İçeriğe atla

Şerit hizalama

Tesla oto pilot sisteminin kullanımı

Şerit hizalama ya da şerit ortalama, karayolu taşımacılığı terminolojisinde, otomatik yönlendirme olarak da bilinen sistem, bir aracı şeritte hizalamak ve sürücünün direksiyon görevini hafifletmek için tasarlanmış bir mekanizmadır. Şerit hizalaması, şerit takip uyarı sistemine benzer, ancak sürücüyü uyarmak veya arabayı şerit kenarından uzaklaştırmak yerine, şeridin ortasında tutar.[1][2][3][4] Adaptif hız sabitleyici (ACC) ile birlikte, bu özellik birkaç saniye boyunca yardımsız sürüşe izin verebilir.[5][6][7]

Sistemleri farklılaştıran özellikler, dönüşlerde ne kadar iyi performans sergiledikleri, hız sınırlamaları ve sistemin bir duraktan devam edip etmediğidir.[8][9]

Mevcut şerit hizalama sistemleri, kara yollarındaki belirgin şerit işaretlerine dayanmaktadır. Genellikle soluk, eksik, yanlış veya üst üste binen şerit işaretlerini çözümleyemezler. Karla kaplı işaretler veya gözle görülür eski şerit işaretleri sistemin yeteneğini engelleyebilir.[10] GM'in Süper Cruise'u yalnızca önceden haritalanan otoyollarda çalışır,[11] Süper Cruise'un etkinleştirilip etkinleştirilemeyeceğini belirlemek için, bu haritaların bir kombinasyonunu ve Trimble'ın RTX GNSS düzeltme hizmeti tarafından sağlanan kesin bir GNSS konumunu kullanır.[11]

Çoğu araç, sürücünün ellerinin direksiyonda olmasını zorunlu kılar, ancak GM'in Super Cruise'u, yolun insan tarafından izlenmesini sağlamak için sürücünün gözlerini takip eder[12] ve böylece eller serbest bir şekilde sürüşe olanak sağlar.

Binek araçlara ek olarak, 2019 yılında Tesla Semi ve diğer satıcılardan başlayarak ağır tırlarında bu teknolojiyle donatılması beklenmektedir.[13][14]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Hands on With Nissan ProPilot Assist: Self-Driving for Affordable Cars - ExtremeTech". ExtremeTech. 19 Aralık 2017. 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. 
  2. ^ Levin, Doron. "Toyota Corolla Lane-Centering Tech – A Step Toward To Self-Driving – Cures Annoying 'Ping-Pong'". Forbes. 14 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2018. 
  3. ^ "Lane Centering performance is bad". ClubLexus. 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2018. Şablon:Sps
  4. ^ "Today's lane keeping assistance tech steers the way to self-driving cars". Roadshow. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2018. 
  5. ^ R R (26 Nisan 2017), Self driving car / life hack active lane assist, 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Şubat 2018 
  6. ^ www.etnews.com. "Hyundai Motor Company Planning to Apply Its Semi-Self-Driving Technology Called 'HDA2' Earlier than Initial Plan". 대한민국 IT포털의 중심! 이티뉴스. 30 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. ... it allows drivers to let go of their hands and feet and not to focus on their driving when they are driving on freeways. 
  7. ^ "The 2019 Nautilus: Lincoln's Cadillac Super Cruise fighter?". Automotive News. 21 Eylül 2018. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2018. ... the Nautilus with semi-autonomous technology that can maneuver the vehicle down the freeway without the need for a driver to touch the brake, gas pedal or steering wheel for short periods. 
  8. ^ "Cars With Advanced Safety Systems". Consumer Reports. 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2018. 
  9. ^ Frank Pulsinelli (20 Kasım 2015), Honda Sensing Package Demonstration 2016 Civic, 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Şubat 2018 
  10. ^ Richards, Gary (6 Mart 2014). "Roadshow: Driverless cars will alert motorists to missing lane markings". San Jose Mercury News. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  11. ^ a b "Hands Off With Cadillac Super Cruise, the Masterful One-Trick Pony of Self-Driving". ExtremeTech. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  12. ^ "Where will GM's Super Cruise go next?". 7 Kasım 2017. 2 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2020. 
  13. ^ "Rollout of Active Steering in Trucking Draws Near | Transport Topics". ttnews.com. 2 Ocak 2018. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2018. 
  14. ^ Lekach, Sasha. "Daimler's semi-autonomous truck puts self-driving features on the road". Mashable. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2019. 

