İçeriğe atla

Şişirmeli kalıplama

Şişirmeli kalıplama işlemi

Şişirmeli kalıplama içi boş plastik parçaların yapımı ve birleştirilmesi için kullanılan bir üretim sürecidir. Cam şişeler veya diğer içi boş şekiller yapmak için de bu işlem kullanılır.

Üç tip şişirmeli kalıplama vardır: ekstrüzyon şişirme, enjeksiyon şişirme ve enjeksiyonlu gerdirerek şişirme.

Şişirerek kalıplama, plastiğin eritilip ham preform yapılmasıyla başlar. Preform, bir ucunda basınçlı havanın girebileceği delik olan tüp benzeri plastik parçadır. Ardından preform ısıtılarak plastik yumuşatılır.

Sonra preform kalıbın içine konulup ağız kısmından sıkıştırılır ve yumuşamış preformun içine basınçlı hava basılır. Hava basıncı plastiği kalıba uyacak şekilde dışarı doğru iter. Plastik soğuyup sertleştikten sonra kalıp açılır ve şişe çıkarılır.

Soğutmayı hızlandırıp parça imal süresini azaltmak için kalıpta soğuk su kanalları vardır.

Tarihçe

Proses ilkesi cam üfleme fikrinden gelir. Enoch Ferngren ve William Kopitke bir şişirme makinesi yaptı ve 1938'de Hartford Empire Company'ye sattı. Bu ticari şişirme işleminin başlangıcıydı.

1940'larda ürün çeşitliliği ve sayısı hala çok sınırlıydı. Çeşitlilik ve üretim oranları arttıktan sonra yapılan şişelerin de sayısı arttı.

Üfleme tekniğini kullanarak içi boş gövdeli iş parçaları üretmek için gerekli mekanizmalar çok erken zamanlarda vardı.

Cam çok kırılgan olduğundan plastiğin kullanılmaya başlanmasından sonra bazı durumlarda camın yerine plastik kullanıldı.

İlk seri üretim plastik şişe 1939'da Amerika'da yapıldı.

Almanya bu teknolojiyi daha sonra kullanmaya başladı ama halen önde gelen şişirmeli kalıplama makine üreticilerindendir.

Amerika Birleşik Devletleri meşrubat endüstrisinde plastik kap sayısı 1977'de sıfırdan 1999'da on milyara çıktı. Bugün daha da çok sayıda ürün şişiriliyor ve sayı artmaktadır.

Dökme metal camlar denilen amorf metaller için üflemeli kalıplama plastik şişirme ile karşılaştırılabilir basınçlar ve sıcaklıklar altında son zamanlarda gösterilmiştir.[1]

Ekstrüzyon şişirme

Ekstrüzyonlu şişirme

Ekstrüzyon Şişirmeli Kalıplamada (EBM) plastik eritilip içi boş tüpün (preform) içine fışkırtılır. Preform soğutulan metal kalıptan alınır.

Sonra preformun içine üflenerek içi boş şişe veya parça şişirilir. Plastik parça yeterince soğuduktan sonra kalıp açılır ve parça kalıptan dışarı atılır.[2]

Çoğu polietilen içi boş ürünler, süt, şampuan vb şişeleri, otomotiv kanalları, sulama kutuları, variller gibi içi boş endüstriyel parçalar EBM işlemiyle yapılan bazı örnek parçalardır.

Avantajlar

  • Takım ve kalıp maliyetinin az olması
  • Hızlı üretim oranları
  • Karmaşık parçaların kalıplanabilmesi
  • Kulplar tasarıma dahil edilebilir

Dezavantajları

  • İçi boş parçalarla sınırlıdır
  • Düşük güç
  • Preformlar, bariyer özelliklerini artırmak için genellikle çok katmanlı malzemelerden yapılır ve bu nedenle geri dönüştürülemezler
  • Geniş ağızlı kavanoz yapmak için döndürerek kırpma gereklidir.

