İçeriğe atla

Şarkı söyleme

Şarkı söyleyen çocuklar
Çocuk korosu

Şarkı söylemek, sesle müzikal sesler yaratma eylemidir.[1][2][3] Mesleği şarkı söylemek olan kişiye şarkıcı, sanatçı veya vokalist (caz ve/veya popüler müzikte) denir.[4][5] Şarkıcılar, müzik aletleri eşliğinde veya eşliksiz olarak söylenebilen müzikleri (aryalar, ezberler, şarkılar vb.) icra ederler. Şarkıcılar solist olarak veya tek bir enstrüman eşliğinde (sanat şarkısında veya bazı caz tarzlarında olduğu gibi) ya da bir senfoni orkestrasına veya büyük bir gruba kadar farklı durumlarda performans gösterebilirler. Farklı şarkı söyleme tarzları arasında opera ve Çin operası gibi sanat müziği, Hint müziği, Japon müziği ve gospel, geleneksel müzik tarzları, dünya müziği, caz, blues, gazel, dini müzik tarzları, pop, rock ve elektronik dans müziği gibi popüler müzik tarzları bulunur.

Şarkı söylemek resmi veya gayri resmi, düzenlenmiş veya doğaçlama şekilde olabilir. Bir dinsel bağlılık biçimi olarak, bir hobi olarak, bir zevk, rahatlık kaynağı olarak veya müzik eğitiminin bir parçası olarak veya bir meslek olarak yapılabilir. Şarkı söylemede mükemmellik; zaman, özveri, eğitim ve düzenli uygulama gerektirir. Düzenli olarak uygulama yapılırsa sesler daha net ve güçlü hale gelebilir.[6] Profesyonel şarkıcılar genellikle kariyerlerini belirli bir müzik türü etrafında kurarlar ancak birden fazla türde şarkı söyleme başarısına sahip şarkıcılar da vardır. Profesyonel şarkıcılar, genellikle kariyerleri boyunca ses öğretmenleri veya ses koçları tarafından sağlanan ses eğitimi alırlar.

Kaynakça

  1. ^ "Definition of SINGING". www.merriam-webster.com (İngilizce). 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 
  2. ^ "Definition of sing | Dictionary.com". www.dictionary.com (İngilizce). 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 
  3. ^ Houghton Mifflin Harcourt Publishing. "The American Heritage Dictionary entry: singing". ahdictionary.com. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 
  4. ^ "VOCALIST – meaning in the Cambridge English Dictionary". Dictionary.cambridge.org. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2019. 
  5. ^ "Vocalist | Definition of vocalist in US English by Oxford Dictionaries". 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Falkner, Keith, (Ed.) (1983). Voice. Yehudi Menuhin music guides. Londra: MacDonald Young. s. 26. ISBN 978-0-356-09099-3. OCLC 10418423. 

Dış bağlantılar

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dans</span>

Dans ya da Raks, tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir. Dans, koreografisine, hareket repertuarına, dans tarihi veya menşe yerine göre kategorize edilebilir ve tanımlanabilir. Dans genellikle müzik eşliğinde ve bazen dansçının kendi ile aynı anda bir müzik enstrümanı kullanılarak gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hip hop (kültür)</span> Amerikada ortaya çıkmış müzik kültürü

Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Ayten Alpman</span> Türk vokalist

Ayten Alpman, Türk pop müziği ve caz sanatçısı. Memleketim şarkısıyla tanınır.

Fatma Sevinç Tevs, Türkiye'nin ilk caz müziği yorumcusu unvanına sahip dünyaca ünlü ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hamiyet Yüceses</span> Türk şarkıcı

Hamiyet Yüceses, Türk Sanat Müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Louis Armstrong</span> Amerikalı caz müzisyeni (1901 – 1971)

Louis Daniel Armstrong, Amerikalı caz müzisyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Flamenko</span> İspanyada bir dans ve müzik türü

Flamenko, akademik olmayan Avrupa müzik formlarından biri, Endülüs Halk Müziği ve bu müzik eşliğinde yapılan dansın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Julie London</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1926 – 2000)

Julie London, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Şarkıcı</span> dinleyicilere şarkı söyleyen kişi

Şarkıcı veya solist, şarkı söyleyen, şarkı söyleme yeteneği olan veya mesleği şarkı söylemek olan, bir müzik eserine eşlik etmek için sesini kullanan müzisyen. Şarkıcı terimi daha çok belli bir melodiyi söyleyen müzisyenler için kullanılırken vokalist terimi, insana özgü ancak melodik olmayan diğer sesleri de kompozisyon içinde kullanan müzisyenler için dile getirilir. Ağırlıklı olarak türkü seslendiren şarkıcılara türkücü denir.

