İçeriğe atla

Şerif Günyar

Şerif Günyar, (20 Şubat 1958, Çal, Denizli) Türk heykel ve seramik sanatçısı.

Kendine has Turkuaz seramik sır'ı ve güvercin formunda seramik eserleri ile tanınır. 1992 yılından itibaren Marmara Üniversitesi - Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyesidir.

Yaşamı

20 Şubat 1958'de Denizli'nin Çal ilçesinde doğdu.[1] Marmara Üniversitesi İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'ndan mezun oldu (1982). Marmara Üniversitesi'nde "M.Ö. 3000- M.Ö. 1200'de Anadolu'daki İçki Kapları ve Çağdaş Bir Öneri" başlıklı tezi ile yüksek lisans (1994),[2] "Anadolu Seramiğinde Kuş Öğeleri" başlıklı tezi ile Anadolu Üniversitesi'nde doktora eğitimini tamamladı (2007).[3]

Füreyya Koral, Tankut Öktem, Jale Yılmabaşar, Güngör Güner ve Ateş Arcasoy'dan dersler aldı.

Dr. Şerif Günyar, Torna gösterisi sırasında.

1982 yılından itibaren pek çok sergide yer aldı, çeşitli ödüller aldı.[4] İlk kişisel sergisini 1982 yılında Yapı Kredi Bankası İstanbul Bebek Şubesindeki açtı. 1986 yılında Yortan Seramik Atölyesi adıyla kendi atölyesini kurdu.[5] Kendine has özelliklere sahip Turkuaz seramik sır'ı ve Güvercin formlu seramik eserleri ile tanındı. Sanatçı aynı zamanda bir torna ustasıdır.[6][7]

1992 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'de öğretim üyesi olarak göreve başlayan sanatçı, bu kurumun yanı sıra, Yortan Seramik Atölyesi, Yortan Sanat Atölyesi, Seramik Kursları ve Yortan Sanat AR-GE Bölümü gibi kurumlarda ders vermektedir.[8]

Başlıca sergileri

  • 1982- Yapı Kredi Bankası İstanbul Bebek Şubesindeki açtığı ilk kişisel sergisi,
  • 1992- Füreyya Koral'ın 40. Sanat Yılı "Kuş" konulu sergisine katılım
  • 2004- Bodrum'da “Denizi Pişirdik” su altı sergisine katılım
  • 2005- İstanbul Tophane-i Amire'de Sanatçı Öğretim Elemanları Sergisine katılım

Ödülleri

  • 1994- Modern Lale Vazo yarışması'nda ödül
  • 2001- Türk Seramik Derneği "Tabak" konulu yarışmasında birincilik ödülü,
  • 2003- Kültür Bakanlığı “Kültürel Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması” başarı ödülü,
  • 2004- Kültür Bakanlığı “Kültürel Hediyelik Eşya Tasarım Yarışmasında” ikincilik ödülü

Kaynakça

  1. ^ "Şerif Günyar". Türk Kültür Vakfı Who's Who sitesi. 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  2. ^ Sarnıç, Kamuran Özlem. "Çağdaş Türk Seramik Sanatında Arkeolojik İmgelem". Atatürk Üniversitesi GSF Sana Dergisi, Yıl 2015, Sayı 28. 14 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Şerif Günyar". Sanatgezgini.com sitesi,. 30 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  4. ^ "'Dört mevsim bekleyiş'". Hudut gazetesi, 5 Şubat 2018. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Buluşma Sergisi". Görsav Vakfı Buluşma Sergisi sergi kataloğu, sayfa 43. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Seramik Sergisi ve Torna Çalışması Büyük İlgi Gördü". Egitim Ajansi, 9 Haziran 2015. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Çınarlık Meydanı'nda Çömlek Yaptı". Yeni Gölcük haber sitesi, 25 Mayıs 2014. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  8. ^ "Şerif Günyar". Turkiyeninustalari.org sitesi. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Füreya Koral ,Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Zühtü Müridoğlu</span> Türk heykeltıraş

Zühtü Müridoğlu, Türk heykeltıraş.

