İçeriğe atla

Şehzade Numan Çeşmesi

Koordinatlar: 41°01′11″K 29°01′06″D / 41.01972°K 29.01833°D / 41.01972; 29.01833
Şehzade Numan Çeşmesi
Şehzade Numan Çeşmesi
Şehzade Numan Çeşmesi (2012)
Harita
Genel bilgiler
TürÇeşme
KonumÜsküdar, İstanbul
Koordinatlar41°01′11″K 29°01′06″D / 41.01972°K 29.01833°D / 41.01972; 29.01833
Başlama1728
Tamamlanma1728
Yükseklik3 m
Ölçüler
Genişlik1,5 m

Şehzade Numan Çeşmesi, 1728 yılında III. Ahmet tarafından 5 yaşındaki oğlu Şehzade Numan adına yaptırılmıştır. Harap durumdaydı, ayna taşı kırılmıştı ve musluğu koparılmıştı, su gelmemekteydi. 2010 yılında İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılmıştır.

Kitabesi, Şair Rahmi tarafından yazılmıştır. Kitabesi aşağıda yazılıdır.

Orijinal Metin
Lutf-i Hak şevketlû Sultan Ahmed’in efzûn ide
Âb-ı rû-yi devletin iclâl-i baht-ı muhkemin
Her birin sadgûne âsârâ muvaffak eyledi
Hayre teşvik eyleyüb Şehzâdegân-ı ekremin
Yapdırub bu ayn-ı serşâr-ü musaffa-meşrebi
İdicek şehre revan âb-ı halâvet-makdemin
Teşnegân-ı âleme Rahmî didi târihin
Çeşme-i Şehzâde Nu’man’ın al iç gel zemzemin
(1141)
Günümüz Türkçesi
Allah'ın lütfu; heybetli Sultan Ahmed'in devletinin yüzü suyunu, büyük olan talihini artırsın.
Çok cömert olan şehzadeler, hayır işlemeye teşvik eyleyip çeşit çeşit eserleri yapmada başarılı oldular.
Süslenmiş, ağzına kadar dolu olan bu çeşmeyi yaptırıp tatlı su gelince, şehre can gelecek.
Dünyadaki susayanlara! Şehzade Numan'ın çeşmesine Rahmi tarih yazdı, onun zemzemini alıp için
(1728)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Bayezid</span> 8. Osmanlı padişahı (1481–1512)

II. Bayezid veya II. Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır. Tahta geçtiğinde 511.000 km²si Asya'da, 1.703.000 km²si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları ölümünde yaklaşık 2.375.000 km²ydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdülhamid</span> 27. Osmanlı padişahı (1774–1789)

I. Abdülhamid, 27. Osmanlı padişahı ve 106. İslam halifesidir. III. Ahmet'in oğlu ve III. Mustafa'nın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Ahmed</span> 14. Osmanlı padişahı (1603–1617)

I. Ahmed, 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir. Sultan III. Mehmed ve Handan Sultan'ın oğludur. Sancağa gitmeyip tahta çıkan ilk Osmanlı padişahıdır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir. Saltanatında Celali isyanları bastırılmıştır. Tarihi yarımadada bulunan ve Mavi Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında saltanatı döneminde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed</span> 23. Osmanlı padişahı (1703–1730)

III. Ahmed divan edebiyatındaki mahlasıyla Necib, 23. Osmanlı padişahı, 102. İslam halifesi ve Lale Devri padişahıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Mustafa</span> 22. Osmanlı padişahı (1664-1703)

II. Mustafa veya Mustafa Gazi, lâkabı Gazi, Divan edebiyatındaki adı İkbâlî; 22. Osmanlı padişahı ve 101'inci İslâm halifesidir. Babası Sultan IV. Mehmed, annesi Emetullah Râbi'a Gülnûş Sultan'dır. Kuvvetli bir ilim tahsili yaptı. Osmanlı padişahları arasında sefere çıkan son padişahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Çeşmesi</span>

Tophane Çeşmesi ya da I. Mahmud Çeşmesi, İstanbul’un Tophane Meydanı'nda yer alan çeşmedir. Osmanlı Padişahı I. Mahmud tarafından 1732 yılında yaptırılmıştır. İstanbul’un üçüncü büyük çeşmesidir ve şehirdeki en yüksek duvarlı çeşmedir. Tarih kitabesi şair Nafihi'ye aittir. 1. Mahmud Han Çeşmesi adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Saliha Sultan (II. Mustafa'nın eşi)</span> II.Mustafanın Kadını ve I.Mahmud Hanın validesi. Valide Sultan ( 1730 -1739)

Saliha Sultan Osmanlı padişahı I. Mahmud'un annesi, Valide Sultan ve Sultan II. Mustafa'nın eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bereketzade Çeşmesi</span>

Bereketzade Çeşmesi, İstanbul'un Beyoğlu semtinde yer alan bir duvar çeşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Çeşmesi</span> Çeşme

Alman Çeşmesi, İstanbul'daki Sultanahmet Meydanı'nda, Sultan I. Ahmed Türbesi'nin karşısında yer alan çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultan II. Abdülhamid'e ve İstanbul'a hediyesidir. Almanya'da yapılıp İstanbul'daki yerine monte edilmiştir. Neo-Bizanten üslubunda bir çeşmedir; içeriden altın mozaikle süslüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mustafa</span> Osmanlı padişahı I. Süleymanın oğlu

Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman ve Mahidevran Sultan’ın oğludur. 1533'ten 1541'e kadar Manisa, 1541'den 1553'e kadar ise Amasya valisi olarak görev yapmıştır. 1553 yılında, babasının emriyle idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nevşehirli Damad İbrahim Paşa Çeşmesi</span>

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Çeşmesi, 1728 yılında III. Ahmet'in sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından, İskender Baba Tekkesi'nin yanına yaptırılmıştır. Harap durumda olan tekke ile beraber yıkılmasını önlemek amacıyla 1945'te Topkapı Sarayı'na götürülen çeşmenin birebir kopyası, İskender Baba Tekkesi'nin tadilatından sonra eski yerine nakledilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed Çeşmesi (Üsküdar)</span>

III. Ahmet Çeşmesi, 1728 yılında III. Ahmed tarafından, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan adına yaptırılmıştır. İstanbul Boğazı'ndan gelip geçenlerin ihtiyacını karşılamasını sağlayan bu çeşmenin 8 adet musluğu vardır. Köşelerdeki musluklar su içmek için, kenarlardaki musluklar su doldurmak için yapılmıştır. Çeşmenin sahil yüzündeki kitabesi III. Ahmed ve Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid Çeşmesi (Şişli)</span>

II. Abdülhamit Çeşmesi 1896-1901 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından İtalyan mimar Raimondo D’Aronco'ya yaptırılmıştır. Çeşme, açılış merasiminin fotoğraflandığı 1901 yılında Tophane Nusretiye Camii önünde yer almaktaydı. 1957 yılında Heny Prost'un planladığı yol genişletme çalışmalarından nasibini alarak özgün yerinden sökülmüş ve Maçka Parkı’nda günümüzdeki yerine taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sineperver Valide Sultan Çeşmesi (Fatih)</span> İstanbulun Fatih ilçesindeki bir çeşme

Sineperver Valide Sultan Çeşmesi ya da Kanlı Çeşme, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmedir. Ayşe Sineperver Sultan tarafından 1825 ya da 1826'da yaptırıldı. 1994 yılı itibarıyla suyu akmayan çeşme, 2009'daki restorasyonu sonucunda işlevsel hâle getirildi. Musluğunun tahrip edilmesinin ardından 2015 itibarıyla bir kez daha işlevini yitirse de 2018'deki restorasyonuyla birlikte tekrar faaliyete geçti.

<span class="mw-page-title-main">Lale Devri mimarisi</span>

Lale dönemi mimarisi, Osmanlı mimarisinin 18. yüzyılın başlarındaki bir dönemine verilen isimdir. Osmanlı mimarisinin mevcut klasik üslubuna yeni dekorasyon türleri dahil edildi ve çeşme ve kütüphane gibi yeni bina türleri önemli simge yapılar haline geldi. Tarz III. Ahmed dönemindeki barış içindeki ve mimari patronajın arttığı bir dönem olan Lale Devri (1718-1730) ile yakından ilişkilidir. Yine de yeni üslup III. Ahmed'in saltanatının başlangıcında da mevcuttu ve ondan sonra 1730'larda da belirgin olmaya devam etti. Osmanlı kültürü ve mimarisindeki Avrupa etkileri, 1740'larda Osmanlı barok stilinin yaratılmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Süleyman Çeşmesi</span> İstanbulda tarihî yapı

Sultan Süleyman Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Kadırga Meydanı'nda bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kadırga Meydanı Sokak Çeşmesi ve Seyyid Ahmed Çeşmesi olarak da bilinir. Her iki yanında dinlenme sekisi ve ayna taşının her iki yanında bardaklık vardır. Suyu akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emine Hanım Çeşmesi (Fatih)</span> İstanbulda tarihî yapı

Emine Hanım Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Kalenderhane mahallesi, Şehzade Camii'nin caddeye bakan dış duvarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası karşısında bulunan Osmanlı dönemi ikiz çeşmedir. Miladi 1722-1723'te defnedilen Emine Hanım'ın mezarının başındaki pencerenin iki yanına yapıldığı için Emine Hanım Çeşmesi olarak adlandırılır. İkiz Çeşmeler ya da Şehzade Mezarlığı Çeşmeleri olarak da bilinir. Lale Devri'ne ait lale desenleri ve ince süslemeler ile döneminin özelliklerini yansıtır. Sadece su içmek için yapılmıştır. Tekneleri oymalı kurna biçiminde olup günümüzde kırık durumdadır. Her iki çeşmenin de kitabesi yerindedir. Suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bey Çeşmesi (Mevlanakapı)</span> Fatihteki yıkılmış bir çeşme

Ali Bey Çeşmesi ya da Halkalı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmeydi. Ali Bey tarafından, yine kendisinin yaptırdığı okulun bir duvarına bitişik olacak şekilde 1706 ya da 1707 yılında yaptırıldı. Millet Caddesi'nin inşası nedeniyle 1957 yılında yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kayyumoğlu Çeşmesi</span> Kırklarelindeki tarihi bir çeşme

Kayyumoğlu Çeşmesi, Kırklareli ili Merkez ilçesinde bulunan bir çeşmedir.

Avcı Mehmet Çeşmesi, Çarşı Çeşmesi veya Orta Çeşme Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesinde bulunan bir çeşmedir.