İçeriğe atla

Şani

Şani
Navagraha üyesi
E. A. Rodrigues'in 1842'de yayımlanan The Complete Hindu Pantheon (Bütün Hindu Panteonu) adlı kitabında Şani'nin tasviri.
Diğer adlarıŞanişvara, Chhayasutha, Pingala, Kokan, Kakadhvaja, Konastha, Babhru, Raudra, Raudrantaka, Şanescharam, Sauri, Manda, Krishna, Pipplayshraya, Raviputram, Antak
Asıl mezhebiNavagraha
Yaşadığı yerŞaniloka
GezegeniSatürn
Mantra"Om Kakadhvajaya
Vidmahe
Khadga Hastaya
Dhimahi
Tanno Mandah Prachodayat"
[1] ve
"Om Shan Shanishvaraya Namaha"[2]
SilahıKraliyet asası, Üç dişli mızrak, Balta
AğacıJammi/Peepal/Şami/ Khejri veya Ghaf ağacı.
GünCumartesi
Sayı8, 17 ve 26
BineğiManda, Aslan, Geyik, Eşek, At, Köpek (hayvanlar içinde)
Karga ve Akbaba (kuşlar içinde)
MetinleriBrahma Vaivarta Purana, Harivamsa
CinsiyetiErkek
Kişisel bilgileri
EşiManda ve Neela
ÇocuklarıMandi ve Kuligna
Ebeveynleri
KardeşleriTapati, Savarni Manu, Yama, Yami, Aşvins, Şraddhadeva Manu, Revanta, Sugriva ve Karna
Karşılıkları
Yunan karşılığıKronos
Roma karşılığıSatürn
İskandinav karşılığıNjörðr
Etrüsk karşılığıSatre

Şani (Sanskrit: शनि, IAST: Śani) veya Şanaişçara (Sanskrit: शनैश्चर, IAST: Śanaiścara), Hinduizm'de Satürn gezegeninin ilahi kişileştirilmesidir,[3] ve Hindu astrolojisindeki dokuz gök cismi (Navagraha) arasında yer alır.[4] Şani'nin, Puranalar'da ikonografisi, koyu tenli, kılıç veya danda (asa) taşıyan ve bir bufalo veya bazen bir karga üzerinde oturan bir figürden oluşan erkek bir Hindu tanrısıdır.[4][5] Şani, karma, adalet ve intikam tanrısıdır ve kişinin düşüncelerine, konuşmalarına ve eylemlerine bağlı olarak sonuçlara yol açar.[6] Şani, uzun ömürlülüğün, sefaletin, üzüntünün, yaşlılığın, disiplinin, kısıtlamanın, sorumluluğun, gecikmelerin, hırsın, liderliğin, otoritenin, alçakgönüllülüğün, dürüstlüğün ve deneyimden doğan bilgeliğin kontrolcüsüdür. Aynı zamanda manevi çileciliği, kefareti, disiplini ve vicdanlı çalışmayı da ifade eder. Şani iki eşle ilişkilendirilir. Bunlar, değerli taş safirin kişileştirilmiş hali olan Neela ve bir gandharva prensesi olan Manda'dır.[7][8]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Translation: Om, Let me meditate on him who has crow in his flag, Oh, He who has a sword in his hand, give me higher intellect, And let Shanishvara illuminate my mind.: "Gāyatri Mantras of Several Gods - Hindupedia, the Hindu Encyclopedia". Hindupedia.com. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Shani Mantra". 27 Haziran 2021. 3 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  3. ^ "Planet Saturn (Shani) in Astrology". www.rudraksha-center.com. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 
  4. ^ a b Dalal, Roshen (2010). Hinduism: An Alphabetical Guide. Penguin Books India. s. 373. ISBN 978-0-14-341421-6. 
  5. ^ Lochtefeld, James G. (2002). The Illustrated Encyclopedia of Hinduism: N-Z. The Rosen Publishing Group. ss. 608-609. ISBN 978-0-8239-3180-4. 
  6. ^ Felony Disenfranchisement: Last Week Tonight with John Oliver (HBO), 9 Eylül 2018, 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 27 Ekim 2018 
  7. ^ Saxena, Archit (13 Nisan 2020). Durga : A Governing Mother: Mother-Son Duo logy Book - 2 (İngilizce). Archit Saxena. 
  8. ^ "Why Was Shani Dev Cursed By His Wife?". in.style.yahoo.com (İngilizce). 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vedalar</span>

