İçeriğe atla

Şakir Kocabaş

Şakir Kocabaş
Doğum1945
İstanbul, Türkiye
Ölüm19 Ağustos 2006
İstanbul, Türkiye
EğitimLisans; İTÜ Kimya, Doktora; Londra Üniversitesi
MeslekÖğretim Üyesi

Şakir Kocabaş (1945, İstanbul[1] - 2006[2][3]) Türk felsefeci ve kimyacı.

İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. 1970 yılında İTÜ Kimya ve Metalurji Fakültesi’nden mezun oldu. 1972-86 yıllarında Türkiye ve İngiltere’de kimya sanayiinde teknik ve idârî görevlerde bulundu. Bu süre içinde bilim ve dil felsefesi çalıştı.

1985’te yayınladığı İfadelerin Gramatik Ayrımı başlıklı kitabı "düşünce" türünde Yazarlar Birliği’nin ödülüne lâyık görüldü. 1985-90 yılları arasında Londra Üniversitesi’nde yapay zekâ alanında hazırladığı çalışmasıyla doktor unvanını hak etti. Doktora tezinin konusu “Bilginin işlevsel sınıflandırılması: bilimsel araştırma ve buluşlar üzerine uygulamalar/ Functional Categorization of Discovery" idi.

Aynı yıllarda Türkiye’de "İlim ve Sanat" dergisi ya da Hindistan’da Aligarh Üniversitesi'nin yayımladığı MAAS Journal of Islamic Science dergilerinde islam, bilim ve felsefe konularında makalelerinin yanı sıra, "The Qur’anic Concept of Intellect ve Foundations of Scientific Thought in Islam" isimli iki risâlesi neşredildi.

1991 yılında Türkiye’ye dönen Şakir Kocabaş, 2006 yılına kadar İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmış ve Tübitak Marmara Araştırma Merkezi’nde yapay zekâ bölümünün yöneticiliğini yaptı. Kocabaş’ın "yapay zekâ" hakkında 15’den fazla uluslararası makale ve konferans yayını bulunmaktadır.

Akademik kariyeri

Doçent Dr.
1994
İstanbul Teknik Üniversitesi,
Uzay Mühendisliği Bölümü,

Ph.D. (Yapay zekâ)
1985-90
King's College London
Dept. of Information Engineering

Kimya Yüksek Mühendisi
1967-70
İstanbul Teknik Üniversitesi
Kimya Mühendisliği Fakültesi

Kimya Mühendisi
1963-67
İstanbul Teknik Üniversitesi T.O.

Akademik tecrübesi

- Yapay Zekâda Bilgi Organizasyonu ve Bilgi Gösterimi üzerine araştırma tecrübesi.
- Yapay Zekâda Makina Öğrenmesi ve Bilimsel Buluşların Modellendirilmesi konusunda araştırma tecrübesi.
- Gerçek Zamanlı Yapay Zekâ ve Simülasyon konusunda proje tecrübesi.
- Bilgisayar programlama tecrübesi; PROLOG programlama dilinde yazılım geliştirme.

Yönetiliğini yaptığı araştırmalar

  • EUCLID RTP 11.3 Kompleks Hava Muharebesi Simülasyonu (1993-97), [Bu proje başarılı bir şekilde tamamlandı ve 3.6.1998 tarihinde Marmara Araştırma Merkezi'nin 1997 Yılı Proje Ödülünü kazandı.
  • EUCLID RTP 11.7 Uçakta Silah Sistemleri Simülasyonu (1996-97), [Bu proje 1997 yılında başarılı bir şekilde tamamlandı.
  • Bilimsel Araştırma ve Buluşların Modellendirilmesi.
  • Osmanlıca-Kiril Optik Harf Tanıma.
  • Parçacık fiziği ve seramik superiletkenler alanındaki bilimsel buluşların modellendirilmesi üzerine araştırma. (Londra'da)
  • Londra Üniversitesi'nde doktora çalışması. Doktora konusu: "Bilgi Sistemlerinde Bilgi Organizasyonu: Bilimsel Buluşların Modellenmesi Üzerine Uygulamalar".
  • Istanbul ve Londra'da kimya sanayiinde çeşitli üretim, araştırma ve geliştirme çalışmaları.

