İçeriğe atla

Şeref Stadyumu

Koordinatlar: 41°02′39″K 29°01′01″D / 41.04417°K 29.01694°D / 41.04417; 29.01694
Şeref Stadyumu
Harita
Yerİstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°02′39″K 29°01′01″D / 41.04417°K 29.01694°D / 41.04417; 29.01694
Açılış1933
Yıkılış1986
Ev sahibiBeşiktaş
Kapasite6.000

Şeref Stadı, Beşiktaş'ta, Çırağan Caddesi üzerinde Çırağan Sarayı'nın yanında yer alan, bugün yerinde Çırağan Kempinski oteli bulunan bir stadyumdu.

Tarihi

Stadyumun bulunduğu alan Çırağan Sarayı'nın bahçesiydi. 19 Ocak 1910 günü çıkan büyük bir yangın sonucu harap olan Çırağan Sarayı'nın bahçesi de uzun yıllar tamamen bakımsız bir halde kalmıştı. Beşiktaş yöneticilerinden Ahmed Şerafeddin Bey, Çırağan Sarayı'nın harabesinin yanındaki bu alanı futbol sahası ve stadyum olarak kazandırmak için 1932'de faaliyete geçti.[1] Beşiktaş JK, fahri başkanı olan Recep Peker'in de hükûmet nezdindeki girişimleriyle burayı Millî Emlak İdaresi'nden yıllık 10 lira gibi sembolik bir ücret karşılığında 99 yıllığına kiralamayı başardı.[2] Şeref Bey yakalandığı kanser hastalığına rağmen defalarca Ankara'ya giderek bu işi takip etti. Hastalığı da büyük bir hızla ilerlediği için, kazandırdığı stadın açılışını göremeden öldü.

Temeli 11 Ocak 1933 günü atılan stadın hafriyatı işinde Beşiktaşlı yönetici ve sporcular bilfiil çalıştılar. 110x75 m boyutlarındaki sahanın cadde tarafındaki yüksek duvarının önüne tribünler yapıldı, deniz tarafındaki alçak duvarın önüne de birkaç basamaktan ibaret açık tribün kuruldu.[3] 1933 yılında 6 bin kişilik seyirci kapasitesiyle kullanıma açılan[2] stadyuma Şeref Bey'in anısına Şeref Stadyumu adı verildi. Temmuz 1938'de stadyumun adı Beşiktaş Jimnastik Kulübü Stadyumu olarak değiştirildi.[4] Kulübün 26 Şubat 1939'daki kongresinde alınan kararla stadyumun adı tekrar Şeref olarak değiştirildi.[5]

1947'de BJK İnönü Stadyumu açılana kadar stadyumda pek çok lig maçı ve yabancı maç oynandı. 1947'den sonra Beşiktaş kulübünün antrenman sahası olarak kullanılan stadyumda amatör küme maçları da oynandı.[6]

1986 yılında Çırağan Sarayı'nın yanındaki stad olarak kullanılan arazinin otele dönüştürülmesi kararlaştırılınca stadyum Beşiktaş JK'den geri alındı. 12 Eylül 1986 tarihinde düzenlenen ve Hakkı Yeten, Cihat Arman, Lefter Küçükandonyadis, Çengel Hüseyin, Fikret Kırcan, Naci Özkaya ve Faruk Sağnak gibi futbolcuların katıldığı "Veda" buluşmasından sonra faaliyetine son verildi.[7] 7 Ekim 1986'da Beşiktaşlı futbolcuların son kez antrenman yaptıkları Şeref Stadı'nın yıkılmasından sonra yerine Çırağan-Kempinski Oteli inşa edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Şeref Stadı nerededir? - Molatik Spor". web.archive.org. 5 Mayıs 2024. 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b Şabanoğlu, Melih. "Zeki, Çevik ve Ahlaklı Siyasetçiler!". NTV Tarih dergisi. Cilt Şubat 2011 sayısı. ss. 55-58. 
  3. ^ Çakır, Ruşen (13 Şubat 2024). "Ruşen Çakır'ın konuğu Mehmet Şenol: İstanbul Futbol Kültürünün Değişimi". Medyascope. 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  4. ^ İhsan, Ahmed (15 Temmuz 1938). "Şeref levhası staddan indirildi". Cumhuriyet. s. 6. 
  5. ^ "Şeref levhası yerine asılıyor". Vakit. 27 Şubat 1939. ss. 6, 10. 
  6. ^ Şenol, Mehmet (25 Ocak 2024). Siyaset, Kulüp, Stadyum. Remzi Kitabevi. ss. 205-237. 
  7. ^ O "Şeref" artık onlara ait... 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 13 Eylül 1986.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş JK</span> İstanbul merkezli Türk spor kulübü

