İçeriğe atla

Şayrat Hava Üssü

Koordinatlar: 34°29′24″K 36°54′32″D / 34.49000°K 36.90889°D / 34.49000; 36.90889
Şayrat Hava Üssü
مطار الشعيرات العسكري
IATA: yok - ICAO:
Suriye üzerinde Şayrat Hava Üssü
Şayrat Hava Üssü
Şayrat Hava Üssü
Şayrat Hava Üssünün Suriye'deki konumu
- FAA: OS65
Özet
Havalimanı tipiAskerî
Sahibi Suriye Hava Kuvvetleri
YerŞayrat, Humus, Suriye
İnşa tarihi1940
Kullanım süresiKullanımda
Kullanıcılar Suriye Hava Kuvvetleri
Rakım (ODS)806 m / 2.644 ft
Koordinatlar34°29′24″K 36°54′32″D / 34.49000°K 36.90889°D / 34.49000; 36.90889
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
11/29 9.850 3.002,28 Asfalt

Şayrat Hava Üssü (Arapçaمطار الشعيرات العسكري, FAA kodu: OS65), Suriye'nin Humus Vilayeti'nin Humus ilçesi'nin Şayrat kasabasında bulunan askerî bir hava üssü. Üs, Suriye'nin en büyük üçüncü şehri Humus'un 31 km güneydoğusunda yer almaktadır.

Şayrat Hava Üssü, Suriye'deki en büyük ve en aktif hava üslerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca en çok uçuşun gerçekleştirildiği askerî üslerden birisidir. Hava üssünde, iki pist ve 40 hangar bulunmaktadır ve Suriye Hava Kuvvetleri'nin 50. Hava Tugayına ev sahipliği yapmaktadır.[1] Suriye ordusuna ait 5 adet jet filosu ile birlikte 1 adet Suhoy Su-25 bombardıman uçağı ve MiG-23 ve Su-22 tipi savaş uçakları envanterinde yer alır.[1] Bunun yanında, 6 adet yerden havaya güdümlü füze savunma sistemi bulunmaktadır.[2]

Ayrıca, Rusya Hava Kuvvetleri'de hava üssünü aktif olarak kullanmaktadır. 2015 yılında Rusya, uçaklarını yerleştirmek için pistleri genişletme çalışması yaptı.[3]

2017 ABD füze saldırısı

4 Nisan 2017'de, Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından sivillere yönelik kimyasal saldırının Şayrat Hava Üssü'nden kalkan savaş uçakları tarafından gerçekleştiği iddiası ile, 7 Nisan 2017 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın emri ile hava üssüne füze fırlatıldı. Akdeniz'deki USS Ross ve USS Porter destroyerlarından ateşlenen 59 adet Tomahawk füzesi, üstte bulunan pistler ve savaş uçaklarını hedef aldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "ABD'nin Suriye'de vurduğu El Şayrat askeri üssü neden önemli?". BBC Türkçe. 7 Nisan 2017. 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2017. 
  2. ^ "İşte ABD'nin vurduğu Suriye'deki Şayrat Hava Üssü". CNN Türk. 7 Nisan 2017. 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2017. 
  3. ^ "Russia Expanding Second Syrian Air Base Near IS-Held Areas". Radio Free Europe. 4 Aralık 2015. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2017. 
  4. ^ "ABD'den Suriye'ye hava saldırısı". Deutsche Welle. 7 Nisan 2017. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">İncirlik Hava Üssü</span> Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava üslerinden biri

İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana şehrinin İncirlik semtinde bulunan, 3320 dönümden biraz daha büyük bir Türk hava üssüdür. Üs, 1,7 milyon nüfuslu bir kentsel alan içerisinde, şehir merkezinin 10 km (6 mi) doğusunda ve Akdeniz'den 32 km (20 mi) içeride yer almaktadır. Hava üssünün başlıca kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri olmakla birlikte, zaman zaman Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Aynı zamanda İspanyol Ordusu'nun 74. Uçaksavar Topçu Alayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Üs, üzerindeki tüm tesislerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">El-Zafra Hava Üssü</span>

El-Zafra Hava Üssü, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti olan Abu Dabi'nin 30 km güneyinde yer alan askerî üs. Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetlerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri ve Fransız Silahlı Kuvvetleri birliklerini bünyesinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Havaalanı</span>

Lazkiye Havalimanı (IATA: LTK, ICAO: OSLK), ayrıca Bassel Al-Assad Havalimanı olarak bilinir. Suriye'nin kuzeyinde, liman şehri Lazkiye'ye hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'in büyük oğlu ve şimdiki Devlet Başkanı Beşşar Esad'in kardeşi olan Basil Esad'in adı bu havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Libya askerî müdahalesi</span>

2011 Libya bombardımanı, 19 Mart 2011'de UTC saati ile 16:45'te başlayan, Libya'daki karışıklığı düzeltme amaçlı operasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Şafak Yolculuğu Operasyonu</span>

