İçeriğe atla

Şerşel Kuşatması

Şerşel Kuşatması
TarihTemmuz 1531
Bölge
Sonuç Cezâyir-i Garp zaferi.[2]
Taraflar

İmparator V. Karl:


 Fransa[1]
Cezâyir-i Garp
Komutanlar ve liderler
Andrea Doria Barbaros Hayreddin
Güçler
1,500 asker
32 kadırga
8 kalyon
5 brigantin
2 latin yelkeni
3 gemi
35 kadırga
Kayıplar
ağır
600 esir
22 kadırga
Bilinmiyor

Şerşel Kuşatması, Temmuz 1531'de V. Karl'ın amiral Andrea Doria'yı Kuzey Afrika'da bulunan Şerşel'i alması için göndermesiyle gerçekleşen savaştır.[3][4]

Savaş

Andrea Doria komutasında 13 kadırgadan oluşan bir Fransız filosu yer aldı. Doria'ya 32 kadırga, sekiz kalyon, beş brigantin, iki latin yelkenlisi ve üç gemi desteği verildi. Temmuz 1531'de amiral Cenova'dan ayrıldı ve 1,500 askeriyle Şerşel'de karaya çıktı. Şehri ele geçirdi ve birkaç yüz Hristiyan köleyi özgürlüğüne kavuşturdu. Birlikler yağmaya girişmek üzere dağılırken Türkler işgalcileri bozguna uğratarak öldürdüler.[2][3][5] Toplam 600 esir aldılar.[3]

Diğer Türklerden bazıları kadırgalara ateş açtı. Sonuç olarak Doria, gemilerinin battığını görüp korktu ve askerlerinin umutsuzca kaybolduğunu anlayıp yelken açtı.[6] 35 kadırgası olan Barbaros Hayreddin Paşa, Cenova yakınlarında Andrea Doria'ya saldırdı ve 22 Ceneviz kadırgasını yaktı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "VI. Relations with France to 1536" 11 Haziran 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In Suleiman the Magnificent, 1520-1566, 126-144. Cambridge, MA and London, England: Harvard University Press, 2013.
  2. ^ a b MERCIER, Ernest. "L’AFRIQUE SEPTENTRIONALE." 2 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. I888, I (1888): 182. Page 33.
  3. ^ a b c Ring, Trudy, and Noelle Watson. Middle East and Africa: International Dictionary of Historic Places. Routledge, 2014.
  4. ^ a b Servantie, Alain. "The Mediterranean Policy of Charles V." 13 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. A New World: Emperor Charles V and the Beginnings of Globalisation (2021): 83.
  5. ^ Moliner-Violle, Michel Francois Auguste, and Michel-F-A. Moliner-Violle. Précis de géographie historique de l'Algérie. 8 Mart 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. A. Jourdan, 1877.
  6. ^ de Haëdo, Diego, and Henri-Delmas de Grammont. "Kheir-ed-Din Barberousse, second roi." Histoire du Maghreb (1998): 50-75.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Reis</span> Türk Şehit Amiral - Osmanlı Beylerbeyi

Turgut Reis, Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisidir. Beylerbeyi olarak görev yapmış, ayrıca Trablus Beyi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Deniz Muharebesi</span> 1571 yılında gerçekleşen deniz savaşı

İnebahtı Deniz Muharebesi, 7 Ekim 1571'de Papa V. Pius tarafından düzenlenen Katolik devletler koalisyonu olan Kutsal İttifak'ın bir filosunun Patras Körfezi'nde Osmanlı İmparatorluğu filosunu büyük bir yenilgiye uğrattığı bir deniz çatışmasıdır. Osmanlı kuvvetleri, İnebahtı'ndaki deniz üssünden batıya doğru yelken açmışlardı ki, Sicilya'nın Messina kentinden doğuya doğru yelken açan Kutsal Birlik filosuyla karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Preveze Deniz Muharebesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal İttifak arasında meydana gelen deniz savaşı

Preveze Deniz Muharebesi, 28 Eylül 1538 tarihinde Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Preveze'de Osmanlı Donanması ve Papa III. Paulus'ün çabalarıyla bir araya gelen Haçlı donanması arasında gerçekleşen deniz muharebesi. Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Preveze (bölgesel birim)</span> Yunanistanda Bir Şehir

Preveze, Yunanistan'ın Adriyatik Denizi'ne kıyısı bulunan illerinden (nomos) biri olup, Yunanistan'ın Epir coğrafi bölgesine dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Andrea Doria</span> Cenevizli amiral (1466 - 1560)

Andrea Doria, Cenevizli amiral ve condottieri. 1538'deki Preveze Deniz Muharebesi'nde Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'yla savaşan Kutsal İttifak donanmasına komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">UC Sampdoria</span> İtalyan futbol kulübü

U.C. Sampdoria ya da bilinen kısa adıyla Sampdoria, Cenova merkezli İtalyan futbol kulübü.

