İçeriğe atla

Şarap aksesuarı

Şarap aksesuvarı şarabı depolamada ya da sunmada kullanılabilen ekipmandır. Şarap aksesuarları şarap kadehlerini, tirbuşon ve şarap rafı gibi pek çok ürünü içerir.

Bardaklar

Şarap kadehleri şarap içmek ve tatmak için kullanılan cam kadeh türüdür. Şarap şekli için belirli bir şarap kadehi seçmek önemlidir çünkü camın şekli şarabın algısını etkileyebilir.

Şişe açacakları

Şarap şişesi açacağı mantarla kapatılmış şarap şişelerini açmak için gereklidir. Vidalı kapak yavaş yavaş tıpaların yerini almaktadır. Şarap şişe açacağının basit tirbuşondan vidalı koldan, karmaşık karbon dioksitle çalışan açıcılara kadar birçok farklı türü vardır. En popüleri şarap anahtarı, sommelier bıçağı veya bir cep bıçağını andıran ve folyo kesmek için küçük bıçağı ve şişe destekli vidalı "garsonun arkadaşı" dır.

Şarap poppers şarabı açmanın başka bir yoludur. Şişenin mantarına içi boş bir çivi çakılır. Sonra kısa bir gaz patlaması yapmak için karbondioksit kartuşu basılır. Ani basınç artışı mantarı yerinden çıkarır ve ardından şarap servis edilir. Bu yöntemle iki problem ortaya çıkabilir: sentetik "mantarlar" nüfuz etmek için çok yoğun olabilir ve basınç için tasarlanmamış şişeler kırılabilir.

Soğutucular

1734'ten Jerningham Şarap Soğutucu
Buz halkalı şarap soğutucusu

Şarap soğutucuları (şarabın soğutulmasında kullanılan her türlü ekipman) şunları içerebilir:

  • Buz veya elektrikli soğutma cihazı kullanarak tek şişeyi hızla soğutan küçük masa üstü üniteler. Bunlar özellikle sıcak iklimlerde istenen şarap servis sıcaklığına faydalı bir şekilde ulaşabilir. Bu tarz şarap soğutucusu genellikle soğuk servis edilen beyaz, pembe veya köpüklü şaraplar için en uygun şekilde çalışır.
  • Düzinelerce şişeyi belirli sıcaklıklarda saklayan daha büyük buzdolabı tipi üniteler. Bunlar sıcaklık ve nem koşulları çoğaltılabildiğinden şarap mahzenine erişimi olmayanlar için yararlıdır. Çoğu ünite kullanıcının şarap için ideal sıcaklığı seçmesine imkan verir ve hatta bazılarının farklı şaraplar için iki ayrı alanı kontrol etme seçenekleri vardır. Bazı birimler bir termostat tarafından kontrol edilir.
  • Buzul olarak da adlandırılan soğutulmuş bir şişe şarabı soğuk tutan basit, çift duvarlı veya başka şekilde yalıtılmış bir kaptır.
  • Bir şişe şarabın boyun eğriliğine uyan iç yüzeyli buz halkası. Halka şişenin boynuna oturur ve şarabı soğutur. Konveksiyon sıcak şarabı soğuk boyuna kadar çekerek soğuk şarabı şişenin dibine batırır. Şişedeki sürekli akış şarabın eşit şekilde soğutulmasını ve tutarlı bir sıcaklık elde edilmesini sağlar.

Sürahiler

Şarap sürahisi .