Vedalar, Aryan din edebiyatının tamamını içine alan bir terimdir. Hinduizm dinine inananlar için kutsaldırlar ve yine bu dine inananlar için açığa çıkmış bilgidirler. Veda kelimesi bilgi manasına gelir ve İngilizce farkında olmak manasına gelen wit sözcüğüyle aynı kökene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Durga</span>

Durga Hinduizm'de bir Devi, ulu tanrıça, formudur. Bir aslanı süren ve birçok kolunda öldürücü silahlar taşıyan, yüzünde bunların tam tersi barışcı ve güven verici bir ifade taşıyan, elleri mudra şeklinde bir kadın olarak tasvir edilir. Tanrıçanın bu formu dişil ve yaratıcı enerjinin (Şakti) tecessümü yani cismanileşmesi, vücut bulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sadu</span>

Sadu veya Sadhu, Hinduizm ve Caynacılık'ta çileci bir yaşam sürüp sadaklarla hayatını idame eden, kendini dünya nimetlerinden uzaklaştırmış kişilerdir. Kendilerine ayrıca jogi, sannyasi veya vairagi biçiminde de hitap edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hindular</span>

Hindular, kendilerini kültürel, etnik veya dini olarak Hinduizm'in yönlerine bağlı gören kişilerdir. Tarihsel olarak, terim aynı zamanda Hindistan alt kıtasında yaşayan insanlar için coğrafi, kültürel ve daha sonra dini bir tanımlayıcı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hindu tapınağı</span>

Hindu tapınağı veya mandir, Hinduizm'in düşüncelerini ve inançlarını ifade etmek için sembolizmi kullanarak insanları ve tanrıları bir araya getirmek üzere tasarlanmış bir yapıdır. Bir Hindu tapınağının sembolizmi ve yapısı Vedik geleneklerine dayanmaktadır. Bir tapınak, Hindu kozmosunun tüm unsurlarını, yani iyiyi, kötülüğü ve insanı sunmanın yanı sıra, Hindu'nun döngüsel zaman duygusu ve yaşam özü unsurlarını sembolik olarak dharma, kama, artha, mokşa ve karma yasasını sunarak bütünleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Aruna</span>

Aruna, Hinduizm'de de Surya'nın 'nın arabacısının adıdır. Yükselen Güneş'in kırmızımsı parlaklığının canlı örneğidir.

Bhakti yoga, herhangi bir kişisel tanrıya karşı sevgi dolu adanmaya odaklanan Hinduizm içindeki ruhsal bir yol veya ruhsal uygulamadır. Hinduizmde Mokşa'ya giden birkaç yoldan biridir, diğer yollar Cnana yoga, Karma yoga ve Kriya yogadır.

<span class="mw-page-title-main">Akshaya Tritiya</span>

Akshaya Tritiya yıllık olarak Hindular ve Jainler tarafından kutlanan bir bahar festivalidir.

Hinduizm'de tanrı kavramı, bir mezhepten diğerine değişen çok çeşitli ve karmaşıktır. Hinduizm, Henoteizm, monoteizm, politeizm, panenteizm, panteizm, pandeizm, monizm, agnostisizm, ateizm ve nonteizm gibi çok çeşitli inançları kapsar.

Mahabalipuram olarak da bilinen Mamallapuram, güneydoğu Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki Chengalpattu ilçesinde yer alan bir şehirdir. Mahabalipuram'daki 7. ve 8. yüzyıl Hindu Anıtları UNESCO Dünya Mirası Alanı ile tanınır. Hindistan'ın ünlü turistik yerlerinden biridir. Yerin eski adı Thirukadalmallai'dir.

