İçeriğe atla

Şeyh Müfid

Şeyh Müfid
Kişisel bilgiler
Doğum Bağdat, Irak
Ölüm 3 Ramazan 413 (30 Kasım 1022)
Milliyeti Iraklı
Dini İslam
Şeyh Müfid ve Nasîrüddin Tûsî'nin mezarlarının bulunduğu Al-Kadhimiya Camisi, 1932

Şeyh Müfid tam adıyla Muhammed bin Muhammed bin Numan (Arapça:الشيخ المفيد), Şii tarihçi, mütekellim; fıkıh, kelâm ve hadis alimi.[1][2]

Hayatı

Şeyh Müfid Irak'ın Bağdat kentinde ilim ehli ve imanlı bir ailede dünyaya göz açtı. O ilk tahsilini kendi ailesinde yaparak sonra eğitiminin devamı döneminin ünlü alimlerinden öğrendi ve kendisi de İslam dünyasında büyük fakih ve mütekellimlerden oldu.[3]

Üstatları

  • Şeyh Saduk
  • İbn Cüneyd İskafi
  • İbn Kovluveyh
  • Ebu Galib Zurari
  • Muhammed bin İmran Merzibani
  • Ebubekir Muhammed bin Ömer Ciabi
  • Ebu Abdullah Hüseyin bin Ca’li Basri
  • Ali bin İsa Rummani[4][5]

Öğrencileri

Şeyh Müfid’in öğrencilerinden bazılarının isimleri şöyledir:

Eserleri

Şeyh Müfid genelde 175 kitap ve risale yazılmıştır. Eserleri fıkıh ve kelam ilim dallarında sınıflandırılabilir. Şeyh Müfid’in Fıkıh alanındaki en meşhur kitabı el-Muknie, kelam alanındaki "Evailu’l-Makalat" tarihte ise "el-İrşad".

  • El-İrşad fi Marifeti Hucecillahi ale’l-İbad
  • El-Muknie
  • El-Cemel ve’n-Nusra li Seyyidi’l-İtre fi Harbi’l-Basra
  • El-Mecalis
  • El-Uyun ve’l-Mehasin
  • Evailu’l-Makalat fi’l-Mezahib ve’l-Muhtarat
  • El-İtikad bi Sevabi’l-İntikad
  • El-İfsah fi’l-İmamet
  • El-Mesailu’l-Kafiye fi İptali Tevbetu’l-Hatiyyet
  • Kitabu’l-Mezar[7]

Ölümü

Şeyh Müfid, hicri 3 Ramazan 413 (30 Kasım 1022) Bağdat’ta öldü ve Kazımiye'de Muhammed el-Cevâd’ın kabrinin yakınına defnedildi.[8] Onun cenaze namazına 80 bin kişi katılmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "شیخ مفید مرزبان تشیّع". 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  2. ^ "EHLİBEYT ALİMLERİNİ TANIYALIM". 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Şeyh Müfid (ra)". 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2017. 
  4. ^ "مروری بر زندگی شیخ مفید(ره)". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2017. 
  5. ^ "مروری بر زندگی شیخ مفید(ره)". Tebiyan.net. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "«شیخ مفید» فقیهی که فتوایش را امام زمان(عج) اصلاح کرد". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2017. 
  7. ^ Şeyh Müfid kimdir? Hayatı ve eserleri[]
  8. ^ "MÜFÎD, Şeyh". Türkiye Diyanet Vakfı. 2 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbn Kesir</span> Hadis ve tefsir bilgini, tarihçi

İbn Kesîr, Suriyeli muhaddis, müfessir ve tarihçi. Memlüklüler devrinde yaşamış tarih, tefsir ve fıkıh konusunda uzmanlaşmış tanınmış bir alimdir. İslam dünyasında kaynak bir tarih kitabı olan El Bidaye ve'n Nihayeyi yazmıştır.

Muhammed Ebu Zehra (1898-1974), zaman zaman Şeyh Muhammed Ebu Zehra olarak da anılan, Mısır'lı İslâm âlimi, yazar ve entelektüel.

Muhammed bin Ahmed el-Kurtubi,, Eserlerinde Ehl-i Sünnet'i savunan, başta Mu’tezile olmak üzere İmâmiye, Râfiziyye, Kerrâm’îyye gibi fırkaları eleştiren âmelde Malikî, i'tikatta Eş’ari olmakla birlikte, mezhep taassubuna karşı tavır takınan ve taklitçiliği bir metot olarak benimsemediğini dile getiren Endülüslü ve Arap, muhaddis, müfessir, fakih, dilci ve kıraat âlimi.