Şarap sürahisi içine bütün bir şişe şarabın döküldüğü bir bardak servis kabıdır. Tortuları çıkarmak, şarabı havalandırmak, dökmeyi kolaylaştırmak ve zarif sunum sağlamak için kullanılırlar. Sürahiler yaşlanma sürecinde potasyum bitartrat kristal tortusu biriktirme olasılığı daha yüksek olan eski şaraplara hizmet verirken önemlidir; bunlar, sürahiye (dekantöre) dökülürken filtreleme yoluyla - böylece sürahideki şarabın tortusuz olması için - veya tortuyu tutan sürahinin şekli (genişletilmiş taban) nedeniyle çıkarılabilir. Sürahiler geniş tabanlı olduğundan şarabın havalandırmasını artırır böylece şarabın geniş yüzey alanı yüzünden şarap-hava arayüzünü artırır bu nedenle daha fazla oksijen şarabın içine girerek şarabın buketini ve tadını değiştirir - bu da sülfürler ve sülfitler gibi özellikle istenmeyen organik bileşiklerin buharlaşmasını sağlar; bu kullanım tartışmalıdır ve bazıları bunun gereksiz ve zararlı olduğunu şarabı kadehin içinde döndürmenin yeterli ve tercih edilebilir olduğunu iddia eder.[1] Bir saklama kabı değil, bir servis kabı olduklarından damlamayı önleyerek şarabın dökülmesini kolaylaştırır ve şarabın rengini saklama için kullanılan yeşil cam yerine şeffaf camda zarif bir şekilde sergiler.

Boşaltmayı kolaylaştırmak için boşaltma kızakları veya boşaltma makineleri gibi başka aksesuarlar da vardır.

Huniler

Şarap hunileri şarabı sürahiye dökerek süzme işlemine yardımcı olur. Şarap hunileri şişedeki doğal birikintileri yakalamak için gazlı bez veya ağ ile donatılmıştır.

1802 İngiliz gümüş ogee şarap hunisi

Raflar

Şarap rafları şarap şişelerini uzun süreli şarap yaşlanmasını kolaylaştırıp bir yönde tutan depolama cihazlarıdır. Çoğu şarap rafı şişenin boynuna doğru hafifçe eğimli olacak şekilde şişenin yanında saklanması için tasarlanır. Bu şarabın her zaman mantarla temasını sağlayarak şarabın kurumasını ve sonuçta oksijen girişini ve şarabın bozulmasını önler. Şarap rafları ahşap, çelik ve taş gibi birçok malzemeden yapılabilir ve birkaç şişeden binlerce şişeye kadar şişe alabilir. Bu raflar ayrıca birçok evde dekoratif parça olarak da hizmet eder.

Yaka

Şarap yakası şarap şişesinin boynuna oturan bir şarap aksesuarıdır. Yerindeyken döküldükten sonra şişeden akabilecek her türlü damlamayı emer. Bu, masa örtüleri veya tezgahlar gibi şişenin temas ettiği yüzeylerde lekelerin önlenmesi için faydalıdır. Şarap yakaları ayrıca damlama halkaları veya damlama yakaları olarak da adlandırılır. Biri Drip Dickey, diğeri "Winewoggle" olarak adlandırılan iki markalı şarap yakası vardır; her ikisi de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisinde tescilli ticari markalardır.

Bu basit aksesuarın tasarımları yüz yıldan fazla bir süredir çeşitlilik gösteriyor. 1872'de WR Miller sıvıyı yakalayacak dairesel oluk oluşturan bir "damlama kabı" için patent aldı. Günümüzde en çok tanınan şarap yakası kırmızı veya siyah keçeden bir iç astarı olan plastik veya gümüş halkadır. Şişenin boynunun üzerinden kaydırıldığında keçe damlamayı emer.

Şarap tıpası (Durdurucu)

Şarap tıpası, kalan şarap şişelerini soğutmadan önce kapatmak için önemli bir şarap aksesuarıdır. Şarap tıpaları kullanılır çünkü orijinal mantarı şişe boğazının içine geri sokmak zordur.

Şarap tıpaları şekil, boyut ve malzemelere göre değişir. Üç tipik tip mantar şarap tıpası, kauçuk şarap tıpası ve plastik şarap tıpasıdır. Tüm bu şarap tıpaları özellikle üst kısımları çok farklı görünür. Üst kısım plastik, ahşap veya hatta değerli metaller ve kristallerden yapılabilir. Bununla birlikte tıpaların altı esas olarak yukarıda yazılı 3 malzemeden yapılır ve şarap tıpalarının daha yeni çeşitleri sıkı sızdırmazlık sağlamak için şarap camında genişleyecek şekilde yapılır. Bazı şarap tıpaları şişeden oksijeni çıkarmak için el pompasıyla vakumlu kapatılabilir böylece şişenin açılmasından birkaç gün sonra şarabın ömrü uzar.

