İçeriğe atla

Şalom (gazete)

Şalom
TürHaftalık gazete
FormatTabloid
SahibiGözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A.Ş.
Kuruluş tarihi1947
DilTürkçe ve bir sayfası Ladino
Genel merkezAtiye Sokak, Polar Apt. No 12/6, 34204 Teşvikiye, İstanbul
Tirajartış 5.000
Resmî sitesalom.com.tr

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

Gazete 1947 yılında gazeteci Avram Leyon tarafından kuruldu. Şalom gazetesinin ilk baskısı Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 29 Ekim 1947'de çıktı.[1] Gazetenin isim hakkı 1984 yılında Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A. Ş.'ne devredildi. Haftalık tirajı yaklaşık 5.000 civarında olan Şalom gazetesi, Çarşamba günleri yayınlanır.

İçeriğinde; toplum ve cemaat haberleri, dış haberler, yaşam, kültür, sanat, eğitim, çevre, teknoloji ve sağlık konularında yazı ve haberler ile Yahudi dini ve geleneklerine ilişkin bilgiler, köşe yazıları ve karikatürler yer alır.

Gazete kuruluşunu takip eden uzun yıllar boyunca Latin harfleriyle Ladino dilinde yayınlandı. Gazetenin o dönemde esas amacı bu dili Türkçeden çok daha iyi bilen ve konuşan İstanbul'daki Yahudi toplumuna dünya Yahudiliği ile ilgili haberleri verebilmek, ayrıca İstanbul Yahudi Cemaati bünyesindeki haberleri topluma duyurmaktı. Fakat 1984 yılında tabloid boyutta altı ya da sekiz sayfa halinde okurla buluşan Şalom gazetesi, Türkçenin ana dil olarak Ladinonun yerini almasından dolayı, Ladino dilinde bir sayfası hariç Türkçe yayınlanmaya başladı.

Şu anda ulusal gazetelerin ebadında yirmi ile yirmi dört sayfa arasında yayınlanan gazete, Sefarad Yahudileriinin beş yüzyılı aşkın bir süredir kullandıkları Ladino dilini yaşatmak amacıyla bir sayfasını bu dilde yayınlamaktadır. Bunun nedeni Türk Yahudi toplumunda Ladino dilini konuşanların genellikle 65 yaşının üstündekilerin oluşturması ve genç kuşaklara artık aktarılmamasından dolayı ciddi bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması. Şalom gazetesi bu yönüyle dünyada tek olma özelliğini sürdürmektedir. Bunun yanı sıra, her ay, tamamı Ladino dilinde olan, 24 sayfalık El-Amaneser eki yayınlanır. Bunun dışında aktüel, kültür, sanat ağırlıklı, Şalom-Dergi, Şalomist, Panorama gibi aylık ekleri bulunur.

Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Yayın Koordinatörü Virna Banastey Gümüşgerdan. Baş Yazarlığını İvo Molinas ile birlikte Yakup Barokas sürdürüyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Şalom gazetesi - 12 Eylül 2007 - "ŞALOM 60. yılında"". 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sefarad Yahudileri</span>

Sefarad Yahudileri veya İbranice -im eki kökenli Sefaradim, Yahudi-Roma savaşlarından sonra zorunlu göç ile, Kuzey Afrika üzerinden İberya yarımadasına yerleşen ve 1492'de, Elhamra Kararnamesi ile İspanya'dan çıkartılan Yahudi toplumuna verilen isimdir. Kararname sonrasında Yahudi halkının çoğu Portekiz'e kaçmıştır. 5 yıl sonra Portekiz Kralı I. Manuel'in de Portekiz'deki Yahudileri Hristiyanlığa geçmeye zorlamasıyla sınır dışı edilen birçok Yahudi farklı ülkelere kaçmıştır. Sonuç olarak, göçe zorlanan Yahudilerin torunları dünyanın her yerindeki ülkelere taşınarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Bu ülkelerden bazıları İngiltere, Hollanda, Kuzey Afrika'nın bazı bölgeleri, Türkiye ve İsrail'dir.

Yahudi İspanyolcası veya Ladino, Hint-Avrupa dil ailesinin Latin koluna bağlı Eski İspanyolca kökenli bir dildir. Yahudiler tarafından konuşulduğu için "Judeo- (Yahudi)" öntakısını almış olan dil, bazı filologlarca Standart İspanyolcanın tarihi bir varyantı olarak da değerlendirilmektedir.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

Sami Kohen, Türk gazeteci ve yazardır.

<i>Bursa Haber</i>

Bursa Haber, çeşitli adlarla 1946 yılından beri Bursa'da yayınlanan yerel gazete.

Eli Şaul,, Yahudi asıllı gazeteci.

Gözlem Kitap, 1984 yılında Türkiye Yahudileri Cemaati’nin hâlen tek yayın organı olan Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A.Ş., tarafından kuruldu. Yayınevi ayrıca 1947 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık Şalom gazetesi’ni çıkarmaktadır.

Avram Leyon, gazeteci ve yazardır ve Türkiye Yahudileri cemaati’nin tek yayın organı olan Şalom gazetesinin kurucusu.

İvo Molinas, Yahudi asıllı Türk gazeteci ve yazar. Türkiye Yahudileri'nin haftalık Şalom Gazetesi'nde genel yayın yönetmenidir ve başyazarıdır. Ayrıca ve Türkiye Yahudileri cemaatinin sözcüsüdür.

Bulletin de Nouvelles, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ülkede çıkartılan ilk gazetedir. İstanbul'da yaşayan Fransızlar tarafından Fransızca olarak çıkartılan gazetenin, ilk sayısının Ağustos 1795'te basıldığı bilinmektedir. Fransız Elçiliği'nin bünyesinde bir basımevinde basılan gazete, 15 günde bir 6-8 sayfa olarak yayımlanmaktaydı.

Ruzname-i Ceride-i Havadis,, Osmanlı döneminde günlük olarak yayınlanmaya başlayan ilk Türkçe gazetedir. İngiliz asıllı William Churchill tarafından kurulan haftalık Ceride-i Havadis gazetesinin günlük sürümü niteliğindedir. 1846 yılında ölen william Churchill'in oğlu Alfred Black Churcill babasının işlerini devraldığında başka Türkçe gazeteler de yayına başlamıştı. Rekabet ortamı oluştuğu için Churchill, 1860 yılının Ekim ayında haftalık Ceride-i Havadis'in yanında Ruzname adıyla bir ek vermeye başladı. Ancak bu ek, daha sonra başlı başına bir gazeteye dönüştü. 25 Eylül 1865'te adı Ruzname-i Ceride-i Havadis olarak değişti.

Silvyo Ovadya, Türk sanayici ve yazar. Türkiye Yahudilerinin haftalık Şalom gazetesinde 14 yıl genel yayın yönetmeniydi. Daha sonra da Türkiye Yahudileri cemaati'nin basın sözcüsü olarak çalıştı ve 2006 yılından 2011 yılına kadar Türkiye Yahudileri cemaati'nin başkanı oldu.

Ali Bektan, Türk gazeteci ve köşe yazarı.

<i>Der Stürmer</i> gazete

Der Stürmer (Saldırgan), Julius Streicher tarafından yayınlanan bir haftalık tabloid formatında Nazi gazetesiydi. NSDAP'nin önemli resmi gazetesi olarak 20 Nisan 1923'ten 22 Şubat 1945'e kadar yayımlandı. Gazete, Nazi propaganda araçlarının önemli bir parçasıydı ve şiddetli antisemitik ifadeler içeriyordu. Tabloid tarzı olan Der Stürmer, sık sık antisemitik karikatürler ve Yahudilere karşı iftira, kan iftirası, müstehcen, anti-Katolik, anti-komünist, anti-kapitalist ve anti-"gerici" propaganda gibi suçlamalara ek olarak müstehcen materyaller yayınladı.

Beki Luiza Bahar (Morhaim) (Aralık 1926, İstanbul - 19 Ağustos 2011, İstanbul), Yahudi asıllı Türk yazar.

<i>Kulüp</i> (dizi) 2021 yapımı Türk internet dizisi

Kulüp, O3 Medya imzalı, Seren Yüce ve Zeynep Günay ikilisinin yönettiği, dram türündeki 2021 yapımı Türk orijinal internet dizisi.

Stambulskiye Novosti (Türkçe: İstanbul Haberleri), 23 Ekim 1909 tarihinden 4 Haziran 1910 yılına kadar yayınlanan gazetedir. 23 Ekim 1909 tarihinden 4 Haziran 1910 yılına kadar 33 sayı yayınlanmıştır. Stambulskiye Novosti gazetesi sadece Rusça yayın yapmıştır. Stambulskiye Novosti gazetesi Rus- Türk basınının ilk örneğidir. Stambulskiye Novosti gazetesinin içeriği sosyal ve kültürel, ekonomik ve siyasi konulardan oluşuyordu. Stambulskiye Novosti gazetesi haftalık bir gazeteydi. Dergi formatındaydı. Her sayıda 16 sayfa vardı. Osmanlı döneminin ilk Rus matbaası olan Konstantinopol matbaasında basılmıştır. Gazetenin sorumlu müdürü Ahmed Cevad, gazetenin editörü ise Celaleddin Korkmasovdur.