İçeriğe atla

Şişe bağı

Şişe bağı.

Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.

Bağlanışı

Adi ilmekten geriye yani uçlara doğru da bağlanabilir.[1]

Özellikleri

Şişe bağının ilmeği ve uçları (alt ucu ve üst ucu) ipler arasından çıkar, bu sıkıştırıldığında ön-arka dengeli bir gerginlik sağlar. Sağ ve sol kenarlarında üçer ip saç örgüsüne benzer şekilde birbirlerine dolanırlar, bu da onu sıkıştırıldığında kolay gevşemez yapar.

Şişe bağı iki döngü'nün birbirine belli, nokta simetrili bir şekilde dolandırılmalarından oluşur. Döngülerin her birinin krozları, diğer döngünün karşı kenarıyla saç örgülü sağ ve sol kenarları oluştururlar.

Kullanımı

Şişeyi dikine asmak, taşımak, suya sarkıtmak için birebirdir.

Torba veya çuvalın ağzını burup ikiye katladıktan sonra üzerine bu bağ geçirilip asılabilir.

Bir denizci bu bağın halka tarafının ucunu şişenin gireceği delikten geçirip mektup içinde sevdiğine gönderirse, evlenme teklifi anlamına gelirmiş; cevap ise ayni düğümün evet veya hayır anlamına gelen iki ayrı şeklinin mektupla geri gelmesi imiş:

Kaynakça

  1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=Qe1prkhI45A 17 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adi ilmekten

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Margarita bağı</span>

İpin boyunu kısaltmak ya da ipin zayıf bir bölümünün geçici olarak ağır yükten sakınılması için kullanılan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı</span>

Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Oltacı bağı</span>

İpin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. İp ortasında da bağlanabilir, ama o zaman iki yana açısı aynı olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı</span>

İki ipin uçlarını sabit ve güvenilir bir şekilde birleştiren bir düğüm çeşididir. Gerilip gevşemelerle şekil değiştirerek kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Benzer güvenli düğümlere göre belirgin bir üstünlüğü yük bindiğinde sıkışıp kalmamak, çözülemez hale gelmemek gibi özellikleri ve ip bedenine dikey köprümsü karşılıklı iki kıvrımından tutulup çekildiğinde çok kolay çözülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çift ipte düğme</span>

Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">4=0 düğümü</span>

4=0 düğümü, bir ipe dört düğüm atıp iki ucundan çekince ipin düğümsüz kalmasıyla şaşırtır. Aslında son iki hamle ilk iki işlemi geri almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İp ortasında düğme</span>

İp ortasında düğme, ip ortasında / dirseğinde, iki ucun oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Çifte düğüm bağı</span> bağ çeşidi

Çifte düğüm bağı bir adi düğümdeki ucun başlangıç etrafında bir dolanma yerine fazladan bir daha dolanmasıyla olușan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Kolan bağı</span>

Kolan bağı, iki ipi birbirine bağlayan bir düğümdür. Uçların birinde bir buçuk sarılmış yarım kazık bağının ucunun, diğerinde bir sarılmış yarım kazık bağının ucunun ortada iki ip arasında oluşan eliptik deliğe kıstırılmasıyla oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek aşık düğümü</span>

Gerçek aşık düğümü yan yana iki ipi her biri üzerindeki birer Adi düğümün düğüm kısmı birbiri içinde kalacak şekilde, birbirlerinin içinden geçirerek bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kelepçe bağı</span>

Kelepçe bağı Kurtarma oturağı bağı ile aynı bağdır. Her ikisinde de amaç güvenilir bir kavrama, gevşemeden tutmadır. Kurtarmada birer ilmek göğüs ve bacakları kavrar, kelepçede iki bileği kavrarlar.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Adi ilmek</span>

Adi ilmek ipin kendi etrafında bir dönüp, döngüsü içinden forasının geçmesiyle oluşan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Çapraz sıkıştırma bağı</span>

Çapraz Sıkıştırma bağı Sıkıştırma bağının bir de fazladan çapraz yönden köprülüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı halkası</span>

Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek aşık düğümü halkası</span>

Gerçek Aşık Düğümü Halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Atmaca bağı</span>

Atmaca bağı, Sol el bir hayvanı tutarken sağ elle bağlanabilen ve gerektiğinde kolay çözülen, hayvanın çözememesi için kilitlenebilen bir düğümdür.