İçeriğe atla

Şehzade Ömer

Şehzade Ömer
Doğum20 Ekim 1621
Topkapı Sarayı,İstanbul
Ölüm5 Şubat 1622
Edirne Sarayı,Edirne
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıII. Osman
AnnesiMeylişah Hatun
Diniİslam

Şehzade Ömer (20 Ekim 1621-5 Şubat 1622), II. Osman'ın oğluydu.

Doğum

Şehzade Ömer, 20 Ekim 1621'de, Osman Polonya'ya savaş açarken Topkapı Sarayı'nda doğdu. Annesi Meylişah Hatun'dur.

Ölüm

Şehzade Ömer 5 Şubat 1622'de Has bahçede yapılan şenlikler sırasında kaza sonucu seken kurşunun isabet etmesiyle ölmüştür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Osman</span> 16. Osmanlı padişahı (1618–1622)

II. Osman ya da Genç Osman, divan edebiyatındaki mahlasıyla Farisî, tahttan indirildikten sonraki adıyla Osman Çelebi ; 16. Osmanlı padişahı ve 95. İslam halifesidir. Babası I. Ahmed, annesi genel kanıya göre Mahfiruz Hatice Sultan'dır. II. Osman 13 yaşında iken, amcası Sultan I. Mustafa'nın tahttan indirilmesi üzerine Osmanlı tahtına oturdu. Annesi onun yetişmesi için çok titiz davrandı. II. Osman iyi bir terbiye ve tahsil gördü. Arapça ve Farsça öğrendi. Bazı batı kaynaklarında Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi batı dillerini öğrendiği kaydedilirse de bunun doğru olma ihtimali olmadığı iddiasına karşın yabancı asıllı olan annesi tarafından bu dillere eğitildiği söylenir. Osmanlı şehzadeleri arasında en kültürlüsü olduğu belirtilir.

Ohrili Hüseyin Paşa, II. Osman saltanatı döneminde 9 Mart 1621-17 Eylül 1621 tarihleri arasında altı ay dokuz gün ve 20 Mayıs 1622'de bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Dilaver Paşa II. Osman saltanatı döneminde 17 Eylül 1621- 19 Mayıs 1622 tarihleri arasında sekiz ay iki gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Kara Davud Paşa ya da Sultan II. Osman'ı öldürdükten sonraki unvanıyla Hain Davud Paşa, Sultan I. Mustafa'nın ikinci padişahlık döneminde, 20 Mayıs 1622 - 13 Haziran 1622 tarihleri arasında 24 gün Veziriazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Valide Sultan, I. Mustafa'ın validesi ve III. Mehmed'in hasekisi. Gerçek adı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Faruk Efendi</span> Türk asker ve Osmanlı hanedanı şehzadesi

Ömer Faruk Efendi, Türk asker, son Osmanlı halifesi Abdülmecid Efendi'nin oğlu, son Osmanlı padişahı VI. Mehmed’in damadıdır. 1920-1924 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir</span> Babür İmparatorluğunun 4. Hükümdarı (1569-1627)

Cihangir veya tam adıyla Ebü'l-Muzaffer Nûreddîn Muhammed Cihângîr b. Ekber,, Babür İmparatorluğu'nun 4. Hükümdârı (1605-1627).

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1621</span>

NGC 1621, Irmak takımyıldızı'nda yaklaşık olarak 197,32 MIy (60,5 Mpc) uzaklıkta bulunan bir eliptik gökadadır. 22 Aralık 1886 tarihinde Lewis Swift tarafından keşfedildi. Gökada, 1886 yılında Amerikalı gök bilimci Francis Leavenworth tarafından da gözlemlenmiş ve bu gözlem daha sonra NGC kataloğunda NGC 1626 adıyla kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1622</span>

NGC 1622, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir galaksidir. Gökyüzünde Tay takımyıldızı yönünde bulunur. SBab tipi bir çubuklu sarmal galaksidir. İngiliz astronom William Parsons tarafından 1850 yılında 182,88 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tevfik Efendi</span> Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecidin tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendinin oğlu (1874–1931)

İbrahim Tevfik Efendi, Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid'in tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendi'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Budin (eyalet)</span>