Dış bağlantılar

Haberler

Karşılaştırmalar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amazon (şirket)</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Amazon.com, Inc. Seattle, Washington merkezli, e-ticaret, bulut bilişim, dijital akış ve yapay zekâya odaklanan çok uluslu bir Amerikan teknoloji şirketidir. Google, Apple, Microsoft ve Facebook ile birlikte B.D. bilgi teknolojisi endüstrisindeki "En Büyük Beş Şirket" listesinde bulunmaktadır. Şirket, "dünyanın en etkili ekonomik ve kültürel güçlerinden biri" ve "dünyanın en değerli markalarından biri" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jeremy Clarkson</span>

Jeremy Charles Robert Clarkson, otomobil konusunda uzmanlaşmış yazar ve yayıncıdır. The Sunday Times'da ve The Sun gazetesinde haftalık yazılar yazmaktadır ancak en çok BBC otomobil programı Top Gear ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy</span> Samsungun geliştirip, pazarlayıp, sattığı seri topluluğu

Samsung Galaxy Samsung Electronics tarafından üretilen ve pazarlanan, Android işletim sistemine sahip akıllı telefon serisidir. İlk kez 29 Haziran 2009 yılında Samsung i7500 modeli ile tanıtıldı. Boyut, kullanım şekli ve fiyatlarıyla her türlü kullanıcıya hitap etmektedir. Özel olarak Çift SIM kartlı Samsung Galaxy Duos serileri de vardır. Samsung Galaxy Note 7 cihazda oluşan batarya sorunu nedeniyle tüm dünyada toplatılmıştır. Ürün grubu, Samsung Galaxy S serisi üst düzey akıllı telefonları, Samsung Galaxy Tab serisi tabletleri, Samsung Galaxy Note serisi tablet ve phablet'leri, katlanabilir akıllı telefon Samsung Galaxy Z serisini içerir. Samsung Galaxy'ler, GSM operatörlerinin ve reklamların da desteğiyle dünyanın birçok yerindeki teknoloji marketlerinde ve mağazalarda satışları yapılmaktadır.

Google, bilgisayar yazılımı ve web arama motoru şirketidir. Şirket 2010 yılından beri ortalama olarak neredeyse her hafta şirket satın alması yapmıştır. Aşağıdaki tablo aksi belirtilmediği sürece ilgili şirketleri tamamen satın almalarının tamamlanmamış bir listesidir. Buradaki satın alma tarihi Google ve ilgili şirketin anlaşma tarihini gösterir. Google merkezi ABD'de olduğundan satın alma bedelleri Amerikan doları cinsinden verilmiştir. Eğer bedel listede yoksa gizli tutulmuş demektir. Satın alınan şirketten bir Google hizmeti türetildiği biliniyorsa o da burada listelenmiştir. Google, 2015 yılında Alphabet olarak bilinen daha büyük bir holding şirketinin bir yan kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Otonom araba</span> Çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen otomobiller

Otonom araba bilinen diğer adlarıyla robot araba, sürücüsüz araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Otomotiv ve bilgi teknolojisi şirketlerinin birge çabaları ve ortak girişimleri ile geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Cadillac XTS</span>

Cadillac XTS, Cadillac tarafından 2012 yılından bu yana üretilen full-size lüks otomobil modelidir. Araç GM Epsilon II platformuna dayanmakta olup STS ve DTS'nin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Opel Speedster</span> Opel tarafından üretilen otomobil modeli

Opel Speedster, Opel tarafından 2000-2005 yılları arasında üretilen spor otomobil modelidir. Araç ilk olarak 1999 Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup üretimi Lotus Cars'ın Hethel'deki fabrikasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çarpışma önleme sistemi</span>

Çarpışma önleme sistemi (CAS), ileri çarpışma uyarı sistemi veya çarpışma hafifletme sistemi olarak da bilinen bir çarpışma önleme sistemi, bir çarpışmanın şiddetini önlemek veya azaltmak için tasarlanmış bir otomobil güvenlik sistemidir. Olası bir çarpışmayı tespit etmek için radar ve bazen lazer (LIDAR) ve kamera kullanır. GPS sensörleri, bir konum veritabanı üzerinden durma işaretlerine yaklaşmak gibi sabit tehlikeleri tespit edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Adaptif hız sabitleyici</span>

Adaptif hız sabitleyici (ACC) ya da adaptif seyir kontrol sistemi, öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlayan, karayolu taşıtları için bir seyir kontrol sistemidir. 2019 itibarıyla, bu temel işlevselliği açıklayan 20 benzersiz adla da adlandırılır. Aynı zamanda dinamik hız sabitleyici olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">AirPort Extreme</span> Apple ağ geçidi ürünü

AirPort Extreme, yönlendirici, ağ anahtarı, kablosuz erişim noktası ve NAS işlevlerinin yanı sıra çeşitli diğer işlevleri ve Apple'ın eski AirPort ürünlerinden birinin işlevlerini birleştiren bir erişim kapısıdır. En yeni model olan 6. nesil, eski standartlara ek olarak 802.11ac ağını desteklemektedir. Aynı sistemin yerleşik ağa erişebilen bir sabit sürücüye sahip sürümleri Airport Time Capsule olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Uçan otomobil</span> Araç çeşidi

