İçeriğe atla

Şehremini, Fatih

Şehremini
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 41°00′46″N 28°55′51″E / 41.0127°K 28.9307°D / 41.0127; 28.9307
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeFatih
Bulunduğu yerAvrupa Yakası Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Yüzölçümü
 • Toplam0.46 km²
Nüfus
 (2023)
19.271[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu212[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[4] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34104[5] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İstatistiki bölgeİstanbul alt bölgesi (TR10) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiİstanbul 2. seçim çevresi[6] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Şehremini Anadolu Lisesi

Şehremini, Topkapı'dan Suriçi'ne eski İstanbul'a girdikten sonra Millet Caddesi boyunca Fındıkzade'ye kadar inen, sağdan Başvekil Caddesinden Kocamustafapaşa'ya çıkan, soldan Çapa Tıp Fakültesi'nden Vatan Caddesine uzanan Fatih'in popüler ve bilindik mahallesidir. İstanbul surları boyunca Şehremini'ye Topkapı, Mevlanakapı, Silivrikapı'dan girilirebilir.

Mahallede iki büyük hastane vardır: Çapa Tıp Fakültesi ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi. Şehremini'de birçok camii bulunur. Bir Mimar Sinan'ın eseri olan Has Odabaşı Camii (Odabaşı'ndadır), Gazi Ahmet Paşa Camii (Kaleiçinde, eski Topkapı'dan girişten sonra soldadır). Mevlanakapı'dan çıkınca hemen karşıda Merkezefendi Camii görülür. Diğer belli başlı camiler: Çivizade, Örümceksiz, İskenderağa, Caferağa, İbrahim Çavuş, Melek Hatun ve Sormagir Camiileri'dir.

Çapa hastanesinden Topkapı'ya doğru giderken sağda karakol, karşısında İETT garajı vardır. Mahallenin ana caddesi karakolun karşısındadır. Mahalle ana caddesinde bir büyük park, bir çocuk parkı bulunur. Fındıkzade'ye inerken sağda adını bu yerleşim yerinden alan tarihi ve köklü bir anadolu lisesi olan Şehremini Anadolu Lisesi ve karşısında Çapa Fen Lisesi bulunmaktadır.

Nüfus

Yıl Değişim Nüfus Tespit Yöntemi
200923.010ADNKS
2010 2%22.614ADNKS
2011 0%22.540ADNKS
2012 1%22.410ADNKS
2013 1%22.177ADNKS
2014 0%22.117ADNKS
2015 1%22.264ADNKS
2016 1%22.038ADNKS
2017 0%22.028ADNKS
2018 1%22.185ADNKS
2019 1%22.302ADNKS
2020 7%20.770ADNKS
2021 2%20.420ADNKS
2022 3%19.749ADNKS
2023 2%19.271ADNKS

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  5. ^ "PTT posta kodu sorgulama". PTT. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yüksek Seçim Kurulu Kararı" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

Topkapı, İstanbul ilinin en tanınan semtlerinden biri. Fatih ilçesi sınırları içerisindedir. İstanbul Otobüs Terminali 1994 yılında Bayrampaşa'ya taşınmadan önce bu semtteydi. Terminalin taşınması ile birlikte eski kalabalık günlerini kaybetmiştir. Otogarın etkisinin tamamen kalkması ile yeniden düzenlemeler sürmekte ve surun dışı tamamen park haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çapa, Fatih</span> İstanbul, Fatih semti

Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkzade</span>

Fındıkzade İstanbul ilinin Fatih ilçesinde Topkapı ile Aksaray arasında şehrin sur içine girmek için kullanılan iki ana arteri olan Millet Caddesi ile Vatan Caddesi'ni birleştiren semtidir.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Aksaray, İstanbul'da Fatih ilçesinin Vatan Caddesi ile Millet Caddesi'nin kesiştiği yerde yer alan mahalledir. Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilmiştir. Burası idari teşkilatta 2009'a kadar Çakırağa Mahallesi olarak geçmekteydi.

Cerrahpaşa, İstanbul ilinin Fatih ilçesinin semtlerinden biridir. Adını Cerrah Mehmet Paşa'dan almaktadır. Semtin Türkiye çapında bilinirliğini en çok arttıran unsur Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'dir. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Fatih'teki mahalle sayısının 69'dan 24'e indirilmesini onaylayınca, Hobyar, Davutpaşa ve Kasap İlyas mahallelerinin birleştirilmesiyle de Cerrahpaşa Mahallesi kuruldu.

