İçeriğe atla

Şaori Kalesi

Koordinatlar: 41°29′06″K 43°44′45″D / 41.48500°K 43.74583°D / 41.48500; 43.74583
Şaori Kalesi
შაორის ციხე
Şaori Kalesi
Harita
Genel bilgiler
KonumAhalkalaki Belediyesi, Samtshe-Cavaheti, Gürcistan
Koordinatlar41°29′06″K 43°44′45″D / 41.48500°K 43.74583°D / 41.48500; 43.74583
Yükseklik
ZirveKiklop duvar örgüsü

Şaori Kalesi (Gürcüce: შაორის ციხე) Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahalkalaki Belediyesinde yer alan bir Tunç Çağı megalit yapısıdır. Kale, taş yapı tekniği kullanılarak inşa edilen bir kiklop duvar örgüsüdür. Sıradışı bir plana ve dairesel boşluklu eşkenar dörtgen şekle sahip olan yapı, denizden 2752 metre yükseklikteki Şaori dağının tepesinde konumlanmıştır. Küçük Kafkasya dağlarında yer alan kale, Paravani Gölünün kuzeybatısındadır.[1][2] Kale, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.[3]

Mimarisi

Şaori Kalesi'ndeki bir mazgal.

Eskiden yerel olarak Korogli (Türkçedeki Köroğlu'ndan türemiş) olarak bilinen Şaori kalesi, Paravani gölünün çevresinde stratejik olarak inşa edilmiş Abuli Kalesi ile birçok topoğrafik ve mimari ortak özelliğe sahiptir.[1]

Şaori kalesi, harç kullanılmadan büyük bazalt bloklarla inşa edilmiştir. Her biri dik bir tepe üzerine yerleştirilmiş iki bölümden oluşur. En yüksek alanda inşa edilmiş olan orta kısım, düzgün olmayan bir dikdörtgen plana sahiptir ve doğu tarafındaki kapısı bir metre genişliğinde ve 1,3 metre yüksekliğindedir.[4] Şaori'nin konumu ve mekansal planlaması bir iç merkez olma ihtimalini neredeyse ortadan kaldırır.[2][4] Aksine, dini amaçlar için kullanılmış olabilir.[4]

Tarihi ve mimari arka planı

Şaori kalesinden ilk olarak 18. yüzyılın başlarında Gürcü bilgin Prens Vahushti'nin coğrafya kitabında bahsedilmektedir.[1] Leon Melikset-Bek, 1938'de Gürcistan'daki monolitik anıtları (Şaori dahil) sistematik olarak incelemeye çalışan ilk kişiydi.[4]

Şaori'de hiçbir arkeolojik kazı yapılmamıştır, bu da anıtın hangi kültürün izlerini taşıdığını veya kesin bir şekilde hangi tarihte yapıldığının belirlenmesini zorlaştırmaktadır.[4][5] Kale, kullanılan malzemeler ve yapım tekniği olarak Trialeti mezar höyüklerine benzemektedir. Bu bilgi yapının muhtemelen MÖ 2. binyılın ilk yarısında inşa edildiğini işaret etmektedir.[4]

Genel olarak, kiklop kalelerin yayılması, Orta-Geç Tunç Çağında Güney Kafkasya'daki toplumsal değişimlerin arkeolojik bir kanıtıdır. Ayrıca toplumsal farklılaşma ve yeni güçlenen elitlerin ortaya çıkışını yansıtmaktadır. Bu kaleler tipik olarak dağların dik yamaçlarında inşa edilmiştir. Yerleşim dağılımı ve kültürel materyal, bu tepe alanlarından sorumlu olanların ekilebilir alan ve kaynaklar üzerinde kontrol sahibi olduklarını göstermektedir, ancak bu kaleleri kendi iç bölgeleri için ekonomik ve savunma amacıyla yapmış da olabilirler.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c Berdzenishvili, D. (2002). "ჯავახეთის ძველი სიმაგრეები [Old fortresses of Javakheti]". ჯავახეთი. ისტორია და თანამედროვეობა [Javakheti. History and the Present] (Gürcüce). Akhaltsikhe. ss. 181-203. 
  2. ^ a b c Sagona, Antonio (2017). The Archaeology of the Caucasus: From Earliest Settlements to the Iron Age. Cambridge University Press. ss. 378-379, 385-386. ISBN 9781139061254. 
  3. ^ "List of Immovable Cultural Monuments" (PDF) (Gürcüce). National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Temmuz 2019. 
  4. ^ a b c d e f Narimanishvili, Goderdzi; Khimshiashvili, Kakha (2009). "The Bronze Age Settlements from Trialeti". Skinner, Peter; Tumanishvili, Dimiti; Shanshiashvili, Anna (Ed.). Vakhtang Beridze 1st International Symposium of Georgian Culture — Georgian art in the context of European and Asian cultures; June 21-29, 2008, Georgia (PDF). Tiflis. ss. 30-31. ISBN 978-9941-0-2005-6. 23 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2019. 
  5. ^ Shanshashvili, Nino; Narimanishvili, Goderdzi (2014). "Environment and Dwelling in the Early and Middle Bronze Ages South Caucasus". Narimanishvili, Goderdzi (Ed.). International Conference: Problems of Early Metal age Archaeology of Caucasus and Anatolia. November 19-23, 2014 November 19-23, 2014, Georgia (PDF). Tiflis. s. 247. ISBN 978-9941-0-7134-8. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tao-Klarceti</span>

