İçeriğe atla

Şehir konseyi (İsrail)

Kudüs belediyesi

Şehir konseyi (İbraniceעִירִיָּה İriya), İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde bir resmi şehir tanımlanmasıdır.

Şehir statüsü, İçişleri Bakanı tarafından, nüfusu 20.000'i aşan ve karakteri kentsel olan bir belediyeye, konut, ticari ve endüstriyel alanlar gibi farklı arazi kullanımı için bölgelere ayrılmış alanlar olarak tanımlanan bir yerel konseye verilebilmektedir. Belediye başkanları ve şehir konseyleri üyeleri her beş yılda bir seçilmektedir.[1]

2020 yılı itibarı ile İsrail'de 75 adet şehir bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "System of Government, Israel". 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbranice</span> Afro-Asyatik dil ailesinin Kenan koluna bağlı bir dil

İbranice (עִבְרִית‎,

<span class="mw-page-title-main">Kardeş şehir</span> birbiriyle ilişkisi olan şehirler

Kardeş şehir, coğrafi olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birlikteliktir. 1947'de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tasarlanan modern anlamdaki şehir eşleştirme kavramı, bir barış simgesi ve uzlaşma eylemi olarak görülmekte ve farklı kültürler arasında ve/veya eski düşmanlar arasında ticaret ve turizm alanlarında dostluğu geliştirmeyi amaçlamaktaydı. 2000'li yıllarda ise şehir eşleştirme uygulaması, şehirler arasında stratejik uluslararası ticari bağlantılar oluşturmak için giderek daha fazla kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail başbakanı</span> İsrailin hükûmet başkanı

İsrail başbakanı, İsrail hükûmet başkanı olup ülkedeki en güçlü siyasi makamdır. İsrail Devlet Başkanı, ülkenin devletinin başında olmasına rağmen, yetkileri büyük ölçüde törensel niteliktedir; Başbakan gerçek gücün çoğunu elinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez (ilçe, İsrail)</span>

Merkez ilçesi, İsrail'in altı ilçesinden biridir. İlçe, ülkenin ortasında yer almakta olup Şaron Ovası'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır. Yüzölçümü 1.294 km² olan ilçenin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 2.196.100'dür. İlçenin merkezi Ramla'dır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'in ilçeleri</span>

İsrail'in ilçeleri, İsrail'in birinci düzey idari bölümleridir. İlçeler, 1953 yılında Britanya Mandası'ndan miras kalan bölümlerin yerini almak amacıyla kuruldular. İlçeler, ek olarak alt ilçelere, doğal bölgelere ve yerel yönetimlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Arapları</span> İsrailde çoğunlukla İslama bağlı olan Arap halkı

İsrail nüfusunun aşağı yukarı yüzde 24’ünü oluşturan, yaklaşık 1.8 milyon kişi Yahudi değildir. Toplu olarak, İsrail’in Arap vatandaşları, İsrail vatandaşı Filistinliler, İsrailli Araplar veya İsrail Arapları olarak adlandırılırlar, fakat içlerinde farklı, Arapça konuşan ve farklı karakteristik özelliklere sahip gruplar da vardır. Arap vatandaşların, dine bakılmaksızın, konuştukları yerel dil Arapça’dır ya da daha spesifik olarak, Arapça’nın Filistin diyalektidir. İsrail Arap vatandaşlarının birçoğu çift dillidir ve ikinci dilleri Modern İbranice’dir. Din olarak, çoğu Sünni Müslüman’dır. Dürziler ve birçok mezheplerden gelen Arap Hristiyanlar da önemli azınlık gruplarını oluşturur. İsrail’deki Mizrahi Yahudiler, bu kesimden sayılmazlar.

İsrail, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Eddie Butler, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Together We Are One" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Butler, İsrail bir önceki yılın yarışma finalinde ilk ona girdiği için yarı finalde yarışmadan finalde sahne aldı ve 4 puan ile yirmi üçüncü geldi.

<span class="mw-page-title-main">Roş HaAyin</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Roş HaAyin, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Tel Aviv'in doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 24,39 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 56,344'tür.

<span class="mw-page-title-main">Yehud-Monosson</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yehud-Monosson, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Tel Aviv'in doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 4,75 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 29,930'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Yona</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Yona, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Netanya'nın 7 km doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 11,017 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 23,060'tır.

İsrail'de yerel yönetim, İsrail'de İçişleri Bakanlığı'nın tüm topluluklar için ülkedeki her büyüklükteki topluluklar için düzenlemelerine göre, şehir planlaması, imar, içme suyu ve acil durum hizmetleri, eğitim ve kültür gibi hizmetler sunmakla görevli yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler, büyük bir belediyeyi yöneten şehir konseyleri, küçük bir belediyeyi yöneten yerel konseyler ve genellikle ancak zorunlu olarak kırsal nitelikte olmayan bir grup topluluğu yöneten bölgesel konseyler olmak üzere üçe ayrılmaktadırlar.

Yerel konsey, İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde şehir ve bölgesel konsey arasında tanımlanan yerel yönetimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bölgesel konsey (İsrail)</span> Yerel Yönetim

Bölgesel konsey, İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde şehir ve yerel konseylerin altında tanımlanan yerel yönetimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Azor</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Azor, İsrail'in Tel Aviv Bölgesi'nde bulunan bir yerel konseydir. Konsey, Tel Aviv'in güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2,415 km² olan konseyin nüfusu 2019 yılı itibarı ile 12.957'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Şemaryahu</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Şemaryahu, İsrail'in Tel Aviv Bölgesi'nde bulunan bir yerel konseydir. Konsey, Herzliya'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 2,57 km² olan konseyin nüfusu 2019 yılı itibarı ile 1.938'dir.