Düz EBM

Düz EBM enjeksiyon kalıplamaya benzer şekilde malzemeyi ileriye doğru itme yöntemidir. Bu sayede bir Arşimet vidası biraz dönüp sonra durur ve erimiş plastiği dışarı iter.

Bir toplayıcı ile

Toplayıcı yöntemiyle bir toplayıcı erimiş plastiği toplar ve önceki kalıp soğuduğunda ve yeterli plastik biriktiğinde çubuk erimiş plastiği iterek preform yapar. Bu durumda vida sürekli veya aralıklı olarak dönebilir. Sürekli ekstrüzyon ile preformun ağırlığı preformu çeker ve duvar kalınlığının kalibre edilmesini zorlaştırır. Toplayıcı kafa veya pistonlu vida yöntemleri ağırlığın etkisini hızla azaltmak ve kalıp boşluğunu preform programlama cihazı ile ayarlayarak duvar kalınlığınında hassaslığı sağlamada ve preformun dışarı itilmesinde hidrolik sistemler kullanır.

Sürekli ekstrüzyon şişirme

Sürekli ekstrüzyon üflemeli kalıplamada hamur sürekli fışkırtılıp parçalar tek tek bir bıçakla kesilir.

Sürekli ekstrüzyon ekipmanı

  • döner tekerlek şişirme sistemleri
  • mekik makineleri

Aralıklı ekstrüzyon şişirme

Aralıklı ekstrüzyon makineleri

  • pistonlu vida makineleri
  • toplayıcı kafalı makineler

Döndürerek kırpma

Kavanoz gibi kaplar kalıplama nedeniyle genellikle artık malzeme üretir. Bu artık kabın etrafında bir bıçağının döndürülmesiyle kesilir. Artık plastik yeni şişeler yapmak için geri dönüştürülür.

Döndürerek kırpıcılar PVC, HDPE ve PE+LDPE gibi birçok malzemede kullanılır. Farklı malzeme türlerinin kırpmayı etkileyen kendi fiziksel özellikleri vardır. Örneğin amorf malzemeden yapılan şişelerin kristalli malzemelerden yapılan şişelere göre kesilmesi daha zordur.

Bıçak ömrünü 30 kata kadar çıkarmak için genellikle standart çelik bıçak yerine Titanyum nitrür (TiN) kaplı bıçak kullanılır.

Enjeksiyonlu şişirme

Plastik şişenin enjeksiyonlu şişirmeyle üretilmesi

Enjeksiyonlu şişirme işlemi (EŞİ) çok miktarda içi boş cam ve plastik nesnelerin üretimi için kullanılır.

EŞİ sürecinde plastik göbek pimi üzerine enjeksiyonla kalıplanır. Sonra göbek pimi şişirilir ve soğutulacak şişirmeli kalıplama istasyonuna döndürülür.

Bu yöntem, üç şişirmeli kalıplamanın en az kullanılanıdır ve küçük tıbbi ve tek kullanımlık şişe yapmak için kullanılır.

İşlem enjeksiyon, şişirme ve fırlatma olaraküç aşamalıdır.

Enjeksiyonlu şişirme makinesinde polimeri eriten bir ekstrüder ocağı ve helezon vida tertibatı vardır. Erimiş plastik, memeden ısıtılmış dişi kalıba ve çekirdek pimine püskürten sıcak yolluk manifolduna beslenir. Parçanın dış şeklini dişi kalıp oluşturur ve preformun iç şeklini oluşturan çekirdek çubuğunun etrafına kenetlenir.

Preform kalıbı açılır, göbek çubuğu döndürülür ve içi boş, soğuk şişirme kalıbına sıkıştırılır. Çekirdek çubuğun ucu açılır ve basınçlı hava preforma basılır böylece istenen ürün şeklinde preformu şişirir.

