İçeriğe atla

Şişelenmiş su

şişelenmiş su su pınarında

Şişelenmiş su içecek kutusu, cam şişe veya plastik şişe içinde paketlenmiş içme suyu'dur. su kuyusu, arıtılmış su, maden suyu veya kaynak suyu yaygın kullanılır. Şişelenmiş su karbonatlanabilir veya olmayabilir. Şişelenmiş su, küçük damacanalardan, su soğutucu veya su pınarı'na kadar çeşitlilik gösterir.[1]

1973 yılında, DuPont mühendisi Nathaniel Wyeth, karbonatlı sıvıların basıncına dayanabilecek ilk plastik şişe olan polietilen tereftalat (PET) şişelerini patentledi. Günümüzde PET plastik şişeler, hafif ve kırılmaya karşı dayanıklılığı nedeniyle tek kullanımlık şişelenmiş su kapları için tercih edilen cam şişe'nin yerini almıştır.[2]

Dünya çapında bir dizi şirketler, arıtılmış suyu müşterinin kendi konteynerlerine dağıtan satış makinesine sahiptir. Kuzey Amerika'da, bu makineler tipik olarak süpermarketlerin dışında yer almaktadır.

Dünyada en büyük su satış şirketi Glacier Water'dir. 1983 yılında kuruluşundan bu yana, Glacier Water makine yerleşimlerinde önemli bir artış yaşadı.[3]

Türler

Plastik şişede su

Daha sık kullanılan şişelenmiş su türleri şunlardır:[4]

  • Artezyen su - sınırlı bir akiferden kaynaklanır. Su seviyesi, akiferin üstünde bir miktar yükseklikte duruyor.
  • Florlanan su - bu tip su eklenmiş florür içerir. Bu kategori, "Bebekler İçin" veya "Hemşirelik" olarak sınıflandırılan suyu içerir.
  • Yer altı suyu - bu tip su, atmosfer basıncına eşit veya daha büyük bir basınç altında olan bir yeraltı kaynağından kaynaklanır.
  • Maden suyu - tuzlar ve kükürt bileşikleri gibi çeşitli mineraller içeren bir mineral yayından sudur. Bir veya daha fazla delik veya yayına bağlanan bir kaynaktan gelir. Jeolojik ve fiziksel olarak korunan yeraltı su kaynağından kaynaklanır. Bu suya hiçbir mineral eklenemez.
  • Saf su - bu tip su damıtma, deiyonizasyon, ters osmoz veya diğer uygun proseslerle üretilmiştir. Arıtılmış su ayrıca "demineralize su" olarak da adlandırılabilir.
  • Köpüklü su - kaynaktan ortaya çıktığında aynı miktarda karbondioksit içerir. Karbondioksit, muameleden sonra çıkarılabilir ve tekrar doldurulabilir.
  • Kaynak suyu - suyun yeryüzüne doğal olarak aktığı yer altı formasyonundan gelir.
  • Steril su - bu tip su, Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesinde “sterilite testleri” altında sterilizasyon gereksinimlerini karşılar.
  • Kuyu suyu - bir delikten çekilir. Bu delik, sıkılabilir, delinebilir veya başka şekilde inşa edilebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polietilen tereftalat</span>

Polietilen tereftalat [bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır.] Eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir. Genelde giysiler için elyaflarda, sıvılar ve gıdalar için kaplarda, üretim için termoformda ve mühendislik reçineleri için cam elyafla birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Akifer</span>

Ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen (iletken) geçirimli jeolojik birimlerdir. Akiferler, yer altı sularını tutması ve çekilebilmesi için, yüksek porozite (gözeneklilik) ve permeabiliteye (geçirgenlik) sahip olmalıdır. Pekişmemiş kumlar ve çakıllar, kum taşları, konglomeralar, kireç taşları, dolomitler, bazalt akıntıları, çatlaklı plütonik ve metamorfik kayaçlar akifer olarak nitelendirilen kayaçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ters osmoz</span>

Ters osmoz (RO) iyonları, istenmeyen molekülleri ve içme suyundan daha büyük parçacıkları gidermek için kullanılan hücre zarı olarak görev yapan bir su arıtma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Cam şişe</span> camdan üretilen şişe