Yıldız, İstanbul, Beşiktaş'ın bir mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Odabaşı Camii</span>

Odabaşı Camii, Has Odabaşı Camii ya da Has Odabaşı Behruz Ağa Cami; bir Mimar Sinan camisidir. Etrafındaki yerleşim bölgesi de Odabaşı semti olarak adlandırılır.

Yenimahalle, İstanbul ilinin Bakırköy ilçesinde bir mahalledir. İncirli semtini oluşturan mahallelerden biridir.

Mimar Acem Camii, Fatih'te Melek Hatun mahallesi Şehremini semtinde, Küçüksaray Meydanı caddesi ile Mevlanakapı caddesinin kesiştiği noktadadır. 1523-24'te Acem Ali tarafından inşa ettirilmiştir. Şeyh Seyyid Tekkesi, Örümceksiz Camii de denir ve Halveti-Sünbüli tekkesiyle mektebi yok olmuştur. Kırma çatılıdır, minare sağda bitişiktir.

Cumhuriyet , İstanbul ilinin bir ilçesi olan Bahçelievler'in Bağcılar sınırında bulunan mahalledir. Soğanlı ve Kocasinan mahalleleri ile komşudur. Eski Kocasinan zamanında mahallenin bulunduğu alanda bağlar, bahçeler ve çiftlikler bulunmaktaydı. Bu yüzden tarihi bilgiler olarak Kocasinan ile bilinmektedir.

Kulaksız İstanbul'da Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalle. Kasımpaşa merkeze en yakın yerde 300m en uzak yerde 1.5 km uzaklıkta bulunur. Çoğunluğu eski evlerden oluşan bir mahalledir. Kasımpaşa Zindanarkası Mezarlığı ve Kulaksız Mezarlığı bu mahallede bulunmaktadır.

Hürriyet , Kâğıthane ilçesinin Şişli sınırında yer alan mahalle. Adını Abide-i Hürriyet'ten alır. Mahalle, Şişli'nin Şişli Merkez, İzzetpaşa ve Kuştepe ile Kağıthane'nin Çağlayan mahallelerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Çağlayan, Kâğıthane'nin güneyinde yer alan mahalle. Doğusunda Kağıthane ilçesine bağlı Hürriyet, Harmantepe ve Yahya Kemal, kuzeyde Merkez mahallesi, güneybatıda Gürsel mahallesiyle çevrilidir.

Merkez, İstanbul ilinin Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin neredeyse tamamını Rumeli Göçmenleri ve Trakyalılar oluşturmaktadır. Eski adı Taşlıtarla Mahallesi iken ilçenin merkezindeki mahalle olmasından dolayı ismi Merkez Mahallesi olarak değiştirilmiştir.

Mevlanakapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Mevlanakapı'nın toplam nüfusu 2023 verilerine göre 17.606'dır. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Topkapı; güneyinde Silivrikapı; doğusunda Şehremini ve Seyyid Ömer; batısında ise Zeytinburnu ilçesine bağlı Maltepe mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akşemsettin, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Akşemsettin ya da Akşemseddin, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Hırka-i Şerif, Ali Kuşçu, Molla Gürani, İskenderpaşa ve Topkapı mahalleleri ile komşudur. Kuzeydoğusunda Fevzipaşa caddesi, güneydoğusunda Vatanperver sokağı ile Feyzullah Efendi sokağı, güneybatısında Vatan caddesi, kuzeybatısında ise Akşemsettin caddesi bulunan Akşemsettin mahallesi, kendisiyle birlikte Hocaüveys ve Hasan Halife mahallerinin birleşmesiyle oluşan eski yerleşim bölgelerinden biridir.

Seyyid Ömer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Şehremini; batısında Mevlanakapı; doğusunda Haseki Sultan; güneyinde Silivrikapı; güneydoğusunda ise Cerrahpaşa mahalleleri bulunmaktadır.Mahallenin sınırları içerisinde tarihi Küçükhamam bulunmaktadır.1486 yılında Sadrazam Koca Mustafa Paşa’nın yaptırdığı hamam halen kullanılmaktadır.

Mollagürani, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Akşemsettin, İskenderpaşa, Haseki Sultan, Şehremini ve Topkapı mahalleleri ile komşudur.

Çapa - Şehremini Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 29 Aralık 1992'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Fatih'in Topkapı Mahallesi ile Şehremini Mahallesi arasında Turgut Özal Bulvarı üzerinde, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nin karşısında yer almaktadır.