Soğumadab sonra şişirme kalıbı açılır ve göbek çubuğu çıkartma konumuna döner. Şişe göbek çubuğundan sıyrılır ve paketlemeden önce sızıntı testi yapılabilir.

Preform ve üfleme kalıbı eşya boyutuna ve gerekli çıktıya bağlı olarak genellikle üç ila on altı olmak üzere birçok boşluğa sahip olabilir. Eşzamanlı preform enjeksiyonuna şişirmeli kalıplamaya ve fırlatmaya izin veren üç set çekirdek çubuk vardır.

Avantajlar

  • Doğruluk için enjeksiyonla kalıplanmış bir boyun üretir.

Dezavantajları

  • Üfleme sırasında taban merkezini kontrol etmek zor olduğundan sadece küçük şişelere uygundur.
  • Malzeme çift eksenli olarak gerilmediğinden bariyer mukavemeti artmaz.
  • Şişe sapları dahil edilemez.

Enjeksiyon gerdirmeli şişirme

Enjeksiyon Gerdirmeli Şişirme Kalıplama tek aşamalı ve çift aşamalı olmak üzere iki farklı yöntemi vardır. Tek aşamalı süreç 3 ve 4 istasyonlu makinelere bölünür.

Tek aşamalı

Tek aşamalı işlemde hem preform imalatı hem de şişe şişirme aynı makinede yapılır. Eski 4 istasyonlu enjeksiyon yeniden ısıtma, gerdirme üfleme ve enjeksiyon yöntemi yeniden ısıtma aşamasını ortadan kaldıran ve ön kalıpta gizli ısı kullanan 3 istasyonlu makineden daha maliyetlidir. Böylece yeniden ısıtma için enerji maliyetlerinden ve aletlerde % 25 azalma sağlar.

Süreç şöyledir: Moleküllerin küçük yuvarlak toplar olduğunu hayal edin, birlikte büyük hava boşlukları ve küçük yüzey temasları varken, önce molekülleri dikey olarak gerdikten sonra yatay olarak esnetmek için üfleyerek iki eksenli gerilme molekülleri çapraz şekil haline getirilir. Bu "çaprazlar" daha çok yüzey alanı temas ettikçe çok az boşluk bırakarak birbirine uyar ve böylece malzemeyi daha az gözenekli yapar ve nüfuz etmeye karşı bariyer mukavemetini arttırır. Bu işlem gazlı içecek doldurma sağlamlığı da arttırır.

Avantajlar

Az hacimler ve kısa süreli işler için çok uygundur. Preform tüm işlem sırasında serbest bırakılmadığından, preform duvar kalınlığı, dikdörtgen ve yuvarlak olmayan şekiller üflenirken eşit duvar kalınlığına izin verecek şekilde şekillendirilebilir.

Dezavantajları

Şişe tasarımına ilişkin kısıtlamalar- gazlı şişeler için yalnızca şampanya tabanı yapılabilir.

İki aşamalı

İki aşamalı enjeksiyon gerdirmeli üflemeli kalıplama işleminde, plastik ilk olarak enjeksiyon kalıplama işlemi kullanılarak bir "ön kalıp" halinde kalıplanır. Bu preformlar, bir ucunda iplikler ("bitiş") dahil olmak üzere şişe boyunlarıyla üretilir. Bu preformlar paketlenir ve soğuduktan sonra yeniden ısıtmalı gerdirmeli şişirme kalıplama makinesine beslenir. ISBM işleminde, preformlar cam geçiş sıcaklıklarının üzerinde ısıtılır (kızılötesi ısıtıcılar kullanılarak), sonra metal üfleme kalıpları ile basınçlı hava kullanılarak şişelere hava üflenir. Preform, sürecin parçası olarak her zaman bir çekirdek çubukla gerilir.

Avantajlar

Çok yüksek hacimler üretilir. Şişe tasarımında küçük kısıtlamalar vardır.