<span class="mw-page-title-main">İşvara</span>

İşvara Hinduizmde Mutlak Varlık, Mutlak Benlik; Yüce Tanrı'dır. Hindu felsefesinde İşvara; Yüce Benlik, Hükümdar, Rab, kral, kraliçe veya koca anlamına gelebilir. Orta Çağ Hindu metinlerinde, Hinduizm ekolüne bağlı olarak İşvara; Tanrı, Yüce Varlık, kişisel Tanrı veya özel Benlik anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Çaitanya Mahaprabhu</span>

Çaitanya Mahaprabhu öğrencileri ve çeşitli kutsal metinler tarafından Radha ve Krişna'nın ortak avatarı olarak kabul edilen bir 15. yüzyıl Vaişnava azizi.

Paramatman veya Paramātmā, Hint teolojisinin Vedanta ve Yoga ekollerinde Mutlak Benlik ve Nihai Kişi'dir. Paramatman, mutlak ve nihai gerçeklikle ruhsal olarak özdeş olan "İlksel Benlik" veya "Aşkın Benlik" olarak da nitelenir.

Bhagavan Dharmî dinlerde devalardan farklı olarak Yüce Tanrı'yı ifade etmek için kullanılan kelimedir. Türkçeye "Rab", "Tanrı" olarak çevirilebilir. Özellikle Vaişnavizm'de Krişna ve Vişnu'yu belirtmek için kullanılır.

Bhagavata Purana veya Srimad Bhagavatam (Śrīmad Bhāgavatam), Srimad Bhagavata Mahapurana veya kısaca Bhagavata (Bhāgavata), Hinduizm'in on sekiz büyük Purana'sından (Mahapuranalar) biridir.

<span class="mw-page-title-main">Budha</span>

Budha Merkür gezegeni için kullanılan Sanskritçe kelimedir. Budha aynı zamanda Merkür gezegeninin tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şukra</span>

Şukra "berrak" veya "parlak" anlamına gelen bir Sanskritçe kelimedir. Ayrıca Vedik mitolojide asuralara danışmanlık yapan bir bilgenin adı vb. başka anlamları da vardır. Orta Çağ mitolojisinde ve Hindu astrolojisinde bu kelime Navagrahalardan biri olan Venüs gezegenini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Mangala (tanrı)</span>

Mangala, Hindu edebiyatında Mars gezegeninin kişileştirilmiş hali ve ismidir. Lohita olarak da bilinir. Öfkenin, saldırganlığın ve savaşın tanrısıdır. Vaişnavizm'e göre, toprak tanrıçası Bhumi ve Vişnu'nun oğludur ve Vişnu'nun onu Varaha avatarında kadim suların derinliklerinden yükseltmesiyle doğmuştur. Şaivizm'e göre, Şiva bir gün Kailaş Dağı'nda meditasyon yaparken alnından üç damla ter Dünya'ya düştü. Bu damlalardan kızıl tenli, dört kollu güzel bir bebek dünyaya geldi. Şiva, çocuğu yetiştirilmesi için Toprak Ana'ya teslim etti. Bhumi tarafından büyütülen bu çocuğa Bhauma adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Brihaspati</span>

Brihaspati, bir Hindu tanrısıdır. Brihaspati, Hinduizmin antik Vedik yazıtlarında ateşle ilişkilendirilen bir tanrıdır ve bu kelime aynı zamanda devalara ve devilere danışmanlık yapan bir tanrıya da karşılık gelir. Vedalardan sonra gelen bazı metinlerde, bu sözcük Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter'i ifade eder ve Brihaspati bu gezegenle bir Navagraha olarak ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Matsya Purana</span> Sanskrit edebiyatının en önemli eserlerinden birisi

Matsya Purana, Hinduizmdeki Sanskrit edebiyatının Puranik türündeki on sekiz büyük Puranasından (Mahapurana) biridir. Puranalar arasında en eski ve en iyi korunmuş olanlardandır. Vişnu'nun yarı insan yarı balık avatarının ardından isimlendirilmiş olan metinler, Vaişnavizm mezhebinin görüşlerini savunur. Metinler, 19. yüzyıl Sanskrit bilgini Horace Hayman Wilson tarafından "bir Şaivizm çalışması olsa da, yalnızca bundan ibaret değildir" şeklinde tanımlanmıştır. Metinler aynı zamanda çeşitli Hindu tanrı ve tanrıçalarını övmektedir.