İçeriğe atla

Şevki Koru

İki Şubat 1955, 25km'lik maraton denemesinin 24.km'si, Kireçburnu-Yeniköy arasında antrenör Şevki Koru BJK'lı atlet Tolon Tosun'a derece söylüyor.

Şevki Koru (d. 1913 - ö. 27 Eylül 2003) maratoncu, atletizm antrenörü. Gelibolu'da doğdu. Çocukluk yıllarına rastlayan I. Dünya Savaşı sırasında, Gelibolu'yu işgal eden Fransız kuvvetlerine bağlı askerler ile Gelibolu'lu gençler arasında yapılan atletizm yarışlarını ilgi ile izlerdi. Orta eğitimini Kayseri Erkek Lisesi'nde yaparken, 1929 yılının 19 Mayıs'ında, bu lise ile Talas ilçesinde bulunan Amerikan Koleji arasında düzenlenen yarışlara katıldı. 16 yaşında katıldığı bu yarışlarda 1500 metre koşu branşında ikinci oldu. 1937 yılında Türkiye'de ilk maraton koşusu düzenlendi. Koru, ilk Türkiye Maratonu olarak bilinen bu yarışta birinci oldu. Bu olaydan sonra kendini bir maratoncu olarak yetiştirmeye başladı. 1941'de İstanbul'da düzenlenen Balkan Oyunları atletizm yarışlarında maratonda Balkan ikincisi oldu. 1947 yılında Boston Maratonu'na katılmak için kendi olanaklarıyla ABD'ye gitti. Aralarında dünyanın en iyileri de bulan 1200 kişinin katıldığı bu yarışta yedinci oldu. Bu, bir Türk atletinin uluslararası bir karşılaşmada kazandığı ilk büyük başarıydı. Aynı yıl, Atina'da düzenlenen Doğu Akdeniz Oyunları'na katıldı. Burada koşulan maratonda, 1946 Boston Maratonu birincisi Yunan maratoncu Kiriakidis'i Yunan sporseverlerin önünde geçerek birinci oldu. 1948'de Londra Olimpiyatları'na katıldı. Maratonda 200 atlet arasında 19'uncu oldu. 1951 yılında tekrar ABD'ye gitti ve bu kez bu ülkede geçirdiği 8 ay içerisinde Jamaika kökenli Amerikalı sporcuların oluşturduğu New York Pioneers Club adlı kulübe üye oldu. Bu kulübün forması ile ikinci kez katıldığı Boston Maratonu'nda 11'inci oldu. Aynı yıl Philadelphia kentinde uluslararası bir karşılaşma olarak düzenlenen Amerikan Lejyonu Maratonu'nda 3.lük aldı. 1952 yılında Boston Maratonuna üçüncü kez katılarak tekrar yedinci oldu. Koru'nun aldığı dereceler arasında ayrıca, hepsi maratonda olmak üzere, dört Türkiye birinciliği bir de Balkan üçüncülüğü vardır.

Şevki Koru 1949 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nde görev alarak atletizm antrenörlüğü yapmaya başladı. Uzun yıllar Millî Atletizm Takımı'nın antrenörlüğünü yaptı. 1958 yılında Galatasaray Lisesi ve Kulübünde atletizm antrenörlüğüne atandı. Öğrencileri arasında "Şevki Hoca" olarak anılan Şevki Koru, Millî Takım ve Galatasaray Kulübü antrenörü olduğu süre de dahil, yıllar içinde kendisinden yardım isteyen sporcular arasında kulüp veya yetenek ayırımı yapmadan binlerce atlet yetiştirdi. Bu atletlerin pek çoğu uluslararası karşılaşmalarda dereceler aldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehmet Terzi, Türk spor yöneticisi, eski atlet. Maratonda Türk atletizminin en önemli isimlerinden birisidir.

Süreyya Ayhan Kop, orta mesafede yarışmış eski Türk atlet. Dünya Atletizm Şampiyonası tarihinde finale kalan (2001), madalya kazanan (2003) ve Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda altın madalya kazanan (2002) ilk Türk atlettir.

<span class="mw-page-title-main">Elvan Abeylegesse</span> Etiyopya kökenli Türk atlet

Hewan Abeye, Elvan Abeylegesse veya Elvan Can, Türkiye ve Avrupa rekoru sahibi Etiyopya asıllı Türk orta ve uzun mesafe koşucusu.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Maksut İşman</span>

Rıza Maksut İşman, Türk atlet. Spor hayatına bisiklet dalında başlamıştır. Atletizme başlaması ise 1934'te yapılan bir kır koşusu ile olmuştur.