<span class="mw-page-title-main">Country</span> müzik türü, janra

Country, ABD'nin güneydoğusunda yaşayan beyazlara özgü müzik tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yé-yé</span>

Yé-yé, 1960'lı yıllarda Fransa, İspanya ve Kanada'nın Québec bölgesinden kaynaklanmış bir pop müziği tarzıdır. Kelimenin kökeni ile ilgili iki varsayım ileri sürülmüştür, bunlardan ilki kelimenin "çok güzel ve modaya uygun" anlamlarına gelen (popüler anlamı ile genç, masum ve şirin anlamında kullanılanİspanyolca bir sözcük olan yeyé den geldiği varsayımıdır. İkincisi ise Amerikan tarzı rock ve twist müziklerinde sıklıkla duyulan bir sözcük olan yes kelimesinin farklılaşmış hali olan yeah dan geldiği şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Nükhet Ruacan</span> Türk vokalist

Nükhet Ruacan, Türk caz şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">İlham Gençer</span> Türk piyanist ve şarkıcı

Bozkurt İlham Gençer, Türk caz piyanisti, şarkıcı.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Vokal koçu</span>

Ses koçu olarak da bilinen bir vokal koçu, genellikle bir piyano eşliği ile solist, vokalist ve şarkıcıların bir performansa hazırlanmasına yardımcı olan ve genellikle onlara yardım eden bir müzik öğretmenidir. Bu terim genellikle şarkı söylemek yerine konuşma ve iletişim ile çalışanlar için geçerli olur.

<i>Biz Babadan Böyle Gördük</i> 2000 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Biz Babadan Böyle Gördük, Müslüm Gürses'in 23 Ağustos 2000'de Ulus Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albümün Müslüm Gürses'in en çok satan albümlerinden olduğu söylenmiştir. Bu albüm sonrası Gürses'in Ulus Müzik firması ile yolları ayrılmış Universal Müzik firmasına transfer olmuştur.

Popüler müzik, geniş kitlelere hitap eden ve genel olarak müzik endüstrisi aracılığıyla dağıtılan müzik. Popüler müzik, müzik eğitimi olmayan veya çok az eğitim almış kişiler tarafından beğenilebilir ve icra edilebilir. Terim, ilk olarak ABD'deki 1880'ler Tin Pan Alley dönemi müziği için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klapa Şarkıları</span>

Klapa müziğinin ortaya çıkışı Hırvatistan'ın Dalmaçya kentinden çıkmış olan geleneksel bir akapella söyleme biçimidir. Klapa kelimesi "bir arkadaş grubu" olarak tercüme edilir ve ve köklerini kıyı kilisesi şarkılarına kadar izler. Motifler genel olarak aşkı, şarabı,vatanı ve denizi simgeler. Müziğin ana unsurları armoni ve melodidir, ritim genellikle arka planda tutulur. Ritimin öne çıktığı çok az durum vardır. 2012 yılında klapa, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edilmiştir.

Boğazdan şarkı söylemek, dünya çapında farklı kültürlerde bulunan çeşitli ses uygulamalarını ifade eder. Bu vokal uygulamaları genellikle, şarkı söylemede kullanılan ve genellikle göğüs (modal) ve baş ses kayıtlarıyla temsil edilen en yaygın ses türleriyle çelişen belirli bir gırtlak sesi türüyle ilişkilendirilir. Boğazdan şarkı söylemek genellikle aynı anda birden fazla ses perdesi hissini üretmek olarak tanımlanır; bu, şarkıcı tek bir ses üretirken dinleyicinin iki veya daha fazla farklı müzik notasını algıladığı anlamına gelir.