İçeriğe atla

Şamahı

Azerbaycan üzerinde Şamahı
Şamahı
Şamahı
Şamahı şehri'nin konumu
Osmanlılar tarafından 16. yüzyılın sonunda inşa edilen Şamahı Kalesi

Şamahı (Azerice: Şamaxı), Azerbaycan'da şehir olup Şamahı Rayonu'nun idarî merkezidir.

Nüfusu 2012 hesaplarıyla 36.800 kişi.[1] Geleneksel dansçıları Şamahı Dansçıları ve belki de Soumak kilimlerine adını vermesiyle ünlüdür.

Şamahı on bir büyük depremle sarsılmış, ancak birçok kez yeniden inşa edilerek Şirvan'ın ekonomik ve idari başkenti ve İpek Yolu üzerindeki önemli kentlerden biri olma rolünü sürdürmüştür. On bir depremin sekizinden sağ çıkan tek yapı, 8. yüzyılda inşa edilen Şamahı'nın simgesi Cuma Camii'dir.

Kaynakça

  1. ^ "Azərbaycan Respublikası Dövlət Statistika Komitəsi". 29 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deprem</span> yer kabuğunda beklenmedik anda ortaya çıkan enerji atımı

Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen, meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvveti üzerinde etkilidir, bu sebepten yeryüzüne yakın noktalarda gerçekleşen depremler daha çok hasara neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Feneri</span> Antik Deniz Feneri

İskenderiye Feneri, Mısır'ın İskenderiye şehrinde inşa edilmiş; ancak günümüzde bulunmayan, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri ve tarihte inşa edilmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanı.

<span class="mw-page-title-main">Göyçay (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Göyçay Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. İdari merkezi Göyçay şehridir.

<span class="mw-page-title-main">1988 Spitak depremi</span>

Gümrü Depremi olarak da adlandırılan Spitak Depremi, o tarihte Sovyetler Birliği bünyesinde bulunan Ermenistan'ın Spitak bölgesinde 7 Aralık 1988 günü yerel saatle 11.41'de meydana gelen 6.8 büyüklüğünde bir sarsıntıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Guberniyası</span>

Şamahı Guberniyası, bir Rus İmparatorluğu guberniyası. Merkezi Şamahı olan guberniya 1846 yılında kurulmuştur. 1859 yılında merkez Şamahı'da olan depremin ardından 12 Temmuz 1859 tarihinde merkez Bakü'ye taşınmış ve guberniyanın adı Bakü Guberniyası olarak değiştirilmiştir. Böylece Şamahı Guberniyası kaldırılmıştır. Şamahı Guberniyası bulunduğu dönemde Şamahı, Şuşa, Nuha (Şaki), Bakü ve Lenkeran kazalarından oluşmuştur.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müzesi. İstanbul'da tarihi Kandilli Rasathanesi içinde 2006 yılından beri hizmet veren müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı (rayon)</span>

Şamahı Rayonu, Azerbaycan'da rayon. Merkezi Şamahı şehridir.

<span class="mw-page-title-main">1688 İzmir depremi</span>

1688 İzmir depremi 10 Temmuz yerel saat ile 12.59'da meydana geldi. 16.000 can kaybına yol açan ve tahmini olarak 7.0 Ms büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet X (Yoğun) olarak hissedildi.

<span class="mw-page-title-main">115 Antakya depremi</span>

115 Antakya depremi, 13 Aralık 115 tarihinde Antakya'da meydana gelen ve yüzey dalgası büyüklüğü 7.5 Ms, günümüz ölçümleri ile mercalli şiddet ölçeğinde tahmini ise maksimum XI. (Aşırı) yoğunlukta meydana gelen deprem. Antakya ve çevresinde yaklaşık 260.000 kişinin ölümüne sebebiyet verdiği düşünülen ve çok ciddi maddi hasara neden olan deprem, günümüzde Türkiye coğrafyası sınırları içerisinde en çok can kaybına sebep olan deprem olarak kayıtlara geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Mirza Şerifzade</span>

Abbas Mirza Şerifzade, Azerbaycanlı oyuncu, film yönetmeni, sinema editörü.

<span class="mw-page-title-main">1957 Fethiye depremleri</span>

1957 Fethiye depremleri, 24 ve 25 Nisan 1957 tarihinde Muğla'nın Fethiye ilçesinde gerçekleşti. 3200'e yakın evin yıkıldığı veya harap olduğu depremde 67 kişi öldü. Tekrar inşa edilen Fethiye'de şu an modern bir liman ve marina vardır. 14 Ocak 1969 tarihinde, Fethiye'de 6,2 şiddetinde meydana gelen depremde can kaybı olmamış, ancak yaralanmalar olmuştur ve evler ve işyerleri hasar görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">1898 Balıkesir depremi</span>

1898 Balıkesir depremi, 29 Ocak 1898 tarihinde saat 11.30'da Balıkesir'de meydana gelen bir depremdir. Halk, 7,0 Mw  büyüklüğündeki depremden birkaç saat önce yaşanan öncü depremlerde dışarı kaçtığı için can kaybının az olduğu tahmin edilmektedir. Osmanlı kayıtlarına göre kentteki 11.000 binadan sadece 51 bina depremden etkilenmemiştir. Şehir merkezi ve çevre yerleşmelerde toplam 53.000 kişi depremden etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

Adıyaman Ulu Cami, Adıyaman il merkezinde yer almaktadır. Caminin ilk inşa tarihi bilinmemekle birlikte, 1506-1515 yılları arasında Dulkadirli Beyi Durak Bey tarafından yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. Cami bugünkü şeklini 1863 yılında almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Guberniyası</span>

Bakü Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Azerbaycan'ın doğusunu kapsamaktaydı. Guberniya merkezi Bakü idi.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Astrofizik Rasathanesi</span> Azerbaycanın Pirkulu kentinde yer alan bir gözlemevi

Şamahı Astrofizik Rasathanesi veya kısaca ŞAR, Azerbaycan'ın Şamahı Rayonunda, Pirkulu kasabasında yer alan bir gözlemevi. Gözlemevi Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'ne aittir ve ülkenin başlıca gözlemevidir. Büyük Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarında bulunan gözlemevi, Şamahı'nın 22 km kuzeybatısında ve Bakü'nün 144 km kuzeybatısındadır. Azeri bilim insanı Yusif Memmedeliyev, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'nin kurulmasında önemli rol oynamıştır. 1958-1960 yılları arasında inşa edilen, gözlemevi, 1960'ta resmen faaliyete geçti. 4 büyük teleskopu bulunmaktadır. Gözlemevinin rakımı 1435 metredir. Azerbaycan'ın ve Güney Kafkasya'nın en büyük gözlemevidir ve Dünya'nın en büyük gözlemevlerinden biridir. 1991 yılında, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'ne, Orta Çağ matematikçi, fizikçi ve astronomu Nasîrüddin Tûsî'nin adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Ulu Camii</span>

Şamahı Ulu Camii veya Şamahı Cuma Camii Azerbaycan'ın Şamahı şehrinde bir yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Uyezdi</span>

Bakü Uyezdi 1929 yılına kadar Bakü Guberniyası, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan SSR bünyesinde idari bir birimdi. Doğusunda Hazar Denizi, batıda Şamahı Uyezd, kuzeyde Kuba Uyezd, güneyde Lenkeran Uyezdi ile çevriliydi. Uyezdin idare merkezi Bakü idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Ahsitan</span> şirvanşah (12. yüzyıl)

I. Ahsitan en çok günümüzde Azerbaycan'da yer alan başkentini Şamahı'dan Bakü'ye taşımasıyla tanınan 21. Şirvanşah kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aras Han Muharebesi</span>

Aras Han Muharebesi ya da Birinci Şamahı Muharebesi, 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda evre, Özdemiroğlu Osman Paşa komutasındaki Osmanlı birliğinin 9-11 Kasım 1578 tarihlerinde Şamahı Hâkimi Aras Han komutasındaki Safevi ordusuna karşı büyük bir zaferiyle sonuçlanan askerî çarpışma.