Günlük

Şarap günlüğü olan günlük tüketilen veya tadılan şarap notlarını kaydetmek içindir. Şarap tutkunları için üretici, bölge, vintage, fiyat, tarih, mağaza veya restoran adı, şarap, şampanya ve likörler için sıralama ve tatma notları gibi bilgileri ileride gözden geçirmek üzere kaydetmeleri için bir katalog sağlar. Bazı günlüklerin etiket yapıştırmak için alanı vardır.

Şarap günlüğü tutmanın basit ve gayri resmi bir yöntemi şarap etiketlerinin fotoğraflarını çekmektir. Bu artık günümüzde küçük dijital kameraların ve kameralı telefonların yaygınlığı nedeniyle çok kolaydır.

Hırsız

Şarap hırsızı şarap yapımında kullanılan cam veya gıda sınıfı plastik bir pipettir. 30 ila 60 santimetre (12 ila 24 in) boyu ve bir ucuna yakın bir bükümü olabilir. Şarap hırsızı denemek için fıçıdan, damacandan veya başka fermantasyon cihazından az miktarda şarabı çıkarmak için kullanılır.

Evde şarap üretenler ayrıca şarabı bir kaptan diğerine sifonlamak (raflama olarak adlandırılan işlem) veya şarabı şişelere aktarmak için boruyla bağlantılı şarap hırsızı kullanabilirler.

Tastevin

Tastevin
Tastevin

Tastevin geleneksel olarak şarap olgunluk ve tadını değerlendirirken şarap üreticileri ve şarap uzmanlarınca kullanılan küçük, çok sığ gümüş fincan veya fincan tabağıdır.

Tabak benzeri bardaklar başlangıçta Burgundian şarap üreticilerince loş, mum ışığında şarap mahzenlerinde saklanan şarabın netliğini ve rengini yargılamak için yapıldı. Alışılmış şarap kadehleri bu tür hafif ışıklarda şarabın renginin doğru bir şekilde değerlendirilmesine imkan vermeye yetmeyecek kadar çok derindi. Tastevinler parlak yönlü iç yüzeyle tasarlanır. Genellikle kabın tabanı dışbükey şekildedir. Yönler dışbükey taban ve parlak iç yüzey mümkün olduğunca çok ışık alır ve onu bardağın içindeki şaraba yansıtarak şarabın içinden görmeyi mümkün kılar.

Modern elektrik ışıklarının ortaya çıkmasıyla tastevinler çok az pratik kullanıma sahiptir ancak şarap tadım uzmanları gelenek olarak genellikle bunları şerit veya boyunlarındaki zincire takarlar.

Avrupa envanterlerinde 1200'den 1600'e kadar ara sıra şarap kadehlerinden veya tastevinlerden bahsedilir. 1680 civarında gümüş kaplar yaklaşık 3-4   inç çapında ve 1-2 inç derinliğinde Fransa'da varlıklı insanlar tarafından kullanıldı. Gelenek yayıldı ve 1720-1750 civarında zenginler arasında genel kullanıma girdi. Usta gümüşçüler tarafından yapıldılar ve genellikle süslenmiş ve sahibinin adı oyulmuştur. Boyutları ve şekilleri her zaman cepte taşınmalarına izin veriyordu ve yüzük veya saat gibi değerli eşyalara sahiplerdi. Fransa'daki her bölgenin kendine özgü bir tarzı vardı. Çoğunlukla erkek eşyasıydı ancak Normandiya'da kadınların %15'inin isimleri kazınmıştı.

