İçeriğe atla

Şerif Turgut

Şerif Turgut, gazeteci ve Türkiye'nin ilk kadın savaş muhabiri.

Özellikle Bosna Savaşı sırasında serbest muhabir olarak gittiği Bosna-Hersek'ten yaptığı haberlerle tanındı.[1] Türkiye’de “Kahraman Şerif” olarak ünlenen gazeteci,[2] o dönemdeki haberleriyle yurt içi ve yurt dışında ödüller aldı.

Turgut Bosna'nın ardından Kosova, Çeçenistan, Cezayir ve Irak'ta savaş muhabirliği yapmış; Uluslararası siyaset alanında George Washington Üniversitesi'nden, kamu yönetimi alanında Harvard Üniversitesi’nden master derecesi almış[2] ve Birleşmiş Milletler adına Afrika'da da bulunmuştur[3]

Kariyeri

Bosna Savaşı'nın ilk aylarında Prijedor yakınlarındaki Omarska kampının fotoğraflarını gördükten sonra kendi tercihiyle serbest muhabir olarak Bosna'ya gitmeye karar verdi.[1] On gün için gittiği Bosna'da beş yıla yakın yaşadı.[4] Savaştan sonra sivil halkın arasına karışan "Sırp kasapları"nı ortaya çıkartmak için uğraştı.[5]

Kosova Savaşı'nda Atv muhabiri olarak görev yaptı. Bu dönemde muhabirliğin yanı sıra Türkiye'ye sığınan göçmenlere telefonla ulaşarak Kosova'da kalan yakınlarını hakkında bilgi ulaştırmakla uğraştı.[6]

Savaştan sonra Standford Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi gördü (2001-2002), ardından George Washington Üniversitesi Elliot Uluslararası İlişkiler Okulu’nda uluslararası siyaset alanında (2002-2003) yüksek lisans yaptı. Bir süre Liberya'da Birleşmiş Milletler bünyesinde çalıştıktan sonra[4] Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Yönetim Okulu'nda Kamu Yönetimi alanında (2007-2008) master derecesi aldı.

Ödüller

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Şeceroviç, Emine. "Şerif Turgut: "Bosna'nın hüznü ve büyüsü"". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  2. ^ a b Köker, İrem. "Korkunç katliamın görgü tanığı anlattı". 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 
  3. ^ "Savaşlarda çalışanlar için yarın yoktur". hurriyet.com.tr. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  4. ^ a b Tellan, Bülent. "Amerikalı çizerin hayran olduğu Türk gazeteci". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  5. ^ Kırca, Ali. "Mum ışığında senfoni". 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  6. ^ Öge, İbrahim; Soner, Berna. "Savaş Meleği". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  7. ^ "Basın Bülteni". 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

Mithat Bereket,, Türk muhabir, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

İrfan Sapmaz Türk gazeteci ve savaş muhabiridir.

Murat Güloğlu,, Türk haber spikeri, televizyon ve internet gazetecisi, televizyon programı yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Nevin Sungur, Türk gazeteci, televizyon muhabiri.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Kozluklu</span> Türk gazeteci

Fuat Kozluklu, Türk gazeteci ve sunucu.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aykan Erdemir</span>

Aykan Erdemir Türk sosyal antropolog ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

Ümit Bektaş, Türk foto muhabiri.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Power</span> İrlandalı-Amerikalı diplomat ve yazar

Samantha Jane Power, Amerikalı gazeteci, diplomat ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı Yöneticisi olarak görev yapan bir hükûmet yetkilisidir. Daha önce 2013-2017 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 28. Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

Ahmet Yeşiltepe, Türk gazeteci, radyocu, televizyoncu.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Payzın</span> Türk gazeteci

Şirin Payzın, Türk gazeteci.

Adem Yavuz Arslan, Türk gazeteci, yazar, foto muhabiri.

Başka, 2015'in Mayıs ayında Saraybosna'da yayın hayatına başlamış çok dilli edebiyat, kültür ve sanat dergisidir. Başka dergisi Balkan edebiyatı çerçevesinde içerik üretir. Türkçe ağırlıklı içeriğe sahip dergide Balkanların pek çok ülkesinden yabancı yazarlar da yer alır. Derginin 1. sayısının yayın yönetmenliğini Bilal Yakup yapmıştır. Diğer sayılarda yayın yönetmenliğini Enes Güler yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Türkiye ilişkileri</span>

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.

Selma Tükel, Türk gazeteci, muhabir.

Süleyman Gündüz Türk siyasetçidir. Adalet ve Kalkınma Partisi 22. dönem Sakarya milletvekilidir.