Preformlar, üçüncü bir şahsın şişirmesi için tamamlanmış bir ürün olarak da satılabilir.

Silindirik, dikdörtgen veya oval şişeler için uygundur.

Dezavantajları

Büyük sermaye maliyetidir.

Küçük sistemler olmasına rağmen gerekli zemin alanı genellikle büyüktür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Jan Schroers (Şubat 2011). "Thermoplastic blow molding of metals". Materials Today. 14: 14-19. doi:10.1016/S1369-7021(11)70018-9. 
  2. ^ Small Scale Recycling of Plastics. Intermediate Technology Publication. 1984. s. 6. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cam</span>

Cam ya da sırça, saydam veya yarı saydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme. Antik çağlardan beri gerek inşaat malzemesi, gerekse süs eşyası olarak camdan faydalanılmaktadır. Günümüzde hâlen basit araç gereçlerden iletişime ve uzay teknolojilerine kadar çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Örneğin pencere camları, cam ambalaj, ayna, lamba, sofra takımı ve optiklerde yaygın pratik, teknolojik ve dekoratif kullanıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik enjeksiyon</span>

Plastik enjeksiyon, temelde kapalı bir kalıbın içine plastik malzemenin eriyik sıcaklığının üstündeki bir sıcaklık aralığında yüksek hızda yolluk girişinden kalıp gözüne hızlı bir şekilde enjekte edilmesi sonrası, ütüleme fazı ve tutma fazı ile parçanın boyut ve görsel toleranslarının kabul edilebilir seviyeye getirdikten sonra plastiğin kalıptan çıkma sıcaklığının altına getirilerek kalıptan çıkarılması prensibine dayanan bir plastik parça imalat yöntemidir. Seri üretime uygun olması sebebiyle, birçok sektörde oldukça fazla kullanılan bir üretim yöntemidir. Bu metot ile en küçük komponentlerden, otomotiv, savunma sanayi ürünlerine kadar çok çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parçalar imal edilebilir.

Plastik ekstrüzyon boru, hortum, kablo, profil vb. plastik malzemelerin yapımında kullanılan bir imalat yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Polietilen tereftalat</span>

Polietilen tereftalat [bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır.] Eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir. Genelde giysiler için elyaflarda, sıvılar ve gıdalar için kaplarda, üretim için termoformda ve mühendislik reçineleri için cam elyafla birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Termoplastik</span>

Termoplastik veya ısıyla yumuşayan plastik belirli sıcaklıkta bükülebilir veya kalıplanabilir hale gelen ve soğuduktan sonra katılaşan bir plastik polimer malzemedir.

Hızlı prototipleme, bilgisayarda hazırlanan üç boyutlu CAD çizimlerinden direkt olarak elle tutulur fiziksel modeller elde etmemizi sağlayan imalat teknolojisidir. Hızlı prototipleme cihazları vasıtasıyla bilgisayarda çizimi yapılmış her türlü ürünün birebir modelini saatler içerisinde elde etme imkânı doğmuştur. Hızlı prototipleme cihazları kendi içerisinde farklılıklar göstermekle beraber prensipleri aynıdır. Bu yöntemde fiziksel modeller tabandan başlayarak katman katman yüzeylerin üst üste eklenmesiyle oluşturulur..

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tüp (ambalaj)</span>

Tüp, yapışkan, tutkal, merhem ve diş macunu gibi kalın sıvılar için kullanılabilen yumuşak bir sıkıştırılabilir kaptır. Amerikalı bir portre ressamı olan John Goffe Rand, 1841 yılında boyaları saklamak için sıkılabilir metal boruyu icat etti. Temel olarak, bir tüp plastik, kartondan veya alüminyumdan yapılmış yuvarlak veya oval bir profile sahip silindirik, içi boş bir ambalajdır. Bu borunun her iki ucu, imalat işlemi ve doldurma sırasında farklı şekilde muamele edilir. Genel olarak, tüp gövdesinin bir ucunda, farklı kapaklarla kapatılabilen yuvarlak bir delik bulunur. Orifis birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Çeşitli stillerde ve uzunluklardaki plastik nozullar sadece iyi bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Cam şişe</span> camdan üretilen şişe