O dönemde şarap fıçılarda satılır ve sürahilerde servis edilirdi. 1800'den önce şarap şişeleri çok az kullanılıyordu. Yemek yiyenler ve misafirler kendi bıçaklarını taşırlardı ve parmaklarıyla yemek yerlerdi. XIV. Louis İtalya'da moda haline gelen çatalı kullanmayı reddetti bu nedenle çatal kullanımı Fransa'da yaklaşık 1730'a kadar başlamadı. Ev sahibi tarafından sağlanan tahta veya pişmiş toprak bir bardak kullanarak içilebilirdi ancak kendi bardağınızı taşımak daha sağlıklı ve daha seçkindi.

Fransız Devrimi'nden sonra bu bardakların genel kullanımı sona erdi ancak şarap üreticileri ve tüccarlar kullanmaya devam etti. 1840'tan sonra tasarım çoğunlukla yukarıdaki resimde gösterilen tipte standartlaştırıldı. Fransa dışındaki ülkelerde birkaç tastevin yapıldı ve kullanıldı ancak sadece birkaç tanesi. Yirminci yüzyılda lüks restoranlarda şarap garsonları bazen bir kurdeleyle ya da zincirle boyunlarında tat kokteyli taşıyor ve şişeyi açtıktan sonra şarabı kontrol etmek için kullanıyorlardı. Bu gelenek büyük ölçüde ortadan kalktı ancak bazen hala yirmi birinci yüzyılda da görülüyor.

Havalandırıcı

Şarap havalandırıcı, şarabı havalandırmak için küçük, şişe içinde, elde tutulan boşaltma veya sürahi üstü cihazdır. Bu cihazlar şarabın içinden veya üzerinden akarken havayı şaraba karıştırarak oksijene maruz kalmayı artırır ve şarabı böylece havalandırır. Girdap şekline geleneksel boşaltmaya ve aldouze (yani nefes alması için şarabı için bekletmek) bir alternatiftirler. Bu kategori Amerika Birleşik Devletleri'nde 2007'de veya öncesinde ortaya çıktı. Bu zamanlama şarap imalathanelerinin satışlardaki düşüşlerini telafi etmek için şarabı erkenden serbest bırakmasıyla sonuçlanan ABD ekonomisindeki düşüşle de kısmen bağlantılı olabilir.

Havalandırma için çeşitli şarap havalandırıcıları ve yöntemleri vardır. Enjeksiyon-tarzı elde tutulan akrilik havalandırıcılar şu anda en yaygın olanı olmakla birlikte şişe içi ve sürahi üstü havalandırıcılar da vardır. Elek tarzı sürahi üst hunileri uzun süredir havalandırma ve tortuları yakalamak için kullanılmaktadır. Havalandırıcılar gıdaya uygun plastik veya camdan yapılır ve sürahi üstü havalandırıcılar genellikle paslanmaz çeliktir.

Enjeksiyon tarzı havalandırıcılar Bernoulli ilkesinin bir uygulaması olan Venturi etkisiyle çalışır: daralan geniş bir boruları vardır. Bu etki örneğin karbüratörlerde hava ve yakıtı karıştırmak gibi mühendislik uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Bu yöntem Pinot noir veya Gamay gibi daha ince derili çeşitlerin çok sert olmasında şarap uzmanlarınca dikkate alındı.

Kutulu şarap ve vakumlu kapalı şarap tek bir cam havalandırıcı kullanılarak havalandırılabilir. Çok sayıda farklı tipte tek cam havalandırıcı vardır. Bazılarının şarap kadehinin farklı boyutuna ve şekline uyum sağlayan hareketli ağzı vardır.

Dekantör-üst havalandırıcılar en uzun süre kullanılan ve tasarım açısından en çeşitli olanlardır. Dekantör boynuna yerleştirilen şekiller ve figürler gibi metal hunili çeşitleri yaygındır. Nesnenin üzerine dökülmesi çalkalama yapar.

