İçeriğe atla

Şeffaf dosya

Şeffaf dosya ya da poşet dosya, orijinal olarak 1986'da Mike Townsend tarafından yaratılmış, klasörlerde saklanılan kağıt evrakları tutmak için kullanılan delikli bir kenarı olan düz, yarık plastik bir torbadır. Arşivciler ve korumacılar belgeleri korumak için delikli dosyalar kullanırlar.[1]

Poşet dosyalar genellikle bir belgenin içeriğini çıkarmadan görüntülemeye izin vermek için şeffaf veya yarı şeffaftır. Renkli türleri de mevcuttur. Kağıt belgeleri gözyaşı, su, yiyecek, lekeler ve parmak izlerinden korur ve bu belgelerin buruşmasını kısmen önler. Şeffaf dosyaların sol kenarında, bir dosyaya veya üç halkalı bir bağlayıcıya bağlanabilmelerini sağlayan birkaç delik vardır. Delikli ceplerdeki delikler, bir kağıt belgede delik açmanın zorluğunu bertaraf eder.[2]

Dosyalar için en yaygın kullanılan malzeme polipropilendir. Bununla birlikte, polietilen, selefon veya diğer plastiklerden yapılmış bazı delikli cepler vardır.[3] Bunlar, geri dönüştürülmüş ve biyolojik olarak parçalanabilir plastikler (ASTM D5511 tarafından tanımlandığı gibi)) ile antimikrobiyal katkı maddeleri içeren plastikleri içerebilir. Plastiğin berraklığı, polimerlerin yarı kristal yapısından ve parçacıklar tarafından ışık saçılmasından dolayı cebin kalınlığı ile değişecektir.[4] Tipik olarak, çift eksenli-yönlendirilmiş polipropilen (BOPP), delikli ceplerin netliğini artırmak için kullanılır. Alışılmış plastik kalınlık birimini kullanarak farklı kullanımlar için çeşitli kalınlıklarda üretilir, belgenin her iki tarafını da tamamen kaplayabilir veya içermeyebilir. En ince dosyalar en fazla 4 milin üzerinde iken, en az 2 mil olabilir.[5]

Zımbalanmış dosyalar, en yaygın olanı Avrupa için ISO 216 A4, ABD için ise 8,5 "11" olan birkaç boyutta yapılır.

Açıklığın konumuna bağlı olarak, delikli dosyalar, belgenin nasıl yerleştirileceğini belirleyen üstten yükleme veya yandan yükleme olabilir. Bazıları, iç kısımlarının daha rahat takılmasını veya çıkarılmasını sağlamak için sadece dört taraftan ikisine kapatılabilir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Disket</span> manyetik veri saklama ortamı

Disket, bilgisayardaki bilgiyi taşımak için kullanılan, üzerine demir oksit kaplanmış bir plastik diskin yine plastik bir kap içerisine yerleştirilmesiyle oluşturulmuş manyetik veri saklama ortamı.

<span class="mw-page-title-main">CD</span> sayısal optik veri saklama ortamı

Compact Disc ya da Yoğun Disk, Philips ve Sony ortaklığı ile geliştirilmiş sayısal optik veri saklama ortamıdır. 1982'de Sony şirketinde çalışan Norio Ogha tarafından icat edilmiş ve aynı yıl 1 Ekim 1982'de satışa çıkan ilk disk ve yürütücü sırasıyla Billy Joel'in 52nd Street'i ve Sony'nin CDP-101'i idi. CD'ler bu tarihten sonra ticari olarak günümüze kadar satılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek dürbünü</span>

Çiçek dürbünü veya kaleydoskop, içine bakıldığında renkli desenler görülen bir aygıttır. Bu desenler, ışığın yansımasıyla elde edilir ve dürbün hareket ettirildikçe sürekli değişir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik film kondansatör</span>

Plastik film kondansatör, kâğıt yerine plastik bir maddenin kullanıldığı, üretim şekli kâğıtlı kondansatörlerle aynı olan elektriksel devre elemanıdır. Plastik madde olarak polistiren, poliester, polipropilen, polikarbonat, polipropilin ve yüksek kalite için polisülfon kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Delgeç</span>

