İçeriğe atla

Şemseddin İlyas Şah

Şemseddin İlyas Şah (Bengalce; শামসুদ্দীন ইলিয়াস শাহ) Bengal Sultanlığı'nın kurucusudur. Bengal'i 150 yıl yöneten Hint-Türk hanedanı olan İlyasşahlar hanedanını kurdu.[1]

İlyas Şah bir Sistanli Sünni devlet adamı olarak Delhi Sultanlığı'nın hizmetine girdi. İlk yıllarında Delhi Valisi Ali Şah'ın danışmanıydı. Satgaon Valiliğine atandı. Bengal'i bağımsız bir saltanat haline getirdi ve başkentini Pandua'da kurdu.

Sultan olarak İlyas Şah, Bengal'in bağımsızlığının tanınmasını sağlamak için Delhi Sultanlığı'na savaş açtı. Hindistan yarımadasının doğu kesimindeki şehirlere baskın düzenleyerek Katmandu Vadisi'ni işgal eden ilk Müslüman yönetici oldu. Sonunda, düşmanlıkların sona ermesi karşılığında yıllık bir haraç ödemek için Delhi ile bir anlaşmaya vardı.

Erken yaşam

Şemseddin İlyas, doğu İran ve güney Afganistan'ın Sistan bölgesinde bir soylu ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Delhi Sultanlığı hizmetinde çalıştı. Bengal'e göç etti ve Satgaon'un imparatorluk vilayet valisi İzzuddin Yahya'nın yanında çalıştı.

Bengal'in Birleşmesi

İlyas Şah'ın Bengal'in başkentini kurduğu Pandua'da eski bir cami

Şemseddin, 1339'dan 1352'ye kadar Lahnautili Sultan Alaeddin Ali Şah ve Sonargaonlu Sultan İhtiyareddin Gazi Şah karşı uzun bir savaş başlattı.[2]

Şemseddin, 1352'de Bengal Sultanlığı'nın kurulmasını ilan etti.[3]

İlyas, modern tarihçiler tarafından bazen Bengal milliyetçiliğinin babası olarak görülüyor.

Devlet

İlyas Şah, konularına karşı eşitlikçi bir tutum sergiledi. Yönetimi, farklı dini, kast, sosyal ve etnik topluluklardan üyelerin eşitliği ve kabulü ile biliniyordu. İlyas Şah ayrıca Hacıpur şehrini kurdu. Bengal halkını, Bengal dili de dahil olmak üzere bir politik-sosyal ve dil platformunun bayrağı altında standartlaştırdı.[4] Bölge, Kuzey Hintler, Türkler, Habeşliler, Araplar ve Persler de dahil olmak üzere tüm Müslüman dünyasından göçmenler aldı.

Notlar

  1. ^ Bangladesh: Politics, Economy and Civil Society. Cambridge University Press. 2011. s. 44. ISBN 978-1-139-50257-3. 
  2. ^ Tabori (1957). "Bridge, Bastion, or Gate". Bengali Literary Review. 3–5: 9-20. 
  3. ^ "The Rise of Islam and the Bengal Frontier, 1204–1760". publishing.cdlib.org. 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  4. ^ Jamal, Ahmed A., (Ed.) (2012). "Iliyas Shah". Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh. Second. Asiatic Society of Bangladesh.  r eksik |soyadı1= (yardım)
Önce gelen:
Hanedan kuruldu
Bengal sultanı
1342–1358
Sonra gelen:
Sikandar Şah

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Delhi Sultanlığı</span> Türk-Hint devleti

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Bal Gangadhar Tilak</span>

Bal Gangadhar Tilak, Hint bilim insanı, hukukçu, matematikçi, düşünür ve milliyetçi önderdir. 1914'te Hint Yönetsel Özerklik Birliği'ni kurarak başkanlığını üstlenmiş, 1916'da Muhammed Ali Cinnah'la bağımsızlık mücadelesinde Hindu-Müslüman birliğini sağlayan Lucknow Paktı'nı imzalamıştır.

Celaleddin Firuz Halacı, Delhi sultanı (1290-96).

<span class="mw-page-title-main">Firuz Şah Tuğluk</span>

Firuz Şah Tuğluk, 1351-88 arasında Delhi Sultanlığı'nın yöneten Tuğluklu hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Kutbiddin Aybek</span> Delhi Türk Sultanlığının kurucusu

Kutbiddin Aybek. Delhi Türk Sultanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Şemseddin İltutmuş</span>

Delhi Türk Sultanlığı hükümdarı. Aralık 1210'dan, 27 Nisan 1236'ya dek hüküm sürdü.