Şampanya karıştırıcı

Şimdilerde nadir bulunan bir cihaz şampanya karıştırıcısı veya şampanya karıştırıcısı[2] bir çubuktur. Genellikle süslemelidir ve gümüş, fildişi veya kristalden yapılır ve genellikle kabarcıkları azaltmak veya çıkarmak için şampanya içine yerleştirilen veya karıştırılan (dal gibi) düz uçludur. Şampanyanın en değerli ve ayırt edici yönünü yani karbonatlaşmasını (şimdi nadir bulunan şampanya kupayla karşılaştırın) yok ettiğinden ve buna göre nadiren bulunduğundan veya kullanıldığından kullanımı hiç hoş görülmez.[3][4]

Şampanya karıştırıcıları aslen karbonatlaşmanın istenmeyen ikincil fermantasyonun sonucu olarak bir kusur olarak görüldüğü yüzyıllar önce geliştirildi;[5] daha sonra 18. yüzyılın ortalarında köpüklü şampanya arzulanmaya başlandığında modası geçti. Şampanya karıştırıcıları günümüzde özellikle Kükreyen 20'lerin gösterişiyle ilişkilendirilmektedir ve bu dönemden kalan karıştırıcılar özellikle antika olarak beğenilebilir veya toplanabilir.

Şampanya karıştırıcıları iki mekanizma ile çalışır: çalkalama ve çekirdeklenme. Köpüklü şarabı karıştırmak veya başka bir şekilde çalkalamak (örneğin döndürerek) kabarcıkların salınmasını hızlandırır. Alternatif olarak büyük yüzey alanlı ve keskin köşeli bir karıştırıcı kabarcıkların oluşabileceği ve karıştırmayı gerektirmeyen birçok çekirdeklenme alanı sağlar bu nedenle çoğu karıştırıcıların tasarımı sivri ve yüzlüdür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ D. Sogg Decanting:Aeration – friend and enemy of wine 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wine Spectator Nov 15th, 2003
  2. ^ In French a champagne stirrer is known by a variety of names: Fransızcabatteur à champagne (champagne beater), Fransızcabâtonnet (little stick), Fransızcafouet (whip), Fransızcamoser, Fransızcamosser, Fransızcaagitateur (agitator), Fransızcamoussoir.
  3. ^ "Encyclopédie des Vignes au plaisir" 22. Eviter les erreurs 2 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)
  4. ^ Comment s'appelle le mélangeur qui enlève les bulles du champagne ? 9 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)
  5. ^ Champagne – A Primer 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Ross

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şarap</span> üzümden yapılan fermente içecek

Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şişe</span>

Şişe, çeşitli şekil ve boyutlarda geçirimsiz bir malzemeden yapılmış, sıvıları depolayan ve taşıyan dar ağızlı bir kaptır.

<span class="mw-page-title-main">Champagne-Ardenne</span>

Champagne-Ardenne, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Fransa'nın kuzeydoğusundadır ve Belçika ile komşudur. 1790 senesinde Fransa'daki yeni idari yapılaşmaya kadar, bu bölgenin büyük bir bölümü Champagne olarak adlandırılırdı. Bu bölge I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı'nda önemli çarpışmalara sahne olmuştur. Merkez şehri Châlons-en-Champagne olmasına rağmen en önemli ve büyük şehri Reims'tır. Bu bölgede üretilen köpüklü beyaz şaraba bölgenin adı verilmiştir: Şampanya. 2001 yılında 263 milyon şişe şampanya satılmıştır. 1982'den beri dönemsel göç nedeniyle nüfusu azalmaktadır. 52/km² nüfus yoğunluğu ve 1,3 milyonluk nüfusuyla Fransa'nın en az nüfuslu bölgelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şarap tadımı</span>

Şarap tadımı, duyulara dayanarak şarapların değerlendirilmesi işlemidir. Tadım için şampanya kadehi, şarap kadehi ve diğer şarap aksesuarı kullanılır. Sadece tat alma değil, görme, koklama ve ağız duyusuna da hitap eden, profesyonellere olduğu kadar amatörlere de seslenen bir uğraştır. Bu dalda profesyonel olarak çalışanlara 'oenologue' denir. Dilin tat alma hassasiyetini korumak amacıyla, profesyoneller kadar amatörler de aşırı derecede acılı, ekşili ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Laboratuvar</span> bilimsel çalışmaların yapıldığı tesis

