İçeriğe atla

Şarap Bardaklı Kız

Şarap Bardaklı Kız
Sanatçı Johannes Vermeer
Yıl 1659-1660 (1659-1660)
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 78 cm × 67 cm (30 3/4 in × 26 3/8 in)
Konum  Herzog Anton Ulrich Müzesi, Braunschweig

Şarap Bardaklı Kız (Felemenkçe: Dame en twee heren), Hollandalı barok ressam Johannes Vermeer tarafından 1659-1660 yılları arasında yapılan tablodur. 1714'ten beri Herzog Anton Ulrich Müzesi'nde bulunan eser 1807-1815 yılları arasında Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmiştir.[1]

İçeriği ve açıklama

Kompozisyondaki olay, tek ışık kaynağı olan yarı açılmış pencereden giren ışığın aydınlattığı odada gerçekleşiyor. Işık kullanmanın ustası olarak bilinen Vermeer, bu tabloda pencereyi stratejik bir şekilde yerleştirir ve dışarıdaki ışık odaya girerek resmi, bir kenardan diğerine çapraz bölen bir diyagonal çizgi çizer. Böylece pencereden giren ışık tablo yüzeyinde eşit olarak bölünür.[2] Resmin merkezinde sandalyede oturan bir kız tasvir edilmiştir. Burada bir baştan çıkarma olayı betimlenmiştir.[3] Kadının yanına duran erkek gülümseyerek ona bir kadeh şarap teklif etmektedir. Lakin kadının seyirciye dönük olan yüzünün üzgün olmaktan çok mutlu olduğunu gösteren olağandışı bir sevinci yansıttığı fark ediliyor. Kadının yüzündeki gülümseme, bu ilgiden hoşnut kaldığının işaretidir. Şarap kadehi günahın simgesidir ve genç kadın bunu kabul ediyor gibi duruyor. Arka planda sol köşede, bir adam bulunuyor. Bu esrarengiz kişi, Vermeer'in çalışmalarında çok az sayıda rastlanan olumsuz figürlerden biridir. Oturduğu lacivert örtülü masada gümüş tabakta portakal, beyaz bir bez ve beyaz bir şarap sürahisi vardır. Önündeki sahneyi izlemeyen ve içkinin verdiği keyif ile yorgun hale gelmiş gibi görünen bu adam sağ elini yüzüne yaslamış sol tarafa bakmaktadır. Resimdeki her iki adamın neredeyse aynı olan giysileri oldukça solgun olsa da genç kadının elbisesi parlak renktedir. Yarım kollu ve beyaz yakalı kırmızı elbisenin kolları beyaz fırfır işlemelidir. Saçını topuz yapan kadının kırmızı tokası ve aynı renkli küpeleri kıyafeti ile uyum içerisindedir.

Arka planda, duvarda gölge yüzünden karanlık görünen bir adamın portresi asılı duruyor.

Resmin sol tarafındaki kısmen açılmış pencerenin camında kullanılan renkli vitraylar dikkat çekicidir. Camdaki terminus figürü sınırları simgelemektedir. Mekanın zemini ise baklava motifli, siyah ve kahverengimsi-turuncu renkli çini karolarla kaplıdır.

Malzemeler

Hermann Kühn tarafından yapılan pigment analizi, Vermeer'in masa örtüsünde doğal lacivert, masadaki portakallarda kurşun-kalay-sarı, kadının giysisinde alizarin ile vermilyon, beyaz pencere çerçevesi için beyaz kurşun, pencere çerçevesinin sağ kenarındaki kahverengimsi-beyaz zeminde ise tebeşir, beyaz kurşun ve ombra kullandığını göstermektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Margaretha Rossholm Lagerlöf (2009). "A Painting without Genre: Meaning in Jan Vermeer's The Girl with the Wine Glass". Konsthistorisk tidskrift (İngilizce). 78 (2). ss. 77-91. doi:10.1080/00233600802686556. ISSN 0023-3609. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009. 
  2. ^ "Johannes Vermeer" (PDF). National Gallery of Art. s. 114 -119. []
  3. ^ Arthur K. Wheelock (1997). Vermeer: The Complete Works. New York. ISBN 0-8109-2751-9. 
  4. ^ Hermann Kühn (1968). A study of the pigments and the grounds used by Jan Vermeer. ss. 154-202. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Camii</span> İstanbulda I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağaya yaptırılan Eski bir 6 minareli cami

Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami; mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ile büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılar tarafından "Mavi Camii " olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

<i>Arnolfininin Evlenmesi</i>

Arnolfini'nin Evlenmesi adlı portre, ressam Jan van Eyck tarafından 1434 yılında yapılan bir yağlı boya tablo çalışmasıdır.