Cam şişe camdan oluşturulan bir şişedir. Plastik şişe ile beraber dünyada en fazla tüketilen şişelerden biridir. Cam şişeler büyük ölçüde değişebilir, ancak en çok yaklaşık 10 ml ile 5 litre arasında değişen boyutlarda bulunur. Cam şişeler için yaygın kullanımlar gıda maddeleri, soda, likör, kozmetik, parfüm, dekapaj ve koruyucu maddeleri içerir. Bu tip şişeler faydacı ve ticari sektörlerde bir amaca hizmet ediyor. Süt şişesi, şarap şişesi, bira şişesi, Fiasco şişesi, Reaktif şişesi, sprey şişesi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Süt şişesi</span>

Süt şişesi süt için kullanılan şişelerdir. Bunlar, sütçülerin taze sütlerinin kapıdan teslim edilmesinde kullanılan zaman yeniden kullanılabilir cam şişeler olabilir. Müşterilerin boş şişeleri durulama ve toplama için kapılarına bırakmaları bekleniyor. Bir şişenin standart boyutu, yere göre değişir; Krem, küçük şişelerde verilebilmesine rağmen, ortak boyutlar 1 pint veya 1 quartdır.

<span class="mw-page-title-main">Aquafina</span> Şişe su markası

Aquafina, PepsiCo tarafından üretilen, saflaştırılmamış ve aromalı sudan oluşan şişelenmiş su ürünlerinin markasıdır. Aquafina markası, dudak kremi ve kırışıklık kremi de dahil olmak üzere çoklu cilt bakım ürünlerinde kullanılmak üzere lisanslıdır. 1994 yılında Wichita, Kansas'ta tanıtıltı, daha sonra ise Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Kanada, Lübnan, Türkiye, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, İran, Mısır, Vietnam, Pakistan ve Hindistan'da satılmaya başlandı. Şirketin rakipleri The Coca-Cola Company'nin Dasani, BonAqua ve Dr Pepper Snapple Group'un Deja Blue markası oldu. 2009 itibarıyla, Aquafina Amerika Birleşik Devletleri'nde yurt içi şişelenmiş su satışlarının yüzde 13.4'ünü temsil ederek, perakende satışlarla ölçülen bir şişe su markası haline getirmiştir. Başlıca olarak Aqua (Endonezya), Aqua Minerale (Yunanistan), Dasani (ABD), Aqua Pura ve Aquasource (Avustralya) gibi ürünlerle yarıştı.

<span class="mw-page-title-main">Damacana</span>

Damacana, tipik olarak 20 ila 60 litre kapasiteli sert bir kaptır. Bunlar öncelikle sıvıları, çoğunlukla su veya kimyasalları taşımak için kullanılır. Aynı zamanda, genellikle bira veya şarabın içindeki içeceklerin fermantasyonu için de kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Su pınarı</span>

Su pınarı, su soğutucusu veya su dağıtıcısı, suyu soğutan ve dağıtan bir cihazdır. Su soğutucuları, duvara monteli şişe dolum suyu soğutucusu, kombinasyon üniteleri, iki seviyeli üniteler ve diğer formatlara kadar çeşitli form faktörlerinde gelir. Genellikle iki kategoriye ayrılırlar: kullanım noktası (POU) su soğutucuları ve şişe su soğutucuları. POU su soğutucular, bir su kaynağına bağlanırken, şişelenmiş su soğutucuları, satıcılardan büyük şişelerde su gönderilmesini gerektirir. Şişelenmiş su soğutucuları, modelin tasarımına bağlı olarak, üstten monte edilmiş veya alttan yüklenebilen olur.

<span class="mw-page-title-main">Şişeleme şirketi</span>

Bir şişeleme şirketi, üretimi dağıtım için şişelerin şişmesi olan ticari bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Şişeleme hattı</span>

Şişeleme hatları, bir ürünü, genel olarak bir içeceği, büyük ölçekte şişelere dolduran üretim hatlarıdır. Hazırlanan yiyecekler ayrıca soslar, şuruplar, turşular, yağlar ve sirke gibi şişelenir. PepsiCo ve The Coca-Cola Company şirketlerinin fabrikalarında dakikada minlerce plastik şişede meşrubat sunuluyor.