Cam şişe camdan oluşturulan bir şişedir. Plastik şişe ile beraber dünyada en fazla tüketilen şişelerden biridir. Cam şişeler büyük ölçüde değişebilir, ancak en çok yaklaşık 10 ml ile 5 litre arasında değişen boyutlarda bulunur. Cam şişeler için yaygın kullanımlar gıda maddeleri, soda, likör, kozmetik, parfüm, dekapaj ve koruyucu maddeleri içerir. Bu tip şişeler faydacı ve ticari sektörlerde bir amaca hizmet ediyor. Süt şişesi, şarap şişesi, bira şişesi, Fiasco şişesi, Reaktif şişesi, sprey şişesi türleri vardır.

Bazen termoplastik kauçuklar olarak adlandırılan termoplastik elastomerler (TPE), hem termoplastik hem de elastomerik özelliklere sahip malzemelerden oluşan bir kopolimerler sınıfı veya fiziksel bir polimer karışımıdır. Elastomerlerin çoğu termoset iken, termoplastiklerin imalatta, örneğin enjeksiyonlu kalıplama yoluyla nispeten kullanımı kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik ekstruzyonu</span>

Plastik ektruzyon ham plastiğin eritildiği ve sürekli bir profil olarak şekillendirildiği yüksek-hacımlı bir üretim prosesidir. Ekstruzyon ile boru/hortum, plastik fitil, çit, güverte korkuluğu, pencere profili, plastik filmler ve tabakalar, termoplastik kaplamalar ve kablo yalıtımı gibi ürünler üretilir. Bu işlem, bir huniden plastik malzemenin ekstrüderin haznesine beslenmesiyle başlar. Malzeme vida döndürülerek üretilen mekanik enerji ve plastik ocağı boyunca düzenlenmiş ısıtıcılar ile kademeli olarak eritilir. Erimiş polimer daha sonra polimeri soğutma sırasında sertleşecek bir şekle sokan bir kalıba basılır.

<span class="mw-page-title-main">Mikro hücresel plastik</span>

Mikrohücresel köpük olarak da bilinen mikro hücreli plastikler 50 mikrondan küçük milyarlarca küçük baloncuk içeren özel üretilmiş bir plastik şeklidir. Bu plastik türü gaz kabarcıklarının homojen bir şekilde düzenlenmesine neden olmak için "termodinamik kararsızlık fenomenine" dayanarak gazın yüksek basınç altında çeşitli polimerlere çözülmesiyle oluşturulur aksi takdirde çekirdeklenme olarak bilinir. Asıl amacı mekanik özellikleri korurken malzeme kullanımını azaltmaktı. Bu köpüklerdeki ana varyans odası onları oluşturmak için kullanılan gazdır; bitmiş ürünün yoğunluğu kullanılan gaza göre belirlenir. Kullanılan gaza bağlı olarak köpüğün yoğunluğu önceden işlenmiş plastiğin yoğunluğu % 5 ila % 99 arasında olabilir. Köpüğün son şekline ve daha sonra kalıplama işlemine daha fazla odaklanan tasarım parametreleri kullanılacak kalıp veya kalıp tipinin yanı sıra bu malzemeyi köpük olarak sınıflandıran kabarcıkların veya hücrelerin boyutlarını içerir. Hücrelerin boyutu ışığın dalga boyuna yakın olduğundan sıradan bir gözlemciye göre bu köpük, katı, açık renkli bir plastik görünümünü korur.

Şarap aksesuvarı şarabı depolamada ya da sunmada kullanılabilen ekipmandır. Şarap aksesuarları şarap kadehlerini, tirbuşon ve şarap rafı gibi pek çok ürünü içerir.