<i>Belleğin Azmi</i> Salvador Dalínin en bilinen eserlerinden birisi olan tablo. (1931)

Belleğin Azmi ya da Eriyen Saatler, İspanyol sanatçı Salvador Dalí tarafından 1931 yılında yapılan ve en bilinen eserlerinden biri olan tablo.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Vermeer</span> Hollandalı ressam (1632-1675)

Johannes ya da Jan Vermeer. Evlerin içindeki gündelik hayatı betimlediği tablolarıyla tanınan Hollandalı Barok ressam.

<i>Otomat</i> (tablo)

Otomat (1927) Edward Hopper'ın otomatlardan yiyecek ve içecek alınan bir kafeteryada yalnız başına oturmuş, kahvesini içen bir kadını resmettiği tablosu. Resimde, tavanda yan yana asılmış, birbirinin eşi olan lambalar gecenin karanlığının siyahlaştırdığı pencereden yansır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Resimler</span>

Kara Resimler, İspanyol ressam Goya'nın, Sağırın Beşi adıyla bilinen evinin iki katındaki duvar sıvasına, dekorasyon amacıyla yağlı boya ile çizdiği 14 tablodan oluşan bir duvar resmi serisidir. Evi Şubat 1819'da satın alan Goya, resimleri 1819 ile 1824 arasında çizdi. 1873'te tuvale aktarılan resimler, Madrid'deki Prado Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.

<i>İnci Küpeli Kız</i> Hollandalı ressam Johannes Vermeerin başyapıtlarından birisi olan tablo

İnci Küpeli Kız, Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in başyapıtlarından biri olan tablodur. Adından anlaşılacağı gibi odak noktası bir inci küpedir. Eser, 1902'den beri Lahey'de, Mauritshuis'te sergilenmektedir ve çeşitli edebî incelemelere konu olmuştur. Kimi zaman "kuzeyin Mona Lisa'sı" ya da "Hollandalı Mona Lisa" olarak adlandırılır. 2006'da Hollanda halkı tabloyu Hollanda'nın en güzel tablosu olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">Işık gölge</span> resim sanatında bir tarz

Işık gölge, sanatta karanlık ve aydınlığın oluşturduğu zıtlık için kullanılan bir terimdir. Terim çoğunlukla tüm düzenlemeyi etkileyen, vurgulanmış zıtlıklar için kullanılır. Fakat ressamlar ve sanat tarihçileri vücut gibi üç boyutlu nesnelere hacim kazandırmak için yapılan, güçlü olmayan etkiler için de kullanırlar.

<i>Dünyevi Zevkler Bahçesi</i> Hieronymus Bosch triptiği

Dünyevi Zevkler Bahçesi Hollandalı ressam Hieronymus Bosch'un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı bir tablodur. Bir triptik olan eser 1939'dan beri Madrid'deki Prado Müzesi'nde bulunmaktadır.

<i>Köy Düğünü</i>

Köy Düğünü, Flaman Rönesans ressamı Pieter Brueghel (baba) tarafından 1567 ya da 1568'de ahşap panel üzerine yağlı boya ile çizilmiş tablodur. Ressamın, köylü hayatını konu edindiği birçok janr resminden biri olan tablo, Viyana'daki Sanat Tarihi Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Atölyede Öğle Yemeği</i>

Atölyede Öğle Yemeği, Fransız ressam Édouard Manet tarafından 1868 yılında yapılmış tuval üzerine yağlı boya tablo. Eser şu anda Münih'teki Neue Pinakothek'te sergilenmektedir.

<i>Öpücük</i> (Hayez)

Öpücük, İtalyan ressam Francesco Hayez'in 1859 yılında tuval üzerinde yağlı boya ile çizdiği tablo. Öpücük, Hayez'in en ünlü tablosudur. Tablo günümüzde Milano'daki Pinacoteca di Brera müzesinde sergileniyor. İtalyan resminin ana özelliklerini taşıyan bu tablo, romantizmin ruhunu temsil ediyor.