Uçan otomobil, hem karada hareket edebilen hem de uçuş kabiliyetine sahip olan bir otomobildir. Uçan otomobiller, genellikle hem açık gökyüzünde uçma hem de yol boyunca rahat ve esnek bir şekilde sürme özgürlüğüne sahip geri çekilebilir kanatlara sahip küçük bir uçak olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Note 10</span>

Samsung Galaxy Note 10 ; Samsung Galaxy Note serisinin bir parçası olarak Samsung Electronics tarafından tasarlanmış, geliştirilmiş, üretilmiş ve pazarlanmış; Android işletim sistemini kullanan phablet serisidir. Cihazlar, Samsung Galaxy Note 9'un halefleri olarak 7 Ağustos 2019'da tanıtılmıştır. Cihazlarla ilgili bilgiler, cihazların duyurulmasına kadar geçen birkaç aylık sürede büyük oranda sızdırılmıştır. Samsung Galaxy Note 20'nin selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6</span>

Nokia 6; Nokia markalı, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın cihaz bölümünün kısmen elden çıkarılmasıyla oluşturulan Fin şirket HMD Global'in ilk akıllı telefonudur; Nokia Lumia 638'den sonra ilk Nokia markalı ve kısa ömürlü Nokia X2'den sonra Android işletim sistemini kullanan ilk Nokia markalı akıllı telefondur. 8 Ocak 2017'de, cihazın ilk olarak Çin'de satışa çıkarıldığı duyuruldu; bundan bir ay sonra da cihazın dünya çapında satılacak modeli duyuruldu.

Nokia 3.1; HMD Global'in Nokia markalı, Android işletim sistemini kullanan, Mayıs 2018'de satışa çıkarılmış giriş seviyesi bir akıllı telefonudur. Cihaz, sonradan Android 9 Pie'a güncellenebilen Android 8.0 Oreo ile satışa çıkarılmıştır. Cihaz, Google'in Android One programının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zoox (şirket)</span>

Zoox, şu anda merkezi Foster City, California, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ve San Francisco Körfez Bölgesi'nde çok sayıda operasyon ofisi bulunan bir Amerikan otonom araç şirketidir. Şirket 2014'te kuruldu, ardından 2020'de Amazon tarafından satın alındı.

Titcoin, aynı anda işlem yaparken farkı para birimlerinin çevrilmesi işlemleri için merkezi olmayan bir eşzamanlı ağda pornografi kullanan, kripto para cinsindeki dijital para birimidir. Titcoin, bitcoin kaynak kodunun, işlem hızlarını ve ağ karmaşıklığını büyük ölçüde artıran önemli yazılım değişiklikleriyle oluşturulmuş bir türevidir. Titcoin, para biriminin sahiplerinin kredi kartlarında görünen ödeme geçmişlerini suçlama korkusu olmadan yetişkinlere yönelik ürün ve hizmetler için ödeme yapmalarına izin vermek için özel olarak yetişkin eğlence endüstrisi için tasarlandı ve pazarlandı.

Brightloom, restoranlara otomasyon teknolojisi sağlayan San Francisco merkezli bir Amerikan şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Karpathy</span>

Andrej Karpathy, Tesla'nın yapay zekâ ve otonom sürüş yöneticisidir. Derin öğrenme ve bilgisayarlı görü konularında uzmanlaştı.

iPad (6. nesil)

iPad 6 veya iPad 2018 Apple tarafından tasarlanmış, iPad ailesinin 6. nesli olan 9.7 inçlik bir tablet bilgisayardır. 27 Mart 2018'de Chicago'daki Lane Tech Lisesi'nde eğitim odaklı bir etkinlik sırasında duyuruldu. Apple A10 Fusion SoC ile yükseltildi ve Apple Kalem gibi ekran kalemleri için destek geldi. Bu iPad modeli piyasaya sunulduğundan beri Genius Bar'da Apple Retail çalışanları tarafından kullanılmaktadır. iPad (4.nesil)'in yerini aldı. Eylül 2019'dan bu yana iPad (7.nesil) iPad'in yerini aldı.

Semantic Scholar, Allen Yapay Zeka Enstitüsü'nde geliştirilen ve Kasım 2015'te halka açık olarak yayınlanan bilimsel literatür için yapay zekâ destekli bir araştırma aracıdır. Bilimsel makaleler için özetler sağlamak üzere doğal dil işlemedeki gelişmeleri kullanır. Semantic Scholar ekibi, yapay zekanın doğal dil işleme, makine öğrenimi, İnsan-bilgisayar etkileşimi ve bilgi çekme alanlarında kullanımını aktif olarak araştırmaktadır.