İçeriğe atla

Şener Oktik

Şener Oktik, (d. 23 Mart 1955, Uçhisar, Nevşehir) Türk fizik akademisyeni, eski rektör.

Eğitimi

Ankara Üniversitesi'nden 1976'da mezun olmuş, aynı üniversitede yüksek lisansını yaparak 1977'de Yüksek Fizik Mühendisi unvanını almıştır. 1982'de Durham Üniversitesi Uygulamalı Fizik ve Elektronik Bölümü'nde doktorası tamamlamıştır.

Mesleki kariyeri

İngiltere "British Petroleum, BP Solar" Araştırma Laboratuvarları ile Durham Üniversitesi Endüstriyel Araştırma Laboratuvarlarında kıdemli uzman ve üst düzey yönetici olarak çalışmıştır. 1 Ocak2011 31 Aralık 2011 tarihleri arasında Arıkanlı Holding’tearaştırma geliştirme ve eğitim ve iş geliştirme alanlarında danışmanlık yapmıştır. 1 Ocak 2012 - 23 Mart 2020 tarihlerinde Şişecam Topluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Grup Başkanı olmuş, 27 Mart 2020 ve 23 Mart 2023 arası Şişecam Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.[1]

Akademik kariyeri

1986'da doçent ve 1995'te profesör olmuş, akademik yaşamında Durham University, Lecce University, Stuttgart Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi'nde çeşitli akademik görevlerde bulunmuştur. 1995 senesinde Muğla Üniversitesi'ne, Fizik Bölümünü kurmak üzere, dahil olmuş, 1996'da “Muğla Üniversitesi Temiz Enerji Kaynakları Araştırma ve Geliştirme Merkezi”ni kurmuştur. Muğla Üniversitesi'nde 1998-2002 yıllarında rektör yardımcılığı ile 2002-2010 yıllarında rektörlük görevlerini yürüttüğü dönem içerisinde Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde 25. (Bilim-Teknoloji) ve 26. (Eğitim-Kültür) fasılların görüşmelerinde Türk Yükseköğretimini temsil eden ekipte yer alırken, 2003-2005 yıllarında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Danışma Kurulu üyesi, 2006-2008 yıllarında Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi Komisyonu Başkan Yardımcısı olmuş ve 2007-2008 yıllarında Avrupa Komisyonu Yeterlilikler Çerçevesi çalışmalarında Türkiye'yi temsil görevini üstlenmiştir. Nisan 2020 ve Ocak 2024 arasında Kadir Has Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmıştır,[2]. 1 Şubat 2024 tarihinde Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesine katılan Prof. Oktik aynı zamanda Ortadoğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi ODTÜ-GÜNAM da kıdemli araştırmacı olarak görev yapmaktadır.[]

Yenilenebilir enerji projeleri için Devlet Planlama Teşkilatı, Millî Savunma Bakanlığı ve TÜBİTAK panellerinde hakemlik yapmıştır.

Sivil toplum örgütleri

Çok sayıda ulusal ve uluslararası mesleki ve sivil, ulusal ve uluslararası örgüt ve kuruluşların üyesidir.

  • 2002-2010 yılları arasında Muğla Üniversitesi Sıtkı Koçman Vakfı kurul üyeliği,[3]
  • 2008-2010 yıllarında Academia Mediterranean Vakfı Başkanlığı,
  • Şişecam Topluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı görevi esnasında, International Commission on Glass icra kurulu üyesi, International Conference on Coatings on Glass and Plastics, Society of Vacuum Coaters ve The Center for Functional and Surface Functional Glass'da Uluslararası Danışma Kurulu üyesi olmuştur.

2012-2018 yıllarında Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanlığı yapmıştır halen bu derneğin Onursal Başkanıdır.[4] Evli olup 2 çocuk babasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Şişecam Yönetim Kurulu". 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 
  2. ^ Kadir Has Üniversitesi internet sitesindeki sayfası
  3. ^ "Sıtkı Koçman Vakfı internet sitesindeki özgeçmişi". 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 
  4. ^ "GENSED Onursal Başkan ve Üyeleri". 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sıtkı Davut Koçman, Türk iş adamı, sanayici ve hayırseverdir.

<span class="mw-page-title-main">Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi</span> Muğlada kurulu devlet üniversitesi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Muğla'da kurulmuş olan devlet üniversitesidir.

Ethem Ruhi Fığlalı, Türk ilâhiyatçı, akademisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Rifat Hisarcıklıoğlu</span> Türk iş insanı

Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş insanı. Aslen Kayserili olan Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin başkanıdır.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

Şahabettin Şefkati Kocatopçu, Türk iş insanı, siyasetçi ve mühendis. 24., 25. ve 44. Türkiye hükûmetlerinde Sanayi Bakanı olarak görev yapmış, 1985 ile 1986 yılları arasında TÜSİAD başkanlığını yürütmüştür.

Necmi Sönmez, Türk siyasetçi.

Naci Parmaksız, Türk bürokrat.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

Ramazan Aydın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) 4. rektörüdür. 2 yıllık Rektör Vekilliği görevi ile birlikte ÇOMÜ'de 8 buçuk yıl Rektörlük makamında bulunmuştur.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

Öktem Vardar, Türk akademisyen. TED Üniversitesi kurucu rektörlüğü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Karaca</span>

İbrahim Karaca, Ege Üniversitesi'nin 8. rektörü ve Ziraat Fakültesi eski dekanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Mandal</span>

Hasan Mandal, Türk akademisyen, mevcut İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektörü ve eski TÜBİTAK başkanı. 1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş, 1992'de Newcastle Üniversitesi'nden Doktora unvanını almıştır.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.

Süleyman Girgin, Türk sendikacı, siyasetçi ve TBMM 27. dönem CHP Muğla milletvekilidir.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.

Dursun Koçer Türk akademisyen. İstanbul Kültür Üniversitesinin eski rektörüdür.

Yelda Erol Gökcan Türk siyasetçi.

Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türk akademisyen ve siyasetçi.