<i>Açık Pencere Önünde Mektup Okuyan Kız</i> Vermeerin 1657-1659 yılları arasında yağlı boya ile tuval üzerine yaptığı tablo

Açık Pencere Önünde Mektup Okuyan Kız, Hollandalı barok ressam Johannes Vermeer'in 1657-1659 yılları arasında yağlı boya ile tuval üzerine yaptığı tablo. İyi korunan eser günümüzde Dresden'deki Gemäldegalerie müzesinde sergileniyor. Eser Fransız sanat eleştirmenleri tarafından ressamın kariyerindeki geçiş noktalarından biri olarak kabul ediliyor. Tablo, ressamın 1650'lerden sonra yaptığı "sessiz iç mekan" ve "mektup okuyan kadın" temalı bir dizi eserin de başlangıcıdır.

<i>Patates Yiyenler</i> Vincent van Goghun tablosu

Patates Yiyenler, Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un 1885 yılında Nuenen'de yaptığı 82 x 114 cm ölçülerindeki tablosu. Vincent van Gogh sanat hayatının ilk dönemlerinde yığılmış patatesleri, dokuma tezgâhları, madencileri ve karamsarlık hissi veren gökyüzünü çalışmalarında ana tema olarak kullandı. Van Gogh Müzesi'de sergilenen Patates Yiyenler adlı tuval üzerine yağlı boya çalışmasını ise Nisan 1885'te tamamladı. Tablo van Gogh'un ilk önemli çalışması olarak görülmektedir ve buhranlı bir dönemine aittir.

<i>Delft Manzarası</i>

Delft Manzarası,, Johannes Vermeer'in yaklaşık 1660-1661 tarihli yağlı boya tablosu. Hollandalı sanatçının memleketini resmettiği tablo, onun en çok beğenilenler eserleri arasında yer alıyor. Ressamın nadir peyzaj çalışmalarından olan tablo, 1822 yılından beri Mauritshuis müzesi koleksiyonunda yer almaktadır.

<i>Müneccim Kralların Tapınması</i>

Müneccim Kralların Tapınması, Hollandalı Rönesans sanatçısı Pieter Bruegel'in 1564 yılında yaptığı tablo. Ahşap panel üzerine yağlı boya ile yapılan eser 1920 yılından beri Londra Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Le Déjeuner des canotiers</span>

Le Déjeuner des canotiers Fransız empresyonist ressam Pierre-Auguste Renoir'ın 1881 yılından bir tablosudur. Resimdeki kişiler Renoir'ın nişanlısı Aline Charigot, empresyonist ressam Gustave Caillebotte, lokanta sahibin oğlu Alphonse Fournaise, Baron Raoul Barbier, ressam Paul Lhote, oyuncular Ellen Andrée ve Jeanne Samary, İçişler bakanlığından Pierre Lestringuez, Gazette des Beaux-Arts'un editörü Charles Ephrussi ve diğer kişiler.

<i>Saka Kuşu</i> (tablo) Carel Fabritiusun 1654 tarihli tablosu

Saka Kuşu, Hollandalı Altın Çağ sanatçısı Carel Fabritius'un gerçek boyutlarda zincirlenmiş bir saka kuşunu resmettiği tablosudur. İmzalı ve 1654 tarihli olan eser, şu anda Hollanda'nın Lahey kentindeki Mauritshuis koleksiyonunda bulunmaktadır. Eser, 33,5 × 22,8 santimetre ölçülerinde panel üzerine yağlıboya bir trompe-l'œil olup, bir zamanlar daha büyük bir yapının, belki de bir pencere sövesi veya koruyucu bir kapağın parçasıydı. Tablonun, yaratıcısının ölümüne ve şehrin büyük bölümünün yok olmasına neden olan barut patlaması sırasında Delft'teki atölyesinde olması muhtemeldir.

<span class="mw-page-title-main">Salıncak (Pierre-Auguste Renoir)</span>

Salıncak, İzlenimci tarzın önde gelen savunucularından Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir'in 1876 tarihli tuval üzerine yağlı boya tablosudur. Tablo 92 x 73 cm boyutlarındadır ve Musée d'Orsay'da bulunmaktadır. Renoir, tabloyu şu anda Musée de Montmartre bahçeleri olan yerde gerçekleştirdi. Bal du moulin de la Galette'yi resmetmekle uğraştığı Moulin de la Galette'ye daha yakın olabilmek için bahçelerde bir kulübe kiralamıştı.