Hindistan'ın Moğollar tarafından istilası, 1221 – 1327 yılları arasında Hindistan yarımadasına düzenlenen çok sayıdaki Moğol İmparatorluğu istilalarını anlatır. Moğollar Kaşmir bölgesine boyun eğdirseler de Delhi Sultanlığına karşı yapılan saldırılar başarısız olur.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Halaci</span> Türk Delhi Sultanı

Alaeddin Halaci, aslı adı Ali Gurshap Delhi Sultanlığı'nda iktidarda olan Halaci Hanedanına mensup Türk sultan. Hanedanın en güçlü hükümdarı sayılır. 1296 – 1316 yılları arasında hüküm sürmüştür. Moğolları Hindistan'a sokmayarak birçok defa Moğollara karşı zafer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raziye Begüm</span> Kuzey Hindistan yarımadasında 13.yüzyıl sultanı

Raziye Begüm,, Delhi Türk Sultanlığı hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Tuğluk Hanedanı</span>

Tuğluk Hanedanı, Hindistan'daki Delhi Sultanlığı'nı yöneten Türk kökenli hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Bengal Sultanlığı</span> Bengal sultanlığı

Bengal Sultanlığı, Türk kökenli hükümdar Şemseddin İlyas Şah tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gucerât Sultanlığı</span> Müslüman devleti

Gucerât Sultanlığı, 15. yüzyıl başlarında, günümüzde Hindistan'ın Gucerât eyaletinde kurulmuş bir Orta Çağ Müslüman Rajput krallığıdır.

Hint Müslüman Hareketi olarak da anılan Hint Hilâfet Hareketi (1919-1924), Sünni Müslümanların lideri kabul edilen Osmanlı halifesini etkin bir siyasi otorite haline getirmek amacıyla Şevket Ali, Muhammed Ali Cevher, Hakim Ecmel Han ve Ebul Kelam Azad liderliğindeki Britanya Hindistanı Müslümanları tarafından başlatılan pan-İslamcı bir siyasi protesto kampanyasıydı. Hareket, Türkiye'nin daha olumlu bir diplomatik mevki kazandığı ve laikliğe yöneldiği 1922 sonlarında çöktü. 1924'e gelindiğinde Türkiye halifenin rolünü ortadan kaldırdı.

<span class="mw-page-title-main">Altmış Kubbeli Cami</span>

Altmış Kubbeli Cami, Bangladeş'te yer alan bir camidir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bagerhat Camii Şehri'nin bir parçasıdır. Saltanat döneminden (1204-1576) kalan Bangladeş'teki en büyük camidir. Bengal Sultanlığı döneminde Sundarban valisi Uluğ Han Cihan tarafından yaptırılmıştır. "Tüm Hint yarımadasındaki en etkileyici Müslüman anıtlarından biri" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karluk Krallığı</span> Karluk Türkü kökenli Afgan hanedanı

Karluk Krallığı; Karluklar tarafından Pakistan'ın Kurram bölgesi ve Afganistan'ın Gazne, Bamyan bölgerinde kurulan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Müziddin Behram</span>

Müziddin Behram, Memlûk hanedanının altıncı sultanıydı. Şemseddin İltutmuş'un (1210-36) oğlu ve Razia Sultan'ın (1236-40) üvey kardeşiydi. Kız kardeşi Subedar Malik Altunia tarafından Bathinda'da hapsedilirken kırk şefin desteğiyle kendini Kral ilan etti. Öyle olsa bile, kral olarak iki yılı boyunca, başlangıçta onu destekleyen şefler düzensiz hale geldi ve sürekli olarak birbirleriyle kavga etti. Bu huzursuzluk döneminde 1242'de kendi ordusu tarafından öldürüldü. Ölümünden sonra, üvey kardeşi Rükneddin Firuz'un oğlu yeğeni Alaeddin Mesud tarafından değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mâlvâ Sultanlığı</span>

Mâlvâ Sultanlığı, 1401-1531 yılları arasında Orta Hindistan'daki Mâlvâ bölgesine hakim olan Türk-İslam devleti idi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Yarımadası'ndaki Müslüman fetihleri</span>

Hindistan alt kıtasındaki Müslüman fetihleri esas olarak 13. ve 18. yüzyıllar arasında gerçekleşmiştir. Alt kıtadaki daha önceki Müslüman fetihleri, günümüzün modern Pakistan'ında başlayan istilaları, özellikle 8. yüzyıldaki Emevi seferlerini ve Rajput'ların onlara karşı direnişini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk Hanedanı (Delhi)</span>

Memlûk Hanedanı, Delhi Sultanlığı'nı 1206-1290 yılları arasında yöneten ilk hanedan. Delhi Sultanlığı'nı 1526'ya kadar birbirinden bağımsız beş hanedan yönetti. Memlük hanedanı kurulmadan önce Kutbüddin Aybeg, Gurlular'ın bir komutanı olarak 1192'den 1206'ya kadar görev yaptı. Bu dönemde, Ganj ovasına akınlar düzenledi ve yeni bölgeleri hakimiyet altına aldı.