<span class="mw-page-title-main">Ethos Water</span>

Ethos Water, Starbucks'ın bir yan kuruluşu olan "çocukların temiz su almalarına yardımcı olma" sosyal misyonuyla bir şişelenmiş su markasıdır. Ethos, 2001'de Peter Thum'un Güney Afrika'daki temiz suya erişimi olmayan topluluklarda çalıştıktan sonra bir fikri olduğu zaman başladı. O sırada McKinsey & Company'nin danışmanı olarak çalışan Thum, güvenli su programları için farkındalık ve finansman sağlamak amacıyla şişelenmiş bir su markası yaratma potansiyelini gerçekleştirdi. Bu fikir Thum için bir saplantı haline geldi, Ethos'un iş planını yazdı, McKinsey'den ayrıldı ve 2002'nin başlarında girişime başlamak için New York'a taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Plastik şişe</span> yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişe

Plastik bir şişe, yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişedir. Cam şişe ile beraber en fazla tüketilen ambalajdır. Plastik şişeler tipik olarak su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt ve mürekkep gibi sıvıları depolamak için kullanılır. Boyut, çok küçük örnek şişelerden büyük damacanalara kadar değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Acqua Panna</span> Şişelenmiş su markası

Acqua Panna İtalyan bir şişelenmiş su markası ve dünyanın en büyük şişe su markalarından biridir. Nestlé'nin Nestlé Waters North America bölümünün bir parçasıdır. Acqua Panna, adını doğal kaynağın ilk keşfedildiği Toskana tepelerindeki Villa Panna'dan alıyor. İlk olarak 1880'de şişelenmiş ve daha sonra plastik şişelerde şişelenen gazsız (karbonsuz) su oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bira şişesi</span>

Bira şişesi, bira için bir kap olarak tasarlanmış bir şişedir. Bu tür tasarımlar boyut ve şekil bakımından büyük ölçüde değişir. Cam genellikle ışıktan, özellikle ultraviyole kaynaklı bozulmayı azaltmak için kahverengi veya yeşildir. En yaygın olanları cam şişedir, ancak plastik şişe de kullanılır.

Şarap aksesuvarı şarabı depolamada ya da sunmada kullanılabilen ekipmandır. Şarap aksesuarları şarap kadehlerini, tirbuşon ve şarap rafı gibi pek çok ürünü içerir.

Polietilen tereftalattan yapılan şişeler geri dönüştürülebilir, yeni şişeler ve kaplar, termoform paketleme, çemberleme bandı ve ayrıca halı ve giyim gibi elyaf uygulamalarında da kullanılır. Pek çok ülkede PET plastikleri genellikle kabın altında bulunan evrensel geri dönüşüm sembolü içinde reçine tanımlama kodu numarası "1" ile kodlanır. Ulusal PET Konteyner Kaynakları Birliği (NAPCOR) PET'i şu şekilde tanımlar: "Referans verilen polietilen tereftalat öğeleri tereftalik asit ve mono etilen glikolden türetilir; burada tereftalik asit ve mono etilen glikol reaksiyona girer Polimeri oluşturmak için reaksiyona giren monomer kütlesinin en az yüzde 90'ını oluşturur ve numuneyi ısıtırken 10°C/dakika hızında ısıtıldığında ASTM D3418, 10.1 yöntemindeki ikinci termal tarama sırasında tanımlandığı gibi 225°C ile 255°C arasında bir erime tepe sıcaklığı sergilemelidir"

<span class="mw-page-title-main">Şişirmeli kalıplama</span>

Şişirmeli kalıplama içi boş plastik parçaların yapımı ve birleştirilmesi için kullanılan bir üretim sürecidir. Cam şişeler veya diğer içi boş şekiller yapmak için de bu işlem kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuyu</span>

Kuyu, su başta olmak üzere sıvı kaynaklarına erişmek için toprakta kazma, sürme veya delme yoluyla oluşturulan yapıdır. En eski ve en yaygın kuyu türü, yer altı akiferlerindeki yeraltı suyuna erişim sağlayan su kuyusudur. Kuyu, sıvıyı bir pompayla veya mekanik olarak elle kaldırılan kova veya büyük su torbaları gibi kaplar aracılığıyla yukarı çeker. Kuyular ilk olarak en az sekiz bin yıl önce inşa edildi. Kuyu şaftına bir kaplama yerleştirmek stabilite oluşturmaya yardımcı olur. Kuyulardaki ahşap veya hasır kaplamaların tarihi en az Demir Çağı'na uzanmaktadır.