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye futbolunda 1959'dan sonra şampiyon olma başarısı gösteren 6 kulüpten birisidir. Ayrıca futbol takımı armasında ay-yıldız olan 4 Türk takımından biridir. Kulübün yönetim kurulu başkanı Hasan Arat'tır.

<span class="mw-page-title-main">BJK İnönü Stadyumu</span> 1947 - 2013 yılları arasında Beşiktaş JK futbol takımı tarafından kullanılan stadyum

BJK İnönü Stadyumu, İstanbul Boğazı kıyısında, Beşiktaş ile Kabataş semtleri arasında 1947 ile 2013 yılları arasında hizmet vermiş stadyum. Stadyum 2004 yılında yenilenerek, kapasitesi 32.086'ya çıkarılmıştır. Uzun yıllar Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş takımlarının maçlarında kullanılan stadyum, Beşiktaş'ın yeni stadyum projesi kapsamında 2013 yılında yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Yeten</span> Türk futbolcu ve teknik direktör

Hakkı Yeten, santrafor mevkiinde görev almış Türk millî futbolcu, teknik direktör, spor yöneticisi, avukat ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Olimpiyat Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyum

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul'da yer alan bir mega stadyumdur. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten alan tesis, kapasite olarak ülkedeki en büyük stadyumdur. Olimpiyat oyunlarına hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmi ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çırağan Sarayı</span> Türkiyenin İstanbul ilinde bulunan tarihi saray

Çırağan Sarayı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan tarihi saray.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Stadyumu</span> futbol stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Futbol Takımı'nın maçlarını oynadığı ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen'in adını taşıyan eski stadyumdur. Günümüzde stadyumun yerinde DenizBank'a ait Torun Center bulunmaktadır. 15 Ocak 2011'de Ali Sami Yen Stadyumu, maçlarını o zamanki adı Türk Telekom Arena olan Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne devretmiştir.

Hanefi Mahçiçek Stadyumu, 2001 yılında Kahramanmaraş'ta inşa edilen stadyumdur. Kapasitesi 9.169'dur. Stadyum ismini Kahramanmaraş'ın eski belediye başkanı ve Kahramanmaraşspor'un eski kulüp başkanı olan Hanefi Mahçiçek'ten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Caner Erkin</span> Türk futbolcu

Caner Erkin, sol bek mevkiinde oynayan Türk millî futbolcudur. Süper Lig takımlarından Eyüpspor'da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyum

Vefa Stadyumu, İstanbul'un Fatih ilçesinin Karagümrük semtinde, Fevzipaşa Caddesi üstünde yer alan 4.280 seyirci kapasiteli stadyumdur. Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele edecek olan Fatih Karagümrük ve Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden Vefa takımlarının maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Vefa kulübü ise 2016'dan bu yana vefa stadyumunu kullanmamaktadır. Liglerde sezon sonlarında yapılan play-off maçları için tarafsız saha olarak da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Müzesi</span>

Beşiktaş Müzesi, Vişnezade, İstanbul'da Beşiktaş Park'ın altında bulunup stat inşaatı sırasında korunan tarihi 19 Mayıs kapısından girilen spor müzesidir. Beşiktaş'ın kazandığı kupaların sergilendiği müzede kupaların, fotoğrafların, belgelerin, formaların yanı sıra koyu bir Beşiktaş taraftarı olan eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in kulübe hediye ettiği özel bir kılıç da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Bey</span>