Polietilen tereftalattan yapılan şişeler geri dönüştürülebilir, yeni şişeler ve kaplar, termoform paketleme, çemberleme bandı ve ayrıca halı ve giyim gibi elyaf uygulamalarında da kullanılır. Pek çok ülkede PET plastikleri genellikle kabın altında bulunan evrensel geri dönüşüm sembolü içinde reçine tanımlama kodu numarası "1" ile kodlanır. Ulusal PET Konteyner Kaynakları Birliği (NAPCOR) PET'i şu şekilde tanımlar: "Referans verilen polietilen tereftalat öğeleri tereftalik asit ve mono etilen glikolden türetilir; burada tereftalik asit ve mono etilen glikol reaksiyona girer Polimeri oluşturmak için reaksiyona giren monomer kütlesinin en az yüzde 90'ını oluşturur ve numuneyi ısıtırken 10°C/dakika hızında ısıtıldığında ASTM D3418, 10.1 yöntemindeki ikinci termal tarama sırasında tanımlandığı gibi 225°C ile 255°C arasında bir erime tepe sıcaklığı sergilemelidir"

Plastik kaynak, yarı bitmiş plastik malzemeler için kaynaktır ve ISO 472'de, malzemelerin yumuşatılmış yüzeylerini genellikle ısı yardımıyla birleştirme işlemi olarak tanımlanır. Termoplastiklerin kaynağı yüzey hazırlığı, ısı ve basınç uygulaması ve soğutma olmak üzere üç ardışık aşamada gerçekleştirilir. Yarı mamul plastik malzemelerin birleştirilmesi için çok sayıda kaynak yöntemi geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kalıp içi etiketleme</span>

Kalıp içi etiketleme teknolojisi; önceden basılmış bir etiketin, kalıplama gerçekleşmeden hemen önce bir kalıba yerleştirildiği bir tekniktir. Bu, her türlü enjeksiyonla kalıplanmış plastik kaplar için popüler bir yüzey altı etiketleme işlemidir. Etiket, kalıplanırken plastik kaba eriyerek kalıp sonrası dekorasyon ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şişir-doldur-mühürle (Blow fill seal)</span>

Blow-Fill-Seal (BFS) teknolojisi, küçük (0,1mL) ve büyük hacimli sıvı dolu kaplar üretmek için kullanılan bir üretim tekniğidir. İlk olarak 1930'larda Avrupa'da geliştirildi, 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri'nde tanıtıldı, ancak son 20 yılda ilaç endüstrisinde daha yaygın hale geldi ve şimdi yaygın olarak çeşitli ilaçlar ve sağlık ürünlerinin paketlenmesinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) dahil olmak üzere düzenleyici kurumlar tarafından aseptik işlemenin üstün formu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Polimetilpenten</span>

Poli(4-metil-1-penten) olarak da bilinen polimetilpenten (PMP), termoplastik bir poliolefindir. Gaz geçirgen ambalajlar, otoklavlanabilir tıbbi ve laboratuvar ekipmanları, mikrodalga bileşenleri ve pişirme kapları için kullanılır. Genellikle Mitsui Chemicals'ın ticari markası olan TPX olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Termoform</span>

Termoform', plastik bir levhanın plastiğin esneyebileceği bir şekillendirme sıcaklığına ısıtıldığı, bir kalıpta belirli bir şekle getirildiği ve kullanılabilir bir ürün oluşturmak için kesildiği bir üretim sürecidir. Levha veya daha ince ölçüler ve belirli malzeme türlerine atıfta bulunulduğunda "film" malzeme, bir kalıbın üzerine yerleştirilip bitmiş şekle soğutulmasına imkan verecek kadar yüksek sıcaklığa kadar bir fırında ısıtılır. Basitleştirilmiş versiyonu vakum şekillendirmedir.