İçeriğe atla

Şerif er-Radî

Şerif er-Radî
Kişisel bilgiler
Doğum 970
Bağdat, Irak
Ölüm 1015
Milliyeti Iraklı
Dini İslam

Şerif er-Radî (Arapça: الشريف الرضي) tam adıylaEbü’l-Hasen Muhammed b. el-Hüseyn b. Mûsâ (Arapça: أبوالحسن محمد بن الحسین الموسوي), Şii âlim ve Nehсü'l Belâga adlı kitabın yazarı olan Arap edebiyatinin yazarı ve şairi.[1]

Hayatı

O hicri 970 tarihinde Bağdat’ta tanınmış bir ailede dünyaya geldi. Hem anne ve hem de babası İmam Hüseyin’in soyundan gelen seyyitlerindendir. Şeyh Mufid “Ahkâmu’n-Nisa” kitabında Seyyid Rezi’nin annesinden övgüyle söz edilmiş.[2]

Daru’l-ilim medresesi

Seyyid Rezi kendi öğrencilerin için bir ev hazırladı daha sonra onu Daru’l-ilim adlı bir medrese olarak tesis etti. O Daru’l-ilim için kütüphane ve büyük bir hazine de yaptı. Seyyid Rezi’nin tesis ettiği medresesi, İslam tarihinde, ilk yatılı medrese dir.[3]

Üstatları

  • Şeyh Mufid: büyük âlimi
  • Ebu İshak İbrahim b. Ahmed Taberi: Fakih, edip ve Kur'an üstadıdır.
  • Ebu Ali Farisi: Sarf ve nahiv üstadı
  • Gazi Abdülcabbar Bağdadi: Hadis uzmanı
  • Ebu Said Sirufi: Bağdat kadısı
  • Ebu Yahya Ebdülrehim: Belâgat ve edebiyat üstadı
  • Ebu Muhemmed Abdüllah Ekfafi: Bağdat kadısı

Öğrencileri

  • Seyyid Abdullah Curcani
  • Şeyh Muhammed Haluvani
  • Şeyh Tusi
  • Müfid-i Nişaburi
  • Ebu’l Hasan-i Haşim

Eserleri

Necaşi’nin fihristine göre Seyyid Rezi’nin eserlerinin mecmuası 12 kitap ve risaledir. Ağa Bozork Tahrani Seyyid Rezi’nin eserlerini Tebeqat A'lam el-Şii kitabında zikretmiştir. Seyyid Rezi’nin en meşhur eseri “Nehсü'l Belâga” dir.[4]

Ölümü

Seyyid Rezi, hicretin 406. yılında Muharrem Ayının altınde vefat etti.[5] O Kerbelâ’da Hüseyin bin Ali türbesi yanında defnedildi.

Kaynakça

  1. ^ "کسی که نهج‌البلاغه را ۱۰۰۰ بار مطالعه کرد!". 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  2. ^ "سه حکایت جالب از «شیخ مفید»". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Seyyid Razi (ra)". 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  4. ^ "Nehc'ül Belağa İle Tanışalım Kadir Akaras". 14 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  5. ^ ""Nechul Belage " Allah kelamindan asagi,beser kelamindan yuksek". 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Seyyid, İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye, Ali, Ümame ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır.

Kadirilik ya da Kadiriyye, Seyyid Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma</span> İslam peygamberi Muhammedin küçük kızı

Fatıma bint Muhammed, Fatımatü'z-zehra, İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Muhammed Şirazi</span> Bâbîliğin kurucu peygamberi (1819–1850)

Ali Muhammed Şirazi ya da bilinen adıyla Bab, Babi inancının kurucusudur. Lakabı olan Bab, Arapçada kapı demektir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Vefa el-Bağdadi</span>

Ebu'l-Vefâ el-Bağdâdî, el-Kâkes veya el-Kürdî lakaplarıyla da bilinen Ebu'l-Vefâ Tâcü'l-Ârifîn Seyyid Muhammed bin Muhammed Arîz el-Bağdâdî, Vefâ'îyye tarikâtının kurcusudur. Menâkıbnâme'sinde Ali el-Mûrtezâ'nın soyundan bir seyyid olduğu kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin</span> Alinin oğlu, Şianın 3. imamı, sahabe

Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib, İslâm peygamberi Muhammed'in torunudur. Dördüncü Hâlife olan Ali bin Ebu Talib'in oğludur. Annesi, Muhammed'in kızı Fatıma Zehra’dır. On İki İmâmlar'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti’nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emevîler tarafından öldürülmüştür. Soyundan gelenler Hüseynî ya da Seyyid olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Nehcü'l-Belâga</span>

Nehcü'l-Belâga, Şerif er-Radî tarafından derlenen ve son halife Ali bin Ebu Talib'e isnad edilen metinlerin toplandığı kitaptır.