Şeref Bey ya da bilinen bir diğer ismiyle Ahmet Şerafettin Bey, Türk futbolcu, teknik direktör ve futbol hakemi. Beşiktaş'ın futbol şubesinin kurucusu olup, Beşiktaş futbol takımının ilk kaptanı ve teknik direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Necip Uysal</span> Kosovalı Arnavut Türk futbolcu

Necip Uysal, Türk millî futbolcudur. Süper Lig takımlarından Beşiktaş'ta forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (futbol takımı)</span> Türk futbol kulübü

Beşiktaş, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. 1903 yılında Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan Beşiktaş JK'nin, Ağustos 1911'de kurulan şubesidir. Maçlarını 2012-13 sezonuna kadar 32.086 kapasiteli İnönü Stadyumu'nda oynamıştır. 2012-13 sezonu sonunda kulüp, yeni stad yapım çalışmaları başlatmıştır. Armasında ay-yıldız taşıma izni verilen 28 Türk kulübünden biridir. Beşiktaş, Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.

Yavuz Selim Stadyumu, 1461 Trabzon FK'nın ve Trabzonspor Kadın Futbol Takımı'nın futbol maçlarını yaptığı stadyumdur. Adını 9. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'den alır.

<span class="mw-page-title-main">Cenk Tosun</span> Türk millî futbolcu

Cenk Tosun santrfor pozisyonunda oynayan Alman pasaportu da bulunan Türk futbolcu. Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe forması giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi</span> Türkiyede bir futbol rekabeti

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi, İstanbul merkezli Beşiktaş ile Fenerbahçe spor kulüplerinin futbol takımları arasındaki rekabettir. İki takımın yaptığı 360 futbol maçında en çok kazanan takım, 136 maçla Fenerbahçe'dir. Beşiktaş'ın 127 galibiyetinin olduğu ezeli rekabetin 97 maçında ise taraflar eşitliği bozamamıştır. Bu 360 maçın 251 tanesi resmî maçtır. Resmî maçlarda ise Beşiktaş futbol takımı 95, Fenerbahçe 86 galibiyet almıştır. Fenerbahçe futbol takımı 49 senedir, Beşiktaş futbol takımı da 34 senedir rakibini 4 ya da üstü bir farkla yenememiştir.

Beşiktaş sezonları listesi, Beşiktaş 'nın herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1928-29 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. 1911 Ağustos’unda Valideçeşme futbol takımının başkanı ve kurucusu olan Ahmet Şerafettin Bey futbolcularıyla Beşiktaş Kulübü’ne katılmıştır. Beşiktaşlı gençlerin kurduğu futbol takımlarını tek bir çatı altında toplamayı amaç edinen Şeref Bey’in girişimleri sonucu Futbol Şubesi, resmi olarak Kulüp’te faaliyete başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (futbol takımı) 2015-16 sezonu</span>

Beşiktaş'ın futbol takımı, 2015-16 sezonunda Süper Lig, Türkiye Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etti. 2014-15 sezonunu lig üçüncüsü olarak bitiren takım, 2015-16 sezonunda 58. kez Süper Lig'de yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Şenol Güneş Spor Kompleksi</span> Trabzon, Türkiyede bir futbol stadyumu

Şenol Güneş Spor Kompleksi, kısaca Akyazı Stadyumu veya sponsorluk anlaşması gereği Papara Park, Trabzon'un Ortahisar ilçesi, Akyazı mahallesinde yer alan bir futbol stadyumudur. Süper Lig kulüplerinden Trabzonspor'un maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Stadın kapasitesi 41.131 kişiliktir. Stat, denize dolgu yapılan bir alanda inşa edildi ve inşaatı yaklaşık üç yıl sürdü.

Çotanak Stadyumu, Giresun'da inşa edilen çok amaçlı stadyum. 21.500 seyirci kapasiteli stadyum, Giresunspor'un iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Stadyum ismini, kulübün resmî armasında yer alan ve takma isim olarak da kullanılan çotanaktan almıştır. Stadyumun yanında 1.000 seyirci kapasitesine sahip bir olimpik yüzme havuzu ile antrenman sahası vardır.