Veli Ballı, (1949), uzun mesafe koşucusu Türk atlet.

<span class="mw-page-title-main">Tolon Tosun</span> Türk sporcu ve diş hekimi

Tolon Tosun, Türk sporcu ve diş hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Nevin Yanıt</span> Türk kadın atlet

Nevin Yanıt Baltacı, Türk kısa mesafe koşucusudur, 100 metre engelli ve 60 metre engelli branşında Türkiye rekortmeni ve 2012 Londra Olimpiyatları beşincisidir. 2012 ve 2010 Avrupa şampiyonudur, kısa mesafe tarihinde olimpiyatlarda yarı final ve final gören ilk ve tek kadın atlettir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek atletizm takımı)</span>

Fenerbahçe erkek atletizm takımı Fenerbahçe'nin erkek atletlerden oluşan şubesidir. Takım 2.500 oturma kapasitelik Burhan Felek Spor Salonu'nu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Atletizm Şubesi</span>

Galatasaray Atletizm Şubesi, 1908 yılında Galatasaray Lisesi'ne bağlı olarak kuruldu, günümüzde ise Galatasaray SK'nın bünyesindedir. 14 kez Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası, 16 kez İstanbul Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası ve 2 kez de Türkiye Atletizm Süper Ligi şampiyonu oldu. Şube günümüzde A takım faaliyetleri olarak sadece erkek takımıyla var olsa da alt yaş kategorilerinde erkek ve kadın sporcularıyla faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (erkek yüzme takımı)</span>

Galatasaray Spor Kulübü Yüzme Şubesi, Galatasaray Ergun Gürsoy Olimpik Yüzme Havuzu'nda çalışmalarını sürdürmektedir. Şube, 1962'de açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Acarbay</span>

Doğan Acarbay, Türk atlet.

Semih Türkdoğan, Türk atlet, atletizm antrenörü. Kısa mesafe koşularında yarışmıştı.

İstanbul Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası ya da İstanbul Puanlı Atletizm Birinciliği, 1929-88 yılları arasında İstanbul'un atletizm branşındaki şampiyonunu belirlemek için yapılan spor organizasyonu.

Ziya Atlet, Türk atlet, antrenör ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda Avustralya</span>

Daha sonraları Avustralya olarak adlandırılan ve o dönemde bir Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı sömürgesi olan Victoria, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na, iki sporda mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İngiltere doğumlu olan, hayatının büyük bir kısmını Avustralya'da geçiren ve oyunların düzenlendiği dönemde Londra'da ikamet eden Edwin Flack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Avustralya adına yarışmış olarak kabul edilmektedir. Üç atletizm ile bir tenis etkinliğinde yarışan Flack, atletizmdeki 800 metre ve 1500 metre etkinliklerinde altın madalyanın sahibi olarak hem bu branşlardaki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu hem de ülke tarihinin ilk Olimpiyat madalyasını kazandı. Maraton yarışını ise tamamlayamadı. Flack, tenisteki tek erkekler turnuvasının ilk turunda elenirken çiftler müsabakalarında ise Britanyalı partneriyle mücadele etmesinden ötürü bu etkinlikte karma takımlar adına yarışmış olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Young (atlet)</span>

Kevin Young, Amerikalı eski atlet. 400 metre engellide mücadele etmiştir. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan atlet, elde ettiği 46.78 saniyelik derecesiyle dünya ve Olimpiyat rekorunu da kırmıştı.

Haydar Doğan, Türk uzun mesafe koşucusu ve siyasetçidir. Avrupa'da podyuma çıkan ilk Türk atlettir. Hala kırılmamış bir dünya, üç de Türkiye rekoru bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Dominika</span>

Dominika, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, her ikisi de atletizmde olmak üzere iki sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1996 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dördüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Dominikalı sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 200 m kategorisinde yarışan Chris Lloyd ile erkekler 400 m kategorisinde yarışan Erison Hurtault, elemeleri geçemeyip yarıştıkları ilk turda müsabakalardan elendiler.

<span class="mw-page-title-main">Jackie Mekler</span> Güney Afrikalı uzun mesafe koşucu

Jack Mekler, Güney Afrikalı eski uzun mesafe koşucusu. Yaşamının ilk dönemi, Parktown Boys Lisesi'nde eğitim gördüğü Johannesburg'da geçti.

Yavuz Ağralı, 2020 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye adına maratonda yarışan Türk uzun mesafe koşucusu.