Muhammed Nur'ül Arabi, Son dönem melamiliğin piri. 1813-1887 arasında yaşamış sufi. Çeşitli sufi üstadlarından ders almış olan ve hayatının büyük kısmını Anadolu ve Rumeli topraklarında geçiren Seyyid Muhammed Nur, Abdülbaki Gölpınarlı tarafından Üçüncü Devir Melamiliği şeklindeki tanımlanan dönemin de öncüsü kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Müfid</span> 11. yüzyılda yaşamış Şii din bilgini

Şeyh Müfid tam adıyla Muhammed bin Muhammed bin Numan, Şii tarihçi, mütekellim; fıkıh, kelâm ve hadis alimi.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Hürr’ü Amuli</span>

Şeyh Hürr’ü Amuli diye meşhur olan Muhammed bin Hasan bin Ali bin Muhammed bin Hüseyin, Hicri 11. yüzyılda yaşamış Şia’nın ünlü fakih ve muhaddis ve “Vesailu’ş-Şia” adlı kitabın yazarı.

George Jordac, Lübnanlı Hristiyan bir yazar, şair, üniversite hocası ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Saduk</span>

Şeyh Saduk diye meşhur olan Muhammed b. Ali b. Babiveyh Şii din adamı ve fakih.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Tabersi</span> İranlı bilgin

Fazl b. Hasan Tabersi, “Eminu-l İslam” lakabıyla tanınmış İranlı Şii fakih, müfessir, yazar, şair ve bilim adamıdır. Şeyh Tabersi hicrî 460-470 yılları arasında Meşhed şehrinde dünyaya göz açtı. Kendi asrında büyük dinî eserler yazmıştır. Şeyh Tabersi tarafından kaleme alınan Kur’an tefsiri en önemli Kur’an tefsirlerinden biridir. Arap edebiyatı, matematik ve cebir, tefsir, hadis, fıkıh ve usul gibi alanlara son derece vakıftı.

İbnü'l-Mutahhar el-Hillî tam adıyla Cemâlüddîn el-Hasen bin Yusuf bin Ali İbnü'l-Mutahhar el-Hillî Iraklı Şii usul ilmi âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tusi</span>

Muhammed b. Hasan Tusi ; meşhur adıyla "Şeyh Tusi" hicri 385 / 460 yılında Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Hicri kameri dördüncü ve beşinci asırlarda yaşayan Şeyh Tusi, İranlı şii alim ve büyük fakihlerinden sayılmaktadır. 51 kadar eserinin olduğu belirtilmiştir. Şeyh Tusi, şiilerin büyüğü olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

El-İrşad, şii âlimi Şeyh Müfid tarafından yazılmış olan isnâaşeriyye imamların biyografilerini ihtiva eder. Arap diliyle yazılmış olan bu eser, yazarın en çok tanınan ve çeşitli dillere tercüme edilen çalışmasıdır. Bu kitap 12 imamın Hayatını anlatan en eski Kaynak kitaptır. Eser İslam alimleri arasında o kadar meşhur ki, Allameh Meclisi şöyle yazıyor: " el-İrşâd kitabı, yazarından daha meşhurdur".

<span class="mw-page-title-main">Sahife-i Seccadiye</span>

eṣ-Ṣaḥîfetü’l-kâmiletü’s-Seccâdiyye veya Sahife-i Seccadiye, Şiilerin dördüncü imamı, Zeynelâbidîn lakabiyla meşhur olan Ali bin Hüseyin'in dua ve münacatlarını ihtiva eden bir kitaptır. Kitapta 54 dua yer almaktadır. “Al-i Muhammed’in Zebur’u”, “Ehlibeytin İncil’i” gibi isimlerle anılan bu eser, Kuran’dan sonra Nehсü'l Belâga gibi Şiilerin arasında önemli bir yere sahiptir.