Budin Eyaleti, Budin Beylerbeyliği veya Budin Paşalığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti. 1526'daki Mohaç Muharebesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanan Macaristan Krallığı'nın başkenti Budin'e 1530, 1540 ve 1541 yıllarında Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Avusturya Arşidüklüğü tarafından gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan kuşatmalar sonrasında kurulmuştur. 1552'de Temeşvar ele geçirilmiş ve Temeşvar ve çevresinde Temeşvar Eyaleti kurulmuştur. 1606'da Zitvatorok Antlaşması'yla Eğri ve Kanije şehirleri de alınarak Eğri (1596) ve Kanije (1600) Eyaletleri kurulmuştur. 17. yüzyılda II. Viyana Kuşatmasının başarısızlığından sonra 2 Eylül 1686'da Habsburg ordusu Budin şehrini düşürdü ve eyalet de düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Muharebesi (1621)</span>

Hotin Muharebesi, Hotin Savaşı veya Hotin Seferi, 2 Eylül ve 9 Ekim 1621 tarihleri arasında Lehistan-Litvanya Birliği ordusu ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında meydana gelen muharebeler serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Burhaneddin Efendi (II. Abdülhamid'in oğlu)</span> Osmanlı şehzadesi

Mehmed Burhaneddin Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in 8 oğlundan biridir.

Şehzade Süleyman, Osmanlı padişahı I. Ahmed'in Kösem Sultan'dan doğma oğlu.1618 yılında ağabeyi Osman padişah oldu. 1622 senesinde tahtan indirilerek öldürüldü. 1623 yılında öz ağabeyi IV. Murad padişah oldu. 27 Temmuz 1635'te Revan Seferine çıkarken üvey kardeşi Şehzade Bayezid ile Şehzade Süleyman’ı boğdurtmuştur. Ölümünün ardından babası I. Ahmed'in Sultanahmet Camii yanındaki türbesine gömüldü.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mehmed (I. Ahmed'in oğlu)</span> Osmanlı Padişahı l.Ahmetin oğlu

Şehzade Mehmed, Babası Osmanlı Padişahı I. Ahmet, annesi Kösem Sultan'dır.

Meyl-i Şah Hatun, 1618-1622 yılları arasında padişahlık yapmış Genç Osman'ın eşlerinden biridir ve Şehzade Ömer'in annesidir. Kökeni ve ne zaman doğduğu ve ne zaman öldüğüne dair kaynaklarda bilgi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Haile-i Osmaniye</span>

Haile-i Osmaniye, Osmanlı Padişahı II. Osman'ın öldürüldüğü olaya verilen isimdir. 20 Mayıs 1622'de Yeniçeri Ocağı içindeki başıboş ve emir komuta zincirinden ayrı hareket eden bir tugay tarafından gerçekleştirilmiş olaydır. Olay sonucu Sultan II. Osman öldürülmüş, imparatorluğun dört bir yanında isyanlar çıkmıştır. Bu isyanlara Abaza İsyanları denmiştir.

Lala Hoca Ömer Efendi, II. Osman'ın şehzadelik döneminde ve padişahlığındaki hocası. 1618-1622 yılları arasındaki padişahtan sonra en güçlü figürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mısırlı Osman Ağa Çeşmesi (Kadıköy)</span> İstanbul, Kadıköyde yer alan tarihî bir çeşme

Mısırlı Osman Ağa Çeşmesi ya da kısaca Osman Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Üzerindeki kitâbesine göre Bâbüssaâde Ağası Mısırlı Osman Ağa tarafından 1621 ya da 1622'de yaptırılsa da bu kitâbenin bu çeşmeye ait olmayabileceği ihtimali de ortaya atılmıştır. Bir müddet sonra teknesi çukurda kalan ve işlevini de yitiren çeşme, 1980'lerde yapılan çalışmayla imar hattına taşındı ve kot farkı giderildi. Zaman içerisinde ön cephesine, dinlenme taşları ile onları birbirine bağlayan tekne ağzı taşı eklendi. 2020'de yapılan restorasyon çalışmasıyla birlikte tekrar faaliyete geçti.