Delgeç veya Perfaratör, kâğıtları dosyalamak için gereken delikleri açan alet. Bir zımbayı andırır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik kanvas</span>

Plastik kanvas, ağır olmayan plastik maddesinden yapılmış, düzenli boşlukları olan ve nakış kanvasın bir benzetmesi olan el sanatı materyalidir. Genel olarak vinil örgü olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Biyoplastik</span>

Biyoplastikler, bitkisel yağlar ve yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen plastiklerdir. Biyoplastik, tarımsal yan ürünlerden ve ayrıca kullanılmış plastik şişelerden ve mikroorganizmalar kullanan diğer kaplardan yapılabilir. Fosil yakıtları plastikler gibi yaygın plastikler, petrol veya doğalgazdan elde edilir. Biyoplastiklerin tümü biyolojik olarak parçalanamaz ve meta fosil yakıt türevli plastiklerden daha kolay biyolojik olarak parçalanamaz. Biyoplastikler genellikle nişasta, selüloz ve laktik asit dahil şeker türevlerinden elde edilir. 2014 itibarıyla, biyoplastikler küresel polimer pazarının yaklaşık %0,2'sini temsil ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Tüp (ambalaj)</span>

Tüp, yapışkan, tutkal, merhem ve diş macunu gibi kalın sıvılar için kullanılabilen yumuşak bir sıkıştırılabilir kaptır. Amerikalı bir portre ressamı olan John Goffe Rand, 1841 yılında boyaları saklamak için sıkılabilir metal boruyu icat etti. Temel olarak, bir tüp plastik, kartondan veya alüminyumdan yapılmış yuvarlak veya oval bir profile sahip silindirik, içi boş bir ambalajdır. Bu borunun her iki ucu, imalat işlemi ve doldurma sırasında farklı şekilde muamele edilir. Genel olarak, tüp gövdesinin bir ucunda, farklı kapaklarla kapatılabilen yuvarlak bir delik bulunur. Orifis birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Çeşitli stillerde ve uzunluklardaki plastik nozullar sadece iyi bir örnektir.

Tropolis, 2010 yılında Tropicana tarafından tanıtılan bir meyve püresidir. Torbalarda satılan 80 kalorili bir meyve püresidir. Hedef kitle anneler ve çocuklardır. Ürünü geliştiren araştırmacılar, anneler ve çocuklar ile çalışarak, poşet deliğinden geçen içeceğin dokusunu geliştirdiler. İçeceğin kalınlığı, diş etlerinin veya nişastaların eklenmesi olmaksızın meyve suyunun karıştırılmasıyla oluşturulmuştur. PepsiCo'ya göre ürünün amacı çocukların diyetinde daha fazla meyve elde etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik şişe</span> yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişe

Plastik bir şişe, yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişedir. Cam şişe ile beraber en fazla tüketilen ambalajdır. Plastik şişeler tipik olarak su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt ve mürekkep gibi sıvıları depolamak için kullanılır. Boyut, çok küçük örnek şişelerden büyük damacanalara kadar değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta kalemi</span>

Bir marker kalem, beyaz tahta kalemi, işaretleme kalemi, keçeli kalem, eskiz kalemi veya koki, kendi mürekkepine sahip bir kalemdir. Bülten tahtası ve beyaz tahtalarda kullanılır. Kaynak ve keçe gibi gözenekli, sıkıştırılmış elyaftan yapılmış bir uçludur. Flo-Master gibi, kalıcı bir işaretleyici bir kap ve emici bir malzeme çekirdeğinden oluşur. Bu doldurma, mürekkep için bir taşıyıcı görevi görür. İşaretleyicinin üst kısmı, daha önce sert keçe malzemeden yapılmış olan ucu ve işaretleyicinin kurumasını önleyen bir kapağı içerir. 1990'ların başına kadar mürekkep için kullanılan en yaygın çözücüler toluen ve ksilendi. Bu iki madde hem zararlıdır hem de çok kuvvetli bir koku ile karakterizedir. Bugün, mürekkep genellikle alkoller bazında yapılır. Markerler su geçirmez, kuru silme, ıslak silme veya kalıcı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Alışveriş çantası</span>

