İçeriğe atla

Şehzade Ahmed Nuri

Şehzade Ahmed Nuri
Doğum19 Aralık 1878
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm7 Ağustos 1944, (65 yaşında)
Nice, Fransa
Eş(ler)iFahriye Hanım
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıII. Abdülhamid
AnnesiBedrifelek Kadınefendi
Diniİslam

Şehzade Ahmed Nuri (Osmanlıcaشهزاده احمد نوری); (19 Aralık 1878, İstanbul - 7 Ağustos 1944, Digne-les-Bains), Sultan II. Abdülhamid ve eşi Bedrifelek Kadınefendi'nin üçüncü oğlu olan Osmanlı şehzadesidir.

Salvatore Valeri’den dersler almıştır. Babası Sultan II. Abdülhamid için camdan bir minyatür hamam yapmıştır.[1]

Saltanat ailesi Mart 1924'te ihracının ardından, Nuri ve eşi Fransa'nın Nice kentine yerleşti.[2] 14 Ocak 1925'te tanınmış bir Türk-Yahudi avukat olan Sami Günzberg'e vekalet vererek, kendisine Türk topraklarında ve başka yerlerde bulunan binaları, arazileri, madenleri, Abdülhamid'in bıraktığı imtiyazları geri alması için yetki verdi.[3] Sürgünde, prens mali sıkıntılara düştü. Yıldız'daki villasına el konuldu ve Feneryolu'ndaki villadan gelen para kısa sürede tükendi. Bu arada Nice'de tanıştığı genç bir Rum ona belli bir miktar para vererek yardım etti.[2]

1944 senesinin Ağustos ayında Fransa’nın Digne şehrinde bir parkta ölü olarak bulunmuştur. Öldüğünde cebinde bir mektup bulunmuştur. Mektupta, "Ben ölürsem, kimseyi suçlamayın; zira açlıktan ölüyorum. Bir sinemada piyano çalarak hayatımı kazanıyordum. Şimdi bu işi de bulamıyorum. Beni bir Müslüman olarak defnedersiniz." yazılıdır.[4]

Nişanları

Popüler kültürdeki yeri

TRT 1’de 2017 yılında yayınlanmaya başlayan Payitaht: Abdülhamid dizisinde Şehzade Ahmet Nuri Efendi karakterini oyuncu  Kemal Uçar canlandırmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ vakti, Tarih (17 Ocak 2021). "Sürgün Şehzade: Ahmet Nuri Efendi | Açlıktan mı öldü?". Tarih Vakti. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021. 
  2. ^ a b "SULTAN HAMİD'İN AÇLIKTAN ÖLEN ŞEHZÂDESİ: AHMED NURİ EFENDİ". ekrembugraekinci.com. 6 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "One of the most spectacular lawsuits ever launched": Abdülhamid's heirs, his lands and the land case in Palestine, 1908-1950. 2010. s. 138. 
  4. ^ "Ekrem Buğra Ekinci - SULTAN HAMİD'İN AÇLIKTAN ÖLEN ŞEHZÂDESİ: AHMED NURİ EFENDİ". www.ekrembugraekinci.com. 25 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m Salnâme-i Devlet-i Âliyye-i Osmanîyye, 1333-1334 Sene-i Maliye, 68. Sene. Hilal Matbaası. 1918. s. 64-65. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid</span> 34. Osmanlı padişahı (1875–1909)

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda imparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kânûn-ı Esâsî ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rus İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne, kapatılan parlamentoya, pek çok siyasi olaya, "İstibdat Dönemi" de denen ve basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sansür dönemine, sonrasında yine kendinin ilan etmek zorunda kaldığı II. Meşrutiyet'e, 31 Mart Ayaklanması'na ve kendinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1.592.806 km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası'ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 1909'da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı'nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı'nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 1876'da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu. 93 Harbi'nde yenilen Osmanlı'nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 1878'de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.

<span class="mw-page-title-main">Madalya</span>

Madalya veya diğer adıyla madalyon, savaşta yararlık gösterenlere, yarışlarda derece alanlara ödül, bazen de önemli bir olay dolayısıyla ilgililere hatıra olarak verilen metal nişan. Ödülleri inceleyen bilime faleristik denir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Fuad Efendi</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Şehzade Osman Fuad Efendi, 33. Osmanlı padişahı V. Murad'ın torunu, 1911 ile 1913 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 6. başkanı ve 4 Haziran 1954 ile 19 Mayıs 1973 yılları arası Osmanlı Hanedan reisi, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hilmi Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Piyade Miralay Şehzade Ömer Hilmi Efendi, Osmanlı şehzadesi ve subayı. V. Mehmed Reşad'ın üçüncü oğludur. Annesi Mihrengiz Kadınefendi'dir. Nişan-ı Âli-i İmtiyaz ve Leopold Nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Orhan Osmanoğlu</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Mehmed Orhan Osmanoğlu, 22.nesil Osmanlı Şehzadesi. Osmanlı hükümdarı II. Abdülhamid'in torunudur. Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi'nin oğludur. Annesi Mihriban Hanımefendi'dir. 1983-1994 arası Osmanlı Hanedan reisliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Seyfeddin Efendi</span>

Mehmed Seyfeddin Efendi, Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 5. oğludur. Annesi Gevheri Kadınefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Selim Efendi</span>

Mehmed Selim Efendi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en büyük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Seniha Sultan</span> Osmanlı padişahı Abdülmecidin kızı

Seniha Sultan, Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in kızı, ilk Türk sosyologlardan Prens Sabahaddin'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tevfik Efendi</span> Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecidin tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendinin oğlu (1874–1931)

İbrahim Tevfik Efendi, Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid'in tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendi'nin oğludur.