<span class="mw-page-title-main">Cerbe Deniz Muharebesi</span> 1560 yılında gerçekleşen deniz savaşı

Cerbe Deniz Muharebesi 1560 yılının Mayıs ayında Tunus'un Cerbe Adası açıklarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa kumandası altındaki Osmanlı Donanmasıyla İspanyol kuvvetlerinin başını çektiği bir Haçlı Donanması arasında yapılmış bir deniz savaşıdır. Osmanlıların büyük bir zafer kazandığı bu savaşta Haçlı gemilerinin yarısı batırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Deniz Seferi (1541)</span>

Cezayir Deniz Seferi, (1541) yılında Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl'ın Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki Cezayir'i ele geçirmek için düzenlediği başarısız askeri sefer ve kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Nice Kuşatması</span>

Nice Kuşatması, 1543 yılında gerçekleştirilen ve 1542-1546 İtalya Savaşı'nın bir parçası olan; Fransa-Osmanlı ittifakı çerçevesinde Osmanlı İmparatorluğu ve Fransa Krallığı gemilerinden oluşan donanmanın, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı olan ve Savoie Dükalığı tarafından yönetilen Nice şehrine yaptığı kuşatma. Kuşatma sonucunda Osmanlı ve Fransa kuvvetleri şehri ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ponza Deniz Muharebesi (1552)</span>

Ponza Deniz Muharebesi, Ceneviz Cumhuriyeti Donanması ile Fransa Krallığı'nın eşlik ettiği Osmanlı İmparatorluğu Donanması'nın savaştığı; 5 Ağustos 1552 günü, Ponza adası açıklarında gerçekleştirilen ve İtalya Savaşı'nın bir parçası olan deniz muharebesi. Turgut Reis'in komuta ettiği Osmanlı Donanması, Andrea Doria komutasındaki Ceneviz Donanması karşısında zaferle ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">V. Pius</span> 225. Katolik Kilisesi papası (1504-1572; pd. 1566-1572)

Papa Aziz V. Pius, 1566-1572 yılları arasında papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Innocentius</span> Fransız rahip (1225-1276)

Papa V. Innocentius, Doğum adıyla Pierre de Tarentaise, 21 Ocak - 22 Haziran 1276 tarihleri arasındaki papa. Dominikan Tarikatı'nın bir üyesi ve etkili bir üye olarak ün kazandı. V. Innocentius, Paris Üniversitesi'ndeki iki "Dominik Sandalyesinden" birine ve Tarikat için "eğitim programı"nın hazırlanmasında yardımcı oldu. Ona Ostia Piskoposu adını veren 1273'te kardinal hale getiren Papa X. Gregorius ile yakın işbirliği sayesinde oldu.

Şerşel, Cezayir'in 89 kilometre batısında yer alan ve Akdeniz sahil şeridinde bulunan yerleşim bölgesidir. Bölge Roma kolonisinin hakimiyeti altındayken lol ve Caesarea isimleri ile anılmaktaydı. Numidya and Mauretania krallığının ise başkenti konumunda idi.

<span class="mw-page-title-main">Girolata Deniz Muharebesi</span>

Girolata Deniz Muharebesi, Korsika adasının batı kıyısındaki Girolata Körfezi'nde 15 Haziran 1540 yılında Ceneviz, İspanyol ve Osmanlı gemileri arasında Kutsal Roma İmparatoru V. Karl ve Osmanlı Padişahı I. Süleyman arasındaki savaşların devamı niteliğindeki bir deniz harekâtıdır. Cenevizli Gianettino Doria ve İspanyol Berenguer de Requesens liderliğindeki 21 kadırgalık bir İspanyol filosu, bir yıl önce Adriyatik Denizi'ndeki zaferlerinin ardından İtalyan kıyılarına baskın yapmak amacıyla bölgede bulunan Osmanlı Kaptan-ı deryası Barbaros Hayreddin'nin emrindeki Osmanlı amirali Turgut Reis'in liderliğindeki Girolata'da demirlemiş 11 kadırgalık bir Osmanlı filosunu şaşırttı. Osmanlı savaş gemilerinin mürettebatı karaya çıkıp son baskınlardan gelen ganimetleri dağıtırken İspanyol-Ceneviz filosu onları kolayca ele geçirerek 11 Osmanlı kadırgası ve 1.200 esiri alıp Cenova'ya götürüldü veya Doria'nın gemilerinde kürek mahkûmu olarak çalıştılar. Bu savaşta Turgut Reis de esir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Álvaro de Bazán</span>

Don Álvaro de Bazán Kastilya Amirali, Marquis del Viso ve İspanya Kadırgaları Genel Kaptanı gibi çeşitli asil unvanları almış eski bir Navarra soylu ailesinden İspanyol deniz komutanıydı. 1. Santa Cruz Markisi olan Álvaro de Bazán'ın babasıydı ve şöhreti onu geride bıraktı. Sekiz yaşındayken oğlu, "Cebelitarık Kalesi Askeri Valisi ve Şehrin Kaptanı" olarak atandı. Bu alışılmadık atamanın V. Karl'ın ona olan güvenini göstermeyi amaçladığı tahmin ediliyordu ancak Büyük Bazán bu güveni karşılıksız bıraktı ve Cebelitarık'ın Hat Duvarı Perdesi'nin Avrupa Noktası'na kadar uzatılmasına şiddetle karşı çıktı.

<span class="mw-page-title-main">1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı</span>

1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile İspanyol İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda Akdeniz hakimiyeti için yürüttükleri büyük çaplı savaş.

<span class="mw-page-title-main">Koron Kuşatması</span>

Koron kuşatması, 1532-1534'te gerçekleşti. Günümüz Yunanistan'daki Mesinya kentinde bulunan ve o dönemde Osmanlı'nın elinde olan Koroni (Coron) kalesi Habsburg İmparatorluğu güçleri tarafından kuşatıldı ve ele geçirildi. Ardından Osmanlılar tarafından yeniden ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cerbe Vakası</span>

Cerbe Vakası, 1551 Nisan'ında Turgut Reis komutasındaki Osmanlı filosunun Andrea Doria komutasındaki Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu filosu tarafından Cerbe adasının güneyindeki lagünde sıkıştırılmasına rağmen taktiksel bir manevrayla kurtulmasını tanımlayan askerî gelişme.