülhamid devrinde 16 yıl saray mimarlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kâmil Berk</span>

Mehmet Kâmil Berk, Türk doktor. Mustafa Kemal Atatürk'ün doktorlarındandır. Türkiye'nin ilk mide ve bağırsak uzmanlarındandır. Türkiye florasına önemli katkılar yapmış botanikçi Asuman Baytop'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu, eskiden İbrahimağa Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Acıbadem Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> İstanbul da bir hastane

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, halk arasında bilinen eski adıyla Taksim İlk Yardım Hastanesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesidir.

Yılmaz Tezcan, Türk akademisyen ve siyasetçi

<span class="mw-page-title-main">Eğitim hastanesi</span> sağlık çalışanlarına eğitim veren hastane

Bir eğitim hastanesi veya üniversite hastanesi, gelecek ve mevcut sağlık profesyonellerine praksis, tıp eğitimi ve öğretimi sağlayan bir hastane veya tıp merkezidir. Eğitim hastaneleri neredeyse her zaman bir veya daha fazla üniversiteye bağlıdır ve genellikle tıp fakülteleri ile birlikte bulunur.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde Karacasu Kırım mahallesinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan bir şehir hastanesidir. Hastanenin başhekimliğini Uzm. Dr. Vehbi Şirikçi yapmaktadır. 20 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar gereği Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Yenişehir Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi birleştirilerek Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi adı altında hizmet vermeye başlaması kararlaştırılmıştır. 14 Mart 2012 tarihinde hizmete açıldı.

Mersin Şehir Hastanesi ya da Mersin Şehir Eğitim Araştırma Hastanesi Türkiye'nin Mersin ilinin Toroslar ilçesinde bulunan 1.294 yataklı olan Şehir Hastanesidir. Hastane 3 Şubat 2017 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Şehir hastanesi Türkiye'de açılmış ikinci şehir hastanesidir. Hastanenin Başhekimi, Doç. Dr. Bahar Aydınlı'dır.