İçeriğe atla

Şerpalar

Şerpalar
ཤར་པ།
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Nepal Nepal150.000
Çin Çin (Tibet)bilinmiyor
Bhutan Bhutanbilinmiyor
Hindistan Hindistanbilinmiyor
Diller
Şerpaca
Din
Ağırlıklı olarak Tibet Budizmi (%93)

Şerpalar (Tibetçe:ཤར་པ། «doğu halkı» < şar «doğu» + pa «halk»), Nepal'in dağlık kesiminde, özellikle Himalayalar'da yaşayan halk. Nepal'deki Şerpaların 2001 yılındaki sayıları 150.000 kadardır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Himalayalar</span> Dünyanın en yüksek sıradağları

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Hillary</span>

Sir Edmund Percival Hillary,, Yeni Zelandalı bir dağcıydı. Bir Şerpa olan Nepalli dağcı Tenzing Norgay ile birlikte 29 Mayıs 1953 tarihinde dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Katmandu</span> Nepalin başkenti

Katmandu, Nepal cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet</span> Asyada bir yayla bölgesi

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tenzing Norgay</span>

Tenzing Norgay, Yeni Zelandalı kâşif Edmund Hillary'le birlikte dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in doruğuna, 29 Mayıs 1953'te ilk kez ayak basan Şerpa dağcı. Asıl adı Namgyal Kangdi'dir. Sherpa Tenzing ismiyle de bilinir.

Halk savaşı; Mao Zedong'un, Çin Devrimi pratiği içerisinde geliştirdiği, yarı-sömürge konumunda olan ülkelerde, işçi sınıfı önderliğinde, temel gücü köylü kitlelere dayanan bir işçi-köylü ordusunun emperyalizme ve feodalizme karşı verdiği savaştır. İşçi sınıfı ve köylülüğün bazı kesimlerinin yanı sıra kent küçük-burjuvazisini de kapsayan bir ordunun savaşı olmasından kaynaklı, bu savaşa halk savaşı denir.

<span class="mw-page-title-main">Nepalce</span> Hint-Avrupa Dil Ailesinin Hint-Aryan kolundan Nepalin resmî dili

Nepalce, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Aryan koluna ait bir Doğu Pahāṛi dili. Dil, Nepal'in resmî dili olup, aynı zamanda Hindistan'daki 22 tanınan dilden biridir. Nepalce Devanagari alfabesi ile yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Devanagari</span> Kuzey Hindistan ve Nepal dillerinin çoğunu yazmak için kullanılan yazı sistemi

Devanagari Hindistan ve Nepal'de kullanılan bir alfabetik hece yazısıdır. Alfabe Brahmaputra civarlarında doğdu. Sanskrit, Nepali, Marathi, Hintçe ve Nepal Bhasa bu alfabeyle yazılır.

Nepal pasaportu Nepal vatandaşlarının uluslararası seyahati için verilir. Nepal pasaportu 2010 tarihinden önce el yazısı ile yazılırdı. Eski elle yazılmış pasaport, 31 Mart 2010 tarihinden itibaren verilmesi durduruldu. Bu durumu kontrol etmek için Nepal Dışişleri bakanlığı 2011 yılından itibaren Makinede Okunabilir Pasaport vermeye başlamıştır. Nepal 26 Aralık 2010 tarihinden itibaren Makine okunabilir pasaportları tanıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hintler</span> Hindistan vatandaşları veya sakinleri

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">2014 Everest Dağı çığ faciası</span>

2014 Everest Dağı çığ faciası, 18 Nisan 2014'te Everest Dağı üzerinde Everest Ana Kampı yakınlarında çığ düşmesi sonucu 18 Nepalli rehberin öldüğü olaydır. 20 Nisan itibarıyla 13 ceset bulunmuştur. Kalan beş ceset için aramalar, tehlike riskinden dolayı iptal edildi. Bazı Şerpa rehberler, kurbanların ailelerine hükûmet tarafından sunulan tazminatın yetersiz olduğundan dolayı öfkelenerek "güçlü bir protesto" ya da grev tehdidinde bulundular. Şerpalar, 22 Nisan'da bir saygı göstergesi olarak 2014 sezonunda dağa tırmanmayacaklarını duyurdular.

<span class="mw-page-title-main">Brian Houghton Hodgson</span>

Brian Houghton Hodgson İngiliz doğa tarihçisi ve etnologdur.

Nepal başbakanı, Asya ülkesi Nepal'de 1799 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Tenzing-Hillary Havalimanı</span> Lukla, Nepaldeki hava alanı

Tenzing-Hillary Havalimanı, aynı zamanda Lukla olarak da bilinen Nepal'in Khumbu Pasanglhamu eyaletinde bulunan havalimanıdır. Lukla dünyanın en tehlikeli havalimanları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal-Türkiye ilişkileri</span>

Nepal-Türkiye ilişkileri, Nepal ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İkili diplomatik ilişkiler 1962 yılında kuruldu. Türkiye'nin Yeni Delhi'deki Hindistan Büyükelçisi Nepal'e, İslamabad'daki Nepal Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gauri Sankar</span>

Gauri Sankar, Nepal'de Rolwaling Himal'de bulunan bir dağdır. Dağ, 7.134 metre yüksekliği ile Rolwaling Himal'in ikinci yüksek zirvesidir. Adını, Parvati'nin bir tezahürü olan Hindu tanrıçası Gauri'den ve onun eşi Şankar'dan gelmekte ve Nepal halkı tarafından kendisine verilen kutsal saygıyı ifade etmektedir. Şerpalar dağa Jomo Tseringma adını verirler.

<span class="mw-page-title-main">Nepalce Vikipedi</span> Vikipedinin Nepalce sürümü

Nepalce Vikipedi, Vikipedi'nin Nepalce sürümüdür. 24 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Nepalce Vikipedi'nin 31.364 maddesi, 69.106 kullanıcısı ve 6 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 1.249.161 kez katkıda bulunulmuştur.