
Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer almaktadır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.

Laleli Camii, 1760-1763 yılları arasında Osmanlı padişahı III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş ve bulunduğu semte adını vermiş olan bir camidir. Caminin adı 3. Mustafa'nın velisi saydığı Laleli Baba'nın ismini bu ibadethaneye vermesinden gelir.

Ebu'l Menûçihr Camii, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na siyasî olarak bağlı Şeddadi emirlerinden Ebû Şücâ' Menûçihr tarafından inşa ettirdiği söylenen ve Türkiye sınırları içerisindeki ilk Türk camisi olduğu iddia edilen yapıdır. İçinde bulunduğu Ani antik kentiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Ahi Çelebi Camii Fatih ilçesinin Eminönü semtindeki bir camidir. ‘Kanlıfırın Mescidi’ ve ‘Yemişçiler Camii’ olarak da bilinir. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin arkasında, Zindan Han yakınında ve Yoğurtçular sokağındadır. Banisi Ahi Mehmet Çelebi 'dir. Adı kaynaklarda Ahmed ve Mahmud olarak da geçmektedir. Daha çok Ahî Çelebi ismiyle şöhret bulmuştur. Ahi Çelebi, İkinci Bayezit ve Yavuz Selim devirinde yaşayan ve iki defa hekimbaşılık yapan bir Türk tabibidir. Babası Fatih Sultan Mehmet ve İkinci Bayezit devirlerinin ünlü hekimlerinden Tebriz ya da Şirvan asıllı Mevlana Kemal’dir. Ahmet Çelebi, hekimliği daha çok babasından öğrenmiştir. Kaynakların belirttiğine göre, yaşı doksanı geçmiş olduğu halde, hacdan dönerken Kahire’de ölmüş ve İmam Şâfiî’nin kabri civarına defnedilmiştir. Cami, 1539 ve 1653 yıllarında iki kez yanmış, 1892 zelzelesinde ise büyük hasar görmüştür. Tezkiretü'l-Ebniye ve Tezkiretü'l-Bünyan’da Mimar Sinan’ın eserleri arasına gösterilen yapı uzun yıllar harap vaziyette idi. 1990'lı yıllarda restorasyona alınarak yeniden faaliyete geçirilmiştir.

Hadım İbrahim Paşa Camii, İstanbul'da Silivrikapı'da Cambaziye Mahallesi'nde bir camidir. Caminin dış duvarları Silivrikapı Caddesi boyunca uzanır. Avluya üç giriş kapısı vardır.

Tolunoğlu Camii Mısır'ın Kahire kentinde bulunan eski bir cami. Tolunoğulları devletinin kurucusu Türk kökenli devlet adamı Ahmed bin Tolun tarafından 879 yılında yaptırılmıştır. Sarmal şeklindeki minaresinin caminin yapısıyla tam uyuşmaması minarenin daha sonra inşa edildiği düşündürmektedir. Memlük sultanı Laçın el-Mansuri döneminde ana yapıya eklenmiş olması muhtemeldir.

Kümbet Camii ya da Havariler Kilisesi, Kars'ta yer alan tarihi bir yapı. 10. yüzyılda Ermenilerin katedral kilisesi olarak inşa edilen yapı, Doğu'nun Ayasofya'sı diye nitelendirilir. Ermeni Kırımı'ndan sonra camiye çevirilmiştir.

Ahmediye (Orta) Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde İskenderpaşa mahallesindedir. Bir başka İstanbul Ahmediye Camii Üsküdar'da bulunmaktadır. Yeniçeri Ortaları için Pargalı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İskenderpaşa muhtarlığına bitişik sekizgen Ahmediye (Orta) Camii'nin ilk yapım tarihi 1527'dir. 1826 yılındaki Yeniçeri Ocaklarının topa tutulması esnasındaki yıkılışlardan sonra yeniden yapılışı ise üzerindeki kitabeye göre 1913'tedir. Vatan Caddesi'nden Fatih'e yukarı çıkan Aile Sokağı'nın Öksüzler Sokağı ile Karakadı Sokağı'nın çapraz kesişme noktasındadır.

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

Defterdar Camii ya da Defterdar Mahmut Efendi Camii, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan, 1542 yılında Defterdar Nazlı Mahmut Efendi tarafından yaptırılmış olan bir Osmanlı camidir. Kasım 2023 itibarıyla ibadete kapalı olup restore edilmektedir.

Hacı Özbek Camii ya da diğer adıyla Çarşı Mescidi, İznik'te bulunan camidir. Kitabesi olan en eski Osmanlı eseridir. Hacı Özbek bin Muhammed tarafından 1333-1334 yılları arasında inşa edilmiştir.

Halep Ulu Cami ya da Halep Emevi Camii, Kuzey Suriye'nin Halep şehrindeki en büyük ve en eski camilerinden biridir. El-Medine Sûk (çarşısı) girişine yakın, Dünya Mirası listesinde olan Halep Antik Şehri'n el-Callum mıntıkasındadır. Caminin içinde Yahya'nın babası olan Zekeriya'nın türbesi mevcuttur. Cami 8. yy.'ın başında inşa edilmiş; ancak şimdiki bina 11. ila 14. yy.'a dayanmaktadır. Minare 1090 yılında inşa edilmiş, Nisan 2013'te Suriye İç Savaşı çatışmaları esnasında içine yerleştirilen mühimmattan veya bir tank topundan dolayı patlayıp yıkılmıştır. 2017 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

Kayalar Camii, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan cami.

Şişman İbrahim Paşa Camii , Bosna Hersek'teki Počitelj şehrinde cami. Şişman İbrahim Paşa Camii, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2001'da açıldı.

Makbul İbrahim Paşa Camii, ölümünün ardından Maktul İbrahim Paşa Camii ya da bilinen diğer ismiyle Karaköy Pargalı İbrahim Paşa Camii, Osmanlı sadrazamı Pargalı İbrahim Paşa tarafından 1536 tarihinde, İstanbul'un Karaköy ilçesinde inşa ettirilen bir camidir. Günümüze ulaşana kadar, birçok kez yangın geçirmiş ve restore edilmiştir. Son olarak Cumhuriyetin ilk yıllarında bir yangın geçiren cami, tekrar restore edilmiştir.

Bürüngüz Camii, Türkiye'nin Kayseri şehrinde yer alan bir camidir. Melikgazi ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda konumlanmaktadır.

"Büyük cami" anlamına gelen Kalon veya Kalan Camii, Özbekistan'daki Buhara'nın eski ana camisidir. 1924 yılında ibadete kapatıldı. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen şehrin tüm tarihi merkezi gibi, 16. yüzyılın başlarında Şeybanîlerin hükümdarlığı döneminde 12. yüzyıldan kalma eski bir caminin bulunduğu yere inşa edildi. On iki bin kişi kapasiteliydi. Semerkant'taki Bibi Hanım Camii'nden (1399-1404) sonra en önemli Mâverâünnehir camisidir. Mir-i Arab Medresesi'nin karşısındadır. UNESCO tarafından restore edilmiştir.
İslam Mirası Parkı, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Kuala Terengganu kentinde bulunan ünlü bir turizm merkezidir. Park şehir suları içinde bulunan Wan Man adasının üstünde bulunur.

Huhhot Ulu Camii, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin merkezi Huhhot'ta bulunan bir camidir. Cami, 1693 yılında inşa edilmiş olup İç Moğolistan'ın en büyük ve en eski camisidir.