Mehmed Esad Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris, Lehcetü'l-Lügat adlı sözlüğün yazarı.

İmtiyaz Madalyası veya İmtiyaz Nişanı, Sultan II. Abdülhamid dönemi olan 23 Eylül 1882 tarihinden itibaren, Osmanlı İmparatorluğu adına verilmeye başlanan sivil ve askerî madalyadır. Altın ve gümüş olmak üzere iki ayrı madenden imal edilen imtiyaz madalyasının bir yüzünde saltanat arması, diğer yüzünde, “Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye uğrunda fevkalâde sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsus madalyadır” ibaresi ve altında iç kısmına verilen kişinin adının yazıldığı bir hilâl bulunmaktadır. Üzerindeki ibareden dolayı madalyaya “sadakat ve şecaat madalyası” da denilmiş, bu yüzden zaman zaman ikincisinin imtiyaz madalyasından ayrı olduğu zannedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Liyakat Madalyası (Osmanlı İmparatorluğu)</span> Osmanlı Padişahı tarafından verilen askeri ve sivil madalya

Liyakat Madalyası, 1890 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî madalyadır. Altın ve Gümüş olmak üzere iki sınıftan oluşmaktadır. Madalya, I. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nda verilmeye devam etti. Madalya, topluma genel olarak örnek olan sivillere de verilirdi. 1905 yılında, hayırsever kadınlara madalya almak için izin verildi. Madalyanın altın ve gümüş sınıflarında 25 mm olan çapı değişmezdi. Madalya, dar, yeşil yan çizgili kırmızı kurdeleyle askıya alınmıştı. Dünya Savaşı sırasında verilenlere, iki çapraz kılıç ve H.1333 (1915) tarih yazılı bir toka, kurdele ile bağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Kasım</span> I.Ahmed ve Kösem Sultanın oğlu

Şehzade Kasım, I. Ahmed'in Kösem Sultan'dan doğma şehzadesi. 1623 yılında tahta çıkan ağabeyi IV. Murad ilk 27 Temmuz 1635'te Revan Seferi'ne çıkarken iki kardeşi Şehzade Bayezid ile Şehzade Süleyman’ı boğdurtmuştu. Şehzade Kâsım ise 1638'de Bağdat Seferi arefesinde boğduruldu. Ayasofya Camii'nin avlusunda bulunan III. Murad türbesinde gömülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kemaleddin Efendi</span>

Ahmed Kemaleddin Efendi, Sultan Abdülmecid ile Verdicenan Kadınefendi'nin oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Bedrifelek Kadınefendi</span>

Bedrifelek Kadınefendi, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in ikinci eşi.

Zekiye Sultan, Sultan II. Abdülhamid'in ve Bedrifelek Kadınefendi'nin kızı.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Gevheri Sultan</span> Osmanlı prensesi, müzisyen ve bestekâr

Fatma Gevheri Sultan veya Fatma Gevheri Osmanoğlu, Osmanlı prensesi, Türk müziği sanatçısı ve bestekâr. Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz ikinci padişahı Sultan Abdülaziz'in torunu ve Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi'nin kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mehmed Abdülhalim</span>

Şehzade Mehmed Abdülhalim ;, Şehzade Selim Süleyman'ın oğlu ve Sultan Abdülmecid'in torunu olan Osmanlı şehzadesidir.

Şehzade Mahmud Celaleddin Efendi, Sultan Abdülaziz ve eşi Edadil Kadın'ın oğlu olan Osmanlı şehzadesidir.

Mehmed Bedreddin Efendi (1901-1903) — 34. Osmanlı Padişahı, II. Abdülhamid'in yedinci oğlu, çok küçük yaşta vefat eden Osmanlı şehzadesidir. Kendisi aynı zamanda 2.Abdülhamid'in oğlu şehzade Ahmed Nureddin Efendi'nin de ikiz kardeşidir. Annesi, aslen Gürcistan'dan olan Behice Hanım'dır. İkiz kardeşi Ahmed Nureddin Efendi'den birkaç dakika küçüktür. İkiz kardeşinden ayırt etmek için birine kırmızı, diğerine mavi kurdele bağlandı. Ancak ikiz kardeşi Ahmed Nureddin Efendi 1945 yılına kadar yaşarken; Mehmed Bedreddin Efendi ise henüz bebekken 2 yaşında 1903'te menenjit hastalığından ölmüş ve Yahya Efendi'nin mezarlığına defnedilmiştir. Kardeşi Ahmed Nureddin Efendi, onun adını anısını yaşatmak için ismini kendi oğluna vermiş, ancak o da daha henüz bebekken Paris'te ölmüştür.