İçeriğe atla

Şeytan Kayaları

Şeytan Kayaları
Filmin afişi
Yönetmenİlham Filmer
Yapımcıİlham Filmer
SenaristYılmaz Güney
İlham Filmer
OyuncularYılmaz Güney
Tina Ros
Orhan Günşiray
MüzikMetin Bükey
Görüntü yönetmeniAli Yaver
Özdemir Öğüt
StüdyoFine Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Duygusal
RenkRenkli
Yapım yılı1970
SüreTürkiye
DilTürkçe

Şeytan Kayaları, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı, yönetmenliğini ise İlham Filmer'in yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.[1]

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Şeytan Kayaları". Youtube. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Acı</i> (film, 1971) Yılmaz Güneyin 1971 yapımı filmi

Acı, Türkçe bir film. Filmin ana teması pişmanlık üzerine kurulmuş. 15 yıllık hapislik yaşamından sonra, yıllar önce öldürdüğü adamın ailesine gidip bağışlanmasını isteyen, düşman kapısında it olmaya bile razı olan Çiçek Ali rolüyle ilginç bir tip çizmiştir Yılmaz Güney. Filmin son sahneleri oldukça hareketlidir. Dağlarda silahıyla atış talimleri yapan Güney, giydiği beyaz giysileriyle samuraylara gönderme yapmaktadır. Ağaç dallarına, kayalara ve gerdiği iplere çanları bir bir dizer ve çan sesinin geldiği yöne çanlara doğru ateş eder. Önce "Çan" adı altında yazılan filmin adı daha sonra "ACI" olarak değiştirilmiştir.

<i>Bir Çirkin Adam</i> Yılmaz Güneyin 1969 yapımı filmi

Bir Çirkin Adam, Yılmaz Güney'in yazdığı, yönettiği ve başrolünü oynadığı 1969 yapımı film.

<i>At Avrat Silah</i> Yılmaz Güneyin 1966 yapımı filmi

At Avrat Silah, Yılmaz Güney'in ilk sinema filmidir. Yılmaz Güney'in yönettiği ve senaryosunu yazdığı 1966 yılı yapımı filmde başrolleri Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre oynamışlardır.

<i>Zavallılar</i> (film, 1974) 1974 türk filmi

Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Samanlı Dağları</span>

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'yle sınırlanan yörede, batıda Bozburun, doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alan dağlara verilen ad.

<i>Arkadaşım Şeytan</i> Film

Arkadaşım Şeytan, Atıf Yılmaz yönettiği, başrollerde Mazhar Alanson ve Ali Poyrazoğlu'nun yer aldığı, ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı Christopher Marlowe'un The Tragical History of the Life and Death of Doctor Faustus isimli eserinden esinlenilmiş 1988 yapımı bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Lütfullah Kayalar</span> Türk siyasetçi

Lütfullah Kayalar,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Wight Adası</span> Büyük Britanya adasının güneyinde yer alan İngiltereye bağlı ada

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

<i>Çirkin Kral Affetmez</i>

Çirkin Kral Affetmez, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

<i>Çirkin Kral</i> 1966 yapımı Türk filmi

Çirkin Kral, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'ın yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Ala Geyik</i> (film, 1959) 1959 filmi

Ala Geyik, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Bu Vatanın Çocukları</i>

Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Kovboy Ali</i>

Kovboy Ali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Müjgan Ağralı'nın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Şeytanın Oğlu</i>

Şeytanın Oğlu, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mehmet Aslan'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Atadeniz</span> Türk film yönetmeni ve senarist

Ragıp Yılmaz Atadeniz, Türk film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM) başkanlığını yürüttü.

<i>Ayşecik Şeytan Çekici</i> Ayşecik serisinin ikinci filmi (1960)

Ayşecik Şeytan Çekici, Hamdi Değirmencioğlu'nun senaryosunu yazdığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1960 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Muzaffer Arslan'dır.

İlham Filmer, Türk film yapımcısı, film stüdyosu yöneticisi ve yönetmendir.