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

Erkan Özdilek Türk ressam, sanatçı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Karakoç</span>

Fevzi Karakoç, Türk ressam ve öğretim üyesi. İlkokulu Çankırı'da tamamladı. İlköğreniminin ardından girdiği sınav sonucunda altı yıllık Ankara Hasanoğlan İlköğretmen Okulu'nda yatılı okumaya hak kazandı. Yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1965 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu. 1968 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Karakoç, öğretmenlik yapmayarak, 1968 - 1972 yılları arasında İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü'nü bitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Aydın</span>

Prof. Ramiz Aydın, Türk ressam ve öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

Neş'e Erdok Resim atölyesi öğretim üyesi ve ressam. İ.D.G.S.A. Resim Bölümü Neşet Günal Atölyesi'nden mezun oldu. 1965- 66 yıllarında Madrid' de Escuela Eutral de Idromas' ta ve Eseuela Diplomética ‘ da İspanyol Dili, Edabiyatı, Uygarlığı ve Sanat Tarihi üzerine çalışmalar yaptı. Millî Eğitim Bakanlığı hesabına Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğretim üyesi yetiştirilmek üzere Fransa’ ya gönderildi. Paris' te Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts' da Prof. Chaplain Midy ve Prof. Pierre Matthey de Etang yanında resim çalışmaları yaptı. 1981 yılında profesör oldu.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Oygar</span>

İsmail Hakkı Oygar, Türk seramik sanatçısı.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

İsa Başlıoğlu Türk ressam ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Cimit</span>

Ünal Cimit Türk heykel ve seramik sanatçısı

Ömür Tokgöz Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Sencer Sarı</span> Türk seramik sanatçısı

Sencer Sarı, Türk akademisyen, araştırmacı, seramik / cam sanatçısı ve heykeltıraş

Ayşegül Türedi Özen, Türk seramik sanatçısı, akademisyen.

Melike Abasıyanık Kurtiç, Türk ressam ve seramikçi. 1955 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde bulunan dekoratif sanatlar bölümünden mezun oldu. 1960-1962 arası Eczacıbaşı, 1963-1966 arasında ise Kopenhag Kraliyet Porselen fabrikalarında seramik dekor ve formu üzerine inceleme ve araştırmalarda bulundu. Kopenhag Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü (1967-1968), Ankara'da bulunan MTA Enstitüsü (1968-1972) ve Batı Almanya'da Heinz-Thee Dietz Atölyesi'nde (1971-1975) süreli olarak çalıştı. 1982 yılında Millî Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen bir yarışmada birinci oldu. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergi açtı ve karma sergilere katıldı. Yapıtlarında genel olarak yaşam, doğa ve evrenin özünü yansıtmayı denedi. Resimlerinde ise denizkestanesi konusunu seçti.

Bingül Başarır, Türk seramik sanatçısı. Mesleğine ilk olarak 1960 yılında İstanbul'da Füreya Koral'ın atölyesinde başladı. Çekoslovakya'da düzenlenen uluslararası bir yarışmada Türkiye grubunda yer aldı ve altın madalya kazandı. 1962 yılında kendi atölyesini açtı. İşlevsel formlar üzerine yaptığı çalışmalar sonrasında dokunun ağırlıkta olduğu pano ve serbest seramiğe ağırlık verdi ve daha çok bu yönüyle tanındı. Eserlerinde bazen rastlantısal bazen de bilinçli kabartmalar oluşturdu. Kömür curufu ve cam gibi malzemeleri seramikle birleştiren bir yönü de vardır. Sanat hayatında birçok yerel ve uluslararası sergiye katıldı. Eserleri Kanada, Fransa, İtalya, Kore, Japonya, Almanya, Çekya, Amerika, İsviçre ve Yunanistan’daki müzelerde sergilendi. 2010 yılında sanattaki 50. yılını İzmir'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) bir sergi ile kutladı.

Nevhiz Tanyeli Türk ressamdır.

Refa Emrali, Türk heykeltıraş ve akademisyen.