Laboratuvar, laboratuvar araştırması, bilimsel veya teknolojik araştırmaların, deneylerin ve ölçümlerin kontrollü koşullarda gerçekleştirilmesini sağlayan tesistir. Laboratuvarlarda bilimsel veya teknolojik araştırmalar, deney ve ölçümler, hammadde ürünlerin kalite kontrolü yapılır. Laboratuvar çalışanına laborant denir.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Şarap kavı</span>

Şarap kavı, şişeler veya fıçılar içinde şarap saklamak ve yıllandırmak için yapılmış mekana verilen isimdir. Fransızca’daki “cave” kelimesinden gelmektedir. Türkçede daha yaygın kullanılan şarap mahzeni tanımlamasından farklı olarak, yer altında olmayabilen fakat yer altının sağladığı, şarap için uygun iklim koşullarını sağlayan mekanlara verilen addır. Bu iklim koşulları kavlarda aktif şekilde, yani mekanik ekipman kullanılarak yaratılır. Buna benzer olarak, yine mekanik ekipman yardımıyla iklimlendirilen ancak içine girilebilecek büyüklükte ve konfigurasyonda olmayan şarap saklama yerlerine ise şarap dolabı adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Matara</span>

Matara, yolculukta ya da askerlikte kullanılan, boyunda ve elde taşınan genellikle aba, deri, metal ya da plastikten üretilen su kabıdır. Genellikle bir omuz askısı ya da kemere bağlantı aparatı ile dış kısmı izole kumaşla kaplanır. İçine su doldurularak evaporatif soğutma sağlanır. Birçok matara çeşidi vardır.

Köpüklü şarap, yüksek miktarda karbondioksit içerir. şarabın ikinci kez mayalanması ve bu işlem sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazının şişenin içinde kalması sağlanarak üretilir. Elde edilen şarap mantar sayesinde şişe içinde kalır, köpük oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Cam şişe</span> camdan üretilen şişe

Cam şişe camdan oluşturulan bir şişedir. Plastik şişe ile beraber dünyada en fazla tüketilen şişelerden biridir. Cam şişeler büyük ölçüde değişebilir, ancak en çok yaklaşık 10 ml ile 5 litre arasında değişen boyutlarda bulunur. Cam şişeler için yaygın kullanımlar gıda maddeleri, soda, likör, kozmetik, parfüm, dekapaj ve koruyucu maddeleri içerir. Bu tip şişeler faydacı ve ticari sektörlerde bir amaca hizmet ediyor. Süt şişesi, şarap şişesi, bira şişesi, Fiasco şişesi, Reaktif şişesi, sprey şişesi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Damacana</span>

Damacana, tipik olarak 20 ila 60 litre kapasiteli sert bir kaptır. Bunlar öncelikle sıvıları, çoğunlukla su veya kimyasalları taşımak için kullanılır. Aynı zamanda, genellikle bira veya şarabın içindeki içeceklerin fermantasyonu için de kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Su pınarı</span>

Su pınarı, su soğutucusu veya su dağıtıcısı, suyu soğutan ve dağıtan bir cihazdır. Su soğutucuları, duvara monteli şişe dolum suyu soğutucusu, kombinasyon üniteleri, iki seviyeli üniteler ve diğer formatlara kadar çeşitli form faktörlerinde gelir. Genellikle iki kategoriye ayrılırlar: kullanım noktası (POU) su soğutucuları ve şişe su soğutucuları. POU su soğutucular, bir su kaynağına bağlanırken, şişelenmiş su soğutucuları, satıcılardan büyük şişelerde su gönderilmesini gerektirir. Şişelenmiş su soğutucuları, modelin tasarımına bağlı olarak, üstten monte edilmiş veya alttan yüklenebilen olur.

