İçeriğe atla

Şervaşidze Hanedanı

Şarvaşidze ya da Şervaşidze ya da Çaçba (Gürcüceშარვაშიძე-შერვაშიძე, Abhazca: Чачба, Megrelce: შარაშია) Abhazya Prensliği'nin Gürcü-Abhaz bir yönetici ailesiydi. Aile, daha sonra Kral II. Erekle'nin isteği üzerine, Georgiyevsk Antlaşması'nda sunulan Gürcü soyluların listesine uygun olarak Rus İmparatorluğu'nun soylu ailelerinden biri olarak kabul edildi.[1]

Şervaşidze / Çaçba
შერვაშიძე
Hanedanlık ailesi
Köken yeriŞirvanşahlar / Abhazya Krallığı
Unvan(lar)
Alt kollarıGuria Eristavisi,[2] Abhazi


Kaynakça

  1. ^ (Rusça) Stanislav Vladimirovich Dumin. Pyotr Grebelsky. The Noble Houses of the Russian Empire. Moskova, Russia: 1994. Думин С. В., Гребельский П. Х. Дворянские роды Российской Империи. - Москва, 1994
  2. ^ The Noble Houses of the Russian Empire. Moscow, Russia: 1994. Думин С. В., Гребельский П. Х. Дворянские роды Российской Империи. — Москва, 1994 p. 265

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya hükûmet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya hükûmet başkanları listesi, Rusya'nın, 1905'te anayasal monarşiye geçilmesinden beri Çarlık ve Sovyetler Birliği dönemlerinin de dahil edildiği görev yapmış başbakanlarının listesi.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 11 Nisan 1951'de Gürcistan SSC tarafından kabul edildi. Üstte mavi bandın yer aldığı kızıl bayrağın üzerinde 24 ışın ile birlikte orak ve çekiç ile kızıl yıldız sembolleri yer almaktadır. Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı,Sovyet cumhuriyetlerinin bayrakları arasında orak ve çekiç figürünün sarı olmadığı tek bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Arhangelsk Guberniyası</span>

Arhangelsk Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Avrupa Rusyası'nın kuzeyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Arhangelsk idi.

<span class="mw-page-title-main">Besarabya Guberniyası</span> 1812–1917 Rus İmparatorluğunun oblastı ve valilik bölgesi

Besarabya Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Moldova ile Ukrayna'nın Odessa Oblastı'nın güneyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Kişinev idi.

<span class="mw-page-title-main">Kaluga Guberniyası</span>

Kaluga Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Kaluga Oblastı'nı kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Kaluga idi.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk Guberniyası</span>

Smolensk Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Smolensk Oblastı ve çevresini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Smolensk idi.

<span class="mw-page-title-main">Stavropol Guberniyası</span>

Stavropol Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Stavropol Krayı ve çevresini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Stavropol idi.

<span class="mw-page-title-main">Semerkant Oblastı</span> Rus İmparatorluğunda bir oblast

Semerkant Oblastı, Rus İmparatorluğu'nun oblastlarından biriydi. Oblast, günümüz Özbekistan'ın doğusu ve Tacikistan'ı kapsamaktaydı. Oblastın merkezi Semerkant idi.

<span class="mw-page-title-main">V. Levan Dadiani</span>

V. Levan Dadiani, 1804'ten 1846'daki ölümüne Megrelya'nın prensliğini yapmıştır. Dadiani hanedanından gelen Levan, Grigol Dadiani'nin oğludur. Babası Grigol Dadiani'nin ölümünden sonra tahta geçmiştir. 1804-1811 yılları arasında yaşı küçük olduğu için annesi Nino Megrelya'yı yönetmiştir. Levan Dadiani hükûmet işlerine pek ilgi göstermemiş ve 1840 yılında oğlu David Dadiani'nin tahta geçmesi için istifa etmiştir. Bununla beraber ölümüne kadar Megrelya Prensi unvanına sahip olmuştur.

II. Katsia Dadiani, 1758'den 1788'e kadar Megrelya'yı yöneten prenstir. Saltanatı Batı Gürcistan'ın tamamı üzerinde hak iddia eden İmereti Krallığı ile karmaşık ilişkiler içerisinde geçmiştir. Prensliğinin ve iktidarının devamı için defalarca taraf değiştiren Dadiani, bazen Rusların, bazen Osmanlıların ve bazen de İmeretililerin yanında olmuştur. Rus-Türk Savaşı sırasında (1768-1774) ilk önce Osmanlılar, sonra Ruslar ile ittifak yapmıştır.

Otia Dadiani, 1728'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Selefleri gibi Otia'nın saltanatı da Batı Gürcistan'daki iç savaşlarla geçmiştir. İmereti Kralı V. Alexander ile yıllarca savaşan Otia, egemenliğinin son yıllarında İmereti monarşisi ile uzlaşmış ve İmereti'yi desteklemiştir.

III. Levan Dadiani veya doğum adıyla Şamadavle (შამადავლე) 1661'den öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın prensliğini yağmış Dadiani hanedanı üyesidir. Saltanatı iç savaşlarla geçen III. Levan, Imereti Kralı V. Bagrat'la yaptığı savaşta hem savaşı, hem de karısını kaybetmiştir.

III. Giorgi Dadiani 1572'den 1573'e ve 1578'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Giorgi, I. Levan'ın oğlu ve vârisiydi.

<span class="mw-page-title-main">III. Vamek Dadiani</span>

III. Vamek Dadiani, 1658'den görevden alındığı 1661'e kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Ayrıca 1661'de kısa süreliğine İmereti kralı da olmuştur. Batı Gürcistan'da çıkan bir iç savaştan sonra hem Megrelya hem de İmereti'deki saltanatı sona ermiş, Svaneti dağlarındaki sığınağında saklanırken suikastçılar tarafından öldürülmüştür.

I. Katsia Dadiani, 1704'ten öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir.

Bejan Dadiani, 1715'ten öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Babası IV. Giorgi'yi tahttan indirerek iktidara gelen Bejan, Osmanlı ajanları tarafından öldürülene kadar İmereti Kralı V. Alexander'ı ve Batı Gürcistan siyasetini domine etmiştir.

IV. Levan Dadiani 1681'den görevden alındığı 1691'e kadar Megrelya prensliği yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. İstanbul'a gitmek zorunda kalan Levan, hayatının son yılları orada geçirmiştir. Selefisi III. Levan'ın doğal oğlu olan IV. Levan, Megrelya'yı yöneten ilk aile hattının son üyesidir. Sonraki hanedan, Dadiani soyadını alan ve 1867'ye kadar Megrelya'yı yöneten Çikovani'lerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tekle (Gürcistan prensesi)</span> Gürcistan prensesi

Prenses Tekle, Gürcü kraliyet prensesi (batonişvili) ve şair. Tekle, Prens Vahtang Orbeliani'nin eşi ve Gürcü edebiyatçı Aleksandre ve Vahtang Orbeliani'nin annesi Kartli-Kaheti Krallığı'nın kurucusu Kral II. Erekle'nin kızıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Bagration</span> Rus general

Pyotr Bagration, Napolyon Savaşları sırasında öne çıkan Gürcü asıllı Rus generali ve prensidir.