Alışveriş çantaları orta büyüklükteki poşetler olup, genellikle 10-20 litre hacimlidir, alışveriş yapanlar tarafından alışverişlerini eve götürmek için kullanılırlar. Tekstil, ayakkabı ve parfüm firmaları tarafından müşteriler için kullanılır. Bazıları tek kullanımlık atılabilir ürünler olarak düşünülmekle birlikte, insanlar onları depolamak için veya çöp torbası vb. olarak yeniden kullanabilir; diğerleri yeniden kullanılabilir alışveriş torbası olarak tasarlanmıştır. Ayrıca kağıt poşet, plastik poşet, biyobozunur poşet türlerinde de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Plastik poşet</span> kap türü

Plastik torba, plastik poşet veya plastik kese, ince, esnek, plastik filmden, dokusuz kumaşlar veya plastik tekstilden yapılmış bir kap türüdür. Plastik torbalar, yiyecek, ürün, toz, buz, dergi, kimyasal madde ve atık gibi malları taşımak ve saklamak için kullanılır. Yaygın bir paketleme şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden kullanılabilir alışveriş torbası</span>

İngiltere'de bazen hayat çantası olarak kullanılan yeniden kullanılabilir bir alışveriş çantası, birçok kez tekrar kullanılabilen bir tür alışveriş çantasıdır. Tek kullanımlık kağıt veya plastik poşetlere bir alternatiftir. Genellikle tuval gibi kumaştan, Jüt gibi doğal elyaftan, dokuma sentetik elyaftan veya tek kullanımlık plastik torbalardan daha dayanıklı, çok kullanımlı kalın bir plastikten yapılmış bir çantadır.

<span class="mw-page-title-main">Poşet</span>

Poşet, kâğıt, alüminyum folyo, plastik film veya başka tür bir paketleme malzemesinden yapılmış, genellikle tek kullanımlık miktarlarda yiyecek veya ketçap veya şampuan gibi tüketim mallarını içermek için kullanılan küçük bir torba veya kesedir. Paketler, paketin bir kısmında küçük bir yırtılma veya açılma ve daha sonra, içeriğin sıkılması ile açılır.

<span class="mw-page-title-main">Evrak çantası</span>

Bir evrak çantası, dar sert taraflı kutu şeklinde olan, çoğunlukla belge taşımak için kullanılan ve bir tutamağı olan bir çantadır. Avukatlar genellikle mahkemeye belgeler sunmak için evrak çantası kullanırlar. Ataşe, diplomat, konsolos, memur, iş adamları ve diğer beyaz yakalı çalışanlar da kağıt taşımak için evrak çantalarını kullanırlar. Ayrıca 1980'lerden beri dizüstü bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar gibi elektronik cihazların taşınmasında yaygın olarak kullanılır. Bazı evrak çantaları sadece bir ana iç alana sahipken diğerleri alt bölümler, akordeon bölümleri, küçük cepler de içerebilir. Evrak çantaları deri, vinil, dayanıklı kumaş, ince metal veya plastikten yapılabilir. Deri, vinil veya kumaş evrak çantaları, ana saklama alanına ek olarak dışarıdan erişilebilen ceplere veya kılıflara sahip olabilir. Kumaştan yapılmış bazı evrak çantalarının omuz askısı olabilir. Evrak çantalarında genellikle içerikleri korumak için bir kilit bulunur. Daha yakın zamanlarda, evrak çantaları, dizüstü bilgisayarları korumak için yastıklı iç keselere sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Basınca duyarlı bant</span>

Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çemberleme</span>

Çemberleme, bantlama olarak bilinen bir ambalaj işlemi olup ambalajlanacak veya bir arada tutulacak mal veya ambalajları plastik veya metal bandı bir arada tutmak için kullanılır. Plastik band ayrıca çemberleme olarak da adlandırılır. Çemberleme en yaygın olarak ambalaj endüstrisinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çanta</span>

Çanta, kişisel eşyaları taşımak için kullanılan orta-büyük boyutlu bir eşyadır. Genellikle dayanıklı kumaştan, kağıt, deri, sentetik malzemelerden dikilirler. Ev yapımında bir sap, bir çift kulp veya kayışın eklenmesiyle çanta basit bir çanta haline gelir. Bir çanta fermuar, çıtçıt, cırtcırt ile kapatılabilir.