İmam Kuşeyrî, müderris, mutasavvıf ve yazar. Ailesi Arap asıllı olup, Horasan civarına yerleşmişti. Annesi de Sülemi ailesine mensuptur.

Cüneyd-i Bağdâdî, 9. yüzyılda yaşamış İslamî-Batınî alimi ve Alevi mutasavvıf ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Küleynî</span>

Kuleynî, Şii hadis ve fıkıh bilgini.

İbn Kayyim El-Cevziyye, 14. yüzyılda yaşamış Arap tefsir hadis ve fıkıh bilgini. Aynı zamanda İbn Teymiyye'nin en önde gelen ilim talebesi.

Müslüman ilahiyatçılar listesi

İbn-i Salah Kürt hadis âlimi ve fakih. Şehrizor'da doğmuştur. Asıl adı Osman bin Abdürrahmân bin Osman bin Mûsâ bin Ebi’n-Nasr el-Kürdî eş-Şehrezûrî’dir. Künyesi, Ebû Amr, lakabı Takiyyüddin'dir ancak, 'İbn-i Salah' diye anılmıştır.

Kemaleddin Musa bin Yunus Astronom, matematikçi ve İslam bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

Şehristanî ya da tam adıyla Ebü’l-Feth Tâcüddîn Muhammed b. Abdülkerîm b. Ahmed eş-Şehristânî, Orta Çağ İslam dünyasının meşhur dinler tarihçisi.

Ebû Bekir Kaffal eş-Şaşî ya da Muhammed Meyahanî tam adı Muhammed bin Ahmed bin Hüseyin bin Ömer olup lakabı "Fahrul İslam" dır. Kürt asıllı şafii fıkıh alimi ve yazarı.

Şerif er-Radî tam adıylaEbü’l-Hasen Muhammed b. el-Hüseyn b. Mûsâ, Şii âlim ve Nehсü'l Belâga adlı kitabın yazarı olan Arap edebiyatinin yazarı ve şairi.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Tabersi</span> İranlı bilgin

Fazl b. Hasan Tabersi, “Eminu-l İslam” lakabıyla tanınmış İranlı Şii fakih, müfessir, yazar, şair ve bilim adamıdır. Şeyh Tabersi hicrî 460-470 yılları arasında Meşhed şehrinde dünyaya göz açtı. Kendi asrında büyük dinî eserler yazmıştır. Şeyh Tabersi tarafından kaleme alınan Kur’an tefsiri en önemli Kur’an tefsirlerinden biridir. Arap edebiyatı, matematik ve cebir, tefsir, hadis, fıkıh ve usul gibi alanlara son derece vakıftı.

İbnü'l-Mutahhar el-Hillî tam adıyla Cemâlüddîn el-Hasen bin Yusuf bin Ali İbnü'l-Mutahhar el-Hillî Iraklı Şii usul ilmi âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tusi</span>

Muhammed b. Hasan Tusi ; meşhur adıyla "Şeyh Tusi" hicri 385 / 460 yılında Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Hicri kameri dördüncü ve beşinci asırlarda yaşayan Şeyh Tusi, İranlı şii alim ve büyük fakihlerinden sayılmaktadır. 51 kadar eserinin olduğu belirtilmiştir. Şeyh Tusi, şiilerin büyüğü olarak da bilinmektedir.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından yayınlanan kitaplar listesi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından muhtelif konularda yayınlanan eserleri içerir.

El-İrşad, şii âlimi Şeyh Müfid tarafından yazılmış olan isnâaşeriyye imamların biyografilerini ihtiva eder. Arap diliyle yazılmış olan bu eser, yazarın en çok tanınan ve çeşitli dillere tercüme edilen çalışmasıdır. Bu kitap 12 imamın Hayatını anlatan en eski Kaynak kitaptır. Eser İslam alimleri arasında o kadar meşhur ki, Allameh Meclisi şöyle yazıyor: " el-İrşâd kitabı, yazarından daha meşhurdur".

<span class="mw-page-title-main">El-Kazımiye Camii</span>

El-Kazımiye Camii, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan bir Şii cami ve türbedir. Cami, MS 762 yılında inşa edilmiş olup Kazımiye ilçesinde yer almaktadır.