Tao-Klarceti, çağdaş tarih yazıcıları tarafından eski Tao-Klarceti Krallığı'ndaki tarihi ve coğrafi bölgeleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Tao-Klarceti olarak ifade edilen yerler Gürcistan tarihi açısından önemli tarihsel bölgelerdi ve Gürcü Boğazı’ndan başlayıp Küçük Kafkaslar’a değin uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vartsihe</span>

Vartsihe Gürcistan'ın İmereti şehrinin Bağdati Belediyesinde bulunan bir köydür. Ülkenin batı kesimindeki İmereti Ovası'nda, Rioni ve Khanitskali nehirlerinin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Bağdati şehrinin 17 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Nüfusu 2014 sayımlarına göre 1,559 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Skande</span>

Skande veya bazen kullanılan şekliyle Skanda (სკანდა), Gürcistan'ın İmereti bölgesinin Terjola belediyesinde yer alan bir köydür. Skande, ülkenin batı kesiminde, Kvirila Nehir sisteminin bir parçası olan Chkhari küçük nehir vadisi üzerinde, Terjola kasabasının yaklaşık 15 km kuzeybatısındaki bir bölgede yer almaktadır. Nüfusu 2014 sayımlarına göre 434 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Okros Kalesi</span>

Okros Kalesi Gürcistan'ın güneyindeki Samtshe-Cavaheti bölgesine bağlı Adigeni Belediyesi'ne bağlı Bolacuri köyünün kuzeyinde, Şoka köyünün yakınlarında yer alan bir Orta Çağ kalesidir. Tarihi Kvabliani vadisinde, erişilemez bir kayalık dağın üzerinde yer almaktadır. Kale, 16. yüzyılda yaşanan Gürcü-Osmanlı çatışmalarında belirgin bir şekilde kullanılmıştır. Osmanlılar, ele geçirdikten sonra Gürcüce adını çevirerek kaleyi Altunkala olarak adlandırmıştır. 2007'de, Okros Kalesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültürel Anıtlar listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baraleti Kilisesi</span>

Baraleti Theotokos Kilisesi Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahalkalaki Belediyesi'ne bağlı Baraleti köyünde yer alan bir Orta Çağ Hristiyan kilisesidir. Kilise, tarihi Javaheti ilinde, etnik açıdan karışık olan Ermeni-Gürcü köyünün kalbinde yer almaktadır. 13. yüzyıldan kalma Gürcüce yazıtlı iki nefli bir bazilikadır. Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avranlo Kalesi</span>

Avranlo Kalesi Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Tsalka Belediyesinde yer alan megalit bir yapıdır. Avranlo köyünün 0.5 km kuzeybatısında konumlanan kale, Taş yapı tekniği kullanılarak inşa edilen bir kiklop duvar örgüsüdür. Deniz seviyesinden 1640 metre yükseklikte bulunan kale, Ktsia nehrinin sol kıyısında kalmaktadır. MÖ 1. binyılın son çeyreğine tarihlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abuli Kalesi</span>

Abuli Kalesi Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahalkalaki Belediyesinde yer alan bir Tunç Çağı megalit yapıdır. Kale, taş yapı tekniği kullanılarak inşa edilen bir kiklop duvar örgüsüdür. Patara Abuli dağının güney yamaçlarında konumlanan kalenin deniz seviyesinden yüksekliği 2670 metredir. Küçük Kafkasya dağlarında yer alan kale, Paravani Gölünün güneydoğusundadır. Kale, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samtsevrisi Kilisesi</span>

Samtsevrisi Aziz Yorgi Kilisesi Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Kareli Belediyesinin Samtsevrisi köyünde yer alan bir Erken Orta Çağ Gürcü Ortodoks kilisesidir. "Serbest haç" planlı kilise, stilistik olarak 7. yüzyılın ilk yarısına tarihlenmektedir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dmanisi Tarihi Sit Alanı</span>

Dmanisi Tarihi Sit Alanı Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Dmanisi Belediyesinde yer alan Patara Dmanisi köyünün kuzeyinde konumlanmış tarihi ve arkeolojik sit alanıdır. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 85 km güney batısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tiri Manastırı</span>

Tiri Manastırı, günümüzde tartışmalı Güney Osetya bölgesinde bulunan, Tshinvali'nin yanında konumlanmış bir 13. yüzyıl kilisesidir. Salon kilise planında Gürcü Ortodoks manastırı olarak inşa edilen kilise, Orta Çağ freskleri ve Gürcüce yazıtlar içermektedir. 2008 yılındaki Rus-Gürcü savaşından sonra, Gürcüler manastıra erişimini kaybetmiştir. 2015 yılında kilise binası, özgünlüğünü bozan ve fresklerine kısmen zarar veren bakım çalışmalarına maruz kalmıştır. Bu çalışmalar, Tshinvali'de tartışmaya ve Gürcistan'da protestolara yol açmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boçorma Kalesi</span>

Boçorma Kalesi, Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Tianeti belediyesinde yer alan bir Orta Çağ mimari kompleksidir. İori Nehrinin yanında ve yüksek bir dağın üzerinde konumlanmış olan kompleks, 10. yüzyıla tarihlenmiş bir kale, kubbeli bir onikigen kilise, başka bir küçük salon kilisesi ve diğer ek yapılardan oluşmaktadır. Kompleksin içindeki tüm yapılar yarı harabedir veya önemli derecede hasar görmüştür. Kompleksteki yapıların hepsi, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ksani Kalesi</span>

Ksani Kalesi, ayrıca bilinen adıyla Mtkvari Kalesi, Doğu Gürcistan'daki Mtsheta Belediyesinde konumlanmış bir kaledir. Stratejik olarak Ksani ve Mtkvari (Kura) nehirlerinin kesiştiği yere bakan bir tepede konumlanmış olan kale, tarihi Muhrani bölgesinde yer almaktadır. 1512'de Muhrani Prensi I. Bagrat tarafından yaptırılmış, 1746'da ise Bagrat'ın soyundan gelenler tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Kale, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Darkveti Kilisesi</span>

Darkveti Yorgi Kilisesi Batı Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki bir 10-11. yüzyıl Gürcü Ortodoks kilisesidir. Birbiriyle uyumlu cepheleri ve dış cephelerinde oyulmuş duvar süslemeleri olan kilise, çevredalızlı, tek nefli bir bazilikadır. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slesa</span>

Slesa Kalesi, Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesinde konumlanmış bir Orta Çağ kalesidir. Tarihi bilinmeyen kale kompleksi, günümüzde harabe durumda olan bir kale ve stratejik olarak iki bitişik tepenin arasında yer alan, daha iyi korunmuş bir kuleden oluşmaktadır. Borcomi vadisi boyunca uzanan kale kompleksi, Gürcistan'ın kalbini güneyden korumaktadır. Kale, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trialeti Kupası</span>

Trialeti Kupası, Gürcistan'ın Trialeti bölgesinde bulunmuş gümüş kupadır.

<span class="mw-page-title-main">Damala</span>

Damala, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Aynı adı taşıyan teminin de merkezi olan Damala, Trialeti Dağları'nın uzantısı olan Çobareti Tepesi'nin güneybatı eteğinde, deniz seviyesinden 1300-1400 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 3 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hertvisi</span>

Hertvisi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Paravani Deresi'nin Kura Nehri'ne katıldığı yerde, deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 14 km uzaklıktadır. Hertvisi Kalesi bu köyde bulunmaktadır.

Vaşlovani Kalesi, tarihsel Gürcistan'ın güneybatısını oluşturan bölgelerden biri olan Speri'de, bugün İspir ilçesine bağlı Madenköprübaşı köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir. Vaşlovani (ვაშლოვანი) Gürcüce bir kelime olup elmalık anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Trialeti petroglifleri</span>

Trialeti petroglifleri, Tsalka Belediyesi'ndeki Trialeti bölgesinde, Mezolitik'ten Orta Tunç Çağı'na kadar bir dizi dönemde oyulmuş tarih öncesi kaya sanatıdır. Tasvirler geometrik, zoomorfik ve antropomorfik görüntüleri içerir. Gürcistan Kültürel Mirası'nın bir anıtı olarak kabul edilir ve Avrupa Konseyi tarafından belirlenen bir kültürel rota olan Prehistorik Kaya Sanatı Parkurlarının bir parçasıdır.

Kvatetrisi Kalesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Kvatetrisi olan Kireçli köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.