Üyesi olduğu dernekler

- American Association for Artificial Intelligence (AAAI)
- British Computer Society, Specialist Group on Expert Systems (BCS-SGES)
- The Society for Artificial Intelligence and Simulation of Behaviour (AISB)

Felsefi eserleri

Kaynakça

  1. ^ "Özgeçmiş". sakirkocabas.com. 21 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016. 
  2. ^ "Doç. Dr. Şakir Kocabaş vefat etti". bisav.org.tr. 19 Ağustos 2006. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016. 
  3. ^ "Şakir Kocabaş vefat etti". dunyabulteni.net. 19 Ağustos 2006. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Svante Arrhenius</span> İsveçli bilim insanı (1859-1927)

Svante August Arrhenius,, İsveçli kimyacı ve fiziksel kimya biliminin kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Klaus von Klitzing</span>

Klaus von Klitzing Alman fizikçi.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ziegler</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Karl Waldemar Ziegler, Alman kimyager. Polimerler üzerindeki geliştirici araştırmalarından ötürü, Giulio Natta ile birlikte, 1963 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Nobel Komitesi, Ziegler'i "organometalik bileşikler üzerindeki çalışmaları yeni polimerleşme tepkimelerini ortaya çıkardı ve çok kullanışlı yeni endüstriyel süreçlere zemin hazırladı" şeklinde değerlendirmişti.

Fazilet Vardar Sukan, Türk Bilim insanı ve mühendis. Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü kurucu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph L. Goldstein</span> Amerikalı biyokimyager

Joseph L. Goldstein Nobel Tıp Ödülü kazanmış bir biyokimyacı ve genetikçi ve kolesterol metabolizması konusunda öncülük yapmış bir araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Ciechanover</span>

Aaron Ciechanover, İsrailli biyolog, kimyager ve 2004 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi.

Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Türk akademisyen ve kimya mühendisi, çevre mühendisliği uzmanıdır. Adıyaman Üniversitesi eski rektörü

<span class="mw-page-title-main">Alexander Todd</span>

Alexander Robertus Todd, Baron Todd, Büyük Britanyalı biyokimyager. Nükleotide, Nükleoside ve nükleotit koenzimler üzerine gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalardan dolayı 1957 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almaya layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">George Porter</span>

George Hornidge Porter İngiliz kimyager. 1967 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Hinton</span> İngiliz-Kanadalı bilgisayar uzmanı ve psikolog

Geoffrey Everest Hinton, İngiliz-Kanadalı bilişsel ruhbilimci ve bilgisayar bilimcisi. Yapay sinir ağları konusundaki çalışmalarıyla tanınan Hinton 2013'te Google Brain projesine katılmıştır. 2018 Turing Ödülü'nü Yoshua Bengio ve Yann LeCun'la birlikte almaya hak kazanmıştır.

Sör Richard Oswald Chandler Norman, İngiliz kimyager.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Rolf Pfeifer</span> İsviçreli yapay zeka araştırmacısı

Rolf Pfeifer Bilişim Bölümü'nde Zürih Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü ve 2014 yılında emekli olduğu Yapay Zeka Laboratuvarının yöneticisiydi. Halen Osaka Üniversitesi 'nde özel atanmış profesör ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi ‘nde misafir profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Boden</span>

Margaret Ann Boden Sussex Üniversitesi Enformatik Bölümü Bilişsel Bilim programında Araştırmacı Profesörüdür. Çalışmaları yapay zeka, psikoloji, felsefe ve bilişsel ve bilgisayar bilimi alanlarını kapsar.

Aliyev Refik Azizoğlu - teknik bilimler doktoru (1975), profesör (1976), ANAS'ın ilgili üyesi, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi Otomatik Yönetim Sistemleri Bölümü eski başkanı, MBA program direktörü, ADNA, Georgia State Üniversitesi, Atlanta, ABD, BBA Program Direktörü, Genetik ve Yapay Zeka Derneği Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Demis Hassabis</span>

Demis Hassabis,, Britanyalı bilgisayar bilimcisi, yapay zekâ araştırmacısı ve girişimcisi. Google DeepMind ve Isomorphic Labs kurucu ortağı ve CEO'su olup aynı zamanda Birleşik Krallık Hükûmeti'nin yapay zekâ danışmanı olarak görev yapmaktadır. Kariyerinin başlarında video oyunu yapay zekâ programcısı ve tasarımcısıydı ve uzman bir masa oyunları oyuncusuydu.