<span class="mw-page-title-main">Şişeleme hattı</span>

Şişeleme hatları, bir ürünü, genel olarak bir içeceği, büyük ölçekte şişelere dolduran üretim hatlarıdır. Hazırlanan yiyecekler ayrıca soslar, şuruplar, turşular, yağlar ve sirke gibi şişelenir. PepsiCo ve The Coca-Cola Company şirketlerinin fabrikalarında dakikada minlerce plastik şişede meşrubat sunuluyor.

<span class="mw-page-title-main">Şarap şişesi</span> Şarapın muhafaza edilmesi için kullanılan şişe

Şarap şişesi, şarap tutmak için kullanılan bir şişedir. Genellikle cam şişedir. Bazı şaraplar şişede fermente edilirken, diğerleri sadece fermantasyondan sonra şişelenir. Son zamanlarda şişe, 750 mililitre ölçülerinde şarap endüstrisindeki satışları tanımlamak için standart bir hacim birimi haline geldi. Bununla birlikte, şarap şişeleri çeşitli hacim ve şekillerde üretilmektedir.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şişirmeli kalıplama</span>

Şişirmeli kalıplama içi boş plastik parçaların yapımı ve birleştirilmesi için kullanılan bir üretim sürecidir. Cam şişeler veya diğer içi boş şekiller yapmak için de bu işlem kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şarabın yaşlanması</span> Şarap yıllandırma işlemi

Şarabın yaşlanması şarap kimyası'nın önemli unsurudur ve potansiyel olarak şarabın kalitesini iyileştirebilir. Bu, şarabı diğer tüketim maddelerinden ayırır. Şarap bozulabilir olsa da şarabın şeker, asit ve fenolik bileşiklerini içeren karmaşık kimyasal reaksiyonlar şarabın aromasını, renginive ağızda bıraktığı tadı, tadanı daha çok memnun edebilecek şekilde değiştirebilir. Şarabın yıllandırma yeteneği, üzüm çeşidi, bağbozumu, bağcılık uygulamaları, şarap bölgesi ve şarap yapım tarzı gibi birçok faktörden etkilenir. Şarap şişelendikten sonra saklandığı şartlar şarabın ne kadar iyi yaşlandığını etkiler ve çok zaman ve finansal yatırım gerektirebilir. Yıllanmış şarabın kalitesi saklandığı koşullara ve şişe ile mantarın durumuna bağlı olarak şişeden şişeye değişir ve bu yüzden yaşlı iyi şaraplardan ziyade eski iyi şişelerin olduğu söylenir. Şarabın kimyası uzun süredir anlaşılmadığından ve eski şaraplar genellikle olağanüstü fiyatlara satıldığından, şarabın yıllandırılması konusunda önemli bir gizem vardır. Ancak, şarapların çoğunluğu yıllandırılmaz ve hatta yıllandırılan şaraplar bile nadiren uzun süre yıllanırlar; Şarabın %90'ının bir üretim yılında, %99'unun ise 5 yıl içinde tüketilmesi gerektiği tahmin edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kadeh</span>

Kadeh, içki içmeye yarayan bardaklara ve kimi kutsal ayinlerde kullanılan ayaklı kaba verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Şarap mantarı</span>

Şarap mantarları, şarap şişelerini kapatmak için kullanılan bir tıpadır. Sentetik malzemeler kullanılabilmesine rağmen, tipik olarak mantardan yapılırlar. Yaygın alternatif şarap kapakları arasında vidalı kapaklar ve cam tıpalar bulunur. Tüm mantarların yüzde 68'i şarap şişesi tıpaları için üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bollinger</span>

Bollinger, Champagne bölgesinden lüks köpüklü şaraplar üreten bir Fransız şaraphanesidir. Bollinger adı altında, eski Vieilles Vignes Françaises, Grande Année ve RD ile Special Cuvée dahil olmak üzere çeşitli şampanyalar üretirler. 1829'da Aÿ'de Hennequin de Villermont, Paul Renaudin ve Jacques Bollinger tarafından kurulan şaraphane, Bollinger ailesinin üyeleri tarafından yönetilmeye devam etmektedir. Britanya'da Bollinger Şampanyaları kısaca "Bolly" olarak adlandırılır.