Şafak Yolculuğu Operasyonu, Birleşik Devletler'in Libya'ya müdahale için kullandığı kod addır. Birleşik Krallık'ın Ellamy Operasyonu, Kanada'nın MOBILE Operasyonu ve Fransa'nın Harmattan Operasyonu ile ortak hareket eder. Muammer Kaddafi'nin halk ayaklanmasını bastırmak adına muhalif güçlere karşı kullandığı kuvveti durdurmak amacıyla düzenlenmektedir. 19 Mart 2011 tarihinde Paris'te düzenlenen konferans sonucu düzenlenmesi kararı alınmıştır. Operasyon diğer koalisyon güçleri ile aynı gün başlamış ve ilk aşamada Tomahawk füzeleri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-34</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-34, Rus yapımı çift kişilik avcı bombardıman uçağı. Suhoy Su-24’lerin yerini alması düşünülmektedir.Su-27 Flanker esas alınarak geliştirilen bu uçak, gece ve gündüz, yer ve hava hedeflerine nükleer silahlar da dahil olmak üzere yüksek hassasiyetli saldırılarda kullanılması amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suriye ilişkileri</span>

Rusya-Suriye ilişkileri Rusya ve Suriye arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Suriye Moskova'da büyükelçiliğe, Rusya ise Şam'da bir büyükelçiliğe sahiptir. Arap ülkelerinin çoğu ile Arap Baharı kadar olduğu gibi Rusya, Suriye ile tarihsel açıdan güçlü, istikrarlı ve dostane ilişkilere sahiptir. Karadeniz Filosu için Rusya'nın tek Akdeniz deniz üssü Suriye'nin Tartus limanında yer almaktadır.

Şeyret ve Tiyas hava üssü pususu, Suriye İç Savaşı sırasında 25 Kasım 2011 tarihinde Özgür Suriye Ordusu tarafından Humus ilindeki Suriye Hava Kuvvetleri üssüne yapılan silahlı bir saldırı. Suriye hükûmeti, yabancı gazetecilerin devlete girişini yasakladığından, saldırının yeri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, Humus ve Palmira arasındaki Humus ilinde yer alan 34°31′30″K 37°37′22″D koordinatlarında askerî bir hava üssüne yapıldığı tahmin edilmektedir. On Suriye Hava Kuvvetleri görevlisi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2017 Şayrat bombardımanı</span> ABDnin 7 Nisan 2017de Suriyeye füze atması

2017 Şayrat bombardımanı, Suriye İç Savaşı'nın devam ettiği dönemde Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen İdlib kimyasal saldırısı sonrası 7 Nisan 2017 sabahı Birleşik Devletler'e bağlı Akdeniz'de görev alan USS Porter ve USS Ross isimli iki savaş gemisi tarafından, Suriye Silahlı Kuvvetleri ve de facto Beşşar Esad hükûmetine bağlı Shayrat Hava Üssü'ne 59 adet Tomahawk gemi roketi ile bombalanması olayı. Saldırı emri, Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump tarafından, 4 Nisan 2017'de Han Şeyhun'a atılan kimyasal bomba saldırısına yanıt olarak emredildiği açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Şayrat</span>

Şayrat ya da Sha'irat, yönetimsel olarak Hama Valiliği'nin bir parçası olan ve Hama'nın güneydoğusunda, Suriye Çölünün batı kenarlarında yer alan Suriye'ye ait bir kasabadır. Çevresindeki bölgeler arasında batıda Dardahan, kuzeybatıda Munzur ve Rama, güneyde Sadad ve güneybatıda Hamrat bulunur. Merkezi İstatistik Bürosu'na göre (CBS), Şayrat; 2004 nüfus sayımında 1443 nüfusa sahiptir. Ayrıca Şayrat, 1838'de İngiliz bilim insanı Eli Smith tarafından terk edilmiş bir köy ya da belde olarak sınıflandırılmıştır. Şayrat'ta Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait askeri hava üssü, Nisan 2017 İdlib kimyasal saldırısı sonrası Suriye'de bulunan ABD Deniz Kuvvetleri tarafından Nisan 2017'de vurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dombarovski Hava Üssü</span>

Dombarovski Hava Üssü, Rusya'nın Orenburg Oblastı'na bağlı Yasni kenti yakınlarında bulunan Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir hava üssüdür. Üs, savaş uçağı filolarına ve kıtalararası balistik füze üssüne ev sahipliği yapmaktadır ve bazen uzay fırlatma uçuşları da gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hmeymim Hava Üssü</span>

Hmeymim Hava Üssü veya Hmeymin Hava Üssü, Suriye'nin Hmeymim kentinde, Lazkiye'nin güney doğusunda yer alan, şu anda Rusya tarafından işletilen bir Suriye hava üsssü. Hava üssü, Basil Esad Havalimanı ile bazı hava alanı tesislerini paylaşıyor. Üssün yasal statüsü, Rusya ve Suriye tarafından Ağustos 2015'te imzalanan bir anlaşma ile düzenlenmiştir. 2017 yılının sonunda Rusya, Hmeymim üssünü Suriye'de bulunan daimi askerî birliğinin bir parçası haline getirmeye karar verdiğini söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayn'ül Esad Hava Üssü</span>

Ayn'ül Esad Hava Üssü, Irak'ın Anbar Eyaleti'nde bulunan ve Irak Silahlı Kuvvetleri ile ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından ortaklaşa kullanılan hava üssü. Üs, Irak'taki Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır.