İçeriğe atla

Şalvar

Bulgaristan'da kadın şalvarı

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana'dan başlayıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan bölgede sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

Pakistan, Abbottabad'ta okul üniforması olarak şalvar kamiz giyen kız öğrenciler. Şalvarlar beyaz renkli olup üzerine mavi tişort giyilmektedir. Arka plan sağ yanda görülen erkek kişi de şalvar kamiz giymekte.

Şalvar, Güney Asya'da en çok şalvar kamiz adıyla bilinmekte, ayrıca salvar kamiz olarak da söylenmekte olup Güney Asya, Orta Asya'da özellikle Pakistan ve Afganistan'da hem erkekler hem de kadınlar tarafından geleneksel olarak giyilen bir giysi biçimidir. Kamiz, şalvarla birlikte giyilerek bir takım oluşturulan gömlek türü üst giyimidir. Hindistan'da daha çok kadınlar tarafından giyilmektedir. Bangladeş kadınları tarafından da giyilir. Ayak kısmı üstlerden geniş olup diz kapağında daralmaktadır. Şalvarlar bol pijamalar olup pantolon benzeridir. Kamiz, uzun veya bol tişört biçimli; şalvarı tamamlayan üst giysiye denir ve genellikle batı tipi yakalı olmakla birlikte kadınlarda gevşek yakasız veya mandarin yakalı biçimlerde kullanılmaktadır.[1]

Açıklamalar

Şalvar kamiz, Max Tilke'nin doğu giyimlerinden, 1922.
Bir şalvarın dikimi için ne kadar çok kumaşa gerek olduğunu belirtmek üzere bir adam elindeki şalvarı gösteriyor.

Şalvar sözcüğü Farsça dilinde pantolon için kullanılan 'shælva:r'dan gelmektedir.[2] Şalvar bel kısmında büzülerek toplanır ve elastik bir kuşak veya uçkur adı verilen bir büzme ipi ile bağlanır; geniş, aşağıya doğru dökümlü veya daha dar olabilir.

Kamiz genellikle düz ve yassı olarak kesilir; eski kamizlerin kesimleri aşağıdaki 1870 tarihli görsellerde olduğu gibidir. Güncel kamizin kolları daha çok Avrupa esinli düzenlenmektedir. Terzinin tarzı ve hüneri bütün bir kesim içinde değil ancak boyun ve nakış işlemelerinde görülebilir. Bayanların giydikleri kamizlerin güncel biçimleri geleneksel olan biçimlerden daha az mütevazı yapıdadır. Kamiz kumaşı derin bir boyun etrafı bırakılarak ayarlanabilir, yarı saydam kumaşlardan dikilebilir veya bilekçe kollu veya kolsuz tasarımları olabilir. Kamiz bel hattından veya uyluk bölgesine kadar bölünük olabilir ve giyilen şalvarın kalça bölümünü kapatacak kadar uzunlukta da olabilir. Bir kadın yarı şeffaf bir kamiz giydiğinde bunun için choli veya kırpılmış bir camisole'yi iç giyim olarak kullanır.

Kadınlar şalvar kamiz giydiklerinde genellikle dupatta adı verilen uzun bir şalı baş veya boyunlarının etrafına yerleştirirler. Müslümanlar için dupatta çadur ve burkaya göre daha az zorlayıcı bir alternatiftir. Sih ve özellikle Kuzey Hindistan'dan olan Hindu kadınları için şalvar kamiz daha popüler bir giyimdir. Başlarını bir Gurdvara, tapınak veya yaşlıların yanında kapatmaları gerektiğinde dupatta bunun için kullanışlıdır. Dupatta diğer kadınlar için ise bir omuzun üzerinden bırakılan veya göğsün ve her iki omuzun etrafından dolanan bir şık giyim aksesuarından ibarettir.

Şalvar kamiz İngiltere ve Kanada'da bazen "puncabi takımı" olarak bilinir.[3][4] İngiltere'de özellikle son yirmi yıldır Güney Asya ve Pencap'tan gelen kadınların kullandığı bu giysi yeniden biçimlendirilerek gündelik bir giyim hatta çekici bir moda giysisi olarak kullanılmaya başlamıştır.[5] Güney ve Orta Asya'da Şalvar, Kabul adı verilen sandaletlerle birlikte giyilmektedir.

Hindistan'da, bu giysi orijinal olarak Kuzey bölgesine atfedilir. Ancak sariye göre daha mütevazı, kullanışlı ve her beden yapısına kolayca uyum sağlayan yapısıyla bütün bir ülke içinde popüler bir giyim olmaya başlamıştır. Çeşitli kumaş, renk ve nakış ve tasarım biçimleriyle şalvar kamiz resmi, gündelik, özel günlük veya sade bir tarzda imal edilebilmekte ve her türlü iklimde giyilebilmektedir.

Hindistan'da 'salvar' olarak kullanılan terim ile Sindhi suthan'ı, Pencabi suthan'ı, dogri pacama ve Keşmir suthan'ı gibi ayrı versiyonları kastedilmektedir. Salvar kamiz terimi aynı zamanda Keşmir feran/şalvar gereçlerini ifade eden bir terimdir.

Etimoloji ve Tarihçe

Pakistan, Karaçi, Sind'de bir Hindu genç kız, dar Sind türü suthan ve paro adı verilen giysilerinin içinde, 1870. Doğu ve Hindistan Bürosu Koleksiyonu, Britanya Kütüphanesi.
Pakistan, Karaçi, Sind'de bir Müslüman genç kız, Suthan kamiz adı verilen giysilerinin içinde, 1870. Doğu ve Hindistan Bürosu Koleksiyonu, Britanya Kütüphanesi.
Hindistan ve Pakistan bölgesi olan Keşmir'de kadınlar, suthan kamiz adı verilen şalvarları ile, 1890
Şalvarın bir başka biçimine Pencabi adı verilmektedir. Şiba (Sheeba), Pencabi Şalvar Takımı adı verilen giysisi ile en son yaz modası koleksiyonunu tanıtıyor.

Pantolon ya da salvar; Pencapçaਸਲਵਾਰ ਕਮੀਜ salvar, Gucaratça શલવાર કમીઝ salvaar ya da shalvaar, Hintçe'de शलवार क़मीज़ salvaar ya da shalvar ve Urducaشلوار قمیض şalvar kamiz olarak bilinmektedir. Farsça شلوار şalvar biçiminde söylenmekte olup 'pantolon' anlamına gelmektedir.

Şalvarın üzerinde tişört benzeri bir kıyafet olarak kombine edilmek üzere giyilen üstlük giysiyi ifade eden 'kamiz' Orta Çağ Latince camisa sözcüğünden gelmektedir. Arapçadaki 'kamis' sözcüğünün kökeni bakımından iki temel hipotez bulunmaktadır:

  1. Arapça 'kamis' Latincedeki camisia (gömlek) sözcüğünden elde edilmiş bir biçimdir ki bu sözcük ön Hint Avrupa dillerindeki 'kem' (pelerin/palto) sözcüğünden dönüşmüştür.[6]
  2. İkincisi; Orta Çağ Latincesindeki 'camisia', Helenistik Yunan dilindeki 'kamision' sözcüğünden alınmış ve sözcük aslında merkezi semitik dillerdeki kökü olan 'kms'den bu dile geçmiştir, ugaritic dilinde 'kms' olarak gösterilir. ('giysi'. Bu sözcük Arapça gibi bir başka semitik dil olan İbranice dilindeki 'kms' fiili ile bağlantılıdır. ('kavramak/sıkıca tutmak' ya da 'birinin elini sıkıca tutmak')[7]

Kamiz biçiminde kesilen giysiler birçok kültürde bilinmektedir; Royal Ontario Müzesinden Dorothy Burnham'a göre 'dikişsiz gömlek'; çözgü-ağırlıklı dokuma tezgâhında tek parça olarak dokunurdu, Antik Roma dönemindeki bez dokumalarının yapıldığı dikey dokuma tezgâhları ile değiştirildi. 10. yüzyılda Mısır'dan elde edilen pamuk dokuma gömlekler geleneksel kamize veya günümüz Mısır'ındaki jellabah'a veya celebiye (galabia)'ye daha benzer biçimde kesilirdi.[8]

Söyleniş biçimleri

Hindistan, Pencapça dilindeki söyleniş biçimlerinde sözcük 's' harfiyle başlar. Urduca, Lahnda dili, Farsça, Peştuca ve Türkçe dillerinde ise 'ş' sesiyle başlar. İngilizcede iki söyleniş biçimi de yaygın olarak kullanılmakla birlikte şalvar biçiminde söylenimi Kanada ve İngiltere'de daha yaygındır ve bu biçim Oxford İngilizce Sözlüğünde tercih edilen kullanımıdır. 'Salvar' biçiminde söylenimi en çok Hindistan'da yaygındır. Kamiz sözcüğü sıkılıkla k'den sonra getirilen bir h harfi ile birlikte 'khameez' olarak da kullanılır.

Pencabi 'salvar' takımı Pencap bölgesinde geliştirilmiştir,[9] ardından bütün alt kıtada ve hatta çevrsesinde popüler hale gelmiştir.

Kadın giyiminde

Pencabi adı verilen şalvar takımı Hindistan ve Pakistan'da kullanılmaktadır. jhagga adı verilen kamiz ve şalvar kadınlar tarafından giyilmektedir. Jhagga, dikdörgen biçiminde kesimli iki parçanın yanlarında uzunca bir yırtmaç bırakılarak dikilmesiyle yapılır ve tunik biçimlidir. Şalvar, pijama veya pantolon biçimlidir. Üst kısımda geniş ve dizlerde pauchay adı verilen malzemeyle gerginleştirilmiştir.

Pencabi şalvar takımının geliştirilmesinden önce Pencap kadınları geleneksel olarak Pencabi Ghagra ve choli/kurti/kamiz adı verilen giysiyi kullanmaktaydılar.[10][11]

Erken Tarihçe

Şalvar

Şalvar, değişik bölgelerde giyilen bir tür alt giyimine verilen cins isimdir. Şalvarın en erken modelleri Orta Asya'da Türkler arasında kullanılıyordu ve Afganistan, Hindistan, İran, bazı Arap ülkeleri, Türkiye ve Türklerin imparatorluk kurdukları bölgelerde yaygınlaştı.[12] Osmanlı İmparatorluğu döneminde şalvar kullanımı bütün imparatorluk bölgelerinde yaygınlaştı.

Hindistan'da şalvarın biçimlerine Sind suthanı, dogri pacama ve Keşmir suthan'ı adları verilmektedir. Şalvar kamizin Keşmir feran/salvar terimlerini içermektedir.

Jhagga (kamiz)

Orta Asya Türklerinde şalvar bir tunikle kombine olarak giyilir. Hindistan'da üst giysisi olarak giyilen kamize jhagga adı verilir. Gazneli Türkleri döneminde Afganistan ve Hindistan'ın kuzey bölgelerinde özellikle de Pencap'ta şalvar giyimi yaygınlaşmıştır. Ukrayna'da geleneksel erkek giyimi Kozhukh, Kontusz, Zupan ve Şarovary (şalvar) şalvar/tunik kombinasyon biçimleri olarak giyilmektedir.

Diğer alanlar

Sind'de geleneksel kadın giysisi olarak lehnga choli; Keşmir kadınları tarafından diz kapaklarına kadar dökülen pheran kullanılmakta idi. Jammu'daki kadınlar yine diz kapaklarına kadar dökümlü peşvac kullanmaktaydı.[13]

Jammu

Hindistan, Jammu'da yaşayanlar geleneksel giyimlerini peshvajdan uzun bir kadın ve erkek üst giysisi olan kurta ve dogri pacama olarak değiştirdiler.[14]

Keşmir

Keşmir'de phiran suthan ile birlikte kombine edilir ve diz kapağı altına kadar uzunlukta olanı da kullanılır.

Sind

Pakistan, Sind'de geleneksel lengha choli adı verilen giysi cholo, paro ve suthan ile birlikte kullanılmaktadır.[15][16] Sind'de şalvar kamiz de giyilmektedir.

Afganistan

Afganistan'da, geleneksel erkek giysisi olan khet partug kullanılmaktadır. Khet, cüppeye benzer. Partoog ise şalvarın Afganistan'daki çok sayılı pli'si bulunan bir biçimidir. Bununla birlikte şalvar kamizin peran tomban veya pathani takımı olarak bilinen değişik türleri de bulunmaktadır.[17] Şalvar Kamiz, khet partuga alternatif olarak giyilmekte ve 1990'lardan bu yana oldukça tutulmaktadır.[18]

Bangladeş

Bangladeş geleneksel erkek giysisine lungi ve kurta adı verilmekte kimi zaman Pencabi de denilmektedir. Erkekler şalvar kamizden geldiği belirtilen Fencabi veya kabuli de giyerler. Bangladeş'te geleneksel kadın giysisine sari adı verilmektedir. Kadınlar tarafından şalvar kamiz de giyilen kıyafetlerdendir.

Hindistan ve Pakistan

Hindistan ve Pakistan'da müslümanlar geleneksel olarak giydikleri şalvarı, aynı zamanda bir Moğol devleti olan Babür'de üst giyimi olarak kullanılmış bulunan jamma ile kombine ederler. Bunun yanı sıra Hindistan ve Pakistan'da diğer farklı topluluklar tarafından da salvar takımı adı verilen giysi kullanılmaktadır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Unquiet Pasts: Risk Society, Lived Cultural Heritage, Re-Designing Reflexivity - Stephanie Koerner, Ian Russell - Google Books. Books.google.com. 16 Ağustos 2010. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2013. 
  3. ^ Breidenbach, Pál & Zcaronupanov 2004. Quote: "And in Bubby Mahil’s fashion store in London, white socialites and young British Asians shop for the same Punjabi suit...."
  4. ^ Walton-Roberts & Pratt 2005. Quote: "Meena owns a successful textile design and fashion business in the Punjab, designing and selling high-end salwar kameez (Punjabi suits) ..."
  5. ^ Bachu 2004
  6. ^ "Online Etymology Dictionary: chemise". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2013. 
  7. ^ "The American Heritage Dictionary: qmṣ". 18 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2013. 
  8. ^ Burnham, Dorothy. 1973. Cut My Cote, Royal Ontario Museum. p. 10.
  9. ^ "Ramachandra Guha: The Hindu 24/10/2004". 10 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2013. 
  10. ^ Glossary of the Tribes and Castes of the Punjab and North East Volume 1 Ibbeston, Maclagan
  11. ^ Alop Ho Reha Punjabi Virsa Harkesh Singh Kehal
  12. ^ Jirousek, Charlotte. “Islamic Clothing.” In Encyclopedia of Islam. New York: Macmillan Pub. 2005.
  13. ^ Paintings and lifestyles of Jammu Region: 17th to 19th Century A.D Raj Kumar
  14. ^ Textiles, Costumes and Ornaments of the Western Himalyas O Handa
  15. ^ I am a Sindhi: The Glorious Sindhi Heritage and Culture and Folklore of Sindh J P Vaswami
  16. ^ Sindh and The Races That Inhabit the Valley of the Indus Richard F Burton
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2013. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2013. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Bachu, Parminder (2004), Dangerous Designs: Asian Women Fashion the Diaspora Economies, London: Routledge. Pp. xii, 196, ISBN 0415072212, 31 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Kasım 2013 
  • Breidenbach, Joana; Pál, Nyíri; Zcaronupanov, Ines (2004), "Fashionable Books", Identities: Global Studies in Power and Culture, 11 (4), ss. 619-628 
  • Walton-Roberts, Margaret; Pratt, Geraldine (2005), "Mobile Modernities: One South Asian Family Negotiates Immigration, Gender and Class in Canada", Gender, Place and Culture, 12 (2), ss. 173-195 .

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimono</span> Japonların geleneksel giysisi

Kimono (Japonca: 着物 -, Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki ve mono sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çorap</span>

Çorap, ayağa giyilmesi için üretilen veya örülen giysi. Bir tür ayakkabı veya çizme tipik olarak çorapların üzerine giyilir. Elde ve yuvarlak örme makinesinde örülür. Yuvarlak örgü makineleri iki çeşit olup, tek silindirli ve çift silindirli diye adlandırılırlar. Tek silindirli bilgisayar teknolojisiyle donatılmış makinelerin çorapları piyasada en çok bulunan çorap çeşididir. Bunun sebebi bilgisayarda çizilen desenleri ve bu desenlerin çok renkli olabilmeleridir. Son teknoloji kullanarak çorap örülürken fotoğrafınızı, isminizi, kartvizitinizi desen olarak örmeniz mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Belucistan, Pakistan</span> Pakistanın en büyük eyaleti

Belucistan, Pakistan'ın en batıdaki ve en büyük eyâleti. Batıdan İran, kuzey ve kuzeybatıdan Afganistan, kuzeydoğudan Hayber Pahtunhva, doğudan Pencab ve Sind eyâletleri ile çevrilidir. Güneyde Umman Denizine 1062 kilometrelik kıyısı vardır. Eyâlet bugünkü sınırlarıyla 1 Temmuz 1970'te oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pantolon</span> belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine inen giysi

Pantolon, belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine inen giysi.

<span class="mw-page-title-main">Pijama</span> uyumadan önce yatarken giyilen haff giysi

Pijama; hafif, genellikle iki parçadan oluşan ve uyumadan önce yatarken giyilen bir giysidir.

<span class="mw-page-title-main">Pencapça</span> Pakistan ve Hindistanda konuşulan bir Hint dili

Pencapça, ağırlıklı olarak Pencaplar tarafında Pakistan ve Hindistan'da yer alan Pencap bölgesinde konuşulan bir Hint-Aryan dilidir. Pakistan'daki 80 milyonu aşkın konuşuruyla ülkedeki en yaygın, yaklaşık 31 milyonluk konuşur sayısıyla Hindistan'da ise 11. en yaygın dildir. Toplam ana dil olarak Pencapça konuşan nüfusun 113 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. Güney Asya dışında Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de önemli sayıda konuşura sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çarşaf (giyim)</span>

Çarşaf, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Moritanya, Çad, Cezayir, Sudan, Yemen gibi çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda bazı kadınların giydiği bir tesettür türü. Çeşitli stilleri ve renkleri olmak ile birlikte sadece eller ve yüzün açık kalmasına izin verilir. Burka adı verilen modelde ise yüze bir peçe de takılarak, gözler de gizlenir. Çarşaf giyen bazı kişiler eldiven takarak ellerini de kapatırlar.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan coğrafyası</span>

Pakistan coğrafyası, kuzeydoğusundaki Çin, kuzeybatısında ve batısındaki Afganistan, doğusundaki Hindistan ve güneybatısındaki İran sınırında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Haydarabad, Pakistan</span>

Haydarabad, Pakistan'ın Sind Eyaleti'nde bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş giysisi</span>

Uçuş giysisi, aslında bir tür elbisedir. Askeri uçaklar,planörler ve helikopterlerde uçarken giyilir. Bu elbiseler genellikle, sıcağa dayanıklı maddelerden yapılır. Ayrıca pratik kullanım olanağı sağlaması için cepleri bol ve yanmaya dayanıklı olarak üretilir. Görünüşü itibarı ile bir tulumu andırır. Askeri bir uçuş giysisinin üzerinde rütbe işaretleri vardır. Yakın temas, indirme, arama, kurtarma, yakalama gibi durumlarda da kullanılabilen bir nevi savaş üniformasıdır.

Rumeyler, Ukrayna'da Azakönü'nde (Preazovya) yaşayan Yunan kökenli Rum Ortodoks Hristiyan halk. Ukrayna hükûmeti hem Rumeylerin hem de Urumların azınlık haklarını tanımış ve güvence altına almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kandura</span> geleneksel bir giysi

Kandura, savb veya sob Libya'da dişdaşa (دِشداشَة) dishdāshah, kandura (كَندورَ٥) kandūrah veya suriyah adları verilen ayak bileğine kadar inen, çoğunlukla uzun kollu, tunik yapıda geleneksel bir giysisidir. Genellikle Irak ve Basra Körfezi sınırındaki Arap ülkelerinde giyilen bir erkek giysisidir. Altına izaar veya vuzar adı verilen tipik bir iç giysisi giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Abaye</span>

Abâye, çoğulu abâyât, genellikle siyah renkli, bol, omuzlardan ayak bileğine kadar uzunlukta, daha çok Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, İran, Mısır gibi ülkelerde giyilen kaftan veya çarşaf benzeri kadın üst giysisidir. Baştan itibaren başladığında çarşafa yakın bir görünüm alır. Nikab adı verilen; gözlerin dışında tüm yüzü kapatan yüz peçesi ile birlikte de giyilir. Abaye yüz ve eller dışında ayaklar dahil olmak üzere bütün bedeni kapatır. Bütün bunlara ek olarak siyah renkli bir eldiven ile eller de tümüyle kapatılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çador</span>

Çador, Çadar ya da Çadur İran'da kadınlar tarafından giyilen bir çarşaftır. Kullanımı antik zamanlara, Ahameniş İmparatorluğu'na dayanır. Pehlevi Hanedanı döneminde Batılı kıyafetler tercih edilirken, İran İslam Devrimi'nden sonra yeniden yaygınlaşmıştır. Günümüzde İran'da örtünmek zorunlu olsa da, çador kullanımı zorunlu değildir, daha çok dini ya da geleneksel sebeplerle tercih edilir. Vücudun tamamını ve başı öreten şekildedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuşak (giysi)</span>

Kuşak, bele sarılan genellikle kıvrımlı; uzun ve enli kumaşa verilen addır. Modern kuşaklar genellikle takım elbiselerde ceketin altında giyilir. Modern kuşaklar Türkiye'de daha çok damatlar tarafından giyildiği için damat kuşağı adıyla da bilinir. Geleneksel kuşaklar ise muhtelif şekillerde bağlanabilir. Kuşak, Asya kökenli bir giyim ürünü olup, Batı'da kuşak kullanımı ilk olarak Britanyalı askerlerde görülmüştür. Britanyalı askerler, Britanya Hindistanı'nda tanık oldukları kuşaklı erkeklerden etkilenerek, İngiliz ordusuna bu kuşam şeklini kazandırmıştır. Önceleri yeleğe alternatif olarak kullanılan kuşak sonraları yaygın bir sivil giysi hâlini almıştır. Modern Avrupa'da kuşak, geleneksel smokin ile kombin hâlinde sıklıkla kullanılmaktadır. Türk ve Yakın Asya toplumlarında ise gerek geleneksel, gerekse resmî kıyafetlerde kuşak yüzyıllardır yaşamaktadır. Geleneksel Türk ordularında kuşak, kılıcın kınının yerleştirildiği bir nevi korunak giysi olarak düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bermuda şort</span>

Bermuda şort, ayrıca bilinen diğer adıyla yürüyüş şortu veya kıyafet şortu, hem kadın hem de erkekler tarafından giyilen belli bir kısa pantolon türü. Paçalı veya paçasız olarak diz'in yaklaşık 2,5 cm üstündedir.

<span class="mw-page-title-main">Yatak kıyafeti</span> Geceleyin, genellikle uyku sırasında giyilen kıyafet

Yatak kıyafeti uyurken giyilmek üzere tasarlanmış giysilerdir. Yıpranmış kıyafeti, mevsimlere göre değişebilir, daha sıcak koşullarda daha soğuk koşullarda giyilir ve bunun tersi de geçerlidir. Bazı stil veya materyaller, fonksiyonel amaçlarına ek olarak görsel olarak çekici veya erotik olacak şekilde seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar ulusal kıyafeti</span> Geleneksel Kıfayet

Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.

<span class="mw-page-title-main">Garba</span>

Garba, Hindistan'ın Gujarat eyaletinden doğmuş olan bir Gujarati dans şeklidir. Adı Sanskritçe'de Garbha teriminden gelmektedir. Geleneksel olarak garba dansları, yanan bir lambanın etrafında veya Hindu tanrıçası Durga'nın bir resminin ya da heykelinin etrafında gerçekleştirilir. Garba, adetten dokuz gün süren Hindu festivali Navaratri sırasında yapılır. Bir lamba veya Tanrıça Durga'nın bir görüntüsü, bir saygı göstergesi olarak eş merkezli halkaların ortasına yerleştirilir.