İçeriğe atla

Şalaho

Azeri dansçı Khanlar Bashirov tarafından gerçekleştirilen "Shalakho" dansı

Şalaho veya Şelekoy (Azerbaycan Türkçesi: Şələqoy veya Şalaküm), (Ermenice: շալախո), (Gürcüce: კინტოური veya შალახო), Kafkasya'da oynanan popüler bir danstır. Ritmi 6/8'liktir.

Dans şekli bölgeye bağlı olarak değişebilir. Iğdır'da halk oyunu olarak oynanır.

Bu dans Azerbaycanlıların en çok sevdikleri erkek dansıdır. Eski zamanlarda ormana odun toplamak için giden genç erkekler kendi aralarında yarışır, geri döndükleri zaman ise bu oyunu devam ettirerek yükünü yani şeleni yere burak ve meydana gir ve dans et geleneği ile yaranmış bir eski Azerbaycan Türk dansı. Dansta her bir dansçı kendinin tüm ustalığını ve becerisini göstermek mecburiyetinde. "Şalakoy" en eski Azerbaycan danslarından birisidir. Şalaho dansı Azerbaycanlı besteci Efrasiyab Bedelbeyli'nin «Kız kulesi» (1940) isimli balesinde de bulunuyor.[1]

Kintouri eski Tiflis danslarındandır. Gürcistan'da Tiflis'in şehir hayatını tasvir eder. Dans Tiflis'teki küçük tüccarlar "Kintos"lardan adını alır. Onlar şalvar ile siyah kıyafetler giyerlerdi. Genellikle şehir etrafında başlarında mallarını taşırlardı. Dans kostümü olarak Gürcistan'da bu elbise giyilir.

Kaynakça

  1. ^ Галина Микеладзе (2009). "Композитор, дирижер, музыковед, публицист" (Rusça). s. 10. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dans</span>

Dans ya da Raks, tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir. Dans, koreografisine, hareket repertuarına, dans tarihi veya menşe yerine göre kategorize edilebilir ve tanımlanabilir. Dans genellikle müzik eşliğinde ve bazen dansçının kendi ile aynı anda bir müzik enstrümanı kullanılarak gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Rustavi</span> Gürcistan şehri

Rustavi, Gürcistan’ın güneydoğusunda Kvemo Kartli idari bölgesinin merkezi olan bir şehirdir. Gürcistan'ın başketi Tiflis'ten 25 km uzaklıkta yerleşen şehrin ortasından Kura Nehri geçer. 2002'deki nüfus sayısına göre, Rustavi'nin nüfusu 116.384 kişiye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gence</span> Azerbaycanda şehir

Gence, 1935-1989 Kirovobad, Azerbaycan'ın en kalabalık ikinci şehridir. Eski bir yerleşim yeri olan Gence, Rus İmparatorluğu döneminde Çar I. Aleksandr'ın eşine atfen şehrin ismi Elizavetpol olarak değiştirilmiştir (1804-1918), 1920-1935 arasında Gence, 1935-1991 arasında Kirovabat olarak adlandırılmış, şehir 1989'da tekrar Gence ismine kavuşmuştur. Bakü'nün 360 km batısında, Gence Çayı'nın iki yakasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan millî futbol takımı</span> Azerbaycanı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı

Azerbaycan millî futbol takımı, Azerbaycan'ı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı. Mavi-beyaz renklere sahip olan millî takım, Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından kontrol edilmektedir. Azerbaycan'ın iç saha maçlarının büyük bir kısmı ulusal stadyum olan Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda, dostluk maçları ise bazen kulüp stadyumlarında oynanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Kars demiryolu</span> Demiryolu hattı

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu ya da Bakü - Tiflis - Ahılkelek - Kars demiryolu, kısaca BTK ya da BTAK, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel demiryolu hattıdır. Hat, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzundere (dans)</span>

Uzundere, Azerbaycan'da erkek ve kadınlar tarafından oynanan geleneksel bir dans.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü halk oyunları</span> Bir dans türü

Gürcü halk oyunları Gürcistan'a özgü geleneksel danslardır. Kökleri, Orta Çağ'da askeri törenlere, spor oyunlarına ve kutlamalarda oynanan danslara dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Türkiye ilişkileri</span>

Gürcistan-Türkiye ilişkileri, geçmişi Osmanlı dönemine ve daha eskilere dayanan Gürcü-Türk ilişkileri.

<span class="mw-page-title-main">Horumi</span>

Horumi, Guria/Acara'da yaşayan Gürcülerin geleneksel halk oyunlarına verdikleri isim olup ilk başlarda sadece erkeklerin oynadığı bir savaş dansı olan horumi, zamanla kadınların da oynadığı bir oyuna dönüşmüştür. Günümüzde 40 kişi horumi oynayabilmektedir. Dans, 2013'te Gürcistan'ın somut olmayan kültürel mirasları listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Azerileri</span>

Gürcistan Azerileri, Gürcistan Azerbaycanlıları veya Gürcistan Türkleri 2002 yılı sayımlarına göre Gürcistan’da 284.761 Azeri yaşamaktadır. Bu rakam Gürcistan nüfusunun % 6,5’ine tekabül etmektedir. Gürcistan’daki Azeriler çoğunlukla Kvemo Kartli, Kaheti, Shida Kartli ve Mtskheta-Mtianeti bölgelerinde yaşamaktadır. Ülkedeki en büyük Azeri nüfusunu barındıran şehir ise başkent Tiflis’tir.

<span class="mw-page-title-main">2013 Avrupa Güreş Şampiyonası</span>

2013 Avrupa Güreş Şampiyonası, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Tiflis Spor Sarayında 19-24 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Kaspi</span>

Kaspi, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde bulunan şehirdir. Bölge olarak Kura Nehri yakınında bulunur ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e 48 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keremê Anqosî</span>

Keremê Anqosî, Gürcistan Kürdü yazar, bilim insanı ve politikacı. Sovyetler Birliği'nde Kürtler hakkındaki çalışmalarıyla tanınır.

Ermeni dansı, bulunduğu coğrafyada en eski ve içeriği en zengin olanlardan biri olarak kabul edilir. M.Ö beşinci ile üçüncü bin yıllar arasında, Ermenistan'ın yüksek bölgelerinde, Ağrı bölgesinde, kır danslarının sahnelendiği kaya resimleri bulunmuştur. Bu danslara muhtemelen belirli türden şarkılar veya müzik aletleri eşlik ediyordu. Beşinci yüzyılda Horenli Musa, Aram'ın eski soyundan gelenlerin lir baladlarında, şarkılarında ve danslarında bu destansı masallardan nasıl bahsettiklerini duymuştu.

Lazura, balık tutma sürecinin tasvir edildiği bir Laz dansıdır. Eskiden Gürcistan Lazlarının oynadığı dans, kısmen horumi ile benzerlik gösterir. Dansın ritmi 2/4'tür.