İçeriğe atla

Şekerci Cemil Bey

Şekerci Cemil Bey ya da Şekerci Udi Cemil Bey (1867 - 14 Kasım 1928[1]), Klasik Türk müziği bestecisi. İstanbul'da doğdu. Çocukken Kur'an hâfızı oldu. Mabeynci Basri Bey'den ut çalma dersleri aldı. Kadıköylü Enderuni Ali Bey'den ise ise dın dışı müzik parçaları öğrendi. Şehzadebaşı semtinde şekerci dükkânı açtı. Ardından dükkânını Kadıköy'e taşıdı. Abdülmecid'in kızlarından Mediha Sultan'ın dairesinde imamlık yaptı. 1896 yılında Mızıka-yı Hümâyun'a geçti. 1911 yılında emekliye ayrıldı. Mısır hidivlerinden Abbas Hilmi Paşa'nın isteği üzerine Mısır'a gitti. Hidiv ailesine müzik öğretmenliği yaptı. Şekercilik mesleğini Kahire'de de devam ettirdi ve bu meslek ile ün kazandı. Müzik alanında "Sultanıcedit" makamını yarattı. Birçok yapıtın notasını elinde bulundurmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "29 Nisan 1969 tarihli bir takvim yaprağı" (PDF). Taha Toros Arşivi. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 
  2. ^ Şekerci Cemil Bey (Milliyet. bas.). Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi c.21. t.y. s. 11039. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ömer Altuğ, Türk tamburi ve bestekâr. Ankara Radyosu sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Tamburî Cemil Bey</span> Osmanlı besteci ve tanburi

Tambûrî Cemil Bey, Türk tambur, yaylı tambur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustasıdır. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları vardır. Yaylı tamburun mucididir.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Cemil</span> Türk müzisyen

Mesut Cemil Tel, Tamburi Cemil Bey’in oğludur. Bir ara “Tel” soyadını kullanmışsa da, kısa bir süre sonra bundan vazgeçmiştir. Çocukluk yılları babasının musiki çevresinde geçti. Babasından birkaç ders dışında musiki dersi almadı. İstanbul Sultanîsi'nde öğrenciyken, on üç yaşında Daniel-Fitzinger'den keman dersleri alarak Batı musikisi bilgileri öğrenmeye başladı; keman üzerindeki çalışmalarını daha sonra Aliye Berger'in eşi Karl Berger’den aldığı derslerle sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Tambur</span>

Tambur, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir sazdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Muhiddin Hacı Bekir (şirket)</span> İstanbulda şekerci

Ali Muhiddin Hacı Bekir, 1777 yılında kurulmuş İstanbul'daki şekerci.

Kalan Müzik, 1991 yılında Hasan Saltık tarafından kurulmuş bir plak ve yapım şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Pınar</span> Türk besteci (1902-1960)

Selahattin Pınar, klasik Türk müziği bestecisi, udi ve tanburidir. Eserleri genelde melankolik bir havaya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıfat Çağatay</span> Türk müzisyen

Ali Rıfat Çağatay, Türk udî, çellist, kemençezen ve bestekâr. İstiklâl Marşı'nın ilk bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Abbas Hilmi Paşa</span>

II. Abbas Hilmi Paşa, son Mısır hidividir.

Sâdî Işılay, Türk keman virtüözü ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Sayın</span> Türk neyzen

Niyazi Sayın, Türk neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı. Sanat Musıkisinin ney üstatlarından Mesut Cemil Bey ve İstanbul ekolünün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Paşa</span> Mısır hidivi (1852 - 1892)

Tevfik Paşa, 1879-1892 arasında Mısır Hidivi.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Şençalar</span> Türk besteci, udi ve yorumcu

Kadri Şençalar Türk sanat müziği ve kanto yazarı, yorumcu, udi.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Sultanlığı</span> Mısır Sultanlığı veya Mısır İngiliz Protektorası, bugünkü Mısır topraklarında 1914-1922 yılları arası varlığı sürdürmüş olan devlet

Mısır Sultanlığı veya Mısır İngiliz Protektorası, bugünkü Mısır topraklarında 1914-1922 yılları arası varlığı sürdürmüş olan devlet. Fransız Ekvatoral Afrikası, Birleşik Krallık Filistin Mandası, Trablusgarp ve Sirenayka ile komşu idi.

Metin Bükey,, Türk besteci ve müzisyen.

Lavtacı Andon, Rum asıllı lavtacı, udi ve bestecidir. Kaç yılında doğduğu ve eğitimi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Asıl adı "Batrik Kiryazis"tir. Civan Ağa ve Lavtacı Hristo'nun ağabeyi, Kemençeci Vasilaki ve Suphi Ziya Özbekkan'ın hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Hidivliği</span>

Mısır Hidivliği, 1867 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa torunu tarafından kurularak 1914 yılına kadar Mısır ve Sudan'ın büyük bir bölümünün yönetimini elinde tutan, iç işlerinde serbest dış işlerinde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Türk özerk devlettir. Mısır Hidivliği, kurulduğu 1867'ten 1914 yılına kadar Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın soyundan gelen Kavalalılar Hanedanı tarafından yönetilmiştir. Devamında 1953 senesine kadar Mısırı Kavalalılar İngilizlerin himayesinde kontrol ettiler.

Melahat Pars Klasik Türk müziği bestekâr ve eğitmeni.

Salih Zeki Ataergin,, Türk musikişinas, bestekâr ve hukukçu. Kanun virtüözü Hacı Arif Bey'in oğludur. Asıl ismi Salih Zeki olmasına rağmen, babasına izâfetle Zeki Ârif adıyla tanınmıştır. Annesi Hatice Huriye Hanım’ dır.

Lale ve Nerkis Hanımlar, Türkiye'de cumhuriyet döneminde taş plak dolduran ilk icracılardan olan Lebibe İhsan Sezen ve Neyyire İpekçi adlı iki kardeş sanatçının müzik dünyasındaki adlarıdır.