İçeriğe atla

Şeftali kebabı

Şeftali kebabı
Ülke(ler)Kıbrıs, Türkiye
TürüKebap

Şeftali Kebabı veya yalnızca Şeftali, Kıbrıs'a özgü bir yemektir.

Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.

Pişirirken zardaki yağ erir, zarın kalanı kuruyup kızarır, yerken bu kısım soyulup kenara koyulur. Zar, dolma içini ızgara ateşinin yakıcı ateşinden korur, bu yüzden sindirim sistemini bu aşırı sıcağın sebep olduğu kansere yol açabilen şeylerden epeyce korumuş olur.

Kuzu gömleği ya da Kıbrıslıların bir diğer deyimi ile "Banna" kokusu gidene kadar iyice yıkanır ve temiz olduğundan emin olunur. Daha sonra iç hazırlığı için az yağlı dana kıyması, karabiber, maydanoz, hafif tarçın, kuru ekmek içi, soğan konup mangalda pişirilir.

Hazırlanışı

Kuzu gömleği ılık su dolu bir kabın içerisine yerleştirilip yumuşatılır, böylece sarma işlemi kolaylaşır ve gömlek açılıp büyür, gerçek ölçülerine ulaşır. Rendelenmiş soğan, dalları ayıklanıp yaprakları çok ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve kimyon birlikte iyice yoğurulup buzdolabında bir süre dinlendirilir. Daha sonra eşit parçalara ayrılıp kuzu gömleği parçaları ile sarılır. Üzeri nar gibi kızarıncaya kadar ızgarada pişirilir. Izgaralanmış sebzelerle birlikte sunulur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recep Peker</span> 6. Türkiye başbakanı

Mehmet Recep Peker, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cağ kebabı</span> Erzurumda meşhur olan Türklere ait bir şişli et yemeği

Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir. Hazırlanan parça etler, bu malzemeye eklenen soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip cağ, bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Adana kebabı</span> Adana menşeili bir kebap türü

Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.

<i>Tarihten Sesler</i>

Tarihten Sesler, aylık Türkçe tarih dergisidir. Ocak 1943'te yayın hayatına başlayan dergi, kurucusu olan İskender Fahreddin Sertelli'nin ölümünden kısa süre sonra Mayıs 1945'te yayınlanan 25. sayısı ile son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Melenağzı, Akçakoca</span>

Melenağzı, Düzce ilinin Akçakoca ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

Tezcan Yaramancı, Türk mühendis, bürokrat ve iş insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vanuatu pasaportu</span>

Vanuatu pasaportu Vanuatu vatandaşlarına verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

Novokuznetsk, eskiden Kuznetsk, (1931-1932'de) Novokuznetsk ve Stalinsk, Rusya'nın ortabatı kesimindeki Kemerovo yönetim biriminde yer alan bir kent.

Brisa 1974 yılında Sabancı Holding ortaklarının girişimiyle Lassa adıyla kurulan, 1988 yılında ise Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation ortaklığının ardından Brisa adını alan şirket, uluslararası lastik ve kaplama sektöründe faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beşir Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

Beşir Derneği, 22 Nisan 2013'te Kamu Yararına Çalışan Dernek kabul edilmiş sivil toplum örgütü.

Orhan Kahyaoğlu, Türk şair, yazar, editör ve eleştirmen.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Miş-Maş</span>

Miş-Maş; Bulgar mutfağına özgü soğan, biber, domates, peynir ve yumurtadan yapılmış etsiz bir yemek türüdür. Ayrıca, patlıcan, bamya veya havuçun ve peynirin yanı sıra peynirsiz servis edildiği seçenekler de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karatepe Katliamı</span>

Karatepe Katliamı, 18 Şubat 1922 gecesi Yunan ordusu tarafından Aydın'ın yaklaşık 400 nüfuslu Karatepe köyünde insanların evlerinin içinde vurularak ve camilerin içine doldurulup camiler ateşe verilerek hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil 200'den fazla veya 385 kişinin öldürüldüğü katliam.

<span class="mw-page-title-main">Kaburga dolması</span>

Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Umman mutfağı</span>

Umman mutfağı Arap, İran, Hint, Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika mutfaklarından etkilenmiştir. Yemekler genellikle tavuk, balık ve kuzu etinin yanı sıra pilavdan yapılır. Umman'daki yemeklerin çoğu, zengin bir baharat, bitki ve turşusu karışım içerir.

<span class="mw-page-title-main">Asma yaprağı sarması</span> asma yaprağı pirinç veya kıyma ile doldurularak yapılan yemekler

Asma yaprağı sarması veya Asma yaprağı dolması, asma yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır. Malzemeler karıştırılarak harmanlanır. Daha sonra salamura asma yaprağıyla sarılır. Üzerine limon suyu sıkılarak ya da yoğurt konularak yenir.

<span class="mw-page-title-main">Ciğer sarma</span>

Ciğer sarma bir çeşit dolmadır. Malzemeleri kuzu karaciğeri, kuzu iç gömleği, pirinç, taze nane veya kuru nane, taze soğan veya kuru soğan, dolmalık fıstık, kuş üzümü, yumurta, eritilmiş tereyağ, karabiber ve tuzdur. Edirne mutfağında yapılmaktadır.

Bursa mutfağı, Bursa'nın eski Osmanlı başkenti ve göç merkezi olması sebebiyle zengin bir mutfaktır. Nüfus mübadeleleri aracılığıyla Balkan mutfağından oldukça etkilenmiştir.