İçeriğe atla

Şantiye şefi

İnşaat şefi veya şantiye şefi, konusuna ve niteliğine göre yapım/yıkım işlerini yapı müteahhidi adına yöneterek uygulayan teknik personeldir.[1] İnşaat yönetimi'nde önemli role sahiptir.[2] Şantiye şefi, şantiyelerin denetlenmesinden ve inşaat projelerinin yürütülmesinden sorumludur. Günlük olarak inşaat operasyonlarını denetler, işin zamanında, bütçe dahilinde ve doğru kalite standartlarında, güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Ayrıca kalite kontrolünün yönetimi, sağlık ve güvenlik kontrolleri ve yapılan işin teftişi de dahildir.

Tipik olarak bir şantiye yöneticisi inşaat şirketi, müteahhit veya inşaat mühendisliği firması tarafından istihdam edilir. Ayrıca yerel yetkililer tarafından belediyeye ait mülklerin yenilenmesini denetlemek için istihdam edilebilirler.[3]

Kaynakça

  1. ^ "18 Kasım 2022 CUMA". www.resmigazete.gov.tr. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yakın Doğu Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Yakın Doğu Üniversitesi, 1988 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Başkenti Lefkoşa’da kurulan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri mühendisliği</span> Mühendislik

Endüstri mühendisliği ya da sanayi mühendisliği, insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisleri, diğer mühendislik dallarının birçoğunun derslerini de alıp, üzerine işletme, yönetim, üretim, ekonomi ve endüstri mühendisliğine özel derslerle birlikte diğer mühendislik alanlarının yöneticilik yetkisine sahip mühendislik dalı.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

Macit Özcan, eski Mersin Büyükşehir Belediye başkanı ve inşaat mühendisi.

Mehmet Neşet Akmandor, Türk siyasetçi, mühendis.

Latif Onur Uğur, Türk akademisyen, inşaat mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Doğuş Üniversitesi, 1995'te kurulan Doğuş Eğitim Vakfı'nın çalışmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 09 Temmuz 1997 tarih ve 4281 Sayılı Kanun ile İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

Mehmet Nazif Günal Türk iş insanı.

Mehmet Seven, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

Mümtaz Güler, Türk siyasetçidir.

Hüsnü Ordu, Türk siyasetçidir.

Salih Koca, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat işçisi</span>

İnşaat işçisi, emek işçisidir. Yapılı çevrenin ve altyapısının fiziksel yapımında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sivil mühendislik</span> Mühendislik disiplini

Sivil mühendislik, bir mühendislik dalıdır. Yollar, köprüler, kanallar, barajlar, havaalanları, kanalizasyon sistemleri, boru hatları, binalar, demiryolları, kamu işleri de dahil olmak üzere tasarım, inşaat ve bakım ile ilgilenir. Sivil mühendislik geleneksel olarak bir dizi alt disipline ayrılmıştır. Askeri mühendislik'ten sonra en eski ikinci mühendislik disiplini olarak kabul edilir. Sivil mühendislik, bayındırlık hizmetlerinden federal hükûmet kurumlarına kadar birçok kamu sektöründe yer alabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat ustası</span>

İnşaat ustası, bir inşaat işçisi'dir. İnşaat yönetimi'nde çalışan inşaat ekibinden sorumludur. Özellikle, bir inşaat ustası, gözetimi altındaki çalışanları eğitebilir, çalışanların ekipmanın uygun şekilde kullanmasını sağlayabilir, projeyi bir süpervizöre iletebilir ve üretimi organize eder. İnşaat ustası, inşaatını kendi sahasında veya tesisinde yönetir.