İçeriğe atla

Şefibeyliler

Şefibeyliler
Şefi Bey Rüstembeyli
Cafer Bey Rüstembeyli
ÜlkeAzerbaycan
MilliyetAzerbaycanlı
Köken yeriKebele Sultanlığı
KurucuŞefi bey
Unvan(lar)Bey


Şefibeyliler, Azerbaycan halkının tanınmış ailelerinden biridir. Soy'un büyük dedesi Şefi Bey'dir. Kebele saltanatının Aydınkışlak köyünde doğmuştur. Molla'nın yanında okumuş. Bazı kaynaklara göre ilçe naibi olmuş. Kendi mülkünü yöneterek yaşamış.[1]

Neslin temsilcileri

Şefibeyliler soyunun kurucusu Şefi Bey'dir. Kebele saltanatının Aydınkışlak köyünde doğmuştur. Molla'nın yanında okumuş. Bazı kaynaklara göre ilçe naibi olmuş. Kendi mülkünü yöneterek yaşamış. Cafer Bey ve Bahiş Bey adında oğulları olmuştur.[1]

Cafer Bey Şafi Bey oğlu, 1815 yılında Aydınkışlak köyünde doğdu. Molla'nın yanında okuduktan sonra Rus ordusunda görev yaptı. Teğmen rütbesine sahipti. Hacı Bey, Şukur Bey ve Rüstem Bey adında oğulları oldu.[1]

Hacı Bey 1834'te, Şukur Bey 1836'da, Rüstem Bey 1838'de Aydınkışlak köyünde doğdu. Üçü de mollanın yanında okumuş ve kendi mülklerini yöneterek yaşadılar.[1]

Rüstem Bey'in torunları Rüstembeyli soyadını taşıyordu. Ağa Bey ve Mustafa Bey adında oğulları olmuştur.[1]

Rüstem Bey'in oğlu Mustafa Bey, 1864 yılında Aydınkışlak köyünde doğdu. Azerbaycan Cumhuriyeti döneminde Azerbaycan ordusu'nun tedarikini iyileştirmek için orduya 20.000 çift bot bağışladı.[2] 1920'de Nisan işgalinden sonra oğlu Hacı Bey ile birlikte kurşuna dizildi. Mehmed Emin Resulzade'nin yazdığı "Azerbaycan Cumhuriyeti" kitabında, işgalden sonra Bolşevikler tarafından öldürülenlerin listesinde adı geçmektedir.[3] Şu anda Mustafa Bey'in Kebele'nin Küçük Pirelli köyündeki evi duruyor. Cafer Bey, Şefi Bey, Hacı Bey ve Bahış Bey adında oğulları olmuştur.[1]

Cafer Bey Rüstembeyli, 1890 yılında Areş ilçesine bağlı Memmedli köyünde doğdu. 1909 yılında Kiev Üniversitesi tıp fakültesine girdi ve mezun olduktan sonra askeri doktor olarak seferber oldu. Önce 58. Piyade Alayında ve 1917'den itibaren Kırım'da doktor olarak çalıştı. F. H. Hoyski'nin 3 Nisan 1919'da imzaladığı kararnameye göre Cafer Bey Rüstembaylı, 19 Mart'tan itibaren Azerbaycan'ın Kuban bölgesi ve Kırım'daki diplomatik temsilcisi ve ticaret komiseri olarak atandı.[4] Sovyet işgalinden sonra öldürülmüş.[5]

Şefi Bey Rüstembeyli, 1893 yılında Aydınkışlak köyünde doğdu. Orta öğrenimini Gence'de klasik gymnasiumda tamamladıktan sonra 1911'de Kiev Üniversitesi hukuk fakültesine girdi. Üniversitede kurulan Azerbaycan Yurttaşlar Derneği'nin liderlerinden ve aktif üyelerinden biriydi. 1916'da Gence'ye döndü ve yüksek hukukçu diploması aldıktan sonra bir süre bölge mahkemesinde çalıştı.[6] 1918'de kurulan Transkafkasya Seym'in üyeliğine seçildi ve Azerbaycan İstiklâl Beyannamesi'ni imzalayan 8 kişiden biri oldu. Azerbaycan Cumhuriyeti döneminde milletvekili, içişleri bakan yardımcısı (Mart 1920'den itibaren), "Azerbaycan" (Rusça) gazetesinin editörü ve Mülteci Yardım Komitesi başkanı olarak çalıştı. 1920'de Azerbaycan'ın Bolşevikler tarafından işgalinden sonra Gürcistan'a, 1921'de Gürcistan'ın işgalinden sonra Trabzon'a ve aynı yılın Ağustos ayında İstanbul'a gitti. Siyasi faaliyetlerini ömrünün sonuna kadar burada sürdürdü. 1953 yılında vefat etti. Mezarı İstanbul'da Feriköy Mezarlığı'ndadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Enver Çingizoğlu (2011), "Şəfibəylilər", Soy, cilt 3, s. 25 
  2. ^ Sevda İsmayıllı (29 Nisan 2013). "Şəfi bəy niyə ağladı?" (Azerice). Özgür Avrupa Radyosu. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  3. ^ Mehmed Emin Resulzade (1990). Azərbaycan Cümhuriyyəti (PDF). Bakü: Elm nəşriyyat. s. 80. Archived from the original on 14 Şubat 2019. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Azərbaycan ordusu və diplomatiyasının şanlı tarixi: Cəfər bəy Rüstəmbəyovu tanıyaq" (Azerice). Kaspi. 6 Temmuz 2017. Archived from the original on 2 Ekim 2022. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 
  5. ^ Nəsiman Yaqublu (25 Mayıs 2021). "Azərbaycan Cümhuriyyətinin diplomatları..." (Azerice). moderator.az. 18 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  6. ^ Ülviyyə Tahirqızı (9 Ağustos 2011). ""Mətbuat haqda qanun"un ilk müəllifi..." (Azerice). Xalq Cəbhəsi qəzeti. Archived from the original on 28 Temmuz 2022. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  7. ^ Dilqəm Əhməd (21 Haziran 2017). ""Şəfi bəy hönkürtü ilə ağlayır..." – Bir cümhuriyyətçinin taleyi" (Azerice). teleqraf.com. Archived from the original on 2 Haziran 2019. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Resulzâde</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurucusu

Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Lisani</span> Erdebil doğumlu aktivist ve düşünce mahkûmu

Abbas Lisani, İran Azerisi millî kültür aktivisti, düşünce mahkûmu, şair ve yazar.

Azerbaycan Millî Şûrası, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk delegeli yasama organıdır. İlk olarak 27 Mayıs 1918 ve 17 Haziran 1918 tarihleri arasında, daha sonra 16 Kasım 1918 ve 3 Aralık 1918 tarihleri arasında etkin olmuş bu kurumun sonraki varisi, ülkede genel seçim yoluyla oluşturulan Azerbaycan Parlamentosu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kebele FK</span>

Kebele Futbol Kulübü, Kebele şehri merkezli Azeri futbol kulübü. Azərbaycan Premyer Liqası'nda mücadele etmektedir. Kulüp "Göy Göl" adı altında 3 Temmuz 1995'te Göygöl şehrinde kurulmuştur. Sonradan kulüp 2006 yılında Kebele'ya taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir Berker</span> Azerbaycanlı tümgeneral

Cihangir Berker veya Cihangir Bey Novruzov Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri tuğgeneralidir.

Nesibov Kamil Balede oğlu, Kürt asili Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Baba Behbud</span> Türk asker

Baba Behbud — veya Baba Behbudov — Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusunun subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Minare halıları</span>

Antik Minare halıları - Kuba halıcılık okuluna ait Azerbaycan halıları.

<span class="mw-page-title-main">Firudin Bey Daryal</span> Türk asker

Firudin Bey Daryal — veya Ferman bey Alıyev, — Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayıdır.

Hidayet Hayır Cemiyeti, 19. yüzyıl Azerbaycan'ında dini fanatizme direnmek, soygunculara ve katillere karşı mücâdele etmek olan bir toplumdu. 1904'te kurulan cemiyetin yönetim kurulunda Hacı Zeynelabidin Tağıyev, İsa Bey Hacınski, Mirmuhammed Kerim Bakuvi, Molla Ruhulla Memmedzade, Ahmet Bey Ağaoğlu, Mustafa Bey Alibeyov ve diğerleri yer alıyordu. Toplumun üyeleri, görüş ve eylemlerinden dolayı suçlular ve dini radikaller tarafından sürekli olarak baskı görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Bey Alibeyov</span>

Mustafa Bey Alibeyov Azerbaycanlı gazeteci, yazar, oyun yazarı, hukukçuydu. Alibeyov, Işık dergisinin yayıncısı, Nicat Hayır Cemiyeti ve Muhtaçlara Yardım Cemiyeti üyesi, Hidayet Hayır Cemiyeti katibi ve Ahrar Partisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Memmedrza Ağa Vekilov</span>

Mammadrza ağa Vakilov - Azerbaycan Cumhuriyeti Parlamentosu üyesi, Transkafkasya Tıp Derneği'nin tam üyesi, Bakü Tıp Derneği'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Kısa Minareli Cami</span>

Kısa minareli cami, Şeki şehrinde bulunan, 19. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Sençihin</span>

Konstantin İvanoviç Sençihin - Azerbaycan SSC'nin emekdar mimarı, Bakü'deki birçok binanın mimarı, Bakü metro projesinin yöneticisi, "Sahte Bakü" projesinin mimarı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Cabbar Memmedzade</span>

Mirza Cabbar Mirza Abbas oğlu Memmedzade Azerbaycanlı eğitimci ve pedagogdu Pedagojik bilimler doktoru ve profesör (1937) olmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu'nun I. dönem milletvekili olmuştur. Mirza Abbas Mahammadzade'nin oğlu ve Celal Mammadov'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Faik Elekberli</span>

Faik Elekberli, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi araştırmacısı, Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsünde felsefe doktoru, Türkolog ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Müseyib Bey Ahicanov</span>

Müseyib Bey Ahicanov, Ahicanov veya Ahicanovlı - Azerbaycan Millî Şûrası Üyesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Parlamento Üyesi, Transkafkasya Seymi Üyesi, Bakü Guberniyası Gubernatoru.

<span class="mw-page-title-main">Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu</span>

Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu, Azerbaycan'da faaliyet gösteren bağımsız bir sanatçı topluluğu. Topluluğun başında Üzeyir Hacıbeyli ve Zülfikar Hacıbeyov vardı.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Han Ziyadhanov</span>

İsmail Han Ziyadhanov — Azerbaycan Cumhuriyeti hükümetinin üyesi, diplomat, Azerbaycan Cumhuriyeti ordusunun yarbayı. Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Devlet Dumasına